Educatie

Passief inkomen met crypto verdienen: de ultieme gids voor beginners!

Er zijn tientallen manieren om geld te verdienen met crypto. Je hoeft niet per se crypto te verkopen wanneer je geld wilt verdienen. Het is namelijk ook mogelijk om geld te verdienen met crypto door het te bewaren. Veel mensen weten echter niet dat dit kan, en weten al helemaal niet hoe dat precies werkt.

Na het lezen van dit artikel behoor jij in ieder geval niet meer tot die groep. Wij gaan je namelijk alles vertellen over het verdienen van een passief inkomen met cryptocurrencies. Dit is de complete gids voor beginners, en je krijgt meer te weten over staking, lending, DeFi, dividend-tokens, tokenized hypotheken en play-to-earn games.

Staking

Staking is al lange tijd ontzettend populair onder crypto-bezitters. Het is een van de eerste manieren waarop mensen een passief inkomen verdienen met crypto. Daarom kan dit ook zeker niet ontbreken in deze lijst.

Wat is staking en hoe werkt het?

Staking verwijst naar een methode dat in de cryptowereld wordt gebruikt door tokenhouders om een vergoeding in ruil te krijgen voor de tokens die ze in het platform stoppen. De eigenaar van een cryptocurrency kan besluiten een bepaald bedrag aan cryptocurrency vast te leggen om het netwerk te helpen beveiligen, waardoor hij tokens kan krijgen als beloning. 

Dit is een proces dat steeds vaker wordt gebruikt door houders van cryptocurrencies die hun geld op middellange tot lange termijn willen aanhouden, omdat het hen in staat stelt een gegarandeerd inkomen te krijgen dat kan worden gelijkgesteld met dividenden of rente, in plaats van niks te doen met het geld dat ze in hun wallet hebben staan.

Wat kun je met staking verdienen?

Hoeveel geld je kunt verdienen met staking ligt aan het project dat je hiervoor gebruikt. Ieder project biedt namelijk een andere beloning aan stakers. Over het algemeen ligt het percentage dat je terugkrijgt op de crypto die je staked tussen de 4% en 14%.

Wat zijn de beste staking projecten?

Wanneer je wilt staken, zul je gebruik moeten maken van een layer 1 blockchain project dat het Proof of Stake consensus mechanisme gebruikt.

Ethereum

Ethereum is de grootste layer 1 blockchain die gebruik gaat maken van Proof of Stake. Daarom is het zonder twijfel een blockchain project dat we niet kunnen missen in deze lijst. Je kunt besluiten om zelf een validator node op te zetten, al is het ook mogelijk om je stake uit te besteden aan een andere node.

Het is nog niet duidelijk hoeveel geld je kunt verdienen door ETH te staken. Het is wel duidelijk dat je pas weer toegang tot je ETH krijgt zodra de migratie naar Ethereum 2.0 volledig is afgerond, wat nog zo’n 1 tot 2 jaar kan duren.

Solana

Solana is een concurrent van Ethereum, en wordt door veel crypto-bezitters gebruikt om te staken. Op het platform van Solana kan iedereen SOL-munten staken. De hoogte van de rente die je kunt ontvangen is afhankelijk van het moment waarop je besluit te staken. Je krijgt pas weer toegang tot je tokens aan het eind van een zogeheten epoch. Dat kan enkele minuten tot enkele dagen betreffen.

Cardano

Ook Cardano is erg populair om te staken. Cardano is een blockchain dat net als Ethereum en Solana de mogelijkheid biedt voor de ontwikkeling van dApps door middel van smart contracts. Dit project is echter nog volop in ontwikkeling, en het is nog niet duidelijk wanneer dat is afgerond. Je kunt zelf een validator node opzetten, al is het natuurlijk makkelijker om dit uit te besteden aan een andere node.

Lending

De kans is groot dat je ooit geld hebt uitgeleend aan iemand. Wanneer dit een vriend is, hoef je hier misschien geen rente voor terug te ontvangen. Maar dat zou natuurlijk wel een manier kunnen zijn om geld te verdienen. Dat kan ook met crypto.

Wat is lending en hoe werkt het?

Er zijn speciale lending-platforms die fungeren als tussenpersoon tussen kredietverstrekkers en kredietnemers. Het algemene idee is dat kredietverstrekkers deze platforms kunnen gebruiken om rente te genereren met hun ongebruikte cryptocurrencies, en leners kunnen, zoals de naam al doet vermoeden, een lening aangaan. 

