Home » Blog » Crypto en blockchain in China

Crypto en blockchain in China

Crypto en blockchain in China

China heeft een gecompliceerde verhouding met crypto en blockchain. Aan de ene kant is het handelen in crypto sinds 2013 verboden, maar het in bezit hebben van cryptomunten is niet illegaal. Sinds 2018 is China hardhandig aan het optreden tegen crypto miners. Daar werd de crypto wereld weer eens even niet al te zachtzinnig aan herinnerd in juni 2021. Aan de andere kant, wordt de blockchain technologie omarmt door de Chinese overheid en er wordt veel geld ingepompt. Er wordt achter de schermen flink geknutseld en gebouwd aan een Chinees blockchain netwerk. De overheid, maar ook veel bedrijven werken daar hand in hand samen.

In deze blog gaan we uitgebreid in op de geschiedenis van crypto en blockchain in China. De mining industrie in China zullen we ook bespreken. Bovendien gaan we bekijken hoe de Chinese regering de blockchain een warm hart toedraagt, en wat er op dat vlak gebeurd. Ga er maar eens goed voor zitten, want veel van wat er op dit gebied gebeurd in China, heeft een invloed op de Westerse wereld. Of dat nu op ons dagelijkse leven is, of in de cryptowereld. Het Chinese beleid is zeker iets om in de gaten te houden.

Let op: hou er rekening mee dat de onderstaande tekst over ‘Crypto en blockchain in China’ evenals de toelichting hierop op geen enkele manier als advies opgevat mag worden. De keuze voor óf en op welke manier je (crypto) wilt traden en welke keuzes je maakt qua belegging ligt bij jou en bij jou alleen. Wij zijn geen financieel adviseurs.

Bekijk in deze video hoe de Chinese regering tegenover de blockchain technologie staat.

Crypto en blockchain in China, hoe zit het nu met crypto?

Crypto mag je in China op dit moment wel bezitten, maar je mag in China er niet mee handelen. Maar laten we niet op de feiten vooruit lopen, laten we eerst terug gaan kijken, hoe crypto zich in China ontwikkeld heeft.

Nadat Bitcoin het levenslicht zag in 2009 duurde het eigenlijk helemaal niet zo lang voordat de Chinese regering de eerste beperkingen oplegde. Op 5 december 2013 begon het feest en Sinterklaas ligt er nog steeds wakker van. Op deze dag deed de People’s Bank of China (PBOC) het verwerken van crypto transacties door banken of andere financiële instellingen in de ban. Kort hierna, op 1 april 2014, moesten banken en betalingsdiensten al hun Bitcoin handels kontos binnen twee weken sluiten. Helaas was dit geen slechte 1 april grap.

De echte kraker kwam echter pas in september 2017, toen alle crypto beurzen en handelsplatformen in China hun biezen konden pakken. Ze werden verboden en tot juli 2018 werden 173 crypto platformen en beurzen gesloten in China. Tegelijkertijd werden ook ICO’s of Intitial Coin Offerings verboden.

Zoals je ziet waren er veel beurzen actief in China en deze waaierden nu over de hele wereld uit. Velen vonden in Hong Kong een veilige haven, maar ook andere, crypto vriendelijkere plekken werden opgezocht. Met de nieuwe politieke ontwikkelingen in Hong Kong is het ook interessant om te zien of veel beurzen die hiernaar toe zijn uitgeweken, binnenkort weer gaan verhuizen.

Crypto en blockchain in China, BTC in de gevangenis
www.pymnts.com

Gedecentraliseerde crypto

De Chinezen blijken grote crypto liefhebbers te zijn, en dat ligt dan ook aan de grondslag van al deze verboden. De Chinese overheid ziet liever niet dat de doorsnee Chinees zijn spaarcentjes belegd in zo een volatiele markt als de crypto markt. Heus niet, dat is niet de reden, de reden is dat de Chinese overheid geen grip kan krijgen op deze crypto beurzen. Dat is tegen het zere been van deze vrij totalitaire staat. Crypto is gedecentraliseerd, en dat kan niet in dit uiterst gecentraliseerde land. Dus dat zit niet lekker.

Bovendien wil de Chinese regering controle houden over hun eigen munt, de Yuan. Ze willen ook het zicht houden op handels variabelen en de economische flexibiliteit. Crypto past dan niet echt in dit plaatje. Je kunt crypto zonder al te veel problemen in het buitenland parkeren. Zo snel het in het buitenland is, is het toezicht over dit geld weg. Het weglaten vloeien van rijkdom naar het buitenland is iets waar de Chinese overheid hard en agressief tegen optreed. Het afsnijden van de crypto optie is dan een logisch gevolg.

