Het lijkt het makkelijkst om tijdens een bull markt, met stijgende cryptokoersen, winst te maken. Het is ook vrij eenvoudig. Je koopt crypto en wacht tot de koers stijgt en als hij volgens jou genoeg is gestegen, verkoop je de munt weer. Het vreemde is dat ervaren handelaars liever een bear markt zien, want dat vinden ze overzichtelijker. Ten eerste worden alle zogenaamde shitcoins snel uit de boom geschud. Maar wat nog veel belangrijker is, tijdens een bear markt worden de grootste winsten gemaakt. Dat klinkt tegenstrijdig, maar toch is dat zo. Je kunt deze winsten maken door short te gaan met je crypto.
Wat short gaan met crypto nu precies is, dat gaan we uitleggen in deze blog. Er zijn verschillende manieren hoe je dit kunt doen, en we gaan uitgebreid stilstaan bij de diverse mogelijkheden van short gaan. Oh ja, je gaat short met crypto in een bear markt, tijdens een bull markt zou je long gaan.
Let op: hou er rekening mee dat de onderstaande tekst over ‘Short gaan met crypto, hoe doe je dat?’ evenals de toelichting hierop op geen enkele manier als advies opgevat mag worden. De keuze voor óf en op welke manier je (crypto) wilt traden en welke keuzes je maakt qua belegging ligt bij jou en bij jou alleen. Wij zijn geen financieel adviseurs.
Deze video geeft al een goede uitleg hoe je kunt short gaan en waar je op moet letten.
Short gaan met crypto, wat is het?
Short gaan met crypto is een handelsstrategie waarbij je ervan uit gaat dat je winsten maakt tijdens koersdalingen. Eerst leen je cryptomunten bij een beurs en je verkoopt deze onmiddellijk. Nu speculeer je erop dat de koers daalt, en dan koop je deze munt weer terug tegen een lagere koers. Met dat koersverschil kun je dan winst maken, en dat gaan we zo meteen ook uitleggen, hoe dat in elkaar steekt. Op deze manier kun je toch geld verdienen in een bear markt, waar er een langdurige koersdaling aan de gang is.
Short gaan met cryptomunten is één ding, maar het principe van short gaan wordt al heel lang toegepast in de financiële wereld. Het is een bekend fenomeen dat je ook terug kunt vinden bij de handel in aandelen, goederen en op de Forex beurzen.
Short gaan met crypto is niet zonder enige vorm van risico. Ook dit zullen we later gaan bespreken in deze blog.
Short gaan geschiedenis
Als je terugkijkt naar de geschiedenis van het short gaan is er een Nederlands – Belgische oorsprong te ontdekken. De Belg Isaac Le Maire kwam kort voor 1600 in Amsterdam aan en hij was betrokken bij het oprichten van de VOC (Vereenigde Oostindische Compagnie). Hij bezat ook veel aandelen in de VOC. Het probleem was dat hij constant overhoop lag met andere VOC-leden. Om een lang verhaal kort te maken, met een paar zakenvrienden zette hij de eerste bear raid op. Ze verkochten op grote schaal aandelen om de koers van de VOC-aandelen omlaag te brengen. Daarna kochten ze de aandelen weer op tegen deze lage koers. Vandaag de dag is deze tactiek niet meer toegestaan en wordt als illegaal bestempeld.
Hoe werkt short gaan met Crypto?
Short gaan met crypto werkt eigenlijk vrij eenvoudig. Op de beurs waar je handelt leen je crypto van de beurs. Deze crypto verkoop je meteen, erop speculerend dat de koers daalt. Als de crypto koers inderdaad gedaald is, koop je de crypto terug aan een lagere koers. Nu kun je de geleende cryptomunten terugbetalen, en alles wat er dan nog over is, is je winst.
Laten we dat eens met een voorbeeld gaan bekijken, dat werkt toch meestal het beste.
Stel je leent 5 Bitcoin van je beurs tegen $ 3,500 per Bitcoin, dus in totaal leen je voor $ 17.500 BTC. Nu zakt de koers naar $ 3,000 en je koopt alle vijf de Bitcoin terug tegen deze koers. Je betaalt nu $ 15.000 voor 5 BTC. Je kunt de vijf Bitcoin die je geleend hebt aan de beurs teruggeven en zelf heb je nu $ 2.500 winst gemaakt.
