Home » Blog » Wat is Ripple? Uitleg XRP, koers en verwachtingen en alles wat je moet weten over Ripple/XRP

Wat is Ripple? Uitleg XRP, koers en verwachtingen en alles wat je moet weten over Ripple/XRP

xrp-ripple

Ripple, wat is dat nou precies? Goede vraag! Over slechts een paar minuten weet je het complete antwoord erop! En pak je automatisch de antwoorden op nog veel meer vragen mee! Dus ben je ready? Laten we beginnen. Lets go!

In dit artikel nemen we XRP onder de loep. Soms wordt er wel eens schimmig over deze coin gepraat als er over de decentralisatie gaat. Aan de andere kant is XRP een populaire coin onder nieuwe investeerders. In het rijtje met Bitcoin en Ethereum is het een ultiem goedkope coin. Per euro krijg je ‘meer’ XRP dan BTC en ETH. Dat zegt natuurlijk helemaal niets, want het gaat immers om de market cap in verhouding met de prijs van een cryptomunt. Maar voor de onervaren investeerders lijkt dat er door deze lage prijs veel winst met Ripple te behalen valt. Voordat we hier verder op in gaan, moet er eerst iets heel belangrijks worden verhelderd: XRP is níet per definitie Ripple! Hoe dat zit lees je hieronder.

Verschil Ripple en XRP

Misschien heb je wel iets van: ‘My life is a lie..’ Maar het is echt zo: Ripple en XRP zijn niet per definitie hetzelfde. Ripple is een bedrijf dat een oplossing levert waarmee er mondiaal op een efficiënte manier geld kan worden verstuurd. En daarnaast is XRP Ledger een open source blockchain, waar de onafhankelijke asset XRP bij hoort. Ripple is het softwarebedrijf, en het gebruikt de XRP van (de daarbij horende) XRP Ledger. Het is dus níet de eigenaar van de coin, maar Ripple bezit wel een enorme hoeveelheid hiervan. Hoe dit laatste precies zit, komt verder in dit artikel aan bod. Als je hieronder logo’s van beide partijen ziet, kun je wellicht iets meer een voorstelling krijgen van de verschillen.

Wat is Ripple?

Ripple is dus de naam van het bedrijf dat het betaalnetwerk aanbiedt. De CTO van Ripple verwoordde dit platform als volgt:

PAYMENT SYSTEMS TODAY ARE WHERE EMAIL WAS IN THE EARLY ’80S. EVERY PROVIDER BUILT THEIR OWN SYSTEM FOR THEIR CUSTOMERS AND IF PEOPLE USED DIFFERENT SYSTEMS THEY COULDN’T EASILY INTERACT WITH EACH OTHER. RIPPLE IS DESIGNED TO CONNECT DIFFERENT PAYMENT SYSTEMS TOGETHER.”

Wat Ripple doet, is dus het creëren van een betaalsysteem waarin verschillende systemen kunnen communiceren. Het verbindt verschillende betaalmethodes aan elkaar. Het voordeel hiervan is dat transacties enorm snel en goedkoop kunnen worden uitgevoerd. Als jij geld van je ING rekening over wilt maken naar een vriend, die bij bijvoorbeeld de Deutche Bank een account heeft, dan gaan hier enkele dagen overheen. Dit voorval herkennen we allemaal wel uit de praktijk; je zit letterlijk te wachten tot een betaling is aangekomen. Ripple levert een dienst of product aan om deze transacties binnen 10 seconden te kunnen laten plaatsvinden. Verder heeft de World Trade Organization berekend dat de huidige transacties op jaarbasis zo’n 1,6 biljoen USD kosten. RippleNet heeft deze problemen niet en kan dus op een optimale manier alle soorten transacties verwerken.

Hoe werkt Ripple?

Er zijn verschillende aspecten in het RippleNet waar (ongemerkt) gebruik van wordt gemaakt als je betalingen doet. Deze onderdelen zijn xCurrent, xRapid en xVia. Hieronder zijn ze kort uitgelegd:

xCurrent

Dit is de onzichtbare laag die alle verschillende banken aan elkaar koppelt. De techniek hierachter bevat enkele stappen die worden doorlopen. Bij het plaatsen van transacties worden er berichten gestuurd tussen de betrokken banken, met daarin de informatie over deze transactie. Dit betreft de naam, het adres en nog veel meer informatie. Deze message flow, want zo wordt dit genoemd, is hieronder te zien.

xCurrent Ripple XRP
xCurrent is het onderdeel dat communiceert tussen de ontvanger en de verstuurder

Als al deze informatie is geverifieerd, worden de transactiekosten (van de beide banken) erbij gehaald. Dit is dan rechtsonder in het scherm te zien, bij de corresponderende en beneficiary bank fees. Zodra hier mee wordt ingestemd begint de complete validatie en vindt ook de transactie plaats. Dit gebeurt in meerdere stappen, waarin enkele beveiligingen worden doorgelopen. Dit houdt onder andere in dat de banken onderling contact maken, de benodigde funds locken en na de transactie de betaling bevestiging, de assets verwisselen en hiermee ook de funds unlocken.

xRapid

Het tweede onderdeel van RippleNet is xRapid. Dit onderdeel is bedoeld voor betalingsproviders en andere financiële instellingen die de liquiditeitskosten willen minimaliseren en tegelijkertijd de beleving van haar klanten willen verbeteren. Omdat een bedrijf bij betalingen vaak de lokale koersen gebruikt, en het tegelijk ook verschillende valuta-rekeningen vanuit de hele wereld moet kunnen aanbieden, zijn de liquiditeitskosten hoog. xRapid verlaagt deze kosten door alles in het systeem te bouwen.

xRapid liquidity RipplexRapid liquidity Ripple

Als je kijkt in bovenstaande plaatje, zien we hier voor het eerst de XRP voorbij komen: de coin waar we het eerder over hebben gehad. De open source blockchain technology XRP Ledger maakt deze digitale asset mogelijk. XRP wordt dus door Ripple ingezet in dit onderdeel, de xRapid.

xVia

Tot slot is er ook de xVia. Dit is ontwikkeld voor bedrijven, betalingsproviders en banken die betalingen via verschillende netwerken willen verzenden met behulp van een standaardinterface. De eenvoudige API van xVia vereist geen software-installatie en maakt het mogelijk om wereldwijd betalingen te doen. Het is eigenlijk het stukje software dat het mogelijkmaakt dat elke bank de connectie kan maken aan het RippleNet.

xVia Ripple banken
xVia maakt het mogelijk dat elke bank aan RippleNet kan connecten

De combinatie van deze drie onderdelen, maakt het dus voor een bank zeer aantrekkelijk om met Ripple in zee te gaan. Alles dat de betaling verwerkt, wordt uit handen gegeven en uitgevoerd door het RippleNet. En het netwerk is sneller en goedkoper dan de huidige methoden; wat wil je nog meer..

Ripple (XRP), de munt

Als je dit zo leest, vraag je je wellicht af wat het nut is van de XRP in het netwerk. Wij betalen in de wereld toch immers allemaal met een andere valuta? In totaal zijn er bijna 100 miljard van deze Ripples gecreëerd. Minder dan de helft van XRP is in omloop, de rest ligt nog bij de makers. Uiteraard kunnen deze Ripples van account naar account worden gestuurd en worden gebruikt als betaalmiddel. Maar het heeft ook nog een ander doel. Het nut van al die munten is dat ze het netwerk beschermen tegen misbruik. Voor het gebruik van het RippleNet (zoals het hebben van een account, een aanbieden van bepaalde offers of andere mogelijkheden) moet er een hoeveelheid van deze XRP in reserve worden gehouden. Alle transactiekosten die nodig zijn voor het gebruik van het netwerk – zie xCurrent -, worden betaald en verwerkt in XRP. Vervolgens worden deze Ripples vernietigd.

Twijfels over decentralisatie

Zoals hierboven te lezen was, is meer dan de helft van de bijna 100 miljard Ripples in handen van het bedrijf Ripple. Of beter gezegd: Ripple Labs. Deze 50 miljard XRP’s worden gebruikt voor de financiering en promotie van het open source-netwerk. Dit is voor sommige investeerders een heikel punt; in hoeverre is Ripple in dat geval nog wel decentraal als een grote hoeveelheid van de Ripples in handen is van één ‘persoon’? De validators van het netwerk zijn echter wél verspreid over de hele wereld, en daarom is de XRP Ledger wel degelijk een decentraal betaalsysteem. De hele lijst met validators is te lezen op de site xrpcharts. Op deze site zijn ook andere statistieken over het netwerk te zien, zoals de real-life tps en de transactiekosten.

Ripple Koers en voorspelling

In het verleden zijn er veel voorspellingen gedaan over de XRP koers, deze werd onder andere gedaan binnen de crypto community en door crypto influencers die op Youtube video’s verschijnen. Voorspellingen voor XRP voor eind 2020 schommelt rond de $0,20 en de $0,22

De XRP voorspelling voor 2022 varieert rond de $0,41 en de $0,57 De koers voorspelling voor de XRP koers voor 2025 worden boven de $1,72 voorspeld. Het is altijd goed te onthouden dat dit slechts onze voorspellingen zijn, wij zijn geen financiele adviseurs en niemand weet waar de koers uiteindelijk heen gaat.

Als je dan in XRP wilt investeren, investeer dan met mate, en alleen wat je kan veroorloven om te verliezen. Het investeren in cryptocurrency blijft altijd wel een beetje gokken. En het is aan jou hoe jij ermee omgaat. In ons geval is XRP zeker een interessante investering voor in je portofolio.

XRP Ripple Wallet

Als je XRP hebt gekocht dan moet je deze ook ergens kunnen bewaren. Op het moment van schrijven zijn er 4 wallet mogelijkheden om je XRP hierin te bewaren. Hier beneden zie je een volledige overzicht wat de mogelijkheden zijn! Een wallet kiezen is zeer belangrijk en daarom hebben we alles op een rijtje gezet voor je!

Paper Wallet
– Software Wallet
Exchange Wallet
– Hardware Wallet

XRP Ripple kopen

Ben jij ook van plan om XRP te kopen? Dan kun je dit gemakkelijk doen via bijvoorbeeld Bitvavo. Je stort eenvoudig je euro’s met iDeal en laat winst direct weer op je bankrekening storten. Op de Bitvavo exchange van XRP hier beneden kun je nu direct invullen hoeveel XRP je wilt kopen. Vul het in en je wordt doorverwezen om direct in te schrijven op Bitvavo en in aanmerking te komen voor het niet betalen van feekosten tot wel 1000 euro. Meld je nu hier beneden aan op Bitvavo en koop XRP! Een perfecte coin voor in je Crypto portofolio!

Over de auteur

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Scroll naar boven