Home » Blog » Wat is Ethereum Classic? Uitleg ETC koers en verwachting en alles wat je moet weten over ETC

Wat is Ethereum Classic? Uitleg ETC koers en verwachting en alles wat je moet weten over ETC

ethereum-classic

Misschien wist je al dat er een andere versie van Bitcoin is, genaamd Bitcoin Cash. Maar wist je ook dat er meerdere versies van Ethereum zijn. Ethereum Classic is één van deze versies. In feite is dit zelfs de originele Ethereum, vandaar ook ‘Classic’ in de naam. In dit artikel leggen we je uit wat het is en hoe deze blockchain en cryptomunt werken.

Wat is Ethereum Classic (ETC)?

Ethereum Classic wordt beschouwd als de fork van Ethereum. In werkelijkheid is Ethereum een splitsing van Ethereum Classic. De fork vond plaats na de hack van TheDAO op 17 juni 2016. Terwijl de startup Slock.it meer dan 200 miljoen dollar ophaalt, deels in Ethereum, slaagt een hacker erin om een deel van dat geld te verduisteren. 

De fork grijpt in om terug te gaan en zo de blockchain te verdelen in 2 verschillende entiteiten, waardoor de bijdragers terugbetaald kunnen worden. Als gevolg daarvan verschijnt er een tweede Ethereum blockchain, gesteund door alle grote namen in Ethereum zoals Vitalik Buterin. Ethereum Classic is dus de originele Ethereum blockchain, vandaar het woord “Classic”.

Een van de motto’s van ETC is “onveranderlijk”, wat betekent dat het onmogelijk is dat de blockchain kan veranderen. Voor de bijdragers van Ethereum Classic zou er, wat er ook gebeurt, geen weg terug mogen zijn. Niemand zou veranderingen mogen kunnen aanbrengen, wat de oorzaak ook is. Terwijl de meerderheid van de mensen is overgestapt op Ethereum, waaronder Vitalik Buterin en Gavin Wood, zijn sommige mensen bij de oorspronkelijke blockchain gebleven, voornamelijk om ideologische redenen. 

De wijziging van de Ethereum-blockchain als gevolg van een enkele hack toont aan dat deze door menselijk handelen kan worden aangetast. Het is ook belangrijk om erop te wijzen dat frauduleuze ethers nog steeds aanwezig zijn op de Ethereum Classic blockchain, wat de neiging heeft om mensen die voorstander zijn van ETC te laten lijken op oplichters.

Ethereum en Ethereum Classic hebben een gemeenschappelijk doel, alleen hun visies verschillen. Dat is ook precies de reden dat we op dit moment twee verschillende Ethereums hebben.

Team en partners van Ethereum Classic

De Ethereum Foundation ondersteunt Ethereum Classic niet. Het team bestaat uit vele entiteiten. Er zijn dus 5 entiteiten die samenwerken aan de ontwikkeling van Ethereum Classic:

 • ETCDEV is de eerste van hen, het is samengesteld uit ontwikkelaars en ingenieurs die werken aan het onderzoek en de ontwikkeling van de ETC-blockchain.
 • IOHK is de tweede, het is meer gespecialiseerd in wiskunde.
 • ETC COOPERATIVE is het team dat belast is met de ontwikkeling van het ETC-ecosysteem en de marketing ervan.
 • ETC LABS is een laboratorium waar vele innovaties voor ETC worden getest.
 • Ethereum Commonweath werkt aan veel blockchain-projecten en is verantwoordelijk voor de Classic Ether wallet.

Er zijn op dit moment geen partnerschappen tussen grote organisaties en Ethereum Classic. Het is ook niet duidelijk of dit in de toekomst gaat gebeuren.

Hoe werkt Ethereum Classic?

De onveranderlijkheid van de blockchain is een van de kernpunten van ETC. Wat er ook gebeurt, de ETC blockchain mag niet veranderd worden. Als iets eenmaal is gebeurd, is het (bijna) ondenkbaar om terug te keren: “code is wet”.

ETC maakt gebruik van de Ethereum Virtual Machine (EVM) die scripts, smart-contracts, dApps kan uitvoeren.

De mogelijkheden van Ethereum Classic zijn grotendeels vergelijkbaar met die van Ethereum. ETC maakt het mogelijk om waarde over te dragen aan andere mensen, maar ook om slimme, automatische en complexe contracten uit te voeren die niet kunnen worden gewijzigd of gecensureerd. De specifieke kenmerken van de duur, de omvang en de beloningen van de blokken zijn bijna identiek.

De wens om zich te concentreren op het IoT (Internet of Things) is duidelijk aangekondigd. Het doel is om een efficiënte manier te worden om vele apparaten over de hele wereld met elkaar te verbinden om waarde en contracten uit te wisselen.

Een van de problemen van ETC is het gebrek aan compatibiliteit met zijn fork: Ethereum. Terwijl de meerderheid van de gemeenschap, en dus ontwikkelaars, zijn overgestapt op deze nieuwe blockchain, is ETC niet langer compatibel met ETH-updates. Inderdaad, terwijl ETH geleidelijk zal overschakelen op PoS (proof of stake), zal ETC blijven evolueren in proof of work (PoW).

