Educatie

Een bear markt en toch geld verdienen, hoe doe je dat?

In een bear markt gaat de algemene koers van je cryptomunten omlaag. Toch krijgen ervaren handelaars het voor elkaar om winsten tijdens een bear markt te maken. Veel handelaren hebben haast liever een bear markt dan een bull markt. Bij een bear markt is het ‘lekker overzichtelijk’. Hoe gek dat ook klinkt, daar zit een kern van waarheid in. Tijdens een bear markt worden namelijk de grootste winsten gemaakt. Ik weet het, dat klinkt tegenstrijdig, en toch is het zo!

We gaan deze bear markt dan ook eens goed bekijken. Als je nu al op het randje van je stoel zit, hou dan de leuningen maar goed vast! In deze blog gaan we je diverse manieren laten zien hoe je in een bear markt toch geld kunt verdienen.

Let op: hou er rekening mee dat de onderstaande tekst over ‘Een bear markt en toch geld verdienen, hoe doe je dat?’ evenals de toelichting hierop op geen enkele manier als advies opgevat mag worden. De keuze voor óf en op welke manier je (crypto) wilt traden en welke keuzes je maakt qua belegging ligt bij jou en bij jou alleen. Wij zijn geen financieel adviseurs.

Deze langere video geeft je al een goed idee van wat er allemaal mogelijk is tijdens een bear markt.

Wat is een bear markt?

Een bear markt is een langere periode, twee maanden of langer, waarin de marktwaarde of koers van cryptomunten met 20% of meer zakt. Als de koers met 10% zakt ten opzichte van de hoogste koers, spreken we ook wel van een koerscorrectie. Bij 20% of meer kunnen we echter zeggen dat we in een bear gebied terecht zijn gekomen. In crypto kun je echter ook prijscorrecties van 30% hebben, In 2016-2017 gebeurde dit maar liefst 6 maal.

Er zijn veel factoren die meespelen of we naar een bear markt gaan of niet. Waar je echter wel op kunt rekenen, is dat een bear markt volgt op een bull markt. Na een bear krijgen we ook weer een bull markt. Dat zijn de enige twee zekerheden die je hebt! Vaak zit je al midden in een bear gebied zonder dat je er erg in hebt.

Dat er naar een beer verwezen wordt heeft trouwens nog wel een redelijk goede verklaring. Als een beer vecht haalt hij met zijn klauwen uit naar beneden. En wat zien we tijdens een bear markt, juist, een koersdaling, naar beneden.
Het tegenovergestelde is dan een bull markt, is een bull markt. Hier wordt een langere periode van koersstijgingen mee bedoelt. Een bull of stier, maakt opwaartse bewegingen met zijn hoofd als hij vecht. Dat is ook wat we terugzien in een bull markt, de koers gaat omhoog.

Over de huidige situatie in de cryptomarkt in juni bestaat ook nog veel onduidelijkheid. De ene ‘expert’ zegt dat we al in een bear zijn terechtgekomen en de andere zegt dat we nog steeds in een bull zitten. Waar velen het wel over eens schijnen te zijn, is de verwachting dat eind 2021 Bitcoin zich hersteld. Koersen van $ 60,000 tot $ 80,000 worden wel genoemd.

Bitcoin halving vs supercycle?

Nog een factor kan zijn dat de Bitcoin halving in mei 2020 heeft plaatsgevonden. Dit betekent dat de hoeveelheid Bitcoin die gedolven kan worden, gehalveerd wordt. Andere experts hebben het echter ook over de Bitcoin supercycle die nu zou kunnen plaatsvinden. Dit is als de prijs blijft stijgen, voor een langere dan normale periode. Als we dan al in de supercycle zitten, dan zou de prijs wel langzaam omhoog moeten gaan, einde juni 2021.

Een factor in de huidige situatie is de heer Musk met zijn tweets en uitspraken. Helaas kunnen zijn tweets een soort van massahysterie veroorzaken, waarvan Dogecoin misschien wel het beste voorbeeld is. Ook met Bitcoin heeft hij helaas grote invloed op de huidige koers. Een negatieve tweet over BTC en de koers keldert meteen. Een dag of een week later weer iets positiefs, en de koers stijgt weer.

Bear en bull in Frankfurt bij de beurs

mein.toubiz.de

De afbeelding hierboven laat het prachtige kunstwerk zien van een bear en een bull bij de aandelenbeurs in Frankfurt am Main.

Hoe kun je een bear markt analyseren?

