Home » Blog » Wat is NFT (Non-Fungible Token)?

Wat is NFT (Non-Fungible Token)?

wat-is-nft

Je hoeft geen actieve crypto trader te zijn om van NFT gehoord te hebben. NFT’s zijn namelijk razend populair, en je hoort steeds meer mensen die NFT’s kopen. Dit ligt natuurlijk in lijn met de stijgende populariteit van cryptocurrencies. In 2021 zagen we een flinke stijging in zowel de populariteit als de waarde van enkele cryptocurrencies, zoals Bitcoin. In 2024 is de interesse in NFT’s wat afgevlakt, maar nog steeds populair.

Het is niet te laat om nu pas te beginnen met NFT’s. Daarom leggen we je er in dit artikel alles over uit. Zo weet jij precies van NFT’s zijn, hoe ze werken en welke NFT’s op dit moment het meest populair zijn. Dat is wel zo handig, toch?

Wat betekent fungible?

Voordat we ingaan op de definitie van een non-fungible token, is het de moeite waard uit te leggen wat fungible (of fungibiliteit) is. Fungibiliteit wordt gebruikt om een valuta te kwalificeren. Men zegt dat een activum fungible is als:

  • Het niet uniek is
  • Het inwisselbaar is tegen een activum van hetzelfde type

Het meest voor de hand liggende voorbeeld is natuurlijk de munteenheid die wij dagelijks gebruiken. Euro’s zijn dus fungible activa. Een munt van één euro is niet uniek en is inderdaad inwisselbaar voor een andere munt van één euro, die dezelfde waarde heeft. Als Jan aan Henk een euromuntstuk uitleent, kan Henk later elk ander euromuntstuk aan Jan teruggeven. Evenzo zijn de meeste cryptocurrencies fungibele of gedeeltelijk fungible activa. Elke munt of token is dus evenveel waard als alle anderen van zijn soort.

Dit gezegd zijnde, is het belangrijk op de gedeeltelijke fungibiliteit van sommige cryptocurrencies te wijzen. Bitcoin (BTC), bijvoorbeeld, is een gedeeltelijk fungible cryptocurrency, aangezien de volledige transactiegeschiedenis vrij beschikbaar is. Dit betekent dat de munten als uniek kunnen worden beschouwd: sommige zijn gebruikt voor illegale uitwisselingen, waardoor zij zich onderscheiden van ‘blanco’ munten. Hierdoor kan een markt ontstaan waar ‘schone’ munten de voorkeur krijgen boven eerder gebruikte munten.

Anonimiteit als voorwaarde voor fungibiliteit

Absolute fungibiliteit impliceert dus een vorm van anonimiteit. In dit geval is elke munt strikt identiek en niet te identificeren. We kunnen het voorbeeld aanhalen van privacy altcoins zoals Monero (XMR) of Zcash (ZEC). Aangezien niet bekend is waarvoor de munten werden gebruikt, hebben ze eigenlijk allemaal dezelfde status.

Echte fungible tokens zoals Monero komen echter vaak in het vizier van toezichthouders. Zij staan wantrouwig tegenover de anonimiteitslaag, die volgens hen het witwassen van geld in de hand werkt.

Wat is een non-fungible token (NFT)?

Nu je weet wat fungible is, kunnen we het hebben over non-fungible tokens. NFT is de afkorting van de Engelse term ‘non fungible token”, wat in het Nederlands ‘niet-inwisselbare token’ betekent. Een token is een digitaal activum dat wordt uitgegeven door een blockchain. Bitcoins (een bekende cryptocurrency), de ether van de Ethereum blockchain, of de XRP van de Ripple blockchain zijn allemaal tokens. 

Een van de specifieke kenmerken van deze tokens is hun fungibiliteit: deze term verwijst naar het feit dat de ene Bitcoin gelijkwaardig is aan de andere Bitcoin en dat ze in principe door niets van elkaar worden onderscheiden. Dit is een kenmerk van de munt en een van de argumenten die worden aangevoerd door degenen die cryptocurrencies als vergelijkbaar met traditioneel geld beschouwen.

Maar het is geen vereiste: een blockchain kan non-fungible tokens uitgeven. Dat zijn dus digitale activa die elk unieke kenmerken hebben en daarom niet voor elkaar kunnen worden geruild. De NFT biedt dus een non-fungible token met een specifieke cryptografische laag op basis van een ERC (Etherum Request for Comment) blockchain. Dankzij deze unieke encryptie en de bijgevoegde metadata kan het token vervolgens dienen als identificatiecertificaat voor om het even welk digitaal object (een afbeelding, een muziekstuk, een videogame-object, etc.).

Is NFT nieuw?

Niet echt. Het concept van non-fungible tokens verscheen voor het eerst op experimentele basis in 2015, met het Etheria-project. Dit project bood gebruikers de mogelijkheid om een perceel van een virtuele wereld te verwerven, waarbij de kenmerken van elk perceel van de kaart werden opgeslagen op de Ethereum-blockchain. Dit eerste experimentele project legde destijds de basis voor NFT, waarbij gebruik werd gemaakt van de blockchain om eigendom van virtuele objecten en overdrachten van eigendom tussen verschillende gebruikers vast te leggen.

