Heb je wel eens in de positie gezeten waarin je snel een investering wilde doen met cryptomunten, maar geen beschikking had tot de juiste munt? In dat geval had je cryptomunten kunnen lenen via het platform van Aave. Dit platform brengt leners en uitleners met elkaar samen. Zo kan iemand die cryptomunten uitleent gebruik maken van alle voordelen, terwijl degene die de munten uitleent rente kan verdienen over de cryptomunten.
We gaan in dit artikel in op het protocol Aave, en vertellen je hoe je zelf geld kunt verdienen door cryptomunten uit te lenen. Natuurlijk vertellen we je ook hoe je zelf munten kunt gaan lenen via Aave.
Wat is het Aave-protocol?
Aave, opgericht in 2017 en gevestigd in Londen, is als bedrijf zijnde de bedenker van het gelijknamige protocol. Het ontwikkelt een gedecentraliseerd protocol voor de financiële markt waaraan gebruikers kunnen deelnemen als leninggever of leningnemer. Dit noemen we in dat geval ook wel Decentralized Finance, wat afgekort DeFi betekent.
Leners verschaffen liquiditeit aan de markt om passieve inkomsten te genereren, terwijl leners leningen kunnen aangaan met cryptocurrency als onderpand. Op dit moment ondersteunt het Aave-protocol meer dan 15 verschillende soorten cryptocurrency. De selectie hierin is erg breed, waardoor het platform erg veelzijdig te gebruiken is. Wanneer een storting wordt gedaan in het Aave-protocol, worden Aave-tokens (aTokens) vervalst.
Deze speciale tokens volgen de waarde van het onderliggende activa en worden verbrand (burned) wanneer de lening is terugbetaald. Terwijl de onderliggende waarde aan de leners wordt uitgeleend, brengen de aTokens in real time rente op. Bovendien kunnen zij vrij worden opgeslagen, overgedragen en verhandeld. Deze tokens zijn dan ook erg geliefd onder crypto traders. Aave biedt ook oplossingen op basis van onderpand. Het protocol maakt het dus mogelijk onmiddellijk te lenen zonder dat een onderpand vereist is. Bekijk de video hieronder waar wordt uitgelegd hoe Aave te werk gaat.
LEND
In het verleden stond Aave bekend als ETHLend, dat het bedrijf snel heeft verlaten om zijn overgang te markeren van een gedecentraliseerde P2P leenstrategie naar een strategie gebaseerd op liquiditeitspools.
Voorheen was het native token van het protocol LEND, dat onlangs is vervangen door AAVE nadat het netwerk hiertoe overeen was gekomen door middel van een stemming. De verhouding hiervoor was 100 LEND op 1 AAVE.
“Aave” is een Fins woord dat in het Frans vertaald wordt als “spook”. Voor Aave staat dit voor haar doel om een transparante en open infrastructuur te creëren voor sterk gedecentraliseerde financiering.
Het team achter Aave
Volgens de officiële lijst van Aave-teamleden (welke op de website van Aave staat) bestaat het Aave-team uit 18 personen. Laten we eens kijken naar de achtergrond en de missies van de belangrijkste leden:
- Stani Kulechov. Hij is de oprichter en CEO van Aave, en is een doorgewinterde ondernemer met uitgebreide ervaring in het ontwikkelen van oplossingen voor de blockchain-industrie. Hij heeft een master in de rechten van de Universiteit van Helsinki behaald. Stani Kulechov adviseert tal van blockchain-projecten en is een frequente spreker op conferenties over FinTech en de smart contracts van Ethereum.
- Jordan Lazaro. Hij is Chief Operating Officer van Aave, heeft een diploma in risicobeheer en internationale politiek van Paris X Nanterre.
- Ville Valkonen. Ville is directeur Compliance bij Aave, bekleedt een sleutelpositie in de ontwikkeling van de producten van de onderneming. Hij is in het bijzonder belast met de technische ondersteuning van de startup.
De Partners
Voor een onderneming die haar activiteiten baseert op Decentralized Finance, is Aave talrijke partnerschappen aangegaan met volgende bedrijven:
- Chainlink. Dit is een gedecentraliseerd netwerk van oracles en voorziet Aave van betrouwbare gegevens over activaprijzen. Chainlink zelf is een project waarmee blockchain data kan uitwisselen met off-chain data.
- MYKEY. Dit is een portemonnee die Aave’s DeFi-producten integreert in zijn ecosysteem.
- RealT. Aave brengt hypotheken op Ethereum naar dit vastgoed tokenization platform.
- Gitcoin. Aave organiseert online hackathons rond het thema Web 3.0.
- Tether.Aave verbetert zijn gedecentraliseerde flitslening oplossingen met de stablecoin USDT-emittent.
De ICO van Aave
Het Aave-project haalde in totaal 24 miljoen dollar op over 2 financieringsrondes, toen het LEND-token nog in gebruik was. Dat is dus een redelijk groot bedrag, helemaal in de tijd waarin deze ICO (Initial Coin Offering) plaatsvond!
