Home » Blog » Satoshi Nakamoto, wie is dat? Alles wat je moet weten!

Satoshi Nakamoto, wie is dat? Alles wat je moet weten!

satoshi-nakamoto

Als je hebt geïnvesteerd in crypto heb je wellicht de naam Satoshi Nakamoto eerder gehoord. Zo niet, dan is de term satoshis je waarschijnlijk niet onbekend. Maar hoeveel weten we eigenlijk van deze mysterieuze Nakamoto en welk aandeel heeft hij in de ontwikkelingen van crypto? Ontdek in deze blog alles wat je moet weten over Satoshi Nakamoto!

Financiële revolutie

Eind 2008 was een mijlpaal in de geschiedenis van crypto. Iets meer dan een decennia geleden werd de start gemaakt voor een nieuwe financiële revolutie die vandaag de dag steeds toegankelijker wordt voor het grote publiek. In het grootste geheim werd gewerkt aan een alternatief betaalmiddel. Ondanks dat we fiatgeld zien als een stabiele munt, is dit in werkelijkheid helemaal niet zo het geval. Ieder jaar opnieuw is zelfs fiatgeld onderhevig aan inflatie. Wist je dat in de jaren 1950 één miljoen dollar, nu nog maar gelijk staat aan 100.000 dollar? Klopt, er was nood aan verandering.

We leren steeds meer over Bitcoin en afgelopen jaren heeft de eerste, van de inmiddels velen, cryptocurrencies een mooie ontwikkeling doorgemaakt. Net zoals veel nieuwe ontwikkelingen, heeft het tijd nodig om de aandacht en vooral ook het vertrouwen te krijgen van het grote publiek. Het duurde maar liefst 2 jaar alvorens de prijs van Bitcoin 1 dollar had bereikt. Nu, in 2021 kende Bitcoin zijn All Time High van bijna 65.000 dollar. Het is dan ook niet verrassend dat het aandeel van Bitcoin bepalend is voor alle andere altcoins.

Maar de vraag is eerder: wat weten we over Satoshi Nakamoto, de founder van Bitcoin? Het is een vraag die veel investeerders en developers bezighoudt en waar dan ook iedereen een antwoord op wil krijgen. Maar is dit wel een goed idee?

Dus hoe begon het allemaal?

1 November 2008, kwart over 4. Er komt een mailtje binnen via de Cryptography Mailing List:

“Ik ben aan het werken aan een nieuw elektronisch geldsysteem dat volledig peer-to-peer is, zonder vertrouwde tussenpartij. De paper is beschikbaar op http://www.bitcoin.org/bitcoin.pdf”

Met die woorden introduceerde Satoshi Nakamoto 12 jaar geleden de Bitcoin whitepaper aan een klein groepje cypherpunks, die losjes via de mailinglist met elkaar verbonden waren. In het acht pagina’s tellende document staat Bitcoin beschreven.

De originele email die op 1 November 2018 is verstuurd kort na de financiele crisis door Satoshi Nakamoto

Satoshi Nakamoto was voor hen een onbekende. De initiële reacties op de Bitcoin whitepaper waren sceptisch. Vragen over de schaalbaarheid, veiligheid en vooral de haalbaarheid, die Satoshi beantwoordde.

“Je zal in cryptografie geen oplossing vinden voor politieke problemen”, schreef iemand. Satoshi antwoordde“Ja, maar we kunnen wel een grote slag winnen in de wapenwedloop en een aantal jaren nieuw terrein winnen voor vrijheid. Overheden zijn goed in het afhakken van koppen van centraal beheerde netwerken zoals Napster, maar pure P2P netwerken zoals Gnutella en Tor lijken zichzelf overeind te houden.”

Satoshi Nakamoto deelde niet alleen de whitepaper, maar was in de beginjaren ook actief onderdeel van de Bitcoincommunity. Eerst via de mailinglist, maar later vooral via het Bitcoin Talk forum. Satoshi beantwoordde vragen, gaf toelichting, werkte samen en mengde zich in forumdiscussies.

Dus wie zit achter de Pseudoniem “Satoshi Nakamoto”?