Of een gebruiker nu Bitcoin, Ethereum, Ripple of een andere cryptocurrency heeft, hij kan nu rente genereren op deze munten door ze uit te lenen aan andere gebruikers. De beste lending-platforms bieden een aanzienlijk potentieel rendement op de investering.

Met de opkomst van decentralized finance (DeFi) is het mogelijk om cryptovaluta te lenen aan een andere persoon, zelfs als je die helemaal niet kent.

Wat kun je met lending verdienen?

Ook hier geldt dat de rente die je kunt verdienen afhankelijk is aan het platform dat je besluit te gebruiken. Er zit ook een groot verschil tussen de soort cryptocurrency die je besluit uit te lenen aan anderen. Met een cryptocurrency die ‘zeldzamer’ is, zal namelijk een hogere rente ontvangen wanneer het wordt uitgeleend.

Wat zijn de beste lending projecten?

Er zijn verschillende platformen waar je geld kunt uitlenen aan andere gebruikers. Hieronder geven we de volgens ons drie belangrijkste lending-platformen weer.

BlockFi

BlockFi is een van de eerste platformen waarop mensen crypto kunnen lenen en uitlenen. Het heeft een partnerschap met Visa, waardoor ze ook besloten een BlockFi/Visa creditcard uit te geven die een 1,5% cashback in Bitcoin voorziet. Het geld dat je kunt verdienen is afhankelijk aan de cryptocurrency die je uitleent, en de hoeveelheid daarvan.

Celsius

Ook op het platform van Celsius zou je geld kunnen uitlenen aan andere gebruikers. Hier geldt ook dat de rente die je verdiend volledig afhankelijk is aan de cryptocurrency en de hoeveelheid ervan. Des te meer crypto je uitleent, des te hoger de procentuele rente is die je ontvangt voor de uitgeleende cryptocurrencies.

YouHodler

Een minder bekend platform is YouHodler, al wordt dit platform wel steeds populairder onder crypto-bezitters. Het biedt namelijk interessante rentes aan mensen die hun crypto uitlenen via het YouHodler-platform. Deze rente wordt gebaseerd op de soort cryptomunt en de hoeveelheid ervan die gebruikers uitlenen.

DeFi platformen

Decentralized finance (DeFi) wordt steeds populairder. We willen massaal allerlei financiële diensten en producten naar de blockchain halen. En daar kunnen gebruikers en bezitters van cryptocurrencies veel geld mee verdienen, zoals je hieronder zult lezen.

Wat is DeFi en hoe werkt het?

DeFi is de naam voor een groep financiële producten en diensten die op de blockchain draaien. Denk bijvoorbeeld aan een gedecentraliseerde exchange (DEX), een uitleenplatform of een platform waarop mensen met geld kunnen gokken. Dit soort platformen hebben natuurlijk geld nodig om te kunnen werken. Er zit namelijk geen gecentraliseerde organisatie achter die voor dit kapitaal kan zorgen. De gemeenschap zal er zelf voor moeten zorgen dat dit kapitaal naar het DeFi-platform wordt verplaatst.

Het is vrij makkelijk om geld te verdienen door het uit te lenen aan een DeFi-platform. Dit komt doordat zulke platformen volledig gedecentraliseerd zijn, waardoor er ook geen KYC-proces doorlopen dient te worden om succesvol deel te kunnen nemen.

Er zit natuurlijk wel een risico aan zulke platforms. Zo is er bijvoorbeeld geen helpdesk die kan helpen zodra er wat fout gaat. Alles gebeurt door middel van smart contracts. Ook heb je geen verzekering voor het geld dat je in zo’n platform stopt. Mocht het weg zijn, dan ben je het ook echt voorgoed kwijt. Je bent dus onderhevig aan de automatisatie van het platform en de techniek ervan.

Wat kun je met DeFi verdienen?

Het geld dat je kunt verdienen op een DeFi-platform ligt wat lager dat veel andere manieren die we in dit artikel uitleggen. Over het algemeen ligt de rente tussen de 2% en 3%, al zijn er ook platformen waar je tot 10% rente kunt verdienen op het geld dat je inzet.

Wat zijn de beste DeFi projecten?

Er zijn ontzettend veel verschillende soorten platformen binnen de DeFi-ruimte, en daarom kan het soms lastig zijn om de juiste keuze te maken. Hieronder staan de projecten die volgens ons het belangrijkst en populairst zijn.

