Home » Blog » Wat is Vechain? Uitleg koers en verwachting en alles wat je moet weten over VET

Wat is Vechain? Uitleg koers en verwachting en alles wat je moet weten over VET

wat-is-vechain

Vechain (VET): een uitgebreid uitleg voor beginners! In dit artikel praten we je door alle interessante informatie heen die er maar te vinden is over Vechain en VET, hun eigen token.

Vandaag werpen we dus even een blik op het bedrijf wat achter deze succesvolle token zit en wagen we een blik achter de schermen. Zo ontmoeten we het team, vertellen we iets over de werking van Vechain en bestuderen we de kenmerken van de VET token. Lets go!

Wat je vandaag zult leren

Wat is Vechain

Vechain is een blockchain platform die is opgezet met maar één doel. Het bevestigen van de echtheid van luxe (merk)producten.

Namaak producten van luxe merken is één van de grootste probleem in de wereldeconomie. Soms zijn de spullen zo goed nagemaakt dat ze niet van echt te onderscheiden zijn . Vechain wilt dit probleem dus oplossen door gebruik te maken van de blockchain technologie.

Vechain zelf maakt gebruik van 2 soorten tokens, namelijk:

 • VeChain Tokens (VET)
 • Thor Power (THOR)

Over de Vechain Token (VET) en (THOR) zal ik later in dit artikel weer op terugkomen en je uitleggen welk en wat voor functie elke token heeft.

Inmiddels bestaat Vechain al ruim 5 jaar en maken klein-middel bedrijven al gebruik van de blockchain technologie van Vechain, waardoor Vechain één van de weinige startup is met een werkend product. Zoals Ethereum gebruik maakt van hun smart contract werkt de Consensus Algoritme van Vechain op Proof of Authority.

Verschillende industrieën waaronder luxegoederen, landbouw, logistiek, voedsel, medicijnen en overheden maken ook al gebruik van VeChain’s blockchain technologie.

Voor de mensen die nog niet weten wat Vechain is zie hieronder een video van Vechain

De Consensus algoritme van Vechain : Wat is Proof-of-Authority?

Vergeleken met Proof-of-Work, dat afhankelijk is van minen, of Proof-of-Stake, dat afhankelijk is van gebruikers die coins houden in een wallet, is Proof-of-Authority volledig anders. Proof-of-Authority is een algoritme dat is ontstaan uit een aantal blockchain projecten. Het heeft snelle transacties vergeleken met Bitcoin.

In het Proof-of-Authority concept worden transacties gevalideerd door goedgekeurde accounts. Gebruikers worden ook wel in het Engels de “validators” genoemd. Het is een populair concept bij veel (nieuwere) altcoins. Om een validator te worden moet jouw identiteit op de blockchain worden geverifieerd. Elke validator runt software om tranacties te valideren en in blocks te plaatsen. Dit is een automatisch proces.

Iedereen kan in theorie een validator worden.

Hoe werkt Vechain dan precies?

Doordat Vechain gebruik maakt van verschillende technologiën kunnen ze bij het implementeren van een slimme chip in producten de gedurende levenscylcus het product volgen.

De slimme chip van Vechain maakt namelijk gebruik van de volgende IoT-systemen:

 • RFID tags
 • QR code
 • NFC chips

Deze producten worden dan ook op basis van zo’n  RFID Tag/QR code/ NFC Chip/ opgeslagen in de blockchain netwerk van Vechain, waardoor je bij het scannen van de producten direct op het Vechain netwerk kunt zien of de product nep of echt is.

Hoe werkt RFID Tags?

RFID-tagging is een ID-systeem dat kleine radiofrequentie-identificatietoestellen gebruikt voor identificatie- en volgdoeleinden. Een RFID-labelsysteem omvat de tag zelf, een lees / schrijfinrichting en een host-systeemtoepassing voor het verzamelen en verwerken van gegevens.

Hoe werkt QR Code?

Iedereen met een smartphone of een tablet kan een programma downloaden waarmee ze een QR code kunnen scannen. Deze programma’s worden QR readers genoemd. Vele van deze programma’s zijn gratis en kunnen makkelijk gedownload worden. Het enige wat de gebruiker hoeft te doen is de camera van de smartphone of tablet te richten op de QR code om deze te scannen. Voor sommige mogelijkheden van de QR code is een actieve internetverbinding vereist.

Hoe werkt NFC chips?

NFC staat voor ‘Near Field Communication : Het is een draadloze communicatiemethode met een bereik van ongeveer 10 centimeter. Twee apparaten kunnen via deze techniek communiceren. Maar het kan ook worden gebruikt voor ‘eenrichtingsverkeer’, waarbij een apparaat een tag afleest

Sinds April 2018 werkt Vechain samen met  INPI ASIA . INPI Asia is een IT bedrijf  uit Singapore die is gespecialiseerd op het gebied van Digitale indentificatie.  Het doel van INPI ASIA is om de huidige dynamische systeem van RFID/NFC/QR Code markt te vernieuwen en te verbeteren. Dit nieuwe solutie heet dan ook de ND CODE. Op de onderstaande afbeelding kun je ook zien wat de voordelen zijn van NDcode tegenover andere technologïen.

ndcode

Supply Chain Logistics

Niet alleen richt Vechain op namaakbescherming van producten, maar richt Vechain zich ook op de wereld van logistiek. Vechain gelooft dat ze de huidige product tracking kunnen vereenvoudigen door gebruik te maken van blockchain technologie.