We weten helaas niet zo veel, maar wel kunnen we met zekerheid zeggen dat Satoshi Nakamoto een pseudoniem is. Dit pseudoniem refereert naar de ontwikkelaars van Bitcoin, maar niemand weet of dit slechts één persoon is, of dat hier een hele groep ontwikkelaars bij betrokken zijn. Je zou denken dat de persoon of het team achter het succes zichzelf bekend zou maken, maar niets is minder waar. Tot 2011 was Satoshi betrokken bij de ontwikkeling van Bitcoin, maar nadien is er nog weinig van hem vernomen. We weten dat hij in april 2011 zijn laatste email heeft verstuurd waarin hij schreef: “I have moved on to other things. It’s in good hands with Gavin and everyone.

Dit houdt het mysterie levend en er wordt dan ook volop gespeculeerd wie Satoshi Nakamoti kan zijn. Doorheen de jaren zijn er natuurlijk verschillende theorieën ontstaan die beweren dat ze de ware identiteit van Nakamoto hebben achterhaald, maar nooit is het bewezen aan de hand van feiten. Deze eeuwige zoektocht draagt ook bij aan het mysterie van Bitcoin en maakt het enigszins extra interessant voor bepaalde investeerders.  In de kunstwereld wordt dan ook de vergelijking gemaakt met Banksy, de beroemde straatartiest waarvan niemand zijn of haar identiteit kent.

Bitcoin logo
Bitcoin logo

Mogelijke personificaties

Ondanks dat er nooit bewijs is gevonden voor wie schuilgaat achter het mysterie, zijn er doorheen de jaren wel verschillende personen die zichzelf hebben geuit als Satoshi Nakamoto. Zo was er in 2012 een man met de achternaam Nakamoto, afkomstig uit Japan, die zei dat hij de uitvinder was van Bitcoin. Inmiddels wordt dit gezien als een valse verklaring. Niet alleen werden er valse verklaringen afgelegd door mensen die claimen Satoshi te zijn, maar werden er ook een heksenjacht geopend wie Satoshi nou daadwerkelijk kon zijn. Één van de personen die werd beschuldigd door de media Satoshi te zijn zie je hieronder.

satoshi
Satoshi Nakamoto die als eerste werd beschuldigd als de vader van de Bitcoin

Eén van de redenen is namelijk dat men ervan uitgaat dat Satoshi Nakamoto waarschijnlijk afkomstig is van Engeland, is omdat de eerste block van de bitcoin door Satoshi Nakamoto zou zijn gemined , het zou volgens computer gegevens gebeurd zijn vanuit Engeland en dus niet vanuit Japan. Dit betekent dat op het moment van het minen van deze block, Satoshi zich bevond, en misschien nog steeds bevindt, in Engeland.

Groep

Sommigen mensen hebben eerder gesuggereerd dat Satoshi niet één persoon is, maar een groep mensen of een heel team. De reden hiervoor is de complexiteit van de ontwikkeling van crypto, die destijds geheel nieuw was. Eén persoon zou volgens deze mensen nooit in staat zijn geweest om dit te realiseren, aangezien de broncode van Bitcoin een ingewikkeld proces is. John McAfee, de Brits-Amerikaanse softwareontwikkelaar en oprichter van het netwerkbeveiligingsbedrijf McAfee, beweerde zelfs dat Satoshi Nakamoto een team van 11 personen zou zijn.

Desalniettemin zijn er natuurlijk veel mensen die willen ontdekken wie schuilgaat achter deze revolutie. Ondanks dat zijn naam suggereert dat het team of persoon afkomstig zou zijn uit Japan, is deze theorie inmiddels ontkracht. Stefan Thomas, een Zwitserse software-ingenieur, heeft onderzoek gedaan naar de timestamps van forumposts die Nakamoto destijds heeft gedaan. Hierbij zagen ze vrijwel geen activiteit tussen 05u00 en 11u00 GMT-tijd. Dit komt overeen met 14u en 20u Japanse tijd. Uiteraard zijn dit allemaal speculaties en wordt er volop verder gezocht. Toch zijn er een aantal mensen die beweren dat zij de almachtige uitvinder zijn van Bitcoin.

