Home » Blog » Wat is Litecoin? Uitleg LTC, koers en verwachtingen en alles wat je moet weten over Litecoin/LTC

Wat is Litecoin? Uitleg LTC, koers en verwachtingen en alles wat je moet weten over Litecoin/LTC

litecoin

Litecoin, wat is dat nou precies? Goede vraag! Over slechts een paar minuten weet je het complete antwoord erop! En pak je automatisch de antwoorden op nog veel meer vragen mee! Dus ben je ready? Laten we beginnen. Lets go!

Wat is Litecoin?

Litecoin (LTC) is het populairste alternatief voor de bekendste cryptomunt: Bitcoin. Litecoin biedt net als Bitcoin de mogelijkheid om geld over te maken aan de hand van digitale munten. Net als bij Bitcoin kunnen er transacties worden gedaan, zonder tussenkomst van een bank.

Dit noemt men een decentraal betaalsysteem. Litecoin is bedacht en ontwikkeld door een voormalig medewerker van Google, Charles Lee. De cryptomunt is erg populair als alternatief voor betalingsverkeer tussen bijvoorbeeld exchanges.

Litecoin als alternatief

Litecoin wordt door veel experts gezien als het alternatief voor de Bitcoin. Men spreekt ook wel van ‘een Bitcoin light’. Zo is het ook bij deze munt mogelijk om de munt in te zetten als een betaalmiddel. Wel zijn er een aantal technische verschillen tussen de Bitcoin en de Litecoin. We bespreken een aantal van deze verschillen.

Verschillen met de Bitcoin

Bij het minen van Litecoin heb je geen krachtige videokaarten nodig. Je kunt beter investeren in een flinke hoeveelheid werkgeheugen, ook wel RAM genoemd. RAM speelt namelijk een grote rol. Hoe meer RAM je hebt, hoe sneller je een block kan minen en dus wellicht meedeelt in de beloning. Als je de eerste en enige bent die een volledig block weet te minen, kunnen de verdiensten oplopen tot wel 25 Litecoins per block.

Doordat er meer frequent Litecoins worden aangemaakt, worden transacties met Litecoin ook veel sneller bevestigd dan dat het geval is bij Bitcoins. De Litecoin blockchain is zo ontworpen, dat miners een bepaalde beloning in Litecoins mogen verdelen per gegenereerd block. Iedere vier jaar wordt het aantal verdiende Litecoins gehalveerd. Dat betekent dat in augustus 2019 de verdienste op 12,5 Litecoin per gemined block zal liggen. De verwachting is dat in totaal zo’n 84 miljoen Litecoins zullen worden gegenereerd. Dat is ruim vier keer zoveel als dat het geval is bij Bitcoins!

SegWit

De ontwikkelaar van Litecoin is nog steeds actief betrokken bij het project. Charles Lee heeft bijvoorbeeld SegWit geïmplementeerd. Met SegWit is het netwerk van Litecoin een stuk beter schaalbaar, waardoor het mogelijk is meerdere transacties in dezelfde tijd te verwerken.

Zo werkt Litecoin

Litecoin is een decentrale munt, wat wil zeggen dat er betalingen plaatsvinden zonder tussenkomst van bijvoorbeeld banken. Betalingen kunnen meteen van persoon A naar persoon B worden gestuurd. Litecoin is een peer-to-peer netwerk. Er vindt geen controle plaats door bijvoorbeeld een bank of een overheid. Om met Litecoin te kunnen betalen, dien je je dollars of euro’s in te wisselen voor de eigen munt.

Een betrouwbaar cryptovaluta

Litecoin is al een paar jaar oud. De cryptomunt wordt afgekort tot LTC en bestaat al sinds 2011. Pas in oktober 2013 werd de munt echt bekend, vanwege de eerste publieke release van de munt. Tot en met 2016 was LTC meteen de tweede munt in de top 10 cryptovaluta. Daarna werd het ingehaald door andere munten, die niet meteen bedoeld waren voor betalingsverkeer. Denk daarbij bijvoorbeeld aan Ethereum, waarbij het gebruik van slimme contracten voorop staat.

Litecoin minen

Het minen van Litecoins is een stuk gemakkelijker dan het minen van sommige andere cryptovaluta, zoals de Bitcoin. Met name bij laatst genoemde valuta zijn tegenwoordig zogenaamde miningrigs in trek. Deze rigs bestaan uit een serie grafische videokaarten, waardoor de zogenaamde hashrate behoorlijk op kan lopen. Door de grote vraag naar videokaarten is de prijs ervan behoorlijk opgedreven.

Bij het minen van Litecoins is het niet noodzakelijk een goede videokaart te hebben. Het minen van Litecoins gaat namelijk aan de hand van het RAM-geheugen. Er zijn ook nadelen aan het minen van Litecoins: de moeilijkheidsgraad neemt toe naarmate meer snellere miners zich op het netwerk begeven. Ten slotte is het belangrijk uit te rekenen of de stroomkosten wel opwegen tegen de verdienste van de Litecoin. Daarmee wordt bedoeld: betaal je niet meer voor elektriciteit dan dat je Litecoins verdient?

Litecoin Koers en voorspelling

In het verleden zijn er veel voorspellingen gedaan over de Litecoin koers, deze werd onder andere gedaan binnen de crypto community en door crypto influencers die op Youtube video’s verschijnen. Voorspellingen voor Litecoin voor eind 2020 schommelt rond de $50 en de $75

De Litecoin voorspelling voor 2022 varieert rond de $75 en de $130 De koers voorspelling voor de Litecoin koers voor 2025 worden boven de $300 voorspeld. Het is altijd goed te onthouden dat dit slechts onze voorspellingen zijn, wij zijn geen financiele adviseurs en niemand weet waar de koers uiteindelijk heen gaat.

Als je dan in Litecoin wilt investeren, investeer dan met mate, en alleen wat je kan veroorloven om te verliezen. Het investeren in cryptocurrency blijft altijd wel een beetje gokken. En het is aan jou hoe jij ermee omgaat. In ons geval is Litecoin zeker een interessante investering voor in je portofolio.

Litecoin Wallet

Als je Litecoin hebt gekocht dan moet je deze ook ergens kunnen bewaren. Op het moment van schrijven zijn er 4 wallet mogelijkheden om je Litecoin hierin te bewaren. Hier beneden zie je een volledige overzicht wat de mogelijkheden zijn! Een wallet kiezen is zeer belangrijk en daarom hebben we alles op een rijtje gezet voor je!

Paper Wallet
– Software Wallet
Exchange Wallet
– Hardware Wallet

Litecoin kopen

Ben jij ook van plan om Litecoin te kopen? Dan kun je dit gemakkelijk doen via bijvoorbeeld Bitvavo. Je stort eenvoudig je euro’s met iDeal en laat winst direct weer op je bankrekening storten. Op de Bitvavo exchange van Litecoin hier beneden kun je nu direct invullen hoeveel Litecoins je wilt kopen. Vul het in en je wordt doorverwezen om direct in te schrijven op Bitvavo en in aanmerking te komen voor het niet betalen van feekosten tot wel 1000 euro. Meld je nu hier beneden aan op Bitvavo en koop Litecoin ! Een perfecte coin voor in je Crypto portofolio!

Over de auteur

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Scroll naar boven