Home » Blog » Wat is Celsius? Uitleg CEL koers en verwachting en alles wat je moet weten over CEL

Wat is Celsius? Uitleg CEL koers en verwachting en alles wat je moet weten over CEL

celcius-network

Op dit moment is Celsius Network één van de populairste platforms voor het lenen van cryptovaluta. Het werd opgericht in juni 2018 en biedt bank- en financiële diensten aan zijn gebruikers. In dit artikel leggen we je uit wat moet je weten over Celsius (CEL) voordat je erin investeert.

Wat is Celsius (CEL)?

Celsius Network staat ook wel bekend als CEL. Dit is namelijk de valuta van Celsius. Celsius Network is een platform dat in 2017 is opgericht door Alex Mashinsky. Dit is een Oekraïense ondernemer, die ook VOIP heeft opgericht en bedacht. Hij heeft de missie om blockchaintechnologie te gebruiken om zijn gebruikers in staat te stellen financiële vrijheid te verkrijgen door af te stappen van traditionele systemen. 

Het concept van de Celsius cryptocurrency stelt gebruikers in staat om leners te worden en snel toegang te krijgen tot fondsen door hun crypto CEL als onderpand te geven. Hiervoor betalen ze minimale rente. Voor kredietverstrekkers daarentegen biedt het platform winst op de rentevoeten van de effecten die zij op hun Celsius Network wallet hebben gestort. Als zodanig kan Celsius Network worden vergeleken met andere platforms zoals Nexo en Blockfi.

Waarom is Celsius opgericht?

De oprichters van het netwerk willen blockchain-technologie inzetten om financiële vrijheid en economische kansen te bieden aan de meerderheid van de wereldbevolking. Zij zijn van mening dat grote banken en monetaire instellingen de kredietmarkt te lang hebben gedomineerd. Daarom is het voor hen tijd om de huidige financiële systemen te vervangen door een nieuw model dat het belang van allen behartigt.

Alex Mashinsky, de bedenker van de crypto Celsius, legde uit dat het Celsius-model is ontworpen om kansen te bieden aan gebruikers alvorens ervan te profiteren, precies het tegenovergestelde van hoe de huidige banken werken.

Het concept is eenvoudig. 80% van de verkoop aan de gemeenschap wordt teruggegeven aan de klanten, zodat zij zich de hoge rendementen kunnen veroorloven die zij verdienen. De resterende 20% zal middelen verschaffen om de gemeenschap uit te breiden en zo de diensten te ontwikkelen om een nieuw duurzaam financieel en bancair systeem op te bouwen. Het platform biedt klanten namelijk diensten die niet beschikbaar zijn in traditionele instellingen. Het doel is dan ook om op wereldschaal als financiële disruptor op te treden door diensten aan te bieden die mensen via cryptovaluta met elkaar in contact brengen.

Waarom zou je cryptomunten uitlenen?

Met Celsius is het mogelijk om cryptovaluta uit te lenen en er rente over te krijgen tegen soms interessante tarieven. Momenteel is het mogelijk om ongeveer 20 cryptocurrencies te gebruiken, waaronder de belangrijkste cryptomunten zoals Bitcoin, Ethereum, Litecoin, Stellar en Dash. Het Celsius-team heeft al aangekondigd dat er binnenkort nog tien munteenheden zullen worden toegevoegd (o.a. Algo, Tron, Binance Coin, en Saga).

Wanneer je jouw valuta op het platform stort, krijg je elke maandag rente, berekend op basis van de jaarlijkse rente. Je kunt kiezen om rente te krijgen in de valuta die je leent of met het token van het platform: de Celsius (CEL). 

Echter zal het je misschien duidelijk zijn dat je verschillende voordelen hebt wanneer je kiest voor CEL. Stel dat je Litecoin uitleent, vang je hier ongeveer 3% rente op per jaar. Echter, wanneer je ervoor kiest om je rente in CEL te ontvangen, krijg je er 4% voor terug per jaar. Het wordt dus een stuk aantrekkelijker om jezelf te laten uitbetalen met CEL. Op deze manier wil het platform ervoor zorgen dat meer mensen CEL gebruiken, waardoor het project ook steeds groter zal worden.

Echter kan het nog meer voordelen hebben om CEL te gebruiken. Het kan je namelijk toegang geven tot de loyaliteitsprogramma’s. Hiermee kun je de hoogte van je rente verhogen. Je kunt dan dus meer geld verdienen. Er is geen minimum storitng vereist wanneer je CEL koopt via het platform van Celsius. Je kunt je geld in zijn geheel, maar ook gedeeltelijk ten alle tijden gratis opnemen. 