In november 2017 onderging Aave een publieke ICO, die 16,5 miljoen dollar opbracht. Heel wat minder dan de eerste financieringsronde dus. Merk op dat op het moment van deze fondsenwerving, het LEND-token slechts $0,017270 kostte (wat een AAVE-token van $1,7270 vertegenwoordigt).
Vervolgens kreeg Aave in juli 2020 steun van verschillende investeringsfondsen, waardoor het nog eens 7,5 miljoen dollar kon ophalen. Het project werd met name gesteund door DTC Capital, Parafi Capital Three Arrow Capital en Framework Ventures.
Tokenization met Aave tokens
Het Aave-protocol implementeert een tokenisatiestrategie voor liquiditeitsverschaffers. Tijdens een storting ontvangt de gebruiker een overeenkomstige hoeveelheid tokens, welke bekend staan als Aave Tokens (of aTokens).
Deze tokens komen overeen met een 1:1 verhouding tot de onderliggende activa die zijn gedeponeerd en volgen de Ethereum ERC-20 standaard. Het saldo van de aTokens van elke lener neemt in de loop van de tijd toe, als gevolg van de rente die door de leningen wordt gegenereerd.
Zodra een aan Aave gekoppelde wallet aTokens bevat, kan de door de aTokens gemaakte waarde (rente) naar een willekeurig adres worden doorgestuurd, zodat het saldo en de gegenereerde rente kunnen worden opgesplitst.
Ondanks de voordelen van dit tokenisatiemodel, heeft het een belangrijk nadeel. Het is namelijk onmogelijk om het volledige saldo in één enkele transactie over te maken. Je kunt het exacte bedrag dat op je rekening staat niet invullen voor de overschrijving. Dit betekent dat er dus altijd een heel klein saldo (ook wel een stofsaldo genoemd) in de wallet blijft staan waarvan de overboeking wordt gedaan.
Hoe wordt de rente berekend?
Mensen die hun geld storten op Aave ontvangen een continu inkomen dat gelijk verandert aan de marktomstandigheden, en dat in twee delen wordt opgesplitst.
De betaling van rente op leningen
Al degenen die aan een activum liquiditeiten verschaffen, delen in de rente die door de leners wordt betaald en die overeenkomt met de gemiddelde debetrentevoet vermenigvuldigd met de bezettingsgraad.
Hoe hoger de benuttingsgraad van een reserve, hoe hoger het rendement voor de depositohouders. Via een spreadsheet die in real time wordt bijgewerkt, kunt u dit rentemodel in actie zien.
Rentebetaling op flitsleningen
Depositohouders ontvangen 0,063% van het volume van elke flitslening die op Aave wordt uitgevoerd.
Hoe kan ik Aave tokens bewaren?
Aangezien de AAVE een ERC-20 token is, zijn er tal van manieren om het op te slaan. De veiligste manier om jouw AAVE-tokens op te slaan is zonder twijfel het gebruik van een hardware wallet, ook wel een cold wallet genoemd. De bekendste wallets van dit type zijn die van Ledger, een Frans bedrijf dat mede werd opgericht door Eric Larchevêque.
Het is natuurlijk ook mogelijk om aTokens in een hot wallet op te slaan. Echter is dat een stuk minder veilig, gezien deze wallet is gekoppeld aan het internet. Hierdoor is een mogelijke hack veel sneller en makkelijker uitgevoerd in vergelijking met een cold wallet. Een cold wallet is een wallet die losgekoppeld kan worden van een apparaat. Denk bijvoorbeeld aan een soort USB-stick.
Hoe kun je geld storten op Aave?
Door cryptocurrency te storten op Aave, kun je zelf een passief inkomen genereren. Je wordt immers door het protocol beloond voor het verschaffen van liquiditeit aan activa, die andere mensen zullen lenen. De cryptocurrencies die je bezit storten op Aave is zinvol als je stablecoins bezit. Neem bijvoorbeeld de USDT van Tether, waarvoor Aave op het moment van schrijven een jaarlijkse rentevoet van 5,22% biedt.
Het gebruik van deze functie is heel eenvoudig en makkelijk in te stellen. Selecteer gewoon de cryptomunt die je wenst te storten uit de lijst van cryptovaluta die door het platform worden ondersteund en voer dan het bedrag van jouw storting in. Zodra je storting is geregistreerd, begin je rente te verdienen.
Stablecoins Aave Lijst
Elke cryptocurrency heeft zijn eigen markt van vraag en aanbod met zijn eigen jaarlijkse rentevoet die in de loop van de tijd verandert. Als het verschil tussen de beschikbare liquiditeiten en de geleende middelen kleiner wordt, stijgt dus de jaarlijkse rente op de inleg (dit is ook een functie van andere factoren). Het is verstandig om altijd even de huidige lijst te bekijken, zodat je zeker weet welke rente je ontvangt per cryptocurrency.
Waarom zou je cryptovaluta lenen?
