Veel Nederlanders en Belgen gaan buiten de Europese Unie op vakantie, of bezoeken deze landen voor andere redenen. Familie bezoeken, zakelijke belangen, studie en zo zijn er vast nog meer redenen op te noemen. In al deze landen buiten de Europese Unie zul je Euro om moeten wisselen in de buitenlandse valuta. Dat weten we allemaal en we zijn er ook aan gewend. Met deze buitenlandse, of op dat moment lokale valuta, kun je daar en op dat moment alles betalen.
Als je crypto wilt kopen is het eigenlijk hetzelfde. Zeker als je voor de allereerste keer crypto koopt. Je zult je fiat geld, dus naar alle waarschijnlijkheid Euro’s, om moeten zetten in crypto. Is ook logisch, toch?
Nu krijg je de vraag, welke crypto kopen? Die keuze is helemaal niet zo eenvoudig, met ruim 5000 actieve cryptomunten die er op de markt zijn vandaag de dag. We gaan het in deze blog hebben over welke cryptomunt je het beste kunt kopen. Waar je op moet letten bij het kopen van cryptomunten komt echter ook aan bod. Verder zullen we het ook hebben over diverse cryptomunten.
Let op: hou er rekening mee dat de onderstaande tekst over ‘Crypto kopen, wat is de beste keuze?’ evenals de toelichting hierop op geen enkele manier als advies opgevat mag worden. De keuze voor óf en op welke manier je (crypto) wilt traden en welke keuzes je maakt qua belegging ligt bij jou en bij jou alleen. Wij zijn geen financieel adviseurs.
Deze korte video geeft je een goede uitleg wat crypto eigenlijk is.
Wat zijn cryptomunten?
Cryptomunten zijn digitale munteenheden die je als alternatief geldsysteem voor de gebruikelijke geldsoorten kunt gebruiken. In 2009 werd de eerste cryptomunt gelanceerd door Satoshi Nakamoto, de alom bekende Bitcoin. Na een langzame start, waarbij het jaren duurde voordat de Bitcoin de waarde had van $ 1.-, ging het daarna vrij snel. Eerst werd de waarde $ 10.-, daarna $ 100.- en dit jaar hadden we het voorlopige hoogtepunt met een ATH van $ 64,000.-.
Op dit moment hebben cryptomunten vooral een beleggingswaarde. In de dagelijkse gang van leven zijn er nog niet veel toepassingen om met crypto te betalen. Dit is echter wel langzamerhand aan het veranderen, steeds meer grote en kleinere bedrijven bieden je de mogelijkheid om met crypto te betalen. Hierbij kun je aan PayPal denken, maar ook aan Tesla. Nog niet zo lang geleden trokken ze de eerder toegezegde mogelijkheid om met crypto te kunnen betalen weer in. Je ziet echter ook dat veel kleinere winkels hun waar aanbieden in ruil voor crypto. In sommige gevallen krijg je tegenwoordig zelfs je loon in crypto uitbetaald.
Een andere positieve ontwikkeling is dat grote investeerders en firma’s steeds meer in crypto beginnen te investeren. Waren het in 2017 nog overwegend crypto liefhebbers die voor de grote koersstijgingen zorgden, nu zijn er steeds meer institutionele bedrijven die in Bitcoin investeren. Tesla en MicroStrategy zijn goede voorbeelden hiervan. Het kortetermijneffect is zeer positief, want de Bitcoin ging zomaar naar een nieuwe ATH (All Time High). Wat er op lange termijn gebeurd, dat is echter nog veel interessanter. Er zullen ooit, maar maximaal 21 miljoen Bitcoins in omloop zijn. 18.5 miljoen zijn al op de markt. Met institutionele investeerders die nu ook hun deel van Bitcoin willen hebben, zal de prijs alleen maar omhoog gaan.
Waar moet je op letten bij crypto kopen?
Als je crypto wilt kopen zijn er meerdere aspecten waar je op moet letten. Het allereerste is om een fundamentele analyse te doen van de munt. Hierbij onderzoek je de achtergrond van wat de munt wil bereiken en welk probleem hij wil oplossen. Je zoekt naar een breder overzicht van wat de munt van plan is, en bijvoorbeeld wie er achter het project zit. Laten we dit eens een beetje meer in detail gaan bekijken.
De fundamentele analyse bij crypto kopen
- ToepassingÂ
Dit is misschien wel het belangrijkste aspect van de munt. Welk probleem gaat deze munt oplossen? Bij Bitcoin is de toepassing als ‘store of value’, bij Ethereum zijn het vooral de slimme contracten, of ‘smart contracts’ die de belangrijkste toepassing zijn.
Verder ga je nog een paar andere fundamenten bekijken.
- White paper:Â hierin wordt op een meer technische manier uitgelegd wat de toepassing van de munt is. Welke technologie wordt gebruikt? Is het open source? De roadmap wordt hier ook gepresenteerd.