Maker

Maker is een van de dominantste spelers binnen de DeFi-lending-markt. Het heeft een aandeel van om en nabij 17% binnen de gehele markt. Daarom is het een interessant project om naar te kijken wanneer je geld wilt verdienen met DeFi. Het idee is om crypto in het platform te stoppen, waarvoor je DAI-munten in ruil krijgt. Dit is een stablecoin waarmee je op andere platforms geld kunt verdienen. Veel platforms willen namelijk dat je stablecoins uitleent, omdat dit stabiele munten zijn. Op deze manier verdien je zowel met Maker als met het uitlenen van DAI een passief inkomen.

AAVE

Met AAVE is het mogelijk om crypto uit te lenen aan een liquidity pool. Zo kunnen andere projecten gebruik maken van de liquiditeit die AAVE te bieden heeft. Denk bijvoorbeeld aan een DEX. Deze maakt gebruik van een AMM (Automated Market Maker) en heeft daarom een liquidity pool nodig voor het swappen van tokens. Je kunt mooie rentes ontvangen op de cryptocurrencies die je in het AAVE-platform stopt.

Compound

Ook Compound mag niet in dit lijstje ontbreken. Het is een van de eerste projecten in de DeFi-ruimte, en biedt gebruikers de mogelijk een passief inkomen te genereren door ERC20-tokens in het platform te stoppen. Dit zijn tokens die op de blockchain van Ethereum draaien en gebruik maken van het ERC20-tokenprotocol. Compound zal deze tokens vervolgens aan verschillende andere platformen kunnen uitlenen die deze tokens nodig hebben om de beste werking te kunnen garanderen. En daar kun jij weer een mooi centje mee verdienen.

Dividend-tokens

Wanneer je denk dat staking niks voor jou is, dan kun je ook kiezen voor tokens die dividend uitkeren aan de bezitters ervan.

Wat zijn dividend tokens en hoe werkt het?

Verschillende platforms die op de blockchain draaien hebben een eigen token. Je kunt dit token kopen en het bewaren, waarna je een dividend ontvangt als dank voor het bezit van het token. Er zit weinig risico aan de koop van dividend tokens. Het enige risico is dat de waarde van dit token in de toekomst kan dalen.

Wat kun je met dividend tokens verdienen?

Het ligt aan het platform dat je gebruikt, maar vaak ontvangen gebruikers een rente tussen de 5% en 15% voor de tokens die ze hebben gekocht. Natuurlijk is dit afhankelijk van het platform dat je besluit te gebruiken.

Wat zijn de beste dividend tokens?

Hieronder een aantal tokens waarmee je volgens ons het beste een dividend mee kunt verdienen.

KuCoin Shares

Het platform KuCoin, dat je waarschijnlijk wel kent, heeft een eigen token, genaamd KCS. Dit token kun je in je wallet bewaren, om vervolgens een dividend te ontvangen als dank van aankoop en bezit van het token. Ook zal KuCoin verschillende andere voordelen geven aan bezitters van het KCS-token.

VeChain

VeChain is een bekend blockchain project dat al lange tijd actief is. Je kunt verschillende tokens kopen die op VeChain draaien om er een dividend mee te ontvangen. Veel grote bedrijven en overheden werken met VeChain samen. Denk aan Louis Vuitton, BMW, China en Cyprus. Het is daarom een groot project dat veel mogelijkheden biedt. Door VET-tokens te bewaren, zul je een rente ontvangen.

Tokenized hypotheken

Misschien zou je dit niet verwachten in dit artikel. Toch is het echt waar. Het is namelijk mogelijk om een passief inkomen te verdienen met tokenized hypotheken.

Wat zijn hypotheek-tokens en hoe werkt het?

Zoals je misschien wel weet is het mogelijk om alles als token op de blockchain te bewaren. Een token is dus niet per se een simpele cryptocurrency. Het kan ook onroerend goed, een kunstwerk of zelfs een hypotheek voorstellen. Deze manier van een passief inkomen verdienen is nog niet groot en bruikbaar voor Europese hypotheken. Het is wel mogelijk om gebruik te maken van Amerikaanse hypotheken. Daar is namelijk veel minder strenge wet- en regelgeving voor hypotheken.

Je hoeft niet per se geld aan iemand als hypotheek uit te lenen om er geld mee te verdienen. Daar heb je namelijk een ontzettend groot geldbedrag van nodig. Een bedrag dat niet iedereen op zijn bankrekening hebt staan. Denk aan tonnen euro’s die je nodig zult hebben. Gelukkig is het door middel van tokens mogelijk om geld te verdienen aan een hypotheek zonder dat je over een ontzettend groot geldbedrag hoef te bezitten.

