Home » Blog » Wat is Defi? En waarom Decentralized finance belangrijk gaat worden voor crypto

Wat is Defi? En waarom Decentralized finance belangrijk gaat worden voor crypto

wat-is-defi

Decentralized Finance (DeFi) is hot in 2020 en belooft in 2021 nog veel ‘hotter’ te worden. Dat is natuurlijk fantastisch, maar wat is Decentralized Finance (DeFi)? Waarom zijn zo veel mensen fan van DeFi en waarom heeft DeFi een grote impact op de wereld om ons heen zoals we die kennen.

Uiteraard leggen we straks het hele begrip en concept van DeFi eens uitgebreid uit en pakken we de nodige voorbeelden erbij. Maar wellicht is het goed om eerst even kort stil te staan bij hoe de financiële markt vandaag de dag eruit ziet.

De financiële wereld vandaag de dag wordt gedomineerd door banken. Het geld wat in de omloop is wordt gereguleerd door deze banken en daarmee hebben zij een enorme invloed op de wereldeconomie. Te veel invloed, als je een aantal tegenstanders van het huidige financiële model moet geloven.

DeFi steekt dit financiële stelsel naar de kroon. In het concept van DeFi is er namelijk geen overkoepelend orgaan wat de controle uitoefent op geldstromen en de verantwoordelijkheid hierop, maar ligt dit bij de gebruikers zelf. Een van de grote voordelen van DeFi is dat bijkomende kosten als personeelskosten, winstmarges, overheadkosten en al dat soort kosten die doorgaans aan klanten worden doorberekend, komen te vervallen.

In de wereld van DeFi is alles mogelijk en wordt de gevestigde orde uitgedaagd door een hele nieuwe wereld en realiteit: de wereld die betaalverkeer en andere financiële diensten aanbiedt zonder winstoogmerk, maar puur faciliterend is richting iedereen die er dankbaar gebruik van wil maken.

Maar genoeg voor een algemene introductie. Laten we eens de diepte in gaan en kijken naar wat DeFi precies inhoudt, wat je ermee kunt en welke praktijkvoorbeelden er inmiddels te vinden zijn van platforms en partijen die DeFi toepassen!

Wat je vandaag gaat leren!

Wat is Decentralized Finance (DeFi) precies?

Wij Nederlanders zijn erg gesteld op onze privacy. Zaken als hoeveel je verdient of hoeveel spaargeld je hebt, houden we over het algemeen liever privé. Kijk maar naar jezelf. Weet je van iedereen die bij jou in het gebouw of in de straat woont wat ze elke maand verdienen? Krijgen ze dat uit loondienst? Of uit een uitkering? Wie zitten er in de bijstandsregelingen en wie niet?

Nee, wanneer het op geld aankomt zijn wij als Nederlanders behoorlijk op onszelf. Er is dan ook weinig irritanter dan wanneer je je inkomstenbelasting moet invullen dat er al ontzettend veel informatie door de Belastingdienst vooraf ingevuld wordt. Gewoon omdat ze precies weten hoeveel spaargeld je hebt, welke rekeningen je bezit, hoeveel geld je aan inkomen hebt ontvangen en vanuit welke hoek dat is.

Of je het nu fijn vindt dat je niet alles zelf hoeft in te vullen of niet is niet zo relevant. Wat wél relevant is, is dat al deze behoorlijk persoonlijke informatie gewoon centraal opgeslagen wordt en dat er dus ongelofelijk veel informatie bekend is over jouw financiële positie, terwijl je daar misschien helemaal niet op zit te wachten.

DeFi is daar een oplossing voor. DeFi verandert namelijk niet zozeer de inhoud van financiële producten of diensten, maar is gericht op de transactie. Het doel is namelijk om de tussenpartij (lees: bank of verzekeraar of financiële instelling) uit de transactie te halen en om hierdoor een belangrijk commercieel aspect los te koppelen van de transactie zelf.

Lenen is dus nog steeds lenen, beleggen is nog altijd beleggen en sparen is onveranderd sparen, maar je doet dit tegenwoordig allemaal gewoon lekker digitaal, online en zonder toezicht van banken.

DeFi & smart contracts: een gouden combinatie

Geen toezicht klinkt natuurlijk lekker, maar brengt ook het risico met zich mee dat het een grote ongeorganiseerde bende wordt. En als je dan toch €1000,- van je zuurverdiende geld wilt gaan sparen, is het toch fijn dat zowel je inleg als je verdiende spaarrente gewoon weer netjes aan je uitbetaald wordt, toch?

Er is dus een zekere vorm van controle en zekerheid nodig. DeFi werkt daarvoor met een winnende combinatie van crypto, blockchain en smart contracts. Met name smart contracts zorgen ervoor dat gemaakte afspraken tussen partij 1 en partij 2 gegarandeerd zijn. En dat geeft wel een veilig gevoel.