- Het team:Â Ook een belangrijk aspect. Wie zit er achter dit project? Zijn dat mensen met een goede staat van dienst in crypto, of programmeren? Kunnen ze de klus klaren wat in de whitepaper beschreven wordt? Is het team makkelijk te vinden? Hebben ze een LinkedIn profiel? Als er geen publiek team is, kijk of het project op GitHub is, en hoe actief ze daar zijn.
- De competitie:Â Is er competitie en zo ja, hoe goed is die? Kunnen ze de strijd aangaan en hebben ze een kans om hun project op de eerste plaats te krijgen?
- Tokenomics: Hoe ziet het verhaal rond hun munt of token uit? Is het token er om het project verder te helpen en op welke manier? Hoe worden de tokens verdeeld? Krijgt het team niet te veel tokens in handen? Dit helpt om het risico te bepalen, gaat het team er namelijk niet vandoor met de hele opbrengst van een ICO, maar investeren ze het ook echt in het project?
Financiële aspecten bij crypto kopen
Behalve de hierboven genoemde indicatoren, kun je ook naar de financiële aspecten van een munt of project kijken. Dat is niet geheel onbelangrijk.
- Marketcap: Deze is belangrijk om de potentiële groei van de munt te laten zien. Je berekent de marketcap door het totale aantal circulerende munten te vermenigvuldigen met de prijs van de munt op dat moment.
- Liquiditeit en volume:Â De liquiditeit laat zien hoe makkelijk je een munt kunt kopen of verkopen. Een liquide munt kun je makkelijk kopen en verkopen. Het volume helpt je om te bepalen of een munt voldoende liquide is. Je kunt zien hoeveel er gehandeld is in deze munt over een bepaalde periode, meestal is dat het dagelijkse volume.
Je ziet, met de informatie die we hierboven gegeven hebben kun je zelf een investeringsstrategie bepalen. Als je nu ook nog een technische analyse kunt maken, ben je al een heel eind op weg om te bepalen welke cryptomunt je wilt gaan kopen.
Wat echter ook niet te onderschatten is, is hoe je zelf denkt en voelt over een project. Heb je er een goed gevoel over of is er toch nog steeds twijfel? Misschien snap je het whitepaper niet, omdat het veel te technisch is geschreven, of vertrouw je de verdeling van de tokens niet helemaal. Dit is ook een belangrijke factor in het bepalen van je keuze voor een project of munt.
Crypto kopen uit de top tien
We gaan een paar cryptomunten bekijken die in de top tien staan van CoinMarketCap. Dit is min of meer de graadmeter voor de tien meest populaire munten die er zijn. Relatief gezien zijn de munten uit de top tien ook het minst risicovol om in te investeren. Denk er echter aan dat de cryptomarkt volatiel is, en ook munten uit de top tien zijn onderhevig aan koersschommelingen. Dat is fijn als de koers omhoog gaat, maar als de koers keldert, is dat minder prettig.
Het is ook goed om te weten dat je een deel van een cryptomunt kunt kopen. Als de koers van Bitcoin $ 50,000 is, dan hoef je echt geen hele Bitcoin te kopen. Je kunt bijvoorbeeld 0.0001 Bitcoin kopen voor $ 500.
Bitcoin (BTC)
Dit is de eerste cryptomunt die ooit uitkwam en als ‘first mover’ heeft hij sindsdien de toppositie niet meer afgestaan. Een echte OG! Er zal heus nog wel een dag komen dat een andere munt populairder zal worden, maar ik vermoed dat die dag nog wel even op zich laat wachten. De hele cryptomarkt beweegt op en neer met Bitcoin als voorganger en deze cryptomunt heeft nog steeds de grootste invloed op de cryptomarkt. In 2020 was zijn AHT $ 5,000 en in de eerste helft van 2021 ging dat omhoog naar $ 64,000. Op het moment van schrijven in juni 2021 staat hij op $ 32,000, wat nog steeds heel goed is als je kijkt naar 2020.
Ethereum (ETH)
Opgezet door Vitulak Buterin, is dit de meest gebruikte blockchain. De grote innovatie is het aanbieden van slimme contracten waar dan dApps op kun draaien. Er zit een Ethereum 2.0 aan te komen, die sneller wordt, grotere schaalbaarheid heeft en goedkoper gaat worden.
Cardano (ADA)
Cardano (ADA) staat op plek 5 in juni 2021 en is een van de grootste concurrenten van Ethereum. Interessant detail is dat het opgericht is Ethereum co-founder Charles Hoskinson. Cardano belooft vooral de schaalbaarheid te vergroten. Op dit moment is er echter nog niets gebouwd op Cardano en met Ethereum 2.0 loerend om de hoek, zullen we zien of Cardano dit kan gaan waarmaken.
Ripple (XRP)
Ripple (XRP) is een betalingsprotocol dat een stuk goedkoper en sneller dan Bitcoin is. Het verbind verschillende betaalsystemen met elkaar op een goedkope en snelle manier. Waar een bank soms verschillende dagen nodig heeft om een internationale transfer af te ronden, kan Ripple dit in een paar seconden voor elkaar krijgen.
