Home » Blog » Dit zijn de beste crypto hardware wallets

Dit zijn de beste crypto hardware wallets

Een belangrijk jaar voor de crypto markt, waarin we in de toekomst zowel een belangrijk alt season en wellicht de volgende Bitcoin bull market kunnen verwachten. Ben je nog niet bekend met deze termen? Geeft helemaal niks, we leggen het graag even voor je uit!

Zonder al teveel in details te treden, want daar is dit artikel niet voor bedoeld, verwachten we in 2024 meer handelsactiviteit dan ooit tevoren. Hoe meer handel er verwacht wordt, hoe interessanter verschillende prijsfluctuaties zullen worden en hoe meer aandacht er vanuit de wereldpers aan de crypto industrie zal worden geschonken.

En je raad het al: hoe meer aandacht er vanuit de wereldpers aan de crypto industrie wordt geschonken, hoe meer criminelen er op de loer zullen liggen om hier op hun eigen manier een slaatje uit te slaan. Voor 2023 geldt dan ook dat het een jaar wordt waarin veiligheid rondom jouw crypto coins belangrijker wordt dan ooit!

De allerbeste manier om jouw crypto zoals Bitcoin veilig te stellen is om ze op een hardware wallet op te slaan. Wat een hardware wallet precies is en welke de beste crypto hardware wallet van 2023 is lees je vandaag in deze uitgebreide review.

Zit je er klaar voor? Dan gaan we vol gas het nieuwe jaar in met deze geweldige hardware crypto wallets!

#staysafe #notyourkeynotyourcrypto

Wat is een crypto wallet?

Klinkt natuurlijk schitterend allemaal zo’n inleiding en iedereen leeft liever vanuit een gevoel van veiligheid dan vanuit een gevoel van onrust of angst. Maar wat is een crypto wallet nou eigenlijk? In grote lijnen wordt er binnen de industrie onderscheid gemaakt tussen drie verschillende soorten of type crypto wallets, namelijk:

  1. De software crypto wallet
  2. De hardware crypto wallet
  3. De paper crypto wallet

Elk type crypto wallet heeft hetzelfde doel: je crypto op een veilig plek bewaren zodat criminelen of oplichters er niet met je zuurverdiende of verzamelde crypto vandoor kunnen gaan. Ook al wisselt de techniek of benadering per type crypto wallet van elkaar, ze hebben allemaal met elkaar gemeen dat ze jou en je crypto zo veilig mogelijk willen houden. We zetten de drie verschillende categorieën even kort onder elkaar, zodat je weet waar we het over hebben in de rest van het artikel.

De software crypto wallet

De software crypto wallet doet zijn naam vooral eer aan omdat het een stuk software is waarop je crypto wordt bewaard. Het voordeel van software crypto wallets is dat het vaak snel toegankelijk is, er veel aanbod is en het eigenlijk heel eenvoudig aan je online activiteit op bijvoorbeeld handelsplatforms kan worden gekoppeld.

  • Voorbeeld van een software crypto wallet is Bitvavo, hier kan je meer dan 200 coins opslaan, ontvangen en versturen.

Het nadeel is wel dat een software wallet bijna altijd direct is gekoppeld aan het internet, waardoor je kwetsbaar bent voor hackers of voor software wallets die zijn nagemaakt (malicious software), waardoor je denkt dat je crypto veilig staat, maar je in feite je crypto overschrijft naar criminelen.

Een software wallet is vaak wel weer makkelijk in gebruik, eenvoudig te koppelen aan andere programma’s of websites en over het algemeen gratis. Toch haalt geen enkele variant het bij een goede hardware crypto wallet.

De hardware crypto wallet

Het zal geen verrassing zijn, gezien dit artikel, dat je het beste voor een hardware crypto wallet kunt gaan. Een hardware crypto wallet is een fysiek apparaatje waar je je crypto veilig op kunt opslaan.

Feitelijk is een hardware crypto wallet het beste van de beide werelden van een software wallet en een paper wallet. Het biedt de gemakken en integratie-oplossingen van een software wallet, terwijl het de offline veiligheid van een paper wallet biedt.

Een hardware wallet heeft doorgaans de grootte van een USB-stick of een sleutelhanger en wordt vaak ook als zodanig gebruikt. Ook een hardware wallet kun je kwijt raken, maar de kans dat je een fysiek apparaatje zo maar weggooit is aanzienlijk kleiner dan een krabbeltje op een klein stukje papier.

Ondanks dat iedere serieuze crypto aanhanger van mening is dat een hardware crypto wallet de allerbeste manier is om je crypto veilig te bewaren, heeft niet iedereen een hardware crypto wallet. De belangrijkste reden ervoor is dat in tegenstelling tot een paper crypto wallet of software crypto wallet de hardware crypto wallet geld kost.