Door een node op ETC te laten draaien, kan de blockchain 100% gedecentraliseerd blijven met een P2P-netwerk. De belangrijkste rol van een node is verbinding te maken met anderen om gegevens te uploaden en te synchroniseren. Hier zijn de softwares waarmee je een node kunt runnen:

 • Geth
 • Pariteit
 • Mantis
 • Multi-Geth

Ethereum Classic gebruikt een Proof-of-Work (PoW) consensus. Miners lossen complexe wiskundige berekeningen op om nieuwe blokken te creëren. Als je ETC wilt minen, kun je je aansluiten bij een van de volgende mining pools:

 • Epool
 • MinerGate
 • 91 Zwembad
 • Europool
 • ETC-Poolcrypto
 • ClassicPool
 • 2miners

De toekomst van Ethereum Classic

Ethereum Classic is een vrij oude blockchain, gezien het ook de eerste Ethereum-versie is. Echter zijn er veel ontwikkelaars die werken aan deze blockchain, en daarom heeft het ook een mooie toekomst voor zich. Echter is het vrij onduidelijk wat de daadwerkelijke toekomstplannen zijn voor deze blockchain.

Het is belangrijk om zelf goed onderzoek te doen naar de toekomst van een blockchain, voordat je investeert in de munt of het token van het project. De roadmap bepaalt namelijk hoe de toekomst eruit gaat zien, en wat de slagingskansen zijn. Heeft een project totaal geen idee wat ze in de toekomst willen gaan doen? Dan is de kans groot dat het slagingspercentage een stuk lager ligt. Let hier daarom altijd goed op voordat je besluit om te gaan investeren in Ethereum Classic.

Hoe kan ik Ethereum Classic (ETC) kopen?

Het ETC-token staat momenteel in de top 100 van cryptocurrencies naar marktkapitalisatie en heeft een uitstekende liquiditeit. Het is beschikbaar voor aankoop en uitwisseling op een breed scala aan cryptocurrency exchanges, waaronder platforms zoals Coinbase Pro, Binance, Huobi Global en Bitvavo, evenals de populaire gedecentraliseerde exchange Uniswap.

Ondanks dat het dus op veel exchanges te koop is, is het niet altijd verstandig om dit op iedere willekeurige beurs te kopen. We raden je aan om gebruik te maken van Binance of Bitvavo. Waarom? Omdat deze twee crypto exchanges een hoge liquiditeit hebben, waardoor je ETC voor de beste prijs kunt kopen en verkopen. Daarnaast hebben deze twee exchanges zich al bewezen omtrent de veiligheid.

Natuurlijk is het ook mogelijk om ETC te kopen op een gedecentraliseerde crypto exchange, zoals bijvoorbeeld Uniswap of Sushiswap. Dit is echter niet altijd even verstandig. Je moeten namelijk veel meer stappen doorlopen wanneer je gebruik maakt van een DEX. Dat zorgt ervoor dat de kans dat het misgaat, velen malen groter is. Het is dus veiliger om te kiezen voor een gecentraliseerde crypto exchange.

Sinds February 2019 kun je nu ook ETC kopen op Bitvavo. Klik hieronder en vul hoeveel ETC je wilt kopen!

Hoe bewaar je Ethereum Classic (ETC)?

Ethereum Classic draait op de oorspronkelijke blockchain van Ethereum, wat betekent dat de ETC-tokens dus ERC-20 tokens zijn. Deze tokens kun je in vrijwel iedere wallet bewaren, omdat de meeste tokens van het ERC-20 protocol gebruik maken. Je kunt je tokens makkelijk en snel bewaren in de hot wallet van jouw crypto exchange. Echter is dit niet altijd de beste en veiligste keuze. Het is namelijk veel verstandiger om jouw ETC-tokens te bewaren in een cold wallet, ook wel een hardware wallet genoemd.

Een hardware wallet is een USB-stick waar je cryptomunten kunt opslaan. Doordat je een hardware wallet kunt loskoppelen van het internet, is het veel veiliger dan een hot wallet. Wanneer de wallet namelijk niet is aangesloten op een apparaat, is er ook geen internetverbinding mogelijk met de wallet. Hierdoor is het dus voor hackers onmogelijk om toegang te krijgen tot de hardware wallet. Natuurlijk moet je de hardware wallet vervolgens thuis wel goed bewaren. Wanneer je deze kwijt bent, ben je ook alle tokens en munten die je hierop hebt opgeslagen kwijt.

Is het slim om in ETC te investeren?

Natuurlijk wil je graag weten of het verstandig is om in ETC te investeren. Helaas kunnen we daar geen antwoord op geven. En daar zijn we niet de enige in. Het is belangrijk dat je jouw keuze vooral baseert op je eigen onderzoek, en niet op wat anderen zeggen. Maar hoe doe je dat onderzoek dan?

