Home » Blog » Wat is Binance Coin? Uitleg en koers en verwachtingen en alles wat je moet weten over BNB

Wat is Binance Coin? Uitleg en koers en verwachtingen en alles wat je moet weten over BNB

binance-coin

Het is niet raar wanneer een crypto exchange zijn eigen token op de markt brengt. Dat gebeurt bijvoorbeeld bij UniSwap (UNI), maar ook bij Binance. Al sinds de oprichting van het platform (in 2017) is het mogelijk om met het BNB-token te betalen. Het BNB-token kan verschillende voordelen met zich meebrengen, waar we het vandaag over zullen hebben.

We vertellen je in dit artikel alles over het BNB-token, de werking ervan en natuurlijk de verschillende voor- en nadelen. Aan het eind van dit artikel zullen we je ook vertellen hoe je het BNB-token kunt kopen en op welke manier je het bewaart.

Update 2023: Bianance heeft Nederland en België moeten verlaten, omdat het niet heeft kunnen voldoen aan de eisen. Dit betekent echter niet dat het houden van of handelen in BNB illegaal is.

Wat is Binance Coin (BNB)?

De Binance Coin, ook wel bekend als BNB, is een utility token dat specifiek is gecreëerd voor gebruik binnen het Binance ecosysteem. Zoals je waarschijnlijk wel weet, is Binance een van ’s werelds grootste crypto exchanges.

Binance werd gelanceerd op 14 juli 2017, en vestigde zich snel als een van ’s werelds top cryptocurrency koop- en handelsplatforms tijdens de beroemde Bitcoin bull-run van 2017. Sindsdien is Binance niet gestopt met innoveren en heeft zich nu gevestigd als de marktleider onder zijn vele concurrenten.

BNB is dus belangrijker geworden naarmate Binance zich ontwikkelde en wordt gezien als de bron die het ecosysteem van de exchange aandrijft. 

In 2022 heeft Binance besloten om Binance Coin (BNB) te rebranden naar simpelweg BNB (BNB).

Het BNB-team

De mensen achter de ontwikkeling en het onderhoud van de Binance Chain – en dus de BNB – zijn niet publiekelijk bekend. De documentatie in verband met de BNB en de werking van de Binance-blockchain gaat alleen over technische punten.

Maar met de aanzienlijke financiële middelen van Binance is het zeker dat het bedrijf getalenteerde ontwikkelaars op dit gebied heeft verworven, van wie de meesten waarschijnlijk in China (Shanghai) zijn gevestigd.

Partners

Aangezien BNB rechtstreeks aan Binance is gekoppeld, worden alle partners van het bedrijf in de meeste gevallen tegelijkertijd tokenpartners. De lijst van Binance-partners is erg lang en groeit iedere dag, net als de gebruiksmogelijkheden van de BNB.

Het gaat onder meer om de cryptobrowser Brave, de vlucht- en hotelboekingsdiensten Travala.com en TravelbyBit en de Indiase beurs WazirX.

Concurrenten

Als het native token van Binance concurreert de BNB rechtstreeks met tokens met dezelfde rol voor hun respectieve platforms. De meeste van de grote exchanges en hun bijbehorende native tokens zijn potentiële concurrenten.

De grootste concurrenten op dit moment in termen van kapitalisatie zijn bijvoorbeeld Crypto.com Coin (CRO), Huobi Token (HT), OKX’s OKB, FTX Token (FTT) en KuCoin Shares (KCS).

Hoewel Binance en BNB een sterke positie innemen ten opzichte van de andere exchanges en hun tokens, is het bedrijf niet immuun om in de komende jaren onttroond te worden door een van deze sterke concurrenten.

Het BNB-ecosysteem

Om meer te weten te komen over hoe BNB werkt, zullen we het BNB-ecosysteem gaan uitleggen. In zijn positie als marktleider in ruiltokens heeft BNB een paar eigenschappen die zijn werking vormgeven.

bnb-ecosystem

Binance blockchain

Oorspronkelijk was BNB een ERC-20 standaard token op de Ethereum blockchain (ETH). In april 2019 onthulde Binance echter Binance Chain, zijn eigen blockchain ontworpen om zijn tokens te hosten.