Het smart contract treedt dus feitelijk op als toezichthouder. Aangezien het smart contract gewoon wordt vastgelegd op de blockchain hoef je als gebruiker dus geen onnodige kosten te maken om je plaatselijke bank of verzekeraar eens nóg rijker te maken en kun je die centen lekker in je eigen zak houden. Of investeren. Of wat je er dan ook maar mee wilt gaan doen.

DeFi: Meer dan peer-to-peer-transacties

Bij DeFi kun je bijvoorbeeld denken aan een peer-to-peer kredietconstructie, waarbij gebruikers over en weer bedragen van elkaar kunnen lenen of aan elkaar kunnen uitlenen. Maar DeFi is veel meer dan dat. DeFi staat namelijk centraal in de ontwikkeling van talloze token sales platforms, investeringsplatforms, lending platforms, crypto management platforms en prediction markets.

Even los van of je deze termen kent of niet kent, je kunt ervanuit gaan dat DeFi de gevestigde orde van banken en de financiële dienstverleners behoorlijk op zijn grondvesten doet schudden en dat niet iedere bank de rode loper uitrolt voor deze ontwikkeling.

Wist je bijvoorbeeld dat er nog veel landen zijn waarin het versturen van geld binnen de landsgrenzen gewoon een flink bedrag kost? Het is in Nederland nauwelijks voor te stellen, maar mensen sparen in die landen betalingen op zodat ze de transactiekosten kunnen drukken. Die kosten kunnen al gauw oplopen tot 20% van een maandinkomen. Dankzij DeFi kunnen mensen in deze (veelal Oostelijke landen) hun vrienden en familie onderhouden door periodiek betalingen te doen zonder dat dit ze een heleboel geld kost. Een hele mooie ontwikkeling, vinden wij dan.

Decentralized Finance versus Centrale Banken

Het is natuurlijk heel cool om te stellen dat DeFi en de Centrale Banken recht tegenover elkaar staan en de mouwen eens flink opstropen. Hoewel in de praktijk het inderdaad zo is dat de Centrale Banken en plaatselijke overheid de hele DeFi-beweging met argusogen in de gaten houdt, gaat het wat ver om te zeggen dat de twee kampen recht tegenover elkaar staan.

In de praktijk werkt het namelijk veel beter voor beide kanten wanneer er een dialoog mogelijk is en de financiële waakhonden een beetje meegenomen worden in het verhaal vanuit DeFi. Want het is heel simpel: wanneer je van plan bent om een financieel platform op te zetten, dan wordt dat logischerwijs goed in de gaten gehouden en zal het aan een aantal belangrijke randvoorwaarden moeten voldoen.

Het is dan ook belangrijk dat beide kampen nader tot elkaar komen en goede afspraken maken over richtlijnen en uitvoering. Op die manier wordt er gewerkt naar een duurzame oplossing die voor iedereen werkbaar is. Op die manier zorgt het DeFi-kamp er ook voor dat het zich verder kan ontwikkelen richting een mainstream acceptatie.

De belangrijkste voordelen van Decentralized Finance

  1. Bij Decentralized Finance is het afgelopen met de papieren winkel. Alles gaat digitaal en dat bevordert veiligheid, snelheid en duidelijkheid.
  2. DeFi is grensoverstijgend. De computertaal is universeel en kan overal ter wereld worden ingezet.
  3. DeFi is open source, dus de achterliggende code is voor iedereen toegankelijk en inzichtelijk.
  4. Iedereen kan gebruik maken van Decentralized Finance.
  5. Het decentrale karakter van DeFi zorgt ervoor dat er geen centraal orgaan invloed uit kan oefenen op een platform en dat daardoor commerciële belangen niet bestaan.

Verschillende toepassingen en voorbeelden van Decentralized Finance

Zoals verteld is een lening nog steeds een lening, is sparen nog steeds sparen en is betalen nog steeds betalen. Waar DeFi logischerwijs werkt met cryptocurrency’s, werkt de ‘oude’ wereld met fiatgeld zoals Yens, Dollars en Euro’s.

Maar wat voor type platforms kun je allemaal aan denken wanneer het gaat om DeFi? We zetten een aantal belangrijke toepassingen voor je op een rij en zullen hier ook wat voorbeelden bij geven, zodat je ter inspiratie eens wat van deze prominente platforms kunt bezoeken.