Een hardware crypto wallet kost gemiddeld tussen de 40 en 150 euro, afhankelijk van het model dat je kiest. Over het algemeen is de vuistregel: hoe meer je met een crypto wallet kunt, hoe meer hij kost. Toch vallen de kosten al gauw in het niet wanneer je je bedenkt dat deze kleine investering ervoor zorgt dat je op een dag niet wakker wordt en erachter moet komen dat je honderden of duizenden euro’s aan crypto ineens zijn verdwenen.

Maar als je dan voor een hardware crypto wallet wilt gaan, welke moet je dan hebben? Wij zetten de beste crypto hardware wallets voor 2023 voor je op een rij!

beste crypto hardware wallet 2021Afbeelding 1: Het aantal crypto wallets stijgt gestaag over de afgelopen jaren. (Bron)

De paper crypto wallet

De paper crypto wallet heeft zijn naam te danken aan de essentie waar het ooit mee is begonnen. Een paper crypto wallet is niets anders dan een wallet-adres waar je je crypto op kunt zetten en een geheime code (ook wel private key) genoemd, die je vervolgens op een papiertje schrijft. Dit papiertje kan net zo goed een servetje, bierviltje, spiegel, je hand of je schoonmoeder zijn. Maar oorspronkelijk is het plan dus om het op een papiertje te schrijven.

Omdat het papiertje niet verbonden is aan het grote boze internet, zou dit in theorie de meest veilige manier moeten zijn om je crypto te bewaren. Hackers en online criminelen kunnen natuurlijk niet bij het papiertje komen en op deze manier is je private key in elk geval veilig tegen hackers.

Daarentegen heeft een papiertje wel als nadeel dat het nogal kwetsbaar is. Een papiertje vliegt relatief snel in de fik, heeft als nare eigenschap dat het snel kwijt raakt of nat wordt of door iemand wordt beschouwd als afval en wordt weggegooid. Ondanks deze risico’s kan de paper crypto wallet nog altijd op aardig wat populariteit rekenen.

De beste crypto hardware wallets voor 2023

Het aantal mensen dat een crypto hardware wallet aanschaft om zijn of haar crypto veilig te stellen stijgt elk jaar dus gestaag en veiligheid wordt een steeds prominenter onderwerp in de crypto industrie. Zeker wanneer je nieuw bent in de wereld van cryptocurrency’s is het wellicht lastig om direct de juiste keuze te maken. Daarom zetten we wat verschillende mogelijkheden voor je op een rij, die elk hun eigen voor- en nadelen hebben.

In deze analyse benoemen we de volgende hardware crypto wallets:

  • Trezor T
  • Trezor One
  • Ledger Nano S
  • Ledger Nano X
  • KeepKey

Al deze hardware crypto wallets kun je zonder risico eenvoudig aanschaffen en je weet dat je crypto’s veiliger dan ooit zijn. Toch kunnen ze niet allemaal hetzelfde en zijn ze ook niet allemaal voor alle crypto geschikt. Het is dus belangrijk dat je hier even goed op let voordat je een crypto hardware wallet aanschaft.

Trezor T hardware wallet

We beginnen meteen maar met een mooie hardware wallet, de Trezor T hardware wallet. Het ‘T-model’ van Trezor is direct het vlaggenschip van deze fabrikant van hardware crypto wallets en is momenteel hun meest populaire apparaat.

Het is sterk vergelijkbaar met de Trezor One, maar daar komen we zo meteen even uitgebreid op terug. De Trezor T beschikt over een groot touchscreen, wat het gemak enorm bevordert. De veiligheid van de Trezor zat altijd al goed in elkaar, maar is door het touchscreen nóg sterker verbeterd. Je voert eenvoudig een PIN in op het display, zonder dat je je Trezor T aan een laptop of computer hoeft te hangen.

De Trezor T ondersteunt 1638 verschillende crypto coins en is verkrijgbaar vanaf €175,-.

Trezor One

Sterk vergelijkbaar met de Trezor T is het ‘One-model’ van Trezor. Dit is de oudste hardware crypto wallet die vandaag de dag nog steeds te verkrijgen is. Waarschijnlijk is het ook de hardware crypto wallet waar het allermeeste over geschreven is.

De Trezor One mist het digitale display en gebruiksgemak van de Trezor T, maar is tegelijkertijd wel weer een stuk scherper geprijsd. In plaats van de €175 van de Trezor T leg je voor een Trezor One slechts €69,- neer. Dat scheelt natuurlijk behoorlijk!

Of de meerprijs van 100 euro voor het T-model ten opzichte van het One-model gerechtvaardigd is dat moet iedereen voor zichzelf beslissen. Toch is het oude model van Trezor nog altijd bijzonder in trek met een gemiddelde gebruikersreview van 9,5 van de 10.

Ook op de Trezor One sla je met het grootste gemak meer dan 1600 verschillende crypto op, dus je hoeft je weinig zorgen te maken dat je Trezor One tekort schiet.