Er zijn verschillende projecten die hypotheken hebben getokenized. Dit betekent dat deze projecten hypotheken hebben omgezet naar tokens, die vervolgens deelbaar zijn. Hierdoor is het mogelijk om een laag bedrag in een hypotheek te stoppen, waarna je nog steeds een mooie rente kunt verdienen.

Wat kun je met hypotheek-tokens verdienen?

Het is niet helemaal duidelijk hoeveel geld je kunt verdienen met deze methode. Men schat dat de rente tussen de 20% en 50% ligt, wat ontzettend hoog is. Hier zitten natuurlijk ook verschillende risico’s aan verbonden. Het is belangrijk om goed onderzoek te doen naar deze risico’s voordat je besluit om met deze methode aan de slag te gaan.

Wat zijn de beste hypotheek-token-projecten?

Onderstaande projecten richten zich op de uitgifte van tokens die een Amerikaanse hypotheek vertegenwoordigen. Lofy AI en Vairt zijn de belangrijkste projecten binnen dit speelveld. We raden je aan om zelf goed onderzoek te doen naar deze projecten, omdat er veel risico’s zijn verbonden aan het kopen van tokens die aan een hypotheek zijn verbonden.

Mining

Mining is het gebruik van computerkracht om een blockchain te beveiligen. Bitcoin bijvoorbeeld, maar niet alleen deze cryptomunt zou je kunnen minen.

Wat is mining en hoe werkt het?

Voor mining zul je jouw computers aan het werk moeten zetten. Dit werk stelt je in staat om een beloning te ontvangen. We hebben het hier over de validatie van transacties door het consensus mechanisme dat Proof of Work heet.

In de beginjaren kon Bitcoin gemined worden op een eenvoudige PC. Maar die dagen zijn voorbij. Nu heb je veel meer kracht nodig, en om dat te doen heb je processoren (ASIC’s) die speciaal voor dit doel zijn gemaakt. Het kost soms veel geld om aan deze hardware te komen. Daarnaast ben je ook veel geld kwijt aan de energie die nodig is.

Veel verschillende grote bedrijven en mining pools zijn actief binnen het netwerk van een blockchain. Toch kan een individu aan deze activiteit deelnemen, zoals we je zullen uitleggen. Niet alleen Bitcoin, maar ook veel andere cryptocurrencies werken op een PoW-basis, en omdat ze veel kleiner zijn dan de leider, kan een individu ze minen. Hiervoor is wel veel technische kennis nodig.

Ook zul je een computer nodig hebben met een sterke en dure grafische kaart (GPU) of een processor (CPU). Vervolgens installeer je de juiste software, en die laat je 24 uur per dag draaien. Vergeet niet de elektriciteitskosten mee te rekenen om de reële rentabiliteit te meten.

Wat kun je met mining verdienen?

Het ligt maar net aan de blockchain die je wilt gebruiken om te weten hoeveel geld je kunt verdienen met mining. De ene blockchain keert meer nieuwe munten uit dan de andere. De bedragen liggen vaak erg hoog, omdat er ook veel kosten komen kijken bij het minen van nieuwe cryptomunt.

Wat zijn de beste mining projecten?

Er zijn ontzettend veel verschillende PoW-blockchains, en de lijst aan spellen wordt met de dag groter. Hieronder zie je twee van de belangrijkste mining projecten volgens ons.

Bitcoin

Natuurlijk is Bitcoin de bekendste blockchain en cryptocurrency die je zou kunnen minen. Echter is het wel ontzettend lastig om dit alleen te doen, door de hoge concurrentie. Daarom kan het slimmer zijn om deel te nemen aan een mining pool.

Litecoin

Litecoin is een hard fork van Bitcoin, en is makkelijker te minen dan Bitcoin. Hierdoor zijn ook de vergoedingen uiteindelijk een stuk beter dan mensen bij Bitcoin kunnen verdienen. Daarom zijn er veel mensen die besluiten om Litecoin te gaan minen, in plaats van Bitcoin.

Play-to-Earn games

Wat zijn P2E-games en hoe werkt het?

Play-to-earn, afgekort ook wel bekend als P2E, is een spel waarbij blockchain en NFT’s op elkaar inwerken in een spelsysteem. Om het spel interessanter te maken, hebben gamers de mogelijkheid om voorwerpen, avatars en andere items met elkaar te ruilen. Dankzij de blockchain kan de eigenaar van een object dus gemakkelijk worden geïdentificeerd en wordt het goed geauthentiseerd en geverifieerd. Dankzij blockchain games kunnen gebruikers nu cryptogames spelen en geld winnen, zelfs als ze de zeldzame NFT niet bezitten.

Het bedrijfsmodel van P2E-games houdt in dat spelers eigenaar worden van de voorwerpen van een spel. Dit stelt hen in staat actief aan het spel deel te nemen en op hun beurt de waarde van de hun toevertrouwde voorwerpen te verhogen. Op die manier dragen gamers bij tot de welvaart van de speleconomie in kwestie door waarde te creëren voor andere spelers en ontwikkelaars.

Als beloning ontvangen zij digitale activa die in het spel bestaan. Deze activa kunnen cryptocurrencies, populaire spelpersonages, voorwerpen, etc. zijn. Eenmaal in het bezit van hun bezittingen, kunnen spelers deze op hun beurt doorverkopen voor geld of om andere waardevolle voorwerpen te verwerven. Zo kunnen spelers in Decentraland bijvoorbeeld stukken grond aan elkaar verkopen.

Wat kun je met P2E verdienen?

Het is onduidelijk wat je met P2E-games kunt verdienen. Dit is namelijk geheel afhankelijk van de bezittingen die je hebt. Een NFT zou veel waarde kunnen krijgen wanneer het als zeldzaam wordt aangemerkt. Er zijn mensen die hun P2E-gaming NFT’s voor miljoenen euro’s hebben verkocht. Natuurlijk zit er ook een risico aan dit soort spellen, en valt er ook geld te verliezen.

Wat zijn de beste P2E-games?

Er zijn ontzettend veel verschillende P2E-games, en de lijst aan spellen wordt met de dag groter. Hieronder zie je twee van de belangrijkste P2E-games volgens ons.

Decentraland

Decentraland is ontwikkeld op de Ethereum blockchain en de speleconomie wordt aangedreven door de MANA cryptocurrency. Spelers zullen deze valuta nodig hebben om virtuele voorwerpen in het spel te kopen. In het spel kunnen spelers investeren in percelen virtueel onroerend goed die worden gedefinieerd door het LAND token. De blockchain wordt door Decentraland gebruikt om het eigendom van de in het spel beschikbare digitale grond te verifiëren en te legitimeren.

Een interessant aspect van Decentraland is dat het platform ontwikkelaars toestaat hun eigen personages, animaties, onroerend goed, enz. te ontwikkelen. Hier kun jij vervolgens geld mee verdienen.

The Sandbox

The Sandbox is een Metaverse, een virtueel universum, waarin iedereen spellen kan komen spelen, maar ook kan deelnemen aan de creatie en uitbreiding van dit virtuele universum. Virtuele creaties en de aankoop van grond zijn allemaal mogelijkheden om geld te verdienen. Het is ook mogelijk om geld te verdienen door simpelweg aanwezig te zijn. Hier ontvang je SAND-tokens voor.

Conclusie

Na het lezen van dit artikel weet jij precies hoe je een passief inkomen kunt verdienen met cryptocurrencies. Je hoeft crypto dus niet per se te verkopen om er geld mee te verdienen. In plaats daarvan is het mogelijk om het in een bepaald platform te steken, waardoor je rente ontvangt over de crypto die anders stil in je wallet stond.

Je weet nu precies wat staking, lending, DeFi, dividend-tokens, tokenized hypotheken en play-to-earn games zijn, en hoe jij ervoor kunt zorgen dat je er geld mee verdiend. We hebben je ook verteld welke projecten je zou kunnen gebruiken.

Na het lezen van dit artikel is het natuurlijk nog wel de bedoeling dat je een van deze mogelijkheden uitkiest waarmee je een passief inkomen gaat verdienen. Je kunt immers niet stil blijven zitten om geld te verdienen met crypto. Daarom wensen we je veel succes bij het verder onderzoeken van de projecten die we hebben genoemd en het opzetten van een passief inkomen met een of meerdere van deze projecten.

 

Leave a Comment

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Garanties
 • Eerlijk Ondernemen
  Eerlijk ondernemen
 • Geverifieerde winkel
  Identiteit geverifieerd
 • Geschilbemiddeling
  Geschilbemiddeling
9,5
Reviews
 • 9,5
  users icon Top!