Logistiek verschilt per bedrijf en kan zeer complex zijn waardoor het volgen van producten in de supply chain zeer ingewikkeld kan worden. Vaak moeten de gegevens handmatig doorgevoerd worden of moeten processen worden verwisseld. Dit kan dus enorm veel tijd kosten waardoor er veel mankracht nodig is om de gehele logistieke proces draaiende te houden.

Met de slimme chip van Vechain wilt Vechain de gehele logistieke industrie vereenvoudigen en gemakkelijker maken voor bedrijven. Met de slimme chip van Vechain kun je In één oogopslag alle bijhorende gegevens opvragen waardoor er sneller en efficienter gewerkt kan worden.

vechain-logistics

Welke token gebruikt Vechain?

In 2017 maakte VeChain bekend om te gaan rebrandingen naar VeChain Thor. Dit gebeurde exact op 26 februari 2018. VeChain Thor maakt op dit moment gebruik van twee verschillende tokens:

VeChain Tokens (VET)

VET zal door bedrijven worden gebruikt als de slimme betaalvaluta om bedrijfsactiviteiten op de blockchain uit te voeren. Bedrijven met meer VeChain Tokens krijgen een hogere prioriteit en meer rechten op de nieuwe VeChain Thor-blockchain.

Thor Power (THOR)

VET houders krijgen THOR die ze kunnen gebruiken om slimme contracten uit te voeren en applicaties op de blockchain te laten runnen. Dit is vergelijkbaar met de manier waarop NEO GAS produceert voor haar token houders.

Nodes

VeChain Thor wordt onderhouden door nodes, dat zijn knooppunten binnen de blockchain systeem, om zo de ecosysteem binnen het blockchain van Vechain te kunnen blijven onderhouden. Nodes krijgt THOR als beloning voor het onderhouden van het netwerk. Binnen de blockchain van Vechain zijn er vier soorten knooppunten die verschillende berekeningen maken op basis van de hoeveelheid VET je op dat moment hebt en de vervaldatum.

 • Strength Nodes 10-daagse looptijd (Dit geld wanneer je minimaal 10.000 VET bezit)
 • Thunder Nodes 20-daagse looptijd (Dit geld wanneer je minimaal 50.000 VET bezit)
 • Mjolnir Masternodes  30-daagse looptijd (Dit geld wanneer je minimaal 150.000 VET bezit)
 • Thrudheim Masternodes 12/21/17 is de startdatum van de looptijd (Dit geld wanneer je minimaal 250.000 VET bezit)

Bij de eerste 3 economische knooppunten (Strength, Thunder en Mjolnir) ontvangt een ing van de THOR-pool van de VeChain Foundation als aanvulling op de normale beloning voor het houden van VET.

De Thrudheim knooppunten ontvangen dezelfde beloningen als normale knooppunten plus 30% van alle THOR dat wordt verbruikt door de blockchain transacties. De rest zal worden verbrand.

Internet of Things, Artificial Intelligence en Blockchain in één

De ambities van het cryptoproject stoppen hier niet. Het bedrijf wil de drie technologieën die de wereld om ons heen drastisch gaan veranderen, samenbrengen om de grootste impact te maken. Ze omschrijven de drie technologieën op de volgende manier:

 • Internet of Things (IoT) is als onze ogen en handen: we gebruiken het om de wereld om ons heen te voelen, om alle data en informatie te verzamelen
 • Blockchain is als onze harten: we gebruiken het om de authenticiteit en betrouwbaarheid van onze gegevens te garanderen
 • Artificial Intelligence (AI) is als ons brein: door alle (betrouwbare en niet betrouwbare) gegevens te verzamelen, kan AI beslissingen maken en besluiten nemen op basis van deze informatie.

Een succesvolle combinatie van deze drie technologieën kan een technologische revolutie teweegbrengen die jouw en mijn pet te boven gaan. De toekomst zal uit gaan wijzen of VeChainThor succesvol deze drie kan samenvoegen tot een monstertechnologie.

Kenmerken van de Vechain token

Token
VEN (Inmiddels rebrand naar VET)
Aantal tokens in omloop
64 423 896 728
Totaal aantal tokens
86 712 634 466
Prijs tijdens ICO
$0,08 (VEN)
Hoogste Prijs ooit voor VEN
$8.26 (VEN)
Token soort
Verschil Hoogste prijs t.o.v. ICO
10.325%
Hardcap & opgehaald bij ICO
$32.000.000

 

Let wel op bij de bovenstaande statistieken dat Vechain toen nog bekend stond onder (VEN) Inmiddels is Vechain (VEN) Gerebrand naar VET. De rebranding vond precies plaats op 26 februari 2018.