De BNB werd daarom omgezet in Binance Chain onder de nieuw gecreëerde BEP2-standaard. Het is daarom het native token van deze blockchain.

Het doel van deze door Binance geleide blockchain is de instandhouding van Binance DEX, de gedecentraliseerde beurs (DEX) die door het bedrijf in het leven is geroepen.

Binance Smart Chain

Parallel aan de Binance Chain werd door het Binance-team nog een andere blockchain gecreëerd, de Binance Smart Chain (BSC). Het doel van deze blockchain, die direct wordt ingezet binnen het Binance Chain ecosysteem, is om compatibel te zijn met Ethereum.

Met BCS wil Binance de nadruk leggen op interoperabiliteit tussen blockchains en tegelijkertijd smart contracts in zijn ecosysteem integreren.

De native token die voor de werking van BCS is gekozen, is uiteraard BNB. Hierdoor kunnen houders van dit token ook deelnemen aan staking en beloningen verdienen door BNB aan te houden.

BNB wordt ook gebruikt als brandstof voor de uitvoering van smart contracts, op dezelfde manier als Gas wordt gebruikt voor Ethereum.

Token burn

Binance heeft zich ertoe verbonden om elke 3 maanden 20% van zijn winst te gebruiken om BNB tegen marktprijs te kopen en deze tokens in een burn-proces te vernietigen.

Dit token burn-systeem leidt tot periodieke verminderingen van de totale voorraad en is vooraf in het projectdossier vastgelegd.

Vanaf de aanvankelijke maximumvoorraad van 200 miljoen BNB zal het verbranden doorgaan tot er nog maar 100 miljoen BNB in omloop zijn.

Dit proces is erop gericht het aantal in omloop zijnde BNB’s drastisch te verminderen om de schaarste ervan te vergroten. Het hoofdidee is dus om de prijs van BNB op lange termijn te doen stijgen.

De BNB ICO

De BNB is ontstaan als onderdeel van een fondsenwerving in de vorm van een Initial Coin Offering (ICO) die plaatsvond van 26 juni tot 3 juli 2017, 11 dagen voor de opening van Binance.

Eerst werd BNB uitgegeven als een ERC-20-token, draaiend op het Ethereum-netwerk, met een totale voorraad van 200 miljoen munten. Voor deze ICO was de uitgifteprijs 1 ETH voor 2.700 BNB en 1 BTC voor 20.000 BNB.

Binance heeft tijdens de ICO in totaal 100 miljoen BNB uitgegeven, die elk aan 0,1 dollar werden verkocht. Het rendement op de investering is duizelingwekkend geweest voor vroege BNB-houders. In slechts 6 maanden tijd is de prijs van BNB 200-voudig gestegen, tot bijna $22 in januari 2018. Maar blijft het niet bij, want in 2021 steeg de waarde tot een gemiddelde prijs van $330.

Dankzij de ICO van Binance werd de exchange zeer snel bekend bij de gemeenschap en BNB werd meteen het utility token bij uitstek.

Waar wordt BNB voor gebruikt?

Er zijn vele toepassingen voor BNB en die nemen in de loop van de tijd toe. De meerderheid van de crypto traders gebruikt ze echter alleen om de kosten te verlagen die ze betalen als ze op Binance handelen. Laten we alle BNB use cases eens nader bekijken.

Verlaging van transactiekosten

Gedurende de eerste 4 jaar van het bestaan van Binance, bood het aanhouden van BNB in je wallet de volgende kortingen op transactiekosten:

 • 50% in het eerste jaar
 • 25% in het tweede jaar
 • 12,5% in het derde jaar 
 • 6,25% in het vierde jaar
 • 0% vanaf het vijfde jaar

Zodra deze periode voorbij is, zullen de tokens worden gebruikt voor de exploitatie van Binance DEX.