Dorian Nakamoto

De achternaam doet vermoeden dat hij alleszins familie is of verwant is met de founder van Bitcoin. In 2014 kwam Dorian dan ook in de media nadat hij zichzelf had geprofileerd tot Satoshi Nakamoto. Dorian is natuurkundige die is afgestudeerd aan de University Of California en werkte aan een geheim defensieproject. Dit was op zich al voldoende, om hem mysterieus genoeg te maken. Tijdens een interview gaf hij aan ‘niet langer’ betrokken te zijn bij Bitcoin en dat hij had besloten om zijn taken over te dragen aan andere personen.

Nadien ontkende hij deze uitspraak en beweerde hij dat hij de vraag foutief had begrepen en vervolgens ook niets te maken heeft gehad met Bitcoin. Ondanks de aanhoudende speculaties, is het grote publiek niet langer overtuigd dat Dorian betrokken is bij de Bitcoin. 

Nick Szabo

Nick Szabo is een Amerikaanse jurist én computeringenieur. De reden waarom hij potentieel een kandidaat zou zijn als Satoshi Makamoto is omdat hij gecrediteerd werd voor het onderzoek naar slimme contracten, een onderzoek daterend uit 1996, maar liefst 13 jaar voor Bitcoin werd gelanceerd.

In 2008, een jaar voor het ontstaan van Bitcoin, bedacht hij zelf een gedecentraliseerde digitale asset die hij Bit Gold noemde, een wel zeer duidelijke vergelijking met Bitcoin. Hij beschreef Bit Gold als een protocol waarbij online transacties uitgevoerd konden worden, zonder hierbij afhankelijk te zijn van centrale derde partijen. Dit is wederom een vergelijking met de hele corebusiness van Bitcoin waarbij transacties worden geverifieerd en gevalideerd door het netwerk.

De Britse auteur en comedian Dominic Frisby heeft een boek geschreven over Bitcoin waarin hij zeker lijkt te weten dat Nick Szabo de enige echte Satoshi Nakamoto is. Één van redenen was de overeenkomstige schrijfstijl, maar ook dat ze beide refereren naar Carl Menger, een Oostenrijkse econoom in de 19de eeuw. Nick Szabo zou daarnaast ook nog gewerkt hebben voor DigiCash. Dit is een bedrijf die voor de lancering van Bitcoin, verschillende pogingen heeft ondernomen om crypto te gebruiken voor digitale betalingen. In zijn optiek, is daarom Szabo een goede kanshebber om Satoshi Nakamoto te zijn.

Craig Wright

Wright is een Australische wetenschapper die allesbehalve terughoudend was over zijn zogenaamde dubbele identiteit. In 2015 nam hij deel aan de Bitcoin Investor’s Conference in Las Vegas waarbij hij zei betrokken te zijn bij het ontstaan en de verdere ontwikkeling van Bitcoin. Toen journalisten hem verduidelijking vroegen, zei hij niets meer dan ‘ik ben een beetje betrokken bij vanalles – ik ben hier al heel lang mee bezig en ik probeer mijn hoofd erbij te houden’.

Bij de vraag naar bewijs, verwees hij naar een document op zijn blog, dat verscheen een paar maanden voor de officiële whitepaper van Bitcoin. Daarnaast zijn er e-mails gevonden met zijn advocaat waarin werd verwezen naar een peer-to-peer netwerk en database. Dit zijn eigenschappen die Bitcoin revolutionair hebben gemaakt en die de grondlegging zijn voor de ontwikkeling van crypto.

Desondanks werden zijn beweringen al snel in twijfel getrokken en verloor hij geloofwaardigheid met zijn verhaal. Zelfs Vitalik Buterin, oprichter van Ethereum, heeft hem publiekelijk een oplichter genoemd. Maar deze imagebreuk heeft hem er niet van weerhouden om zich verder te ontwikkelen in de crypto community en kwam dan ook niet veel later met een nieuwe cryptomunt: Bitcoin SV.

Bitcoin peer to peer network
Bitcoin peer to peer network

Is de identiteit bewust geheimgehouden?

De kernwaarde van crypto is natuurlijk de decentralisatie en het elimineren van externe derde partijen. Misschien is het zelfs een bewuste actie dat de identiteit geheimgehouden wordt. Om Bitcoin succesvol te laten blijven, mag geen enkel persoon of bedrijf invloed uitoefenen over de verdere ontwikkeling ervan. Het netwerk is decentraal georganiseerd en wordt dus gereguleerd door de gebruikers en voor de gebruikers. Iedereen kan zonder uitzondering deelnemen aan dit peer-to-peer netwerk.