Hou er wel rekening mee dat je een onderpand moet geven aan de beurs. Dit onderpand of in het Engels ook wel ‘collateral’ genoemd, kan best substantieel zijn.
Wat zijn de risico’s van short gaan met crypto?
De risico’s van short gaan met crypto kunnen behoorlijk groot zijn. Als je het tegenovergestelde doet, en een long positie inneemt, is je risico dat de cryptomunt een koersdaling heeft naar 0. Je bent nu al je inzet kwijt, maar dit is ook een duidelijk vooraf te calculeren risico en het is eigenlijk relatief onwaarschijnlijk dat het gebeurt. Maar niet onmogelijk!
Bij short gaan ligt het allemaal een beetje anders. Als je inschatting van de koersontwikkeling verkeerd uitpakt, en in plaats van een koersdaling, er een koersstijging plaatsvindt, zijn de poppen eventueel aan het dansen. Stel dat de Bitcoins van het hierboven genoemde voorbeeld niet naar $ 30.000 dalen, maar naar $ 60.000 stijgen. Nu moet je de beurs nog steeds die 10 geleende Bitcoin terugbetalen, maar die zijn intussen $ 600.000 waard geworden. Je zit dus nu met een schuld van $ 250.000. Namelijk de $ 600.000 die de Bitcoins nu waard zijn, min de waarde waarvoor je ze verkocht had, $ 350.000. Dat is wel even andere koek!
Zo zie je dat je verlies bij een short positie oneindig kan zijn. Het is dus belangrijk om een stop-loss in te schakelen, dat als de koers boven een vooraf door jou bepaalde prijs komt, je Bitcoins verkocht worden en je de schade beperkt. Je zult verlies op deze transactie hebben, maar het is te overzien, met een vooraf ingestelde buy-stop waarde.
Verschillende manieren om short te gaan met crypto
Er zijn verschillende manieren om short te gaan met crypto en die gaan we nu dan ook uitvoerig bespreken, op een zo eenvoudig mogelijke manier.
Margin trading of hefboomwerking
Je werkt nu ook weer met geleend geld van de beurs waar je handelt. Laten we als voorbeeld weer 10 Bitcoins nemen. Als je een hefboom van 10x wilt gebruiken, leen je 9 Bitcoin van de beurs en zelf heb je er één. Deze Bitcoin van jou neemt de beurs als onderpand voor de lening. Als de koers van je uitgekozen munt nu inderdaad daalt, ga je 10x winst maken op deze positie.
Als het tegenovergestelde gebeurt, en de koers stijgt, zal de beurs naar alle waarschijnlijkheid je gaan liquideren. Dan ben je je inzet kwijt. Laten we dit ook eens met een voorbeeld gaan bekijken.
Je leent 9 Bitcoin die een koers van $ 3.500 per BTC hebben. Samen met je eigen Bitcoin heb je dus $ 35.000 om in te zetten.
Als de koers naar $ 3.000 daalt, heb je 10 keer $ 500 winst, dus $ 5.000 in totaal. Gebeurd echter het tegenovergestelde, dan zal de beurs je van tevoren al verteld hebben bij welke prijsstijging je geliquideerd wordt. Laten we stellen dat dit bij $ 4,000 is, en zodra deze koers bereikt wordt, word je positie geliquideerd. Nu ben je de eigen inzet van $ 3.500 kwijt, maar blijft de schade beperkt tot 1 BTC verlies. Heb je deze stop niet ingebouwd, dan weet de beurs ook dat het verlies naar boven theoretisch oneindig is, en dat willen beide partijen zeer waarschijnlijk voorkomen.
Onderpand bij hefboomwerking
Je moet nog steeds een onderpand voor je lening geven, maar bij 10:1 hoef jij maar een tiende van de lening in te leggen. Dus bij ons voorbeeld van 10 Bitcoin, hoef jij maar een Bitcoin op de tafel te leggen. Ga je een hefboom van 75:1 aan, dan hoef je 1/75e in te leggen, enzovoort. Dit is ook het grote verschil met short gaan en hefboomwerking gebruiken. Bij een hefboom is je eigen inleg een stuk kleiner.