Ledger Nano S

Tijd om eens een blik te werpen op een alternatief voor het merk Trezor: de Ledger! De Ledger komt net als de Trezor in twee varianten, de Ledger Nano S en de Ledger Nano X. We beginnen met de Ledger Nano S.

De Ledger Nano S is weliswaar niet de oudste hardware crypto wallet, maar wel de meest verkochte hardware crypto wallet die er bestaat. De Ledger Nano S is een Bitcoin, Ethereum en Altcoins hardware wallet, met robuuste veiligheidstechnieken voor het opslaan van cryptocurrency’s.

De Nano S kan verbonden worden met elke computer (USB) en beschikt over een veilige OLED-display om elke transacties te dubbelchecken en te bevestigen met een enkele druk op de hardware-knoppen. Hij werkt voor zowel Android als een Apple Iphone en is verkrijgbaar vanaf €63. Net zoals de Trezor is de Ledger Nano S ook geschikt voor veel altcoins en je kunt meer dan 1300 coins op de Ledger Nano S veilig bewaren.

Ledger Nano X

Misschien wel het allermooiste model en de allerbeste crypto hardware wallet voor 2023: de Ledger Nano X. In tegenstelling tot andere crypto hardware wallets komt de Ledger Nano X volledig tot zijn recht als directe concurrent van de Trezor T.

Zijn grootste pluspunt is ongetwijfeld de Bluetooth-functionaliteit waarmee je het apparaat moeiteloos verbindt met mobiele telefoons, zowel met Android als iOS, zonder dat je met kabels aan de slag hoeft.

De Ledger Nano X heeft net als de Ledger Nano S ruimte voor meer dan 1300 verschillende coins en is met een beoordeling van maar liefst 9,8 van de 10 de aller populairste hardware crypto wallet voor 2023.

De Ledger Nano X schaf je aan voor €120 en ligt daarmee qua prijs keurig tussen de Trezor T en de combi van Ledger Nano S en Trezor One in. Voor dit prachtig staaltje technologie betaal je met €120 absoluut geen cent te veel!

KeepKey

Niet iedereen heeft zo maar even €120 of €170 euro liggen voor een device. Ook al is afhankelijk van je voorkeuren de beste koop absoluut een Trezor T of een Ledger Nano X, sommige mensen hebben behoefte aan een budget-model.

Wil je het nieuwste van het nieuwste en toch niet te veel betalen? Overweeg dan eens een KeepKey. Het stijlvolle apparaatje is ontzettend simpel in gebruik en zorgt voor maximale veiligheid.

Je schaft een KeepKey al aan voor nog geen 5 tientjes en is daarmee absoluut de beste keuze voor wanneer je weinig te besteden hebt en weinig diversiteit aan coins hebt. De KeepKey is namelijk niet geschikt voor meer dan duizend verschillende altcoins, zoals heide Ledgers en Trezors. Je slaat maximaal 8 verschillende crypto op de KeepKey.

Bezit je dus alleen Bitcoin of Ethereum en ben je op zoek naar een eenvoudig instapmodel? Wellicht is de KeepKey dan iets voor jou. Wil je toch liever wat meer ‘bang for bucks’? Ga dan voor een Trezor One of Ledger Nano S voor dat tientje meer.

Wil je een hardware wallet met onbeperkte mogelijkheden en mag veiligheid van jou best wat kosten? Dan is de Trezor T of de Ledger Nano X de beste crypto hardware wallet in 2023 voor jou!

Conclusie beste crypto wallet

Iedereen die meer dan 100 euro in crypto heeft geïnvesteerd moet eigenlijk op zoek gaan naar een fatsoenlijke crypto wallet. De kans dat je zonder een wallet vroeg of laat je vermogen verliest is gewoon ontzettend groot.

Het aanbod van crypto wallets is in 2023 groter dan ooit, waardoor het misschien moeilijk is om het kaf van het koren te scheiden. Ook al zijn er veel voorstanders van de gratis oplossingen van een paper crypto wallet of software crypto wallet, er valt toch veel meer te zeggen voor een degelijke hardware wallet die zich ontfermt over de bescherming van jouw geliefde crypto munten.

Heb je dus een paar tientjes of iets meer dan 100 euro te besteden en wil je serieus met je crypto aan de slag? Dan kun je bijna niet om een fatsoenlijke hardware wallet heen. Ga je het liefste voor kwaliteit? Pak dan een van de nieuwere modellen zoals de Trezor T of de Ledger Nano X.

Mag het allemaal wat goedkoper? Dan vallen de modellen van de Ledger Nano S, de KeepKey of de Trezor One misschien meer in de smaak. Welke van deze 5 modellen je ook kiest, je zult geen spijt hebben van de keuze om een veilige crypto hardware wallet te kopen.

Over de auteur

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Scroll naar boven