Het is niet altijd mogelijk om de markt te voorspellen in welke richting hij zal gaan, maar je kunt wel een markt analyseren. Daar heb je verschillende hulpmiddelen bij die je kunnen helpen. Om geld te verdienen in een bear markt is mogelijk, maar je moet er wel tijd in steken en bestuderen wat de beste strategieën zijn.

Fundamentele analyse

Een fundamentele analyse is als je de basis van een project of cryptomunt bestudeert. Dit betekent dat je de volgende zaken onderzoekt om een overzicht te krijgen hoe het project in elkaar steekt.

 • Wat is de toepassing van het project?
 • Hoe ziet het white paper eruit en de roadmap?
 • Wie zit in het team achter het project?
 • Welke competitie heeft het project en kunnen ze die aan?
 • Wat zijn de tokenomics van het project?

Als je een antwoord hebt op deze vragen, dan weet je al iets mer over de achtergrond van een munt of project, welk probleem ze willen oplossen en of dit reëel is.

Technische analyse

Een technische analyse maakt gebruik van diverse hulpmiddelen die je op elke markt grafiek kunt vinden. Deze zogenaamde ‘indicatoren’ kunnen je helpen te bepalen wat een munt of markt kan gaan doen. Het is zeker geen 100% garantie dat wat jij denkt dat kan gaan gebeuren, ook gebeurt. Laten we zeggen dat er een verhoogde waarschijnlijkheid is dat wat je ontdekt tijdens je analyse ook echt gaat gebeuren. Als je alles goed gedaan hebt en goed geïnterpreteerd hebt, en dat is dus nog steeds geen garantie tot succes.

Een paar voorbeelden van een technische analyse zijn bijvoorbeeld moving averages en de RSI (Relative Strength Index). Dit zijn de makkelijkere hulpmiddelen. Als je deze een beetje snapt, kun je ook de Ichimoku cloud en de Fibonacci levels gaan bekijken. Deze zijn al een beetje uitdagender. Voor meer uitleg over deze indicatoren, klik a.u.b. op de links, daar is goede uitleg te vinden.

Op de afbeelding hierboven zie de koers van Bitcoin op Binance op 25 juni 2021. De gele lijn laat de Fibonacci indicator zien die erboven loopt als een stippellijn. Deze stippellijn wordt ook aangeduid door de gele pijl.

Zo zijn er nog wel indicatoren voor een technische analyse, maar zorg er eerst maar eens voor dat je deze vier onder de knie krijgt! Tegen de tijd dat je dat gelukt is heb je vast nog meer indicatoren gevonden.

Geld verdienen in een bear markt, hoe doe je dat?

Geld verdienen in een bear markt kan op verschillende manieren. We gaan dit nu bekijken en bespreken op welke manieren dat allemaal mogelijk is. In het algemeen zijn dit strategieën waar een goede kennis van zaken voor is vereist. Ervaren crypto handelaars kunnen hier vaak grote winsten mee maken, maar ook geld verliezen. Voor beginners in de cryptowereld is dit een risicovolle manier om te investeren. Wees gewaarschuwd en doe eerst je eigen onderzoek en zet vooral niet meer geld in dan je kunt veroorloven om te verliezen.

Short gaan in een bear markt

Als je short gaat speculeer je erop dat de prijs van de munt omlaaggaat. Totaal het tegenovergestelde wat je dus tijdens een bullmarkt doet, waar je hoopt dat de koers van een munt stijgt.

Hoe werkt dit dan? Het is eigenlijk vrij eenvoudig. Je leent cryptomunten van de beurs waar je aan handelt en verkoopt meteen de hele voorraad. Nu speculeer je er dus op dat de koers gaat dalen. Als de koers genoeg gedaald is volgens jou, koop je van het geleende geld weer cryptomunten. Nu kun je de geleende munten terugbetalen aan de beurs en de rest is je winst.

Hier zitten echter ook risico’s aan vast. Bij een long positie (het tegenovergestelde van short gaan) in een bull markt, is je risico dat de munt naar de 0 waarde valt. Bij een short positie is echter geen stop, als de koers omhooggaat in plaats van naar beneden ben je de pineut. Zolang de koers blijft stijgen worden de geleende munten bij elke stijging meer waard en je schuld groter.

short gaan in een bear markt

hackernoon.com

De afbeelding hierboven laat op een eenvoudige manier zien hoe de stappen van short gaan in zijn werk gaan.

Margin trading

We gaan het over hefbomen hebben, dus ga er maar eens goed voor zitten. Je leent geld van de beurs waar je op handelt, en kunt daardoor meer munten inzetten dan je eigenlijk normaal zou kunnen doen, met je eigen kapitaal.