Een Chinees kan dus nog steeds legaal cryptomunten bezitten, maar het is in een gelimiteerde vorm. De enige manier om crypto te krijgen is nu via peer-to-peer of P2P. Dit is een vorm van handelen in crypto, waar twee mensen direct met elkaar een transactie afhandelen. Dus zonder tussenkomst van een derde persoon, zoals een beurs.

Op deze vindingrijke manier kan er toch gehandeld worden in crypto in China. Populaire P2P beurzen in China zijn bijvoorbeeld LocalBitcoins die in Helsinki zitten of Paxful.

Crypto mining in China

Tot in juni 2021 werd de meeste Bitcoin in China gemined of gedolven. Schattingen spreken makkelijk over 50 tot 65% van de wereld delvingskracht die in China zit of zat. Sinds juni 2021 ziet het er echter naar uit dat 90% van China’s totale delvingskracht opgeheven en verbannen wordt.

Deze hele crypto delvingsindustrie zit in China omdat de elektriciteitskosten er zo laag zijn. Helaas moet er ook bij gezegd worden dat veel van deze delving fabrieken naast de energiebron staan. Deze energiebron is in veel gevallen dan kolen. Dit draagt op zijn beurt dan weer niet bepaald bij aan een groen crypto imago.

De drie provincies met het grootste aantal miners zijn Xinjiang, Sichuan en Yunnan. Ze hebben alle drie een leegloop gezien van miners. Hun computers en aanverwante hardware worden intussen als oud ijzer verkocht. Ook in Mongolië, waar veel crypto gedolven wordt, is een compleet verbod aangekondigd.

Gemiddelde hash rate in China's provincies
www.thevergecom. Grafiek van de uni of Cambridge

De afbeelding hierboven laat heel goed zien wat de gemiddelde maandelijkse hash rate per provincie in China is.

De miners zijn nu driftig naar nieuwe locaties op zoek. Texas in de Verenigde Staten is een geliefde nieuwe locatie. De gouverneur in 2021, Greg Abbot, is zeer crypto vriendelijk en de elektriciteitskosten zijn uiterst laag. Ze bieden hier ook hernieuwbare energiebronnen aan, wat natuurlijk ook niet verkeerd is. Zeker niet als je kijkt naar de energieconsumptie die het delven van crypto met zich meebrengt.
Kazachstan is een andere optie. Borat is al aan het warmlopen om zijn graantje mee te pikken, en dit land weer terug te zetten op de wereldkaart.

De juni 2021 Bitcoin dip

Het directe gevolg van het verbieden van het mining was dat de Bitcoin koers en alle andere altcoins, een enorme dip kregen. Zo was Bitcoin al eerder in mei 2021 flink gekelderd na de ATH (all time high) van $ 64,000. Nu dook hij zelfs onder de $ 30,000 grens. Begin juli lijkt hij weer een beetje stabieler te zijn en schommelt hij rond de $ 34-35.000. Dat is nog steeds goed als je bedenkt dat in 2020 de Bitcoin nog een tijdje op $ 5,000 stond.

Crypto en blockchain in China, mining
Reuters: Dado Ruvic

Blockchain in China

Crypto en blockchain in China blijft interessant. Waar de Chinese regering de duimschroeven op de cryptomunten aangedraaid heeft, zo blij zijn ze met de blockchain technologie. Dat de blockchain unieke mogelijkheden bied, hebben ze in Peking al vroeg gezien. Samen met bedrijven wordt er veel geïnvesteerd in deze technologie. Ze lijken er helemaal mee weg te lopen. Laten we eens de Chinese overheid en de bedrijven onder de loep nemen in verband met de blockchain technologie.

Blockchain en de Chinese overheid

Hoewel de blockchain ook decentraal is, helpt het natuurlijk wel dat alle transacties transparant zijn en makkelijk te zien zijn. Dan kan vadertje staat lekker alles in de gaten houden. En ze zullen vast ook wel een paar privé blockchains opgezet hebben, zodat niemand in hun zaken kan rondsnuffelen, als ze dat niet willen.

Goede tekenen aan de wand dat ze het serieus nemen met blockchain zijn er genoeg te vinden. In het laatste vijfjarenplan van Communistische Partij in China, was blockchain te vinden. Op de staatstelevisie wordt gezegd dat blockchain “tien keer waardevoller is dan het internet”. Dat de partijbonzen in het openbaar de blockchain technologie zo aanprijzen betekent dat ze er ook veel geld en tijd insteken. Zelfs op gemeentelijk en provinciaal bestuurlijk niveau krijgt de blockchain een voorkeursbehandeling. En, haast nog belangrijker, ze willen een voortrekkersrol hebben met de blockchain in de moderne, nieuwe wereld.

In diverse Chinese steden zijn er reusachtige industriële blockchain kantoor parken gebouwd. De thuisstad van Alibaba, Hangzhou pompte 1.6 miljard US-dollar in het Hangzhou Blockchain Industrial Park. In Shenzhen worden blockchain firma’s voor $ 79 miljoen in de watten gelegd.