Het feit dat de founder onbekend is, maakt van Bitcoin een waardevolle digitale asset. Er is namelijk geen centraal persoon of organisatie die eenzijdig regels kan aanpassen of Bitcoin kan sturen. Hoewel decentralisatie de norm is, zien we in veel verschillende cryptoprojecten dat deze zijn ontwikkeld door een centrale organisatie, waarbij zij nog steeds macht hebben over deze projecten. Doordat de identiteit van de founder of het team achter Bitcoin onbekend is, zal deze nooit invloed kunnen uitoefenen. Hierdoor kan het protocol nooit eenzijdig gewijzigd worden, enkel door een democratische meerderheid van het netwerk.

Hoeveel Bitcoin heeft Satoshi Nakamoto zelf?

Wellicht krijgen we nooit antwoord op de vraag wie Satoshi Nakamoto is, maar wel weten we dat hij/zij zelf nog een heel aantal Bitcoins in zijn bezit heeft. We weten dat doorheen de jaren, deze Bitcoins niet zijn verplaatst en kunnen dus vaststellen dat de deze nog steeds bij dezelfde eigenaar(s) zitten als in 2009. Het exchangeplatform van BitMEx heeft onderzoek gedaan naar hoeveel Bitcoin nog in het bezit zijn en naar verluidt gaat het om 600.000 tot 700.000 Bitcoin.

Andere beweren dat dit aantal zelfs oploopt tot maar liefst 1 miljoen Bitcoin, van de totale maximale voorraad van 21 miljoen. Dit zou betekenen dat Satoshi maar liefst 5% van alle Bitcoin in eigen handen heeft. Indien het gaat om een aantal van één miljoen Bitcoin, wordt de waarde geschat op een actuele waarde van 33 miljard dollar. Of Satoshi nou 600.000 bitcoins bezit of 1 miljoen, het feit is dat de bitcoins van Satoshi Nakamoto verdeeld zijn over verschillende wallets. Zie hieronder de top 10 rijkste bitcoins wallet op dit moment.

top10

Levend?

Een andere vraag die vaak wordt gesteld is of Satoshi Nakamoti nog in leven is. Het is voor velen dan ook ondenkbaar dat iemand met één miljoen Bitcoin in bezit, deze nog nooit heeft verschoven op het netwerk om winsten te nemen. Is de identiteit voor iedereen zo geheim gebleven dat de founder is overleden en alle mysterie met zich heeft meegenomen, of is deze persoon heilig overtuigd dat de ontwikkeling van Bitcoin nog maar net is begonnen?

Daarnaast is het in zijn eigen voordeel om zichzelf niet kenbaar te maken noch zijn Bitcoins te verplaatsen. Met maar liefst 5% van alle Bitcoins in het bezit, kan hij indien hij zijn Bitcoins verplaatst, de gehele markt ontwrichten wat een ongeziene invloed heeft op de prijs van Bitcoin.

Conclusie

Naast het succes dat Bitcoin als crypto heeft gekend sinds de start in 2009, houden we ons nog dagelijks bezig met de speculatie wie Satoshi Nakamoto kan zijn. De vraag van velen is of dit al die jaren een bewuste actie is geweest, of dat er potentieel meer factoren zijn waar we nog niet van op de hoogte zijn. Naast het feit dat verschillende personen zichzelf kenbaar hebben gemaakt als de enige echte Satoshi, is er tot op heden nog geen bewijs.

De vraag is echter ook of het een goede actie zou zijn, mocht deze persoon of groep van mensen zich bekendmaken. De allereerste cryptomunt kent zijn succes ook deels door mystiek die het met zich meedraagt en er zijn dan ook veel investeerders die liever zien dat Satoshi zijn geheime identiteit nog even bewaart. Het is hoogstwaarschijnlijk dat deze 1 miljoen Bitcoins niet verplaatst zullen worden in het netwerk, omdat dit een dermate invloed heeft op de markt, wat de prijs enorm zal laten fluctueren. Wellicht krijgen we nooit een antwoord op de vraag wie Satoshi Nakamoto is, en als we dit ooit wel weten, is maar de vraag wat dit betekent voor de toekomst van Bitcoin, de eerste en tevens grootste crypto?

 

Over de auteur

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Scroll naar boven