Hoe werkt Celsius?

apr-comparison

Veel mensen zullen zich afvragen wat nou eigenlijk het nut en voordeel is van het lenen of uitlenen van de CEL-munt. De volgende vraag die velen zich stellen is hoe je dat dan zou kunnen doen. Om hier een beter antwoord op te kunnen geven, is het belangrijk om eerst te begrijpen hoe Celsius werkt. Hierbij moet rekening worden gehouden met de positie van de lener en de kredietverstrekker.

Lener

Aan de ene kant wordt de lener beschouwd als een belegger in cryptovaluta. Maar de meeste van zijn fondsen zullen vastzitten in het netwerk. Een dergelijke transactie kan voordelig zijn voor de persoon in kwestie, omdat hij winst kan maken indien de waarde van CEL stijgt. Meestal kan de belegger een deel van zijn crypto-activa te koop zetten om fondsen of liquiditeiten te krijgen. Maar met Celsius kan de lener, in plaats van zijn crypto te verkopen, deze als onderpand geven en een lening krijgen die hij in zijn eigen tempo kan terugbetalen.

Zoals bij elke lening moet hij echter rente betalen over het geleende geld. Toch pakt dat vaak niet nadelig uit. Want wanneer de waarde van de cryptomunt in de tussentijd is gestegen, is de kans groot dat er uiteindelijk helemaal geen verlies wordt gemaakt.

Kredietverstrekker

Aan de andere kant, wat de kredietverstrekker betreft, zal hij in staat zijn om de cryptomunten die hij in het netwerk heeft geïnvesteerd uit te lenen in plaats van ze in zijn wallet te bewaren.

Met deze methode kan hij de activa aan andere gebruikers uitlenen en rente op de lening krijgen. Op deze manier vermijdt hij de risico’s die gepaard gaan met de handel in cryptovaluta, want hij doet niet aan crypto trading. Op hetzelfde moment maakt hij toch een mooie winst op zijn investering, zonder hier iets voor te hoeven doen.

Het doel van Celsius is namelijk om iedereen de kans te geven een lener of een kredietverstrekker te zijn als ze de CEL-munten hebben. Het is in feite een platform dat geschikt is voor iedereen die zijn tegoeden wil inzetten of uitlenen.

Is het Celsius-netwerk veilig?

Een bedrijf je geld toevertrouwen is een moeilijke beslissing. Dat geldt ook voor Celsius. Dus, wat zou Celsius kunnen doen om het platform zo veilig mogelijk te maken voor zijn gebruikers?

Het is belangrijk om eerst te vermelden dat er nog nooit een datalek of hack is geweest in het Celsius netwerk. Dit geeft dus al aan dat het platform op het eerste gezicht erg veilig lijkt.

Zonder de voordelen van het netwerk op te sommen, heeft Celsius Network echter een sterk team, dat kan worden bekeken op hun officiële website. Het netwerk heeft ook partnerschappen met Bitcoin, Chainlink en nog meer. Bovendien zijn de beoordelingen over Celsius Network uitstekend, en tot dusver zijn er geen klachten tegen hen ingediend of geregistreerd.

Wat de veiligheid van het geld betreft, wordt het geld van de gebruikers in hoge mate beschermd door twee beschermingspakketten. Dit zijn Fireblocks en PrimeTrust.

Om de defensieve maatregelen te versterken, heeft Celsius Network een “HODL-modus” geïmplementeerd. Eenvoudiger gezegd, deze modus is een veiligheidsvoorziening die is ingesteld om uitgaande transacties van de Celsius-account tijdelijk uit te schakelen.

Deze functie is ideaal voor diegenen die niet van plan zijn om geld op te nemen of te versturen vanuit hun Celsius Wallet gedurende een lange periode. Dus, als de HODL-modus is ingeschakeld, zullen de volgende functies alleen beschikbaar zijn wanneer deze is uitgeschakeld:

  • Geld opnemen
  • Geld sturen via CelPay
  • Wijziging van de “whitelisted” betalingsadressen

Je kunt de HODL-modus deactiveren, maar je zult dan echter 24 uur wachten voordat de bovengenoemde functies worden hersteld.

De voordelen van Celsius

Er zijn verschillende voordelen te bedenken voor Celsius, die goed uitpakken voor de gebruikers van het platform, maar ook voor degene die investeren in CEL.