Er is ook een digitale Yuan in het leven geroepen. Deze Yuan leeft op de blockchain en daar gaan we zo meteen dieper op in.

Blockchain en Chinese bedrijven

Behalve de Chinese overheid investeren bedrijven in China ook zwaar in blockchain technologie. In 2017 zijn er in China meer dan 200 patenten aangevraagd voor de blockchain technologie. Alibaba heeft er alleen al meer dan 40 aangevraagd. In de Verenigde Staten zijn er dat jaar 91 patenten aangevraagd voor blockchain. Dat zet het allemaal nog een beetje meer in perspectief hoe serieus er in China aan blockchain gewerkt wordt.

Blockchain wordt al vol ingezet in de toevoerketen voor voedsel in China. De grootste Chinese detailhandelaar, JD.com. werkt met tokens die tijdens het hele proces, van begin tot einde alles traceren. Bij wijze van spreken tijdens het groeiproces in de grond, tot letterlijk aan de deur van de consument. Alles is volledig geïntegreerd. Een natte droom voor een land dat graag alles zo veel mogelijk onder controle wil hebben.

Dit zijn waarschijnlijk de twee grootste firma’s in China. En beide gebruiken blockchain technologie. Het hele land zal volgen en alles zal in de blockchain opgeslagen worden. Als je het dan zo bekijkt, is dat weer precies het tegenovergestelde waar de blockchain met zijn decentrale idee voor staat.
Het is dat 1984 al achter ons ligt, maar de gedachte aan het concept van dit boek dringt zich toch weer aan je op.

Blockchain in China
www.skalex.io

Wat is de digitale Yuan?

De digitale Yuan is een digitale versie van deze Chinese munt, volledig gecontroleerd door de Chinese overheid. Hij wordt ook wel e-RMB of digitale renminbi genoemd. Sinds april 2021 wordt er een publieke test mee uitgevoerd. Het is bovendien ook de allereerste digitale valuta die door een overheid is uitgegeven. Deze Digital Currency Electronic Payment (DC/EP) is uitgegeven door de Centrale Chinese bank en er zijn gewone Yuan fiat reserves als back-up voor de digitale versie. Er is hier al meer dan vijf jaar aan deze munt geknutseld door China, en nu is hij dus in een testfase.

Chinese banken worden verplicht om een deel van hun fiat Yuan om te zetten in de digitale versie. Dat werkt natuurlijk wel prettig, als je als overheid deze bevoegdheid hebt. Zo is het wel lekker testen! De banken moeten dan op hun beurt deze digitale Yuan aan bedrijven en particulieren doorgeven, via de mobiele technologie. Zeker in Chinese grote steden is de mobiele technologie, met diverse digitale betalingsopties al heel ver ontwikkeld.

De e-Yuan vergeleken met crypto

Het grote verschil in de e-Yuan in vergelijking met andere cryptomunten is natuurlijk dat deze e-RMB volledig legaal is. Een ander zeer interessant verschil is dat een doorsnee, hui-tuin-en-keuken cryptomunt decentraal is. Dat betekent dat hij niet door één centraal punt of persoon gecontroleerd wordt. Dat is bij deze e-Yuan dus wel even anders. Daar heeft de Chinese staat van A tot Z volledige controle over deze munt en alle tien de vingers in de pap.

Nog een groot verschil ten opzichte van een cryptomunt en de e-RMB is anonimiteit. Waar een cryptomunt anoniem is, is deze DC/EP volledig onder controle van de Chinese overheid. De Chinese regering kan op elke minuut van de dag precies weten waar elke e-Yuan zich bevind.

Deze video geeft je een idee wat er allemaal mogelijk is met deze e-Yuan of e-RMB of DC/EP.

Conclusie

Crypto en blockchain in China is een interessant onderwerp. Alles wat daar gebeurd heeft toch op de één of andere manier invloed op onze dagelijkse crypto leven. Zoals we vastgesteld hebben nadat China het crypto delven aan banden heeft gelegd.

Crypto is in China een moeilijk thema, je kunt het bezitten, maar er mag niet in gehandeld worden. Aan de andere kant wordt de blockchain technologie heel hartig omhelst. We hebben de digitale Yuan besproken. Zo is toch veel beweging in de blockchain wereld in China. Het zal ook zeker interessant zijn om het verdere vervolg van de e-Yuan te gadeslaan.

Mocht je nog verdere vragen hebben over het onderwerp crypto en blockchain in China, kom dan gerust voorbij in onze Cryptokopen.nl Facebookgroep. Hier kun je met alle vragen terecht die aan crypto of blockchain gerelateerd zijn.

 

 

 

Over de auteur

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Scroll naar boven