Home » Blog » Wat is Cryptocurrency Mining? Alles wat je moet weten over Minen!

Wat is Cryptocurrency Mining? Alles wat je moet weten over Minen!

crypto-mining

In dit artikel gaan we je stap voor stap uitleggen wat cryptocurrency mining is. Voor veel mensen is dit nog een erg vaag begrip. En dat is begrijpelijk, want het proces is niet bepaald makkelijk. Het is dan ook niet makkelijk om het simpel uit te leggen. Toch gaan we dat vandaag wel proberen!

Hoe werkt een blockchain?

Laten we eerst even uitleggen hoe een blockchain werkt. Dat is namelijk de basis voor de uitleg over hoe crypto mining werkt. 

Een blockchain is een keten van blokken. Deelnemers van de blockchain worden nodes genoemd. Dit zijn machines die een kopie van de blockchain bevatten en actief meedoen om de keten van blokken te laten groeien. Omdat iedere node een kopie van de blockchain heeft, is het een decentraal netwerk.

De blockchain is namelijk niet op één centrale plek opgeslagen. Het voordeel is dat dit veel veiliger is dan een centraal systeem. Wanneer iemand de kopie kwijt is, of de kopie is gehackt, gaat er niks verloren. Er zijn dan nog genoeg nodes die ook een kopie van de blockchain hebben. Hierdoor is fraude plegen ook onmogelijk.

Wat is crypto mining?

Op het moment dat jij een transactie op de Bitcoin blockchain uitvoert, komt deze transactie in een blok terecht. Vervolgens gaan de zogeheten miners aan de slag om alle transacties te valideren.

Bij het valideren van de transacties wordt gecontroleerd of een transactie wel valide is. Zo wordt er gekeken of je genoeg Bitcoin op je rekening hebt staan om de transactie uit te voeren. Deze controle wordt gedaan door middel van een wiskundige puzzel. De miner die deze wiskundige puzzel als eerste heeft opgelost, komt als winnaar uit de bus, en krijgt een beloning. In het geval van Bitcoin zal de winnaar Bitcoin krijgen.

Crypto mining is dus het valideren van transacties en het toevoegen van blokken aan de blockchain. Miners doen dit omdat ze hier een beloning voor krijgen. Het levert dus geld op om te minen. 

Er zijn verschillende manieren waarop crypto gemined kan worden. Dit wordt bepaald door het consensus algorithm dat wordt gebruikt door de blockchain.

Het consensus algorithm

Het consensus algoritme bevat eigenlijk alle regels omtrent het gebruik van de blockchain. Deelnemers van de blockchain zullen zich dan ook aan dit algoritme moeten houden om succesvol deel te kunnen nemen aan de blockchain. Doet een deelnemer dit niet? Dan kan er een straf volgen. Het consensus algoritme bepaalt ook hoe deze straf er uit ziet.

Er zijn verschillende soorten consensus algoritmes. Het bekendste algoritme wordt gebruikt door Bitcoin en heet Proof-of-Work. Echter zijn er ook nog een heleboel andere algoritmes die door andere blockchains gebruikt worden.

Proof of Work

Het Proof-of-Work (PoW) algoritme wordt door onder andere Bitcoin gebruikt. Bij dit algoritme zijn miners continu bezig om blokken toe te voegen aan de blockchain. Er kan uiteindelijk maar één miner zijn die de oplossing vindt. De winnaar krijgt Bitcoin als beloning.

Mining pools

Een van de veelgenoemde nadelen van dit algoritme is dat het niet schaalbaar is en veel energie kost. Veel miners zullen verliezen en verspillen dus in feite energie. Ook ontstaan er groepen van miners die samenwerken in zogeheten mining pools. Het draait er bij dit netwerk immers om hoe snel jij een blok kan valideren.

Hoe meer kracht jouw computer kan leveren, hoe groter de kans is dat je de oplossing vindt en als winnaar eindigt. Door samen te werken, heb je een stuk meer computerkracht. Echter is het hierdoor voor nieuwkomers onmogelijk om nog op een fatsoenlijke manier mee te doen.

Proof of Stake

De eerste cryptovaluta die gebruik maakte van Proof-of-Stake (PoS) was Peercoin. Bij Proof of Stake moeten nodes eerst geld inleggen (stake) om mee te kunnen doen. Bij dit algoritme is er dus een veel hogere drempel om mee te kunnen doen. Dat zorgt ervoor dat er ook hele andere miners in deze blockchain zullen meedoen. Hier heten miners dan ook stakers.

Een staker die zich niet aan de regels houdt, zal al zijn inleg verliezen. Dit is voor stakers een extra reden om goed hen best te doen en het netwerk tevreden te stellen.

Waarom crypto mining nodig is

Misschien vraag je jezelf af waarom crypto mining nodig is. Er zijn toch ook andere manieren om dit op te lossen? Bij een centraal systeem heb je immers niet zo veel mensen nodig om het draaiende te houden.

Echter is het minen van cryptocurrency precies wat een blockchain zo sterk maakt. Mining wordt gedaan door verschillende miners. Hierdoor is het netwerk decentraal. Een decentraal netwerk is veel sterker dan een centraal systeem.

Stel dat de server van Facebook wordt gehackt. Dat zou betekenen dat niemand in de wereld nog op Facebook zou kunnen komen. Wanneer Facebook op een decentraal systeem zou draaien, zijn er nog genoeg kopieën van de blockchain, waardoor Facebook altijd bereikbaar zou blijven. Het is namelijk voor hackers onmogelijk om alle deelnemers van de blockchain tegelijkertijd te hacken. Dit komt doordat nodes in groepjes werken, en deze groepjes vervolgens weer aan elkaar gekoppeld zijn.

Er is echter niemand die precies weet hoe die groepen er uit zien. Het is ook onmogelijk om hierachter te komen. Blockchain is hierdoor dus ontzettend veilig.

Hoe kun je zelf crypto minen?

Het is mogelijk om ook zelf crypto te minen. Zo kun je zelf geld verdienen door jouw computerkracht in te zetten. Iedere blockchain hanteert andere regels als het op crypto mining aankomt. Daarom kun je het beste kijken op de website van de blockchain om erachter te komen hoe jij crypto kunt minen op hun blockchain.

Houdt er rekening mee dat je bij sommige blockchain veel geld moet inzetten om mee te kunnen doen. Er zijn ook blockchains waarbij je gekozen moet worden om als miner aan de slag te gaan (bij Proof-of-Delegate (PoD) bijvoorbeeld. Hier worden er verkiezingen gehouden en mogen de nodes met het beste ‘verkiezingsprogramma’ aan de slag als zogenoemde delegates.

Over de auteur

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Scroll naar boven