Laten we eerst eens kijken naar verschillende categorieën waarin DeFi voorkomt:

  • DeFi Trading (handel in crypto)
  • DeFi Lending (het lenen en uitlenen van geld)
  • DeFi Payments (het digitale betaalverkeer)
  • DeFi Infrastructure (DeFi protocollen binnen bestaande software en platforms)
  • DeFi Wallets (om je crypto veilig in te bewaren)
  • DeFi Communities (omdat we nou eenmaal graag over DeFi praten)

We zetten de categorieën even wat verder voor je uiteen en geven je wat praktijkvoorbeelden!

DeFi Trading (handel in crypto)

Handel heeft altijd meerdere partijen nodig. Je hebt namelijk iemand nodig die iets aanbiedt en iemand die iets wil kopen. Anders gaat het allemaal niet echt werken. Trading heeft dus altijd behoefte aan een platform waarop vraag en aanbod bij elkaar worden gebracht.

DeFi Trading platforms zorgen hiervoor. We zetten in alfabetische volgorde even een aantal spraakmakende trading platforms onder elkaar waarbij DeFi een belangrijke rol speelt.

 

DeFi Lending (het lenen en uitlenen van geld)

De wereld van het lenen is nog altijd booming. Of het nu gaat om een particuliere lening zoals een hypotheek of een lening voor je auto of omdat je een krappe maand hebt, of een bedrijfslening voor een investering, een nieuw wagenpark of talloze nieuwe machines. Het maakt niet uit. Elke dag worden er honderdduizenden leningen verstrekt, ingelost, aangevraagd en afgewezen.

Heel vaak wordt er bij leningen een oordeel geveld over de kredietwaardigheid door de kredietverstrekker. Deze wil namelijk zijn of haar risico dermate beperken dat het uitlenen van geld een winstgevende tak van sport is. Zelfs in die mate dat er met leningen momenteel meer geld wordt verdiend dan met welke andere financiële activiteit dan ook maar.

Dat is dus ‘big business’ en het is dan ook niet meer dan logisch dat DeFi ook op het gebied van leningen de nodige protocollen of platforms voorziet. Juist omdat goede afspraken bij leningen zo ontzettend belangrijk zijn spelen smart contracts hierbij een cruciale rol.

Onderstaand een aantal belangrijke DeFi Lending platforms of protocollen die het lenen via een DeFi-oplossing mogelijk of makkelijker maken:

DeFi Payments (het digitale betaalverkeer)

Dag in, dag uit worden er miljarden financiële transacties uitgevoerd. Daarvan gebeurt momenteel meer dan 90% digitaal. Sterker nog, van al het geld op de wereld is nog maar een heel klein gedeelte fysiek aanwezig in de vorm van munten en biljetten. De rest is niets meer dan computercode op de verschillende bankrekeningen. Allemaal nulletjes en eentjes dus.

Er zijn ook landen waarin het merendeel van de mensen niet eens een bankrekening heeft. Dat is voor ons als Westerlingen nauwelijks voor te stellen, maar de wereld is groter dan het relatief rijke Europa.

Het is dan ook logisch dat DeFi zich richt op het digitale betaalverkeer wat veel verder gaat dan de gestelde landgrenzen. Dat brengt natuurlijk vele voordelen met zich mee. Allereerst de snelheid. Het is mogelijk om binnen een paar seconden een betaling vanuit Nederland naar China te doen en andersom. Geen lastig gedoe met internationale tarieven, hoge kosten en lange doorlooptijden. Nee, gewoon één klik met de muis en klaar.

Daarnaast scheelt het ook aanzienlijk in de kosten. Een Bitcoin is in Nederland evenveel waard als in Amerika, China, Ghana of Ijsland. Hierdoor heb je dus niet te maken met wisselkoersen waar je als consument altijd nadelig uitspringt en heb je geen verlies op je vermogen wanneer je wilt betalen via DeFi.

We zetten opnieuw een paar belangrijke DeFi-projecten op een rij, die zich allemaal richten op het internationale betaalverkeer.

DeFi Infrastructure (DeFi protocollen binnen bestaande software en platforms)

Er zijn steeds meer en meer bedrijven of platforms die een DeFi-oplossing wensen binnen hun huidige softwarepakket, programma of infrastructuur. Nou is DeFi natuurlijk niet de moeilijkste, dus er wordt veel energie gestopt in het ontwikkelen van nieuwe software, protocollen en oplossingen die een positief effect hebben op bestaande software van bedrijven.

Zoals gesteld is namelijk een van de grote voordelen van DeFi dat het open source is. Hierdoor kunnen developers met een deel van (of de gehele) code aan de slag gaan en dit vervolgens optimaliseren zodat het toegepast kan worden binnen de huidige infrastructuur van de IT-oplossingen die op dat moment voorhanden is.

We zetten een aantal DeFi-projecten en -protocollen voor je onder elkaar!