Door bijvoorbeeld een hefboomwerking van 10x te gebruiken, kun je met 1 BTC short gaan, en je gebruikt maar 0.1 BTC als marge. Je hoeft zelf dus maar 0.1 BTC in te leggen.

Er zitten ook zeker ook risico’s verbonden aan het speculeren met hefbomen. De beurs van wie je de crypto leent, zal je ook je liquidatie prijs meedelen. Als je munt dan op het liquidatieprijsniveau beland, ben je je hele inzet kwijt, in dit geval dus 0.1 BTC. Dit gebeurt dus als de prijs omhooggaat in plaats van omlaag.

Stel je wilt 0.1 BTC gebruiken om short te gaan op $ 30,000 en de beurs heeft aangegeven dat je liquidatieprijs $ 30.500 is. Als de koers dan inderdaad $ 30.500 bereikt wordt je positie gesloten en ben je je inzet kwijt. Dan word je geliquideerd.
Hoe meer hefboomwerking je gebruikt, hoe meer potentiële winst je kunt maken, maar ook je verlies wordt eventueel groter.

Er zijn diverse beurzen die hefboomwerking aanbieden, waaronder Binance Futures. Soms zelfs tot 125x!

Bekijk deze korte video die margin trading of hefboomwerking nog eens goed uitlegt.

Swing trading

Bij swing trading maak je gebruik van korte termijn prijsbewegingen op de grafiek van je beurs. In plaats van naar de macrotrend te kijken concentreer je je op de microtrend. Swing trading is iets wat je zowel in een bull en een bear markt kunt doen. Dit komt omdat je gebruikmaakt van kleine pieken en dalen in de prijs van een cryptomunt.

Tijdens een bear markt koop je dieptepunten en verkoop je hoogtepunten. Om te swing traden is het goed als je enige voorkennis hebt in het handelen met crypto. Je maakt namelijk gebruik van technische analyses zoals die eerder uitgelegd zijn in deze blog. Patroonvorming, RSI-indicatoren, moving averages, noem maar op, ze komen allemaal voorbij tijdens het swing traden. Hoe beter je hier de weg in weet, hoe meer succes je waarschijnlijk zult hebben tijdens het swing traden.

Bij deze vorm van handelen zijn dus ook risico’s eraan verbonden, daarom is het handig als je ervaring met technische analyses hebt. Kennis van steun- en weerstandsniveaus zijn ook belangrijk. In de video hier beneden kun je zien waarom deze belangrijk zijn.

Scalping

Als je de scalping strategie wilt toepassen, heb je discipline nodig en moet je snel besluiten kunnen nemen. Je probeert te profiteren van kleine prijsbewegingen. Aangezien we in een bear markt zitten in dit geval, zijn de bewegingen relatief klein.

De discipline zit hem onder meer in het feit dat je het elke dag een paar uur achter je computerscherm moet zien te houden. Je moet namelijk constant bied- en verkoopkansen aangrijpen om kleine winsten te kunnen maken. Als alternatief kun je trading bots hiervoor gebruiken, dat maakt het minder eentonig. Op deze manier heb je ook de mogelijkheid om iets anders te doen, als de trading bots goed zijn ingesteld doen zij het werk 24/7 voor je.
Voorbeelden van deze bots zijn 3commas, Cryptohopper en Haasbot.

Arbitrage is een andere scalping mogelijkheid. Hierbij maak je gebruik van het koersverschil van een bepaalde munt, op twee verschillende beurzen. Het kan zijn dan een munt op beurs A hoger aangeboden wordt dan op beurs B. Je koopt nu snel crypto op beurs B en verkoopt het op beurs A tegen een hogere koers. Kennis van zaken en snel kunnen handelen is van belang. Arbitrageurs, prachtig woord trouwens!

In deze video krijg je een snelle uitleg over scalping.

ICO’s

Initial coin offerings of een ICO zijn ook een goede manier om geld te verdienen tijdens een bear markt. Zoals al bij de eerder besproken opties, ook hier is een goede kennis van zaken nodig en is het niet geheel zonder risico’s.

Bij een ICO is het van belang dat je goed fundamenteel onderzoek naar de munt of het project. Kunnen ze waarmaken wat ze willen gaan doen. Belangrijk is dat jij er vertrouwen in hebt na je analyse. Er zijn zoveel nieuwe projecten die bijna dagelijks starten, dat het soms moeilijk is om door de bomen het bos nog te kunnen zien. Er zijn veel projecten die óf niet van de grond komen óf van tevoren al zijn opgezet om een ‘rug pull’ te doen. Een rug pull is als de eigenaren van het project er met de inleg vandoor gaan.