Het risico van hefboomwerking
Sommige beurzen bieden hefboomwerking van 75x tot 125x aan. Je winsten worden dus groter, maar het risico is ook veel groter. Hoe hoger je hefboom waarde, hoe sneller je geliquideerd wordt, dus hoe minder marge je hebt bij een koersstijging. Laten we dit ook uitleggen.
Stel je hebt 10x hefboom. 1 BTC is $ 3.500, en je wordt geliquideerd bij een koers van $ 4.000. Als je een 75x hefboomwerking hebt, word je al bij $ 3.750 geliquideerd. Stel je hebt nu 125x hefboom, dan word je bij $ 3.600 geliquideerd. Dit zijn voorbeelden, om je een idee te geven hoe dit werkt. Als je ooit zelf crypto gaat lenen en met hefboomwerking aan de slag, zal de beurs je zeggen bij welke koers je geliquideerd wordt.
Je ziet dus dat je met een hefboomwerking goed winsten kunt maken, maar de risico’s zijn ook groot. Ervaring met dit thema is daarom niet misplaatst.
Future trading met crypto
Bij future trading met crypto doe je een koersvoorspelling van een cryptomunt. Hier zet je geld/crypto op in, dus dat is wel even anders dan het handelen dat we tot nu toe gezien hebben.
Bij het handelen in futures kun je een long (bij een bull markt) of een short positie innemen (bear markt). Wij zijn nu geïnteresseerd in de short positie. Je maakt dus een contract dat een vervaldatum in de toekomst heeft. Je gaat er dus vanuit dat de koers van een munt gaat dalen. Tegen de tijd dat de vervaldatum van het contract er is, ben je verplicht als verkoper om tegen die prijs te verkopen en als koper om tegen die prijs te kopen.
Dat kan dus twee kanten uitgaan, je voorspelling was goed, en je maakt een lekkere winst. Je voorspelde dat koers omlaaggaat, van $ 35.000 naar $ 30.000. Dus je verkocht voor $ 35.000 en koopt het terug voor $ 30.000. Is de koers echter $ 40.000, dan ben je uiterlijk verplicht om op de vervaldatum van het contract, de Bitcoin voor $ 40.000 te verkopen, en verlies je $ 5.000.
Wat het helemaal spannend en interessant maakt, is dat je hier ook nog een hefboom op los kunt laten. Dus je winsten óf verliezen, groter worden.
Met een long positie werkt het in de omgekeerde manier. Je ziet echter dat de mogelijkheid om winst te maken aanwezig is bij futures shorten, maar dat het risico op verlies ook zeker aanwezig is. Ook bij future trading is het een goed idee als je enige ervaring kunt meebrengen.
In deze korte video worden futures goed uitgelegd.
Binary options en crypto
Binary options zijn weer een heel ander beest in de handelswereld. Je werkt nu met call opties en put opties.
Bij een call optie, maak je een contract dat je het recht geeft om een cryptomunt tegen een afgesproken prijs te verkopen binnen een vooraf afgesproken tijdspanne. Als de cryptomunt nu stijgt in waarde, heeft de koper het voordeel dat hij de munt kan kopen tegen de afgesproken prijs. Ook als die prijs dus lager is dan de marktwaarde op dat moment. De contracten geven je echter opties om dit te doen, je bent niet verplicht om te kopen.
Wij hebben het over short gaan in deze blog, dus onze interesse ligt meer bij een put optie. Nu heb je de mogelijkheid om een cryptomunt tegen een afgesproken prijs binnen een afgesproken periode te verkopen. Als de munt nu in waarde daalt, kun je volgens het contract, deze munt nog steeds aan een hogere koers verkopen.
De kosten en de risico’s bij binary opties kunnen hoog uitvallen.
Voorspellingsmarkten
We bewegen ons nu in een soort van weddenschappen omgeving bij voorspellingsmarkten, of in het Engels bekend als ‘prediction market’. Je kunt het gebruiken om short te gaan, en dat gaan we uitleggen met een voorbeeld.
Stel dat je denkt dat de koers van een cryptomunt met 15% gaat dalen. Als dit ook echt gebeurt, binnen een afgesproken periode, dan heb je ‘gewonnen’ en maak je winst. Als dit echter niet gebeurt, heb je de ingezette crypto verloren.