  • Geen minimum storting vereist. Dit houdt in dat de gebruiker kan beleggen door het bedrag te storten dat hij/zij wenst. Niettemin zal de gemaakte winst evenredig zijn met de initiële investering.
  • Geen Celsius netwerkkosten. Dit is een zeldzaam kenmerk van Celsius. Er zijn geen netwerkopnamekosten, wat betekent dat een belegger geen kosten hoeft te betalen wanneer hij geld opneemt.
  • Vrijheid over hoe rente te ontvangen of te betalen. Via de Celsius-app kunnen klanten de geïnvesteerde middelen ofwel in natura ofwel in CEL-coin ontvangen. En door de tweede optie te kiezen, verdient de gebruiker tot 30% extra rente.
  • Geen lock-in van fondsen. Dit is toch wel een van de favoriete functies van de gebruikers van het platform. Normaal gesproken moedigen kredietinstellingen hun klanten aan om hun cryptocurrency voor een bepaalde tijd vast te zetten als ze rente willen verdienen (staken). Met Celsius is het mechanisme anders. Een persoon zal op elk moment de volledige controle over zijn fondsen hebben, en kan dus zijn crypto opnemen wanneer hij daar zin in heeft.
  • Geen krediet check. Aangezien de Celsius-cryptos van de lener onderpand zijn, is zijn of haar bankgeschiedenis niet vereist om de lening af te sluiten. 

Nadelen van Celsius

Anderzijds heeft het Celsius-netwerk weliswaar vele aantrekkelijke voordelen, maar is het natuurlijk niet zonder nadelen. Het is aan jou zelf of de nadelen opwegen tegen de voordelen. Dit zijn de grootste nadelen van Celsius:

  • De centralisatie van de CEL-wallet. Het probleem met gecentraliseerde netwerken zoals Celsius is dat de gebruiker geen private key heeft voor zijn wallet. Het gevolg is dat de gebruiker, of hij nu leent of uitleent, voor Celsius-diensten zijn tegoeden in zijn Celsius-wallet moet storten. Hoewel gebruikers er via hun mobiele app toegang toe hebben wanneer ze maar willen, is er geen garantie dat de fondsen veilig zijn voor hackers.
  • Margestorting en liquidatie. Wanneer iemand op het Celsius-netwerk leent, moet hij een cryptovaluta als onderpand geven. Maar gezien de instabiliteit van de waarde van de crypto, voert Celsius een marge call uit. Dat wil zeggen, als de waarde van het onderpand onder een bepaalde drempel zakt, zal het platform de gebruiker vragen meer toe te voegen om aan de leningdekking te voldoen. En als de prijs verder daalt, kan het een deel van de activa liquideren om de margestorting te dekken.

Welke cryptovaluta zijn beschikbaar op het platform?

De Celsius app ondersteunt en heeft interesse in verschillende cryptovaluta. Ze omvatten:

  • Celsius (CEL)
  • Bitcoin (BTC)
  • Ethereum (ETH)
  • Ripple (XRP)
  • Litecoin (LTC)
  • Stellar (XLM)
  • Bitcoin Cash (BCH)
  • Veel verschillende stable coins

De cryptomunt van Celsius: CEL

De cryptomunt van Celsius heet CEL. Deze munt heeft verschillende functies binnen het netwerk. Daarom hebben gebruikers van Celsius deze munt dus ook hoe dan ook nodig. Echter kun je CEL ook gebruiken om hier geld mee te verdienen. We vertellen je graag meer over CEL.

Hoe kan ik Celsius opslaan?

De CEL-munt kan worden opgeslagen in de Celsius-wallet die rechtstreeks door het project zelf wordt aangeboden. Je kunt je cryptomunten ook opslaan in andere wallets, zoals de Lumi Wallet of de Ledger Nano S of X.

Wanneer je veel CEL in je bezit hebt, is het verstandig om deze in een hardware wallet op te slaan. Een cold wallet is namelijk veel veiliger dan een wallet die continu is aangesloten op het internet, zoals een MetaMask wallet of de wallet van een crypto exchange.

Voordat je een wallet koopt, is het verstandig om even te kijken of CEL wordt ondersteunt. Je komt dan niet voor verassingen te staan.

Celsius(CEL) Koers

Hoe koop ik CEL?

Celsius Crypto of CEL is het native token dat is ingebed in de Celsius-app, en geeft leden exclusieve toegang tot de beste diensten voor cryptovaluta. Maar hoe kom je aan deze CEL-coins?

Gebruikers kunnen ze krijgen door ze te verdienen als rente, of door ze rechtstreeks via het netwerk te kopen. Het is op dit moment nog niet mogelijk om CEL op de meeste centrale crypto exchanges als Binance of Bitvavo te kopen. Echter is het wel mogelijk om CEL te kopen op een decentrale exchange zoals Uniswap.

Echter is het redelijk lastig om een DEX te gebruiken, vergeleken met bijvoorbeeld Binance. Je moet meer stappen doorlopen, en de kans dat het een keer fout gaat, is ook vele malen groter. Let daarom altijd goed op wanneer je besluit CEL te kopen via een gedecentraliseerde crypto exchange.

Over de auteur

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Scroll naar boven