Het is dus zaak dat jij kunt uitfilteren welke nieuwe projecten een kans van slagen maken en tegelijkertijd serieus zijn. Als dat je lukt heb je de kans dat je munt een paar keer flink over de kop kan gaan. En dat is waar we uiteindelijk allemaal op zoek naar zijn, to the moon!

Deze video geeft een leuke uitleg over een ICO.

Staking

Staken is niet wat de Fransen als hobby hebben, het werk neerleggen voor elke mogelijk denkbare reden! Alle gekheid terzijde, staken is een hele goede en betrouwbare manier om geld te verdienen tijdens een bear markt.

Je zet je munten vast voor een bepaalde tijd, en krijgt er ‘yield’ of rente voor terug. Dit is meestal een vastgelegd percentage en dat kan soms zelfs 10% of meer per jaar zijn. De meeste beurzen geven je ook de mogelijkheid om te staken. Bij veel crypto projecten krijg je ook extra beloningen als je het token van dat project gaat staken. Zo kun je bijvoorbeeld aan het beheren van het project deelnemen. Het is dus van belang om je goed in te lezen over elke munt die je wilt gaan staken, wat wordt er precies geboden.

De kennis die nodig is voor het staken en het risico om te staken zijn niet zo hoog als bij de andere besproken opties. Dat betekent echter niet dat je meteen maar blindelings in diverse crypto projecten moet gaan stappen en erop los moet gaan staken. Het is nog steeds om goed je eigen onderzoek te doen en ook niet meer in te zetten dan je je kunt veroorloven om te verliezen.

Staken is een hele goede manier om een passief inkomen te creëren en werkt goed tijdens een beermarkt. Deze video geeft je een goede uitleg over crypto staken.

Zoek werk in een bear markt

Ga eindelijk eens aan het werk! En dan bedoelen we niet werken bij McD of een andere baan met een minima-inkomen. Zoek werk in crypto!

Ook tijdens een bear markt is er genoeg werk te vinden in de cryptowereld. Ben je toevallig programmeur of ontwikkelaar? Je zult er versteld van staan hoeveel werk er aangeboden voor dit vakgebied. Schrijf je liever? Begin je eigen crypto blog of zoek werk als blogger. Misschien vind je het leuker om met video’s te werken? Begin je eigen crypto YouTube kanaal en wie weet, word je nog een crypto YouTube influencer. Er zijn gekkere dingen gebeurd!

Wat ik wil zeggen is dat je creatief moet zijn en ga op zoek naar een baan binnen de crypto wereld. Je zult er misschien veel werk in moeten steken, maar uiteindelijk maak je van je hobby je werk. Hoe leuk zou dat zijn. Er is nog een goede kans dat je in crypto uitbetaald wordt. Tegen de tijd dat je dan in een bull markt terechtkomt, is je crypto spaarpotje misschien opeens meer waard.

Conclusie

Een ding is zeker, die bear markt gaat er komen. Isaac Newton zei het al; wat omhooggaat, komt ook weer naar beneden. Wanneer de bear markt begint of zitten we er al in? De een zegt van wel, de ander van niet. De tijd zal het ons leren.

Je hebt nu elk geval een paar manieren gezien om tijdens een bear markt toch geld te verdienen. Ervaren handelaren vinden een beermarkt zelfs fijner dan een bull markt. Ze vinden het overzichtelijk en je kunt er mechanismen of strategieën op toepassen. Zoals we al in de intro zeiden, tijdens een bear markt worden de grootste winsten gemaakt!

Wat we echter ook gezien hebben, is dat de meeste van deze strategieën toch wel enige kennis van en ervaring in de crypto wereld vereisen. Fundamentele en technische analyses worden veel gebruikt en daar moet je je echt in verdiepen om ze onder de knie te krijgen. Die kennis komt niet zomaar uit de lucht vallen.

Wat van belang is, is dat je ziet dat je tijdens een bear markt niet maar even een vakantie van crypto neemt. Er zijn legio mogelijkheden om actief te blijven en er ook nog geld mee te verdienen.

Er is ook een Cryptokopen.nl Facebookgroep, waar je van harte welkom bent. Stel vragen of neem deel aan discussies, we antwoorden graag je vragen. Of ze nu over deze blog gaan of over andere onderwerpen. Kom gezellig voorbij!

Leave a Comment

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Garanties
 • Eerlijk Ondernemen
  Eerlijk ondernemen
 • Geverifieerde winkel
  Identiteit geverifieerd
 • Geschilbemiddeling
  Geschilbemiddeling
9,5
Reviews
 • 9,5
  users icon Top!