Social Media kanalen van Vechain

Wil je meer te weten komen over Vechain of over de vorderingen die ze maken? Of ben je voornamelijk benieuwd naar ervaringen met Vechat of Vet/THOR? Wellicht vindt je het antwoord op al je vragen wel op de social media communities van Vechain. We zetten ze even voor je op een rijtje, inclusief het aantal volgers voor zover nu bekend:

 • Twitter – 56.100 volgers
 • Reddit – 15.500 community members
 • Telegram – 6.474 members
 • Facebook – 5.074 leden

Vechain ICO verdeling

De ICO van VeChain vond plaats op 17 augustus 2017. De ICO was al in 4 minuten uitverkocht! Nadat VeChain eerst op de kleinere exchanges als KuCoin en Liqui verscheen, werd deze daarna ook gelist door Binance. De hardcap van Vechain stond op 30 miljoen usd dollars. Net als Ethereum en Stellar kunnen startups gebruik maken van de blockchain van Vechain om een ICO te hosten en miljoenen dollars binnen te halen voor haar project.

Een paar voorbeelden van projecten die hun ICO hebben gehost op de blockchain van Vechain zie je hieronder:

 • Mustangchain: Hardcap USD 20 million
 • OceanEx: Hardcap USD 11.3 million
 • Esprezzo: Hardcap USD 15.5 million
 • Care unit: Hardcap nog niet bekend gemaakt
 • Decent.net: Hardcap nog niet bekend gemaakt

VeChain-team

Vechain is opgericht door Sunny Lu in 2005, het bedrijf is gevestigd in Singapore en gaat tegenwoordig door onder de naam “Vechain Foundation”. Sunny Lu studeerde aan de Universiteit Jiao Tong-University in Shanghai en heeft voor grote bedrijven gewerkt zoals Louis Vuitton in China.

Inmiddels is de team achter Vechain enorm gegroeid met veel belangrijke mensen, Één van die mensen is Jianliang Gu “De Technisch Directeur is bij Vechain, die verantwoordelijk is voor alle technische kanten en systemen binnen de Vechain Foundation. Zie hieronder de afbeelding van alle mensen die op dit moment bij Vechain werkt.

Team-VeChain-THor

Partners en Samenwerkingen

Vechain is zoals je weet een hele interessante blockchain waar veel bedrijven en ondernemers erg enthousiast over zijn, vandaar dat er veel interesse getoond wordt door veel bedrijven en ondernemerss vanuit de hele wereld. De meest opvallende zie je hieronder in deze lijst:

 • DNV GL (23,3 miljard omzet in 2015) Een multinational dat zich focust op hernieuwbare energie, olie & gas, eten & drinken en gezondheidszorg
 • Kuehne Nagel (20 miljard omzet in 2016)
 • Een wereldwijd bedrijf in de logistiek en transport
 • China Unicom (274,2 miljard omzet in 2016)
 • Een staatsbedrijf in telecommunicatie. De op vier na grootste van de wereld.
 • Chinese overheid
 • Er is een nauwe samenwerking met de Chinese overheid voor het opzetten van blockchainsystemen
 • Andere partnerships zijn onder andere: Renault, Hyperledger, D.I.G en Babyghost, MadeForGoods

Partners-VeChain-Foundation

VeChain koers en verwachting

Vechain Wallets

Tegenwoordig zijn er vele manieren om je Vet op te slaan, dat kan bijvoorbeeld op je computer, op je metamask, myetherewallet of kan ook via een speciale hardware die beschikbaar is op dit moment. Één daarvan is de Nano Ledger S of de Trezor T. Met een goede hardware wallet is je cryptogeld altijd veilig opgeslagen en kan je gemakkelijk transacties versturen en ontvangen.

Conclusie

VeChain is een goed doordacht project. De CEO van het bedrijf kent de markt, en het probleem dat zij willen oplossen, zeer goed. Hij heeft daarnaast veel experts om zich heen verzamelt en een grote community wereldwijd. Dat VeChain Thor een blockchainoplossing heeft gekozen voor het probleem, begrijp ik voor de volle 100%. Het bedrijf heeft nog wel erg veel zeggenschap over de digitale valuta. Het gehele project vind ik daarom afwijken van het originele idee van cryptovaluta. VeChain mag van mij wel meer gedecentraliseerd worden. Ik twijfel er echter niet aan dat het bedrijf doorgaat met ontwikkelen van werkende systemen, aangaan van waardevolle en strategische samenwerkingen en oplossing biedt die ook echt nodig zijn. Ik ben daarom erg positief over het project en verwacht dan ook veel van de toekomst.

Over de auteur

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Scroll naar boven