Home » Blog » Wat is Maker (MKR)? Uitleg Maker (MKR) en DAI , koers en verwachtingen en alles wat je moet weten over (MKR) en DAI

Wat is Maker (MKR)? Uitleg Maker (MKR) en DAI , koers en verwachtingen en alles wat je moet weten over (MKR) en DAI

maker

Wellicht heb je wel eens gehoord van de cryptotokens Maker en Dai. Maar wist je ook dat ze enorm veel met elkaar te maken hebben? In dit artikel duiken we wat dieper in de materie achter deze beide tokens. Wat is Maker (MKR), wat is Dai (DAI) en wat hebben ze te maken met de Ethereum blockchain?

Wat is Maker (MKR)?

Maker is een gedecentraliseerde autonome organisatie op de Ethereum blockchain. Ze hebben ook een eigen stablecoin: DAI. In tegenstelling tot de MKR token is deze Dai coin niet volatiel. Maker is de utility token (op het Ethereum netwerk) waarvan de waarde stijgt naar mate er meer gebruik wordt gemaakt van de stablecoin Dai. Het doel van dit project is om verschillende activa te tokenizeren. Denk hierbij aan goud maar ook andere currencies. Het plan is om een exchange te maken waarop margin kan worden getrade tussen de tokens van dit ERC-20 protocol.

De personen die MKR tokens holden, kunnen stemmen voor het risk management en de business logic van het ecosysteem. MKR kan niet worden gemined. Het werkt op basis van het prinicipe van margin trading. De waarde van de Dai tokens zijn ‘beveiligd’ en gegarandeerd doordat er een bepaalde waarde als onderpand is ingezet, het zogenoemde Collatoral Dept Position (CDP). Dit gebeurt in Ethereum, en dit betekent dus ook dat de stablecoin niet wordt gebacked door een andere stable-fiat-munt. Deze Ether wordt naar een smart contract verstuurd waarna er vervolgens op een platform aan margin-trading kan worden gedaan. Deze onderpand zorgt ervoor dat de waarde van 1 Dai ook altijd gelijk blijven aan de waarde van 1 Amerikaanse Dollar. Deze onderpand zorgt er dus voor dat er altijd een bedrag in Ether opgeslagen is die de waarde van de supply van de Dai vertegenwoordigd. Hoe dit precies werkt, is heel duidelijk uitgelegd in onderstaande video.

MakerDAO

Als we het hebben over het ecosysteem waarin de Maker en de Dai de native tokens zijn, dan is dat eigenlijk de MakerDAO. DAO staat voor Decentralised Autonomous Organisation. De holders van MKR hebben een hebben iets te zeggen over de besluitvorming en het beheer van het systeem.

Het eerste aspect dat de MakerDAO veilig maakt is een groep van oracles. Deze oracles zijn gekozen door de MKR holders en zij voeren externe gegevens in de blockchain. Zij leveren real-time informatie over de prijs en (waarborgen de) status en veiligheid van alles dat in onderpand is door de smart contracts. Ze houden dus simpelweg oog op de Dai en of alles hiermee in orde is. Ze checken constant of er voldoende Ether achter de hand is om de waarde van de Dai te kunnen backen.

De belangrijkste activiteit in de DAO is het creëren van de Dai. In principe kan iedereen dit doen. Je stort een bepaald bedrag in ETH in het MakerDAO smart contract. Dit veranderd hierdoor als het ware in een CDP. Door dit te doen, betaal je een bedrag in de vorm van MKR als transactiekosten.

Toepassing

Misschien denk je wel: wat is nu eigenlijk het achterliggende doel? Beeld je eind 2017 nog even in. Destijds schoot de prijs van een Bitcoin (BTC) binnen no-time van een paar duizend dollar naar ongeveer $20.000. Dat maakt deze currency als toepassing voor peer-to-peer betalingen niet geschikt. Als je de ene dag een koffie besteld met je BTC’s, heb je daar, als je er maanden later op terug kijkt, misschien wel een fortuin voor betaald. Voor dit probleem is de Dai token in het spel gekomen: het is een stabiele gedecentraliseerde munt die door smart contracts in balans wordt gehouden tegenover de Amerikaanse Dollar. We kennen Tether (USDT) als bekendste variant van een stablecoin, maar bij deze stablecoin kun je het gedecentraliseerde karakter in grote twijfel trekken. Bij de Dai is er dus dat karakter dus wel degelijk decentraal én gebacked.

Samenvatting

De MKR token wordt dus gebruikt om de het ecosysteem te faciliteren. Denk hierbij aan transactiekosten als je bijvoorbeeld Dai’s verstuurd. Hierdoor is het volledig speculatief. Als het smart contract verloopt, zullen de gebruikte tokens worden geburned waardoor het aanbod kleiner wordt. En hoe meer men gebruik gaat maken van de Dai coin, hoe minder MKR er dus zal zijn (of komen). Daartegenover is de Dai dus decentraal en stabiel in prijs. Dit maakt het voor dagelijkse p2p-toepassingen uitermate geschikt.

Maker Koers en voorspelling

In het verleden zijn er veel voorspellingen gedaan over de Maker koers, deze werd onder andere gedaan binnen de crypto community en door crypto influencers die op Youtube video’s verschijnen. Voorspellingen voor Maker voor eind 2020 schommelt rond de $545 en de $620

De Maker voorspelling voor 2022 varieert rond de $643 en de $876 De koers voorspelling voor de Maker koers voor 2025 worden boven de $2000 voorspeld. Het is altijd goed te onthouden dat dit slechts onze voorspellingen zijn, wij zijn geen financiele adviseurs en niemand weet waar de koers uiteindelijk heen gaat.

Als je dan in Maker wilt investeren, investeer dan met mate, en alleen wat je kan veroorloven om te verliezen. Het investeren in cryptocurrency blijft altijd wel een beetje gokken. En het is aan jou hoe jij ermee omgaat. In ons geval is Maker zeker een interessante investering voor in je portofolio.

Maker (MKR) kopen?

Ben je geïnteresseerd geraakt in MKR en Dai? Kijk dan even op de Tools website, waar je meer informatie kunt vinden over de lopende CDP’s. Verder is de Maker token te verhandelen op veel verschillende exchanges. Het paar tegenover USD op Ethfinex is daar op dit moment het meest geschikt voor. Of je kunt nu ook kopen op Bitvavo.

Over de auteur

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Scroll naar boven