DeFi Wallets (om je crypto veilig in te bewaren)

Wanneer je lekker bezig bent in de wereld van crypto dan weet je naar alle waarschijnlijkheid dat het riskant kan zijn om je crypto op een centrale of decentrale exchange te laten staan. Doorgaans wordt geadviseerd om alleen je crypto op een exchange te plaatsen wanneer je er ook actief mee aan het handelen bent. Doe je dit niet? Sla het dan veilig op in de wallet.

Not your key? Not your crypto. Dit is een veelgehoorde uitspraak in crypto-land wanneer het aankomt op wanneer je de feitelijke controle hebt over je eigen vermogen. Er bestaat de mogelijkheid om je crypto op verschillende soorten wallets te bewaren.

Er bestaat natuurlijk de hardware wallet. Een fysiek apparaatje waar je je crypto veilig op kunt bewaren. Vanuit een veiligheidsperspectief is een hardware wallet de meest veilige manier om je crypto te bewaren. Maar een hardware wallet heeft als nadeel dat het geld kost. Flink wat geld zelfs.

Daarnaast bestaan er ook software wallets. Software wallets zijn een digitale oplossing waarmee je je crypto veilig kunt stellen. Veel van deze crypto wallets worden ontworpen door centrale platforms (zoals bijvoorbeeld centrale crypto exchanges) zelf, maar er zijn ook een flink aantal spraakmakende DeFi Wallets die meer en meer in opkomst zijn. We zetten de belangrijkste DeFi crypto wallets voor je onder elkaar, neem er gerust eens een kijkje!

DeFi Communities (omdat we nou eenmaal graag over DeFi praten)

Zoals je ziet gebeurt er enorm veel in DeFi-land. Nieuwe projecten en coins worden de grond uitgestampt en DeFi mag inmiddels een beweging genoemd worden die vele aanhangers kent. DeFi begint inmiddels ook meer en meer een ‘way of life’ te worden dan puur een richting.

Veel van de aanhangers van DeFi vinden al jarenlang dat de traditionele banken een te grote invloed hebben op prijzen en de manier waarop het leven in de maatschappij wordt gecontroleerd en beheerst. Zij zien DeFi als een logische stap in de verdere ontwikkeling van het digitale geld en in de onafhankelijkheid die valuta horen te spelen in de zelfstandigheid van de maatschappij.

Deze communities verzamelen zich – hoe kan het ook anders – op internet. Interessant genoeg zijn deze communities niet per definitie in het Engels. Twee van de onderstaande vijf communities zijn in het Spaans en één ervan is in het Italiaans.

Hoe dan ook: DeFi is booming en er wordt enorm veel over gesproken en geschreven. Het is volgens velen dé toekomst van financiële dienstverlening en de tijd om erin te investeren en je in te lezen is absoluut dit moment. In 2020 hebben vele crypto’s die gekoppeld zijn aan DeFi-projecten een enorme sprong in hun waarde gemaakt en volgens vele aanhangers is dit pas het begin van een nog veel grotere bull run op deze crypto’s.

Ben je benieuwd naar verschillende DeFi-projecten, maar wil je eerst eens wat meer lezen en leren over DeFi? Bezoek dan eens één (of een paar) van onderstaande online DeFi communities!

Conclusie

Of je nu een vervent aanhanger bent van de opkomende DeFi-beweging óf dat je stiekem toch meer vertrouwen in een ABN Amro, ING of Rabobank hebt, je kunt niet ontkennen dat DeFi steeds meer en meer een ‘ding’ begint te worden.

Het zit dan ook in de menselijke natuur om zich los te willen rukken van alles wat hem of haar onderdrukt of controleert en om (weliswaar samen) onafhankelijk te kunnen acteren. Het is dan ook niet voor niets een logisch gevolg dat onafhankelijke platforms sterk in opkomst zijn en dat die platforms een zichtbare oplossing zijn voor problematiek waar mensen zich al jaren aan storen of die mogelijkheden creëren waar voorheen geen oplossingen bestonden voor uitdagingen.

Met verschillende projecten in het vooruitzicht in 2021 én met een zeer succesvol 2020 in ons achterhoofd lijkt het bijna een gegeven dat DeFi en de daaraan gelieerde crypto in 2021 een belangrijke stap voorwaarts zullen zetten. Het is natuurlijk altijd afwachten hoe zaken zich gaan ontwikkelen, maar dat DeFi een belangrijke rol vervult en gemaakt is om te blijven, lijkt met de dag meer en meer zeker te worden.

De vraag is dus niet zozeer ‘To DeFi or not to DeFi’ , maar vooral de vraag wanneer jij je met DeFi gaat bemoeien.

 

Over de auteur

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Scroll naar boven