Er zijn een paar voorspellingsmarkten die je op de blockchain kunt vinden. Een voorbeeld is Augur of Gnosis. Deze voorspellingsmarkten zijn zogenaamde ‘zero-sum’ games. Als jij wint, verliest iemand anders, en uiteraard omgedraaid. Als jij verliest, wint iemand anders.
Short gaan met je eigen crypto
Dit is natuurlijk ook een optie! Je eigen cryptomunten verkopen aan een hoge prijs, en ze later weer terugkopen als er een lagere prijs is. Je hebt nog steeds hetzelfde aantal munten, maar je hebt wel winst gemaakt. Dit lijkt op het eerste gezicht de makkelijkste en eenvoudigste manier om short te gaan. Het is spot trading en misschien ook day trading, afhankelijk van hoeveel tijd je erin stopt.
Ook hier geld echter dat er nog steeds risico’s aan verbonden zijn. Mocht de koers niet naar zakken, maar stijgen, maak je helaas ook verlies.
De Bitcoin short squeeze, wat is dat?
De Bitcoin short squeeze is wanneer de markt onverwacht flink stijgt in plaats van zakt. Iedereen die nu een short positie heeft ingenomen wil nu snel zijn crypto verkopen en zijn positie sluiten, om de schade te beperken. Ze worden min of meer gedwongen om de markt op te gaan en te verkopen. Dit drijft de prijs nog meer op! Veel mensen die short posities hadden worden nu uit de boom geschud.
Het is bijna onmogelijk om een short squeeze te voorspellen, maar als er eentje plaatsvindt, moet je er als de kippen bij zijn om snel te kunnen verkopen. Het helpt ook als je een stop in je short positie hebt ingebouwd, zodat je het verlies in elk geval beperkt kunt houden.
Zolang je niet in een short positie inneemt, is een squeeze niet echt van belang voor je. Als je echter een short positie hebt ingenomen, en er is een squeeze, dan is of zaak om snel te kunnen verkopen, of dat je een stop hebt ingesteld.
Deze video geeft een beetje lange, maar wel goede uitleg over wat een short squeeze is.
Waar moet je op letten bij short gaan met crypto?
Als je short gaat met crypto, zijn er diverse factoren waar je op moet letten. Ten eerste is alles wat je doet in het proces van short gaan een speculatie en gedeeltelijk ook in een glazen bol kijken. Welke analyse je ook toegepast hebt, en hoe overtuigd je ook bent dat er een koersdaling aankomt, is dit helaas geen garantie dat die koersdaling ook plaatsvindt.
We willen ook nog een keer benadrukken dat de verliezen bij short posities behoorlijk hoog kunnen uitvallen. We hebben gezien dat er geen einde kan komen aan je theoretische verlies. Het is daarom erg slim om een stop in te bouwen in je short positie.
Natuurlijk moet iedereen ooit een keertje beginnen met iets nieuws. En zoals het gezegde gaat, bij de eerste keer doet altijd pijn. Als je dus voor de eerste keer een short positie inneemt, begin met kleine bedragen en bouw ervaring op. Doe altijd goed je eigen onderzoek en zet nooit meer in dan je kunt veroorloven om te verliezen.
Hier is een korte video met erg goed advies van de YouTubester Wendy O.
Conclusie
We hebben nu gezien dat short gaan kan op verschillende manieren. Het is een goede manier om winsten te maken met cryptomunten. Er zijn echter ook flink wat risico’s aan verbonden en daarvoor is bij de meeste vormen van short gaan, enige ervaringen op zijn plaats. Het is slim om met kleine bedragen te beginnen en te leren van je handelen.
Het vreemde is dat tijdens bear markten ervaren handelaren de grootste winsten maken. Dit komt door de short posities die ze innemen. Ervaren handelaren vinden een bear markt overzichtelijk en handelen ernaar.
Zorg er daarom voor dat je altijd een vinger aan de crypto markt pols houdt, zodat je snel veranderingen kunt oppikken en erop kunt inspelen.
Ik hoop dat ik alles goed voor je heb uitgelegd, maar mocht je nog verdere vragen hebben, kom gerust langs in onze Cryptokopen.nl Facebookgroep. Je bent van harte welkom.
Coverfoto van MoneyObserver.com