We hebben het nu vooral over het uitlenen van cryptogeld gehad. Natuurlijk is het ook mogelijk om cryptocurrency te lenen via het platform van Aave. Maar waarom zou je dat eigenlijk doen? Op eerste gezicht lijkt dat misschien erg vreemd, maar toch is het lenen van cryptovaluta erg interessant. Het biedt veel opties en mogelijkheden, waar we graag wat meer over vertellen.
Stel dat je een open positie hebt op een actief (laten we in dit voorbeeld Ethereum nemen) en je hebt vervolgens een grote beleggingskans. Je zult niet in staat zijn om je Ethereum terug te krijgen, tenzij je jouw positie sluit. Door cryptomunten te lenen bij Aave, kun je dus contant geld krijgen zonder hiervoor bezittingen te hoeven verkopen. Zo kun je profiteren van nieuwe investeringsmogelijkheden, of zelfs onvoorziene uitgaven het hoofd bieden.
Hoe leen ik cryptocurrencies met Aave?
Om geld te lenen bij Aave, zul je eerst geld moeten storten als onderpand. Zo weet het platform dat je in staat bent om het geld uiteindelijk ook terug te betalen. Vervolgens kun je in het platform de lijst met alle beschikbare cryptomunten zien. Dit zijn de munten die je zou kunnen lenen via Aave. Selecteer de munt die je nodig hebt, en druk vervolgens rechtsonder in de hoek op ’Lenen’.
Hierna zul je de hoeveelheid cryptomunten volgens je onderpand moeten invullen, waarna je kies voor een stabiele of variabele rentevoet. We leggen je verder in dit artikel uit wat het verschil is tussen deze twee rentevoeten. Nadat je een keuze hebt gemaakt, bevestig je de transactie. Hierna biedt Aave je de mogelijkheid het gekozen type tarief achter op iedere moment te kunnen wijzigen. Het biedt dus veel flexibiliteit!
Wat is het verschil tussen een stabiele rente en een variabele rente?
We hebben het over de stabiele en variabele rentevoet gehad. We begrijpen dat het niet direct duidelijk is wat het verschil tussen deze twee begrippen is, en leggen je er daarom graag meer over uit.
De stabiele rentevoet
Stabiele rentevoeten werken op korte termijn als een vaste rentevoet, maar kunnen op lange termijn worden bijgesteld op basis van de veranderende marktomstandigheden. De keuze voor een stabiele rentevoet maakt het dus mogelijk het bedrag van de te betalen rente vooraf te plannen.
Een nieuw evenwicht van stabiele tarieven is onwaarschijnlijk, maar doet zich voor als de gemiddelde debetrentevoet lager is dan 25% en de benuttingsgraad hoger is dan 95%.
De variabele rentevoet
Het variabele tarief is het tarief dat gebaseerd is op vraag en aanbod in Aave. De variabele rente verandert in de loop van de tijd en is voordeliger, afhankelijk van de situatie. Het kan dus slechter uitpakken, maar ook zeker een stuk beter uitpakken. Het is geheel afhankelijk van de vraag en aanbod op het platform van Aave.
Aave Koers en verwachting
Hoe koop ik AAVE?
Met zijn grote kapitalisatie is het token van Aave beschikbaar op vele platforms zoals Binance, Bittmex, ByBit, Uniswap, HitBTC, en Coinmerce. Je hoeft dus niet op zoek te gaan naar een crypto exchange die dit specifieke token verkoopt. Dat is makkelijk, gezien dat bij sommige, vooral nieuwe tokens wel het geval is.
Wanneer je het via een crypto exchange koopt, kun je zelf bewaren waar je de munten opslaat. Dit kan in de hot wallet van de exchange, een hot wallet op jouw lokale schijf of op een cold wallet, waar we het zojuist ook al over hadden.
De koers van Ave is te volgen op Coinmarketcap. Hier kun je ook andere data, zoals de marktkapitalisatie en het aan tokens dat in omloop is bekijken. Het token is hier namelijk al geruime tijd op te vinden. Natuurlijk is het in de meeste ook mogelijk om de koers van Aave te bekijken in de crypto exchange waar je het aToken wilt kopen.Sinds February 2021 kun je Aave(LEND) ook kopen op Bitvavo, Vul hier beneden in hoeveel Aave(LEND) je wilt kopen en wordt direct trots eigenaar van Aave(LEND)!
Inhoudsopgave
- 1 Wat is het Aave-protocol?
- 2 LEND
- 3 Het team achter Aave
- 4 De Partners
- 5 De ICO van Aave
- 6 Tokenization met Aave tokens
- 7 Hoe wordt de rente berekend?
- 8 Hoe kan ik Aave tokens bewaren?
- 9 Hoe kun je geld storten op Aave?
- 10 Stablecoins Aave Lijst
- 11 Waarom zou je cryptovaluta lenen?
- 12 Hoe leen ik cryptocurrencies met Aave?
- 13 Wat is het verschil tussen een stabiele rente en een variabele rente?
- 14 Aave Koers en verwachting
- 15 Hoe koop ik AAVE?