Polkadot (DOT)
Polkadot (DOT) is opgezet door een andere co-founder van Ethereum, namelijk door Dr. Gavin Wood. Het wordt diverse verschillende blockchains mogelijk gemaakt om met elkaar te communiceren. Dit wordt ook wel de interoperabiliteit genoemd. Een goed project dat zijn waarde al vaak bewezen heeft en een vrij constante verschijning is in de top tien.
Crypto kopen uit de top honderd
Deze munten staan nog steeds op de eerste pagina van CoinMarketCap en zijn vrij stabiel, maar toch alweer iets meer risicovol dan een munt uit de top tien. Het kan echter ook zo maar gebeuren dat een van deze munten, of een andere munt uit de top 100, in de top tien verzeild raakt. Of de andere kant op gaat, en in de vergetelheid terechtkomt.
Solana (SOL)
Solana (SOL) is een open source blockchain die de schaalbaarheid en snelheid wil en kan verhogen. Veel projecten hebben voor Solana gekozen om hun dApps erop te bouwen. Een project met toekomst lijkt het, en zeker goed om in de gaten te houden.
Chainlink (Link)
Chainlink (LINK) is een orakel dat informatie van de buitenwereld kan doorgeven aan dApps en blockchains. Dat is belangrijk want deze hebben de beperking dat ze niet met de buitenwereld kunnen communiceren, een orakel lost dit probleem op. Nadat het gelanceerd werd, ging de LINK munt maar liefst zeven keer over de kop. Geen al te groot wonder dat deze munt tegen de top tien aanhikt.
Internet Computer (ICT)
Internet Computer (ICT) is een zeer interessant project. Het probeert om de blockchain uit te breiden naar het internet. De bedoeling is om de functionaliteit van het internet uit te breiden, zodat je ook software kunt hosten. Een hele mond vol, maar zelden is een munt zo snel de top tien ingeschoten. In juni 2021 staat de munt op plek 20. Zeker een project met potentie om regelmatig te checken en te blijven volgen.
Compound (COMP)
Compound (COM) is een protocol waar je geld kunt lenen, of beter gezegd, crypto kunt lenen. Je kunt zelf geld inleggen en er rente voor in de plaats krijgen of direct munten lenen. Het is een DeFi project en de leider op dit gebied.
Crypto kopen buiten de top honderd
Deze munten kunnen vaak alle kanten op gaan, of doorstoten naar de top 100 of top 50, of verder naar beneden zakken in het moeras van de vergetelheid. Vaak zijn het ook munten die een beetje hangen tussen de top 100 of er net weer eens een week of twee buitenvallen. Hierdoor zijn deze munten weer een beetje meer risicovol om in te investeren.
1inch (1INCH)
1inch (1INCH) is een gedecentraliseerde exchange die prijzen vergelijkt met verschillende beurzen zodat jij de beste prijs kunt krijgen.
Haven Protocol (XHV)
Haven protocol (XHV) geeft je de mogelijkheid om je financiële zaken op een offshore manier op te slaan. Het is een mogelijkheid om je geld op een privéblockchain op te slaan.
Conclusie
We hebben je laten zien wat cryptomunten zijn en waar je op moet letten als je cryptomunten wilt gaan kopen. Bovendien hebben we diverse cryptomunten besproken die respectievelijk in de top tien, top honderd en buiten de top honderd vallen. Een ding kunnen we echter niet doen, en dat is voorspellen welke munt het goed gaat doen en welke munt niet. Als we dat zouden kunnen doen, waren we nu al multi miljonair en zou ik zeer waarschijnlijk geen blogs zitten te schrijven.
We hebben je echter laten zien hoe je een fundamentele analyse kunt maken en dat helpt, zodat je goed zelf onderzoek kunt doen. Dit is heel belangrijk als je wilt investeren, zeker in de volatiele wereld van cryptomunten. Investeer ook nooit meer dan je je kunt veroorloven om te verliezen. Het is volgens mij ook een goed idee om niet al je geld op één munt in te zetten. Bouw echter een leuke, gevarieerde portfolio op, zodat je risico ook gespreid wordt.
Inhoudsopgave
- 0.0.1 Veel Nederlanders en Belgen gaan buiten de Europese Unie op vakantie, of bezoeken deze landen voor andere redenen. Familie bezoeken, zakelijke belangen, studie en zo zijn er vast nog meer redenen op te noemen. In al deze landen buiten de Europese Unie zul je Euro om moeten wisselen in de buitenlandse valuta. Dat weten we allemaal en we zijn er ook aan gewend. Met deze buitenlandse, of op dat moment lokale valuta, kun je daar en op dat moment alles betalen.
- 0.0.2 Als je crypto wilt kopen is het eigenlijk hetzelfde. Zeker als je voor de allereerste keer crypto koopt. Je zult je fiat geld, dus naar alle waarschijnlijkheid Euro’s, om moeten zetten in crypto. Is ook logisch, toch?
- 1 Wat zijn cryptomunten?
- 2 Waar moet je op letten bij crypto kopen?
- 3 Crypto kopen uit de top tien
- 4 Crypto kopen uit de top honderd
- 5 Crypto kopen buiten de top honderd
- 6 Conclusie