Hoewel het Etheria-project diende als het eerste bewijs van concept, zou het nog twee jaar duren voordat we de opkomst van NFT in zijn moderne vorm zagen, met name ondersteund door twee projecten: het Cryptopunks-project, en het CryptoKitties-project. 

Cryptokitties was het eerste NFT-project dat destijds veel succes had: het bood gebruikers de mogelijkheid virtuele katjes te verzamelen, waarbij elk katje werd vertegenwoordigd door een non-fungible token dat zijn verschillende kenmerken bevatte. Het succes van het project, ontwikkeld door de studio Dapper Labs, veroorzaakte in december 2017 congestie op de Ethereum-blockchain en zette de oprichters van het project ertoe aan een andere specifieke blockchain te ontwikkelen.

Gesterkt door deze eerste successen, stelden de makers van Cryptokitties een nieuwe token-standaard voor, ERC-721, die de belangrijkste kenmerken van dit nieuwe soort token definieert: non-fungible en dus ondeelbaar. Deze standaard, gebaseerd op de Ethereum blockchain, werd al snel aangepast door andere spelers, die hun eigen versies voorstelden op basis van verschillende blockchains naargelang van hun behoeften. En een hele markt heeft deze hulpmiddelen aangegrepen om in de afgelopen vier jaar eigen NFT-toepassingen te ontwikkelen.

Waarom zijn NFT’s zo populair?

We kunnen daar een heel kort antwoord op geven. NFT’s zijn zo populair omdat er ontzettend veel geld mee te verdienen valt. En wanneer je ergens veel geld mee kunt verdienen, komen er veel mensen op af.

De digitale kunstmarkt ziet het gebruik van deze non-fungible tokens als een manier om het probleem van kunst in het digitale tijdperk op te lossen, door automatisch het kostbare certificaat van echtheid van een kunstwerk te vervangen.

Kunstenaar Mike Winkelmann zag een van zijn digitale werken begin maart verkocht worden voor 69,3 miljoen dollar (in cryptocurrency) op een veiling van Christie’s. Maar tegen die prijs krijgen kopers niet zomaar een USB-stick met een kopie van het werk in kwestie: het is eerder het unieke token dat overeenstemt met dat werk, en dat bevestigt dat de eigenaar inderdaad de rechtmatige eigenaar van het werk is.

Maar dat is nog niet alles, in feite heeft Jack Dorsey, de CEO van Twitter, zijn allereerste Tweet te koop gezet in een veiling waar de bedragen de 2 miljoen euro naderen. Ook heeft de Canadese muzikante Grimes (ook vriendin van Elon Musk) enkele van haar digitale producties online te koop aangeboden en die hebben 6 miljoen opgebracht.

Steeds meer platformen voor NFT’s

De laatste jaren zijn verschillende gespecialiseerde platforms ontstaan om deze mogelijkheid te benutten: zij bieden kunstenaars de mogelijkheid hun virtuele werken online te plaatsen en een non-fungible token te genereren die overeenkomt met het werk in kwestie. Dit token kan vervolgens door belangstellenden worden gekocht, doorverkocht of weggegeven en kan aanleiding geven tot speculatie. Het kan zelfs van u worden gestolen, zoals elk digitaal goed, en goedkoop worden verkocht aan gewetenloze kopers.

Naast kunstenaars zien veel bedrijfstakken deze technologie als een kans: de videospelletjesindustrie heeft niet gewacht op de opkomst van de NFT om virtuele voorwerpen te verhandelen, maar het gebruik van een blockchain maakt het mogelijk om de centrale rol van de uitgever van het spel bij transacties met virtuele voorwerpen te elimineren. 

Op sportgebied heeft de NBA ook besloten een gedigitaliseerde versie van haar ruilkaarten aan te bieden door de lancering van een NFT-platform, ontwikkeld in samenwerking met Dapper Labs, dat een virtueel equivalent van haar ruilkaarten aanbiedt in de vorm van non-fungible tokens. Naar verluidt heeft de deal in 30 dagen bijna $240 miljoen aan inkomsten opgeleverd, waarbij de uitgevers en de NBA worden betaald via commissies op transacties en de uitgave van nieuwe kaarten.

Hoe duurzaam zijn NFT’s?

Van de vele punten van kritiek op NFT’s zijn die met betrekking tot de milieueffecten het meest frequent. Zoals vaak het geval is met blockchaintoepassingen, is de impact op het milieu een van de problemen. Veel blockchains, waaronder Bitcoin en Ethereum, vertrouwen op een validatiesysteem dat bekend staat als Proof of Work (PoW), dat veel elektrische energie verbruikt om de nieuwe blokken te valideren. 

Hoewel sommige projecten erop gericht zijn het protocol te laten evolueren naar minder rekenintensieve valideringsmodellen, is het heel redelijk om aan te geven dat NFT’s niet bepaald duurzaam zijn.