Lagere extra transactiekosten voor VIP’s

Actieve handelaren die de VIP-rang bereiken, krijgen extra kortingen op basis van hun volume en het aantal BNB’s dat zij bezitten.

Om als VIP beschouwd te worden, moet men minstens 50 BNB hebben en een volume verhandelen dat gelijkwaardig is aan minstens 50 BTC over de laatste 30 dagen.

Deelnemen aan Binance IEO’s

Binance heeft een eigen platform gewijd aan Initial Exchange Offerings (IEO’s) van crypto-projecten, Binance Launchpad. Om aan deze fondsenwervingen deel te nemen, is het noodzakelijk dat je BNB in bezit hebt.

Voor de verdeling van de tokens van het project dat fondsen werft, zal Binance met een loterijsysteem te werk gaan. Afhankelijk van het gemiddelde aantal tokens dat gedurende een bepaalde periode op de beurs wordt gehouden, kom je in aanmerking voor een groter of kleiner aantal loten.

Na een bepaalde periode zal een willekeurige selectie van winnende tickets worden gemaakt. Dus, hoe meer BNB je bezit, hoe meer tickets je zult hebben en hoe meer kans je zult hebben om de eerste fase van de investering in een project te winnen voordat het op het platform wordt genoteerd.

Commissies op verwijzingen

Voor elke gebruiker die mensen doorverwijzen wanneer ze zich op Binance registreren, kan een commissie worden verdiend op elke handel die door deze mensen wordt gedaan. Wanneer een verwijzer zijn uitnodigingslink deelt, beslist hij dus zelf hoe deze commissies worden verdeeld. Je kunt dus BNB verdienen door andere mensen zich te laten registeren op de Binance exchange.

Voordelen van BNB

 • Binance is nu de grootste crypto exchange in termen van aantal gebruikers en transactievolume.
 • Het aantal BNB zal uiteindelijk worden gehalveerd, zodat de waarde ervan mettertijd waarschijnlijk zal toenemen.
 • De BNB is zeer nuttig om de transactiekosten voor alle Binance-producten te verlagen.
 • Alleen de BNB kan worden gebruikt om deel te nemen aan de Binance Launchpad IEO’s
 • De populariteit van dit token is aanzienlijk en het is het grootste native token op een beurs in termen van kapitalisatie, meestal in de top 10.
 • Ondersteund door Binance, profiteert de BNB van een grote catalogus van partnerbedrijven die het als betaalmiddel accepteren

Nadelen van BNB

 • Aangezien BNB rechtstreeks verbonden is met het succes van Binance, staat de koers ook bloot aan de risico’s van eventuele slechte resultaten van de exchange.
 • Aangezien bijna alle BNB’s standaard op Binance zijn opgeslagen, zouden, als het platform door hackers of iets anders wordt aangevallen, bijna alle BNB’s kunnen worden getroffen.
 • Uiteindelijk zal de BNB zijn belangrijkste troef verliezen, waardoor de kosten van de handel op Binance zullen dalen. Het is dus waarschijnlijk dat handelaren het niet langer de moeite waard zullen vinden om het te kopen, waardoor de prijs zal dalen of zich zal stabiliseren.
 • Binance heeft herhaaldelijk te kampen gehad met problemen van regelgevende aard, waardoor het zich genoodzaakt zag uit te wijken naar andere rechtsgebieden. De mogelijkheid dat toekomstige juridische problemen voor de onderneming tot een koersdaling van BNB kunnen leiden, moet niet worden uitgesloten.
 • Het gecentraliseerde bestuur van BNB biedt de gemeenschap geen beslissingsrecht. Binance blijft de baas over alle beslissingen die met zijn token worden genomen

Hoe kun je Binance Coin (BNB) kopen?