Je kunt gebruik maken van een fundamentele analyse. Bij zo’n analyse ga je opzoek naar allerlei informatie omtrent de blockchain en cryptomunt. Zo kijk je bijvoorbeeld naar wie er in het team van het project zitten, hoe het project werkt en wie de concurrenten zijn. Op basis van dit onderzoek kun je vervolgens bepalen of het op dit moment verstandig is om ETC te kopen. Je wilt ETC natuurlijk kopen op het moment dat het token ondergewaardeerd is (dat betekent dat het te goedkoop is voor wat het waard zou kunnen/moeten zijn).

Het is ook mogelijk om een technische analyse uit te voeren, waarbij je dieper ingaat op de cijfers van het project. Denk bijvoorbeeld aan de koers. Door bepaalde patronen uit het verleden te herkennen in het heden, kun je een verwachting maken op wat de koers waarschijnlijk gaat doen. Je weet dan ook of het slim is om op dat moment te investeren in ETC.

Wat zijn de voordelen van Ethereum Classic?

Ethereum Classic heeft alle voordelen van een blockchain, maar het biedt er een paar die specifiek zijn voor zijn technologie. Deze voordelen omvatten het volgende:

 • Onveranderlijkheid. Alle transacties, eenmaal geschreven en opgeslagen in de blockchain, kunnen niet worden gewijzigd, gewist of veranderd. Het is dit principe dat de splitsing tussen ETC en ETH heeft afgedwongen. Dit houdt niet alleen een hoog niveau van decentralisatie in stand, maar zorgt ook voor een grotere veiligheid en integriteit van de code.
 • Gedecentraliseerd. Ethereum Classic is gebaseerd op proof-of-work, wat betekent dat er geen tussenpersoon of centrale autoriteit nodig is. Transacties kunnen zonder hen plaatsvinden en slimme contracten zijn zelfuitvoerend.
 • Snelle en betaalbare transacties. Met een geautomatiseerd verificatieproces dat geen tussenkomst van derden vereist, worden je transacties in een mum van tijd verwerkt en geverifieerd. Dit is niet het enige voordeel, want het maakt jouw transacties ook zeer economisch.
 • Hoge betrouwbaarheid. De Ethereum Classic blockchain verwerkt al vijf jaar lang een grote verscheidenheid aan applicaties, smart contracts en transacties zonder enige inmenging van derden, downtime, fraude en censuur. Dit is een bewijs van zijn betrouwbaarheid.
 • Programmeerbaar. Het belangrijkste voordeel van de Ethereum Classic blockchain is dat deze programmeerbaar is, waardoor ontwikkelaars gedecentraliseerde applicaties of dApps kunnen schrijven en smart contracts kunnen maken. Deze toepassingen kunnen financiële diensten, spelletjes, smart contracts, enz. omvatten.

Kan Ethereum Classic anoniem worden gebruikt?

De anonimiteit die kenmerkend is voor cryptocurrencies wordt overdreven. Dit komt omdat, hoewel de gedecentraliseerde blockchain geen persoonlijke gegevens bevat, als je Ethereum Classic of een andere cryptocurrency gebruikt, je via handels- en uitwisselingsplatforms zult moeten gaan die je zullen vragen om persoonlijke informatie te verstrekken. 

Sommige van de meest vertrouwde crypto exchange moeten voldoen aan anti-witwas- (AML) en know-your-customer (KYC) regelgeving en hebben daarom geen andere keuze dan persoonsgegevens te verzamelen. De strengere regelgeving rond cryptocurrencies heeft ook de mogelijkheid tot anonimiteit verminderd.

Je zou een zekere mate van anonimiteit behouden als je alleen de blockchain zou gebruiken. Maar zelfs dan is er een digitale voetafdruk en meta-informatie die iedereen met genoeg moeite naar jou kan leiden. Dus, als je op zoek bent naar absolute anonimiteit met ETC, die bestaat helaas niet. Misschien zijn er een paar crypto beurzen waarmee je anoniem digitale valuta kunt kopen en verkopen, maar ze zijn vrij riskant en soms zijn het gewoon oplichters.

Ethereum Classic (ETC) Koers

Hoe veilig is Ethereum Classic?

Ethereum Classic is zonder twijfel volkomen veilig. Elke transactie op de Ethereum Classic blockchain wordt extreem veilig gemaakt door encryptie-technieken. Door de structuur van de Ethereum Classic blockchain, heeft deze een groot aantal nodes om transacties in een snel tempo te verifiëren. De meerderheid van cyberaanvallen op Ethereum Classic richten zich meestal op slecht geprogrammeerde dApps of smart contracts in plaats van op de blockchain. Het ETC-netwerk zal niet de bijgewerkte beveiliging hebben van ETH 2.0., dat naar verwachting binnenkort zal worden uitgerold op de Ethereum-blockchain, die met name zal overstappen op een proof-of-stake consensusmechanisme.

Over de auteur

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Scroll naar boven