Daartegenover moet je wel stellen dat kunstwerken dat ook niet altijd zijn. Om een schilderij te maken zijn er verschillende materialen nodig. Denk bijvoorbeeld aan het doek, maar ook aan de verf. Bij het maken van verf kunnen veel schadelijke chemicaliën vrijkomen die een negatief effect op het milieu hebben.

Zodra de blockchainwereld duurzamer wordt, zullen NFT’s dat ook worden. En dat kan ervoor zorgen dat NFT’s op een gegeven moment beter voor het milieu zijn dan daadwerkelijke kunstwerken.

Hiervoor zijn al verschillende goede stappen gezet. Zo wordt er tegenwoordig niet meer naar Bitcoin gemined in China, waardoor Bitcoin al een stuk groener is geworden. Dat was voor veel mensen namelijk een groot probleem, waaronder Elon Musk. Hij besloot om Bitcoin-betalingen bij Tesla tijdelijk stop te zetten omdat Bitcoin niet groen genoeg zou zijn.

NFT’s draaien op de blockchain van Ethereum, dat op dit moment een transformatie naar Proof of Stake (PoS) ondergaat. Hierdoor is de kans dus groot dat er straks veel minder energie nodig is om transacties op Ethereum te valideren, waardoor NFT’s automatisch een stuk groener zullen worden. Echter, het is niet zeker of dit ook daadwerkelijk het gewenste resultaat gaat opleveren. Het is nog nooit eerder gebeurd dat zo’n grote blockchain een dergelijke transformatie ondergaat. Er zijn ook mensen die denken dat de transformatie naar Ethereum 2.0 juist de verkeerde kant op zal gaan. Aan het einde van 2021 weten we wat de werkelijkheid is geworden voor Ethereum, en of NFT’s dus duurzamer zullen zijn.

Waar worden NFT’s voor gebruikt?

Zoals we al kort vermeldden, kunnen non-fungible tokens of NFT’s een veelheid van toepassingen ondersteunen. Ze zijn in 2021 echt geëxplodeerd als verzamelobjecten, maar daartoe zijn ze natuurlijk niet beperkt. Hier zijn enkele van de grote gebieden waar ze worden gebruikt.

Gaming

NFT’s trokken voor het eerst de aandacht op het gebied van games, met name collectible games. Het bekendste spel blijft natuurlijk CryptoKitties. De gedecentraliseerde Ethereum-app, die in 2017 werd gelanceerd, stelt je in staat om virtuele katten te verzamelen, net zoals je Pokémon-kaarten zou verzamelen. Elke kat is eigenlijk een ERC-721 token, dat is opgeslagen op de blockchain, vrij inwisselbaar is, en een eigen waarde heeft.

Andere kaartspellen volgden, met name die geïnspireerd door Magic: The Gathering of Hearthstone. Ze laten je jouw kaarten bevechten en beloningen verdienen in cryptocurrencies. Een van de bekendste op dit moment is Gods Unchained.

NFT’s worden ook gebruikt in meer gevarieerde spelen. Soms worden ze gemaakt om belangrijke voorwerpen voor te stellen, bijvoorbeeld wapenuitrusting of wapens, die door de spelers vrij kunnen worden opgeslagen en verhandeld.

Digitale kunst en verzamelobjecten

Het gebied waarvoor non-fungible tokens bekend zijn geworden is natuurlijk kunst en verzamelobjecten. Met een NFT kan elk digitaal object op de blockchain worden opgeslagen: een afbeelding, een GIF, een video, etc. Dit heeft kunstenaars in staat gesteld hun werk als non-fungible tokens aan te bieden.

In maart 2021 bracht Kings of Leon het allereerste NFT-album uit. Andere muzikanten hebben hoogtepunten uit hun carrière aangeboden als non-fungible tokens, zoals Eminem. Dit type token wordt natuurlijk ook in het bijzonder gebruikt door digitale kunstenaars. Een voorbeeld is Beeple, wiens werk regelmatig enorme prijzen opbrengt.

Het zal je ook geen verbazing wekken dat de NFT’s ook zijn meegesleurd in de memes-cultuur op het internet. Zozeer zelfs dat sommige cultmemes zelf een symbolisch karakter hebben gekregen, en nu met een premie worden opgekocht. De non-fungible token voor ‘Disaster Girl’ was verkocht voor 473.000 dollar in april 2021. En Doge – dat leidde tot de creatie van Dogecoin (DOGE) – is natuurlijk niet gespaard gebleven. De originele meme werd gekocht voor 4 miljoen dollar.

Digitaal onroerend goed

Halverwege tussen videospelletjes en themaparken is er ook de digitale vastgoedsector. Projecten zoals Decentraland of The Sandbox bieden gebruikers 3D-werelden met plots. Het staat iedereen vrij om een stuk grond te kopen en erop te bouwen wat hij wil.

Elk pakket wordt vertegenwoordigd door een niet-fungibele token, die kan worden gekocht met een cryptocurrency – Ether (ETH) of MANA bijvoorbeeld. Percelen variëren in prijs afhankelijk van hun aantrekkelijkheid en ligging, net als