Je hoort te allen tijde dat je alleen geld moet investeren dat je niet nodig hebt. Dat geldt natuurlijk ook voor Binance Coin (BNB). Wanneer je besluit om BNB-tokens te kopen, kun je dit via verschillende crypto exchanges zijn. We raden je aan om het via een grote exchange als ByBit of Bitvavo te doen. Binance ligt natuurlijk het meest voor de hand, omdat het token immers van deze crypto exchange is, maar veel Europeanen kunnen geen gebruik meer maken van deze exchange.

Daarnaast betaal je hier ook de beste prijs voor BNB-tokens, omdat de Binance exchange een hoge liquiditeit biedt. Dat betekent dat er veel vraag en aanbod is naar deze tokens op, waardoor de beste prijs die mogelijk is tot stand kan komen.

Natuurlijk kun je ook gebruik maken van een gedecentraliseerd exchange (DEX) zoals Uniswap of Sushsiswap. Echter is het een stuk lastiger om BNB-tokens op een DEX te kopen.

Waar kan ik BNB-tokens opslaan?

We mogen van geluk spreken dat BNB zowel een ERC-20 als BEP-20 token is. Hierdoor kun je BNB in vrijwel iedere wallet opslaan; zowel software als hardware wallets.

Wanneer je veel BNB in bezit hebt, is het aan te raden om deze in een hardware wallet op te slaan. Zo zorg je ervoor dat hackers hier niet bij kunnen komen wanneer de wallet niet is gekoppeld aan een apparaat met internet. Je kunt de BNB ook in een software wallet opslaan, zolang je deze goed beveiligd.

De koers van BNB

De waarde van Binance Coin ligt op het moment van schrijven (augustus 2023) op een waarde van $245. Echter fluctueert de koers continu, waardoor het slim is om de koers nauwlettend in de gaten te houden. Dat kun je het beste doen op de website van CoinMarketcap:

Conclusie

De BNB is waarschijnlijk de meest interessante en veilige native token van een exchange op dit moment. Als je Binance als je belangrijkste crypto exchange gebruikt, wordt het gebruik van BNB sterk aanbevolen, zowel om je kosten te verlagen als voor alle andere voordelen die het biedt. Hoewel het steeds minder actief is in Europa, heeft Binance nog steeds het hoogste volume en wordt het nog veel gebruikt.

Bovendien versterkt het feit dat Binance zich steeds verder uitbreidt het gebruik van het token met andere platforms en diensten van derden. Als Binance zijn steeds snellere expansie in de cryptocurrency markt voortzet, is er geen twijfel dat BNB in waarde zal blijven stijgen.

Je moet echter niet vergeten dat het verband tussen Binance en de koers ook negatieve gevolgen kan hebben. Stel dat Binance bijvoorbeeld ooit met economische of juridische moeilijkheden zou worden geconfronteerd, zou dat de koers van BNB niet bepaald ten goede komen.

Wat is Binance Coin (BNB)?

BNB is het native token van Binance en wordt gezien als de bron die het ecosysteem van de exchange aandrijft. Binance Coin, of BNB, is het native token van de Binance cryptocurrency exchange. Het werd oorspronkelijk gelanceerd als een ERC-20 token op de Ethereum blockchain, maar is nu het native token van de Binance Chain en Binance Smart Chain.

Waarvoor kan je BNB gebruiken?

BNB heeft meerdere functies op het Binance platform, denk aan korting op de fees, maar ook om te investeren in projecten.

Is het na het vertrek van Binance nog legaal om in BNB te traden of investeren?

Ja, er zijn geen regels omtrent het holden of handelen in BNB. Nederlandse partijen bieden BNB ook nog gewoon aan.

Wat is een token burn bij BNB?

Binance verbrandt elk kwartaal BNB-tokens, gefinancierd door een deel van hun winst, om de totale voorraad te verminderen en de schaarste van de tokens te vergroten. Dit proces zal doorgaan totdat de helft van de totale voorraad is vernietigd.

Hoe kan ik BNB veilig opslaan?

BNB kan worden opgeslagen in zowel software als hardware wallets. Voor grotere hoeveelheden wordt een hardware wallet aanbevolen voor extra veiligheid.

Over de auteur

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Scroll naar boven