Home » Blog » Wat is Cardano? Uitleg ADA koers en verwachtingen en alles wat je moet weten over ADA

Wat is Cardano? Uitleg ADA koers en verwachtingen en alles wat je moet weten over ADA

cardano

Wat is Cardano

Cardano is een blockchain die zich richt op de schaalbaarheid en interoperabiliteit. Het project zelf is geinspireerd als een wetenschappelijk onderzoek. Het team achter Cardano hebben met hun technische kennis er voor gezorgd dat de blockchain van Cardano veilig , flexibel en schaalbaar is zodat vele mensen in de toekomst gebruik kunnen maken van “Cardano”.

Het wordt door ontwikkelaars ook wel de derde generatie blockchain genoemd. Cardano is namelijk opgericht door IOHK in 2015, een technologische bedrijf opgericht door Charles Hoskinson en Jeremy Wood.  Zie hieronder een korte video over wat Cardano nou precies inhoudt

Wat is het doel achter Cardano?

Het doel achter dit project is om een gebalanceerde ecosysteem te creëren met als voordelen (veilige opslag, lage transactie kosten en smart contract. Het is dus een combinatie van Ethereum, Litecoin en de Bitcoin.

Technologie achter Cardano

De blockchain van Cardano bestaat uit 2 verschillende lagen, namelijk de Cardano Computation Layer (CCL) en de Cardano Settlement Layer (CSL). De reden waarom het op deze manier is gecreërd is dat ze de transacties van de blockchain die word uitgevoerd door de ADA cryptocurrency wil scheiden van de “smart contracts”.

Uiteindelijk is dit wel een logische keuze: Dit omdat de schaalbaarheid van de blockchain veel minder beperkt wordt. De transactiehistorie hoeft namelijk niet op dezelfde plaats te worden bewaard als de “smart contract“.

Het doel van IOHK is uiteindelijk om een volwaardige platform te creëren dat op een veilige en eerlijke manier gecombineert kunnen worden en het uitwisselen van aantal belangrijke financiële ecosystemen zoals betalingen, kredieten, rechten en indentiteiten.

Wat is Cardano Settlement Layer (CSL)

De CSL kan je zien als een grootboek en behoort tot de eerste laag van het Cardano Platform. Deze laag is gemaakt als een verbetering voor Bitcoin en is een cryptocurrency die is opgebouwd uit de whitepaper “Ouroboros: A Provably Secure Proof of Stake Blockchain Protocol” van Aggelos Kiayias.

Wat is Cardano Computation Layer (CCL)

De CCL behoort tot de tweede laag van het Cardano platform en bevat de informatie over de reden waarom transacties plaatsvinden.Omdat de berekeningslaag is gescheiden van de CSL, kunnen verschillende gebruikers van de CCL verschillende regels maken bij het uitvoeren van transacties.
Een Voorbeeld: Je kan bijvoorbeeld als regel invoeren dat je alle transacties weglaat die geen KYC gegevens bevatten, wel zo handig omdat de blockchain regulering maar blijft toenemen.

Wat is KMZ Sidechains?

Cardano ondersteunt sidechains op basis van een nieuw protocol van Kiayias, Miller en Zindros (KMZ) met proofs of proofs of work.Met het KMZ-sidechainprotocol kunnen fondsen veilig van de CSL naar een CCL of elke blockchain die ook het protocol gebruikt, worden verplaatst.
 
Grootboeken met bepaalde wettelijke voorschriften kunnen communiceren met de CSL zonder gegevens te hoeven delen die privé moeten blijven door KMZ-zijketens te gebruiken.

Zie hieronder de afbeelding hoe de layers van Cardano opgebouwd is

cardano_layers

Cardano Koers en verwachting

De koers van Cardano wordt bepaald door de vraag en aanbod. Op het moment dat de vraag naar Cardano groter wordt, kan de koers van Cardano ineens gaan stijgen. Maar als de aanbod groter is dan de vraag, kan het zijn dat de koers van Cardano ineens kan gaan dalen. Vooral in de tweede helft van 2017 is de koers van Cardano enorm gaan stijgen. Het is moeilijk te voorspellen waar de koers van Cardano op korte termijn naar toe gaat. Op lange termijn zijn wij ervan overtuigd dat Cardano flink aan populariteit zal gaan winnen, en voorspel ik dat Cardano nog steeds in de top 10 zal staan in de Coinmarketcap.

Cardano Wallet

Als je Cardano hebt gekocht dan moet je deze ook ergens kunnen bewaren. Op het moment van schrijven zijn er 4 wallet mogelijkheden om je Cardano hierin te bewaren. Hier beneden zie je een volledige overzicht wat de mogelijkheden zijn! Een wallet kiezen is zeer belangrijk en daarom hebben we alles op een rijtje gezet voor je!.

Paper Wallet
– Software Wallet
Exchange Wallet
– Hardware Wallet

Cardano Kopen?

Ben jij ook van plan om Cardano te kopen? Dan kun je dit gemakkelijk doen via bijvoorbeeld Bitvavo. Je stort eenvoudig je euro’s met iDeal en laat winst direct weer op je bankrekening storten. Op de exchange is nu ook een actie waarbij je na aanmelding via onderstaande link de eerste week je eerste €1000 aan fee niet hoeft te betalen!

Over de auteur

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Scroll naar boven