Home » Blog » Wat zijn Stablecoins en waarvoor worden ze gebruikt?

Wat zijn Stablecoins en waarvoor worden ze gebruikt?

stablecoins

Er zijn in de cryptowereld verschillende soorten munten. Je hebt misschien ook wel eens van stable coins gehoord. Maar weet jij wat stable coins zijn. Het kan echter wel in je voordeel werken wanneer je weet wat stable coins zijn en hoe je ze kunt gebruiken. Daarom leggen we je hier uit wat ze zijn, hoe je kunt gebruiken en waarom je dat zou moeten doen!

Wat zijn stable coins?

Er is Bitcoin, altcoins en ook stable coins. Stable coins is net wat anders dan al de andere cryptomunten. Er is namelijk iets dat stable coins wel hebben, en andere cryptomunten niet hebben. En dat is dat ze waardevast zijn.

Normale cryptomunten kunnen namelijk in waarde stijgen of dalen. Dit komt door de markt. Hier bepaalt vraag en aanbod de prijs van de cryptomunt. Wanneer er meer vraag naar een bepaalde cryptomunt is, zal de prijs stijgen. Is er minder vraag? Dan daalt de prijs van deze cryptomunt.

Dit heeft verschillende voordelen. Want doordat de prijs daalt en stijgt, kun je deze cryptomunten als investering zien. Je speculeert op de prijs en koopt ze goedkoop in, waarna je ze tegen een hogere prijs hoopt te verkopen. Dan heb je winst gemaakt, en is je investering succesvol.

Maar stable coins gebruik je niet voor hetzelfde doel. Stable coins hebben namelijk altijd een stabiele prijs. De prijs daalt niet, maar stijgt ook niet. Zo zou een stable coin bijvoorbeeld altijd de waarde van 1 dollar kunnen hebben.

Nu vraag je jezelf waarschijnlijk af wat in godsnaam het nut is van stable coins wanneer ze altijd dezelfde waarde vertegenwoordigen. Laten we daarom maar eens uitleggen waarvoor stable coins voor gebruikt worden.

Voorbeelden van stable coins

Er zijn verschillende soorten stable coins op de markt. Iedere stable coin heeft zo zijn eigen eigenschappen. De bekendste stable coin is Tether. Deze stable coin draait op de Omni blockchain en is gekoppeld aan de Amerikaanse dollar en heeft ongeveer 74% aan dollar als onderpand. De totale waarde van Tether wordt geschat op 4.13 miljard dollar.

Andere voorbeelden van stable coins zijn:

  • DAI (gebaseerd op een algoritme)
  • Gemini Dollar (gekoppeld aan de Amerikaanse dollar)
  • USDC (gekoppeld aan de Amerikaanse dollar)
  • True USD (gekoppeld aan de Amerikaanse dollar)

Waarvoor worden stable coins gebruikt?

Stable coins kunnen voor verschillende doeleinden gebruikt worden. Je zult merken dat stable coins eigenlijk erg handig kunnen zijn, en je veel geld kunnen besparen.

Kapitaal veilig parkeren

Je zou stable coins kunnen gebruiken om je kapitaal veilig te parkeren. Stel dat je Ethereum met winst hebt verkocht, kun je ervoor kiezen om deze te parkeren op Bitcoin of stable coins. Echter zou je winst in damp kunnen opgaan wanneer je deze omzet in Bitcoin. De koers van Bitcoin zou namelijk kunnen dalen.

Het is daarom veiliger om je kapitaal in stable coins op te slaan. Zo ben je er zeker van dat de waarde altijd hetzelfde zal zijn. Dat kan je dus een hoop geld schelen. Gelukkig is dat niet het enige waar stable coins voor gebruikt kunnen worden.

Gebruiken als digitale en nationale munt

Omdat de waarde van stable coins niet zo erg fluctueert als bijvoorbeeld Bitcoin of andere altcoins, is het voor landen veel aantrekkelijker om zo’n munt als digitale en nationale munt te gebruiken.

Stel dat Bitcoin de nieuwe nationale munt van Nederland wordt. Dan zouden de prijzen van onze dagelijkse producten iedere dag aangepast moeten worden. De waarde van Bitcoin kan namelijk per dag erg verschillen. Het is dus niet bepaald praktisch om zo’n munt in gebruik te nemen.

Stable coins zijn daarentegen erg aantrekkelijk voor landen om als digitale munt te gebruiken. China is daar bijvoorbeeld al mee gezig. Ook bedrijven als Facebook zijn hun eigen stable coin al aan het ontwikkelen (Libra).

Geen waardeverlies tijdens de transactie

Het kan normaal gesproken wel een tijdje duren voordat een transactie gevalideerd is. Hierdoor kan de waarde bij aankomst anders zijn dan wanneer de transactie daadwerkelijk is gedaan. En dat kan natuurlijk voor problemen zorgen.

Stel dat je in een restaurant met Bitcoin betaalt. Op het moment dat je betaalt, maak je 0,0012 Bitcoin over. Het duurt ongeveer 10 minuten voordat de transactie is ontvangen door het restaurant. Echter is de waarde van Bitcoin in de tussentijd gedaald, en krijgen ze in werkelijk 0,0011 Bitcoin. Dat lijkt een verschil van niks, maar op grote schaal kan dat voor veel problemen zorgen.

Daarom zouden stable coins gebruikt kunnen worden in dit soort situaties, waarbij het niet wenselijk is dat de waarde tijdens de transactie fluctueert.

De voordelen van stable coins

Uit bovenstaande gebruikerssituaties kun je al enkele voordelen ophalen. Laten we toch nog even kort ingaan op de voordelen van stable coins. Je zult erachter komen op wat voor manier stable coins in je voordeel kunnen werken.

Stable coins zijn betrouwbaar

Omdat stable coins waardevast zijn, zijn ze erg betrouwbaar. Je weet zeker dat de waarde van stable coins niet zal dalen of stijgen. Daarom kun je zonder zorgen je geld in stable coins steken.

Je verliest geen/minder geld met stable coins

Omdat de waarde van stable coins altijd hetzelfde is, zul je geen geld verliezen. Je kunt daarom zonder enige problemen de winst die je hebt gemaakt in stable coins steken. Zo weet je zeker dat je de winst niet meer kwijtraakt.

Zijn er ook nadelen?

Je weet nu welke voordelen stable coins hebben en waar ze voor gebruikt worden. Maar natuurlijk kennen stable coins ook nadelen. Zo hebben niet-algoritmische stable coins veel kapitaal als onderpand nodig voordat ze werken. Dat kost voor een bedrijf dus veel geld, en dat geld kunnen ze dan niet in hun eigen bedrijf investeren.

Hier zit vervolgens ook een risico voor de consument. Want als consument ben je afhankelijk van het bedrijf dat voor het onderpand zorgt. Dit onderpand zorgt ook voor risico. Omdat er zo veel geld inzit, is het een doelwit voor fraudeurs en criminelen.

Over de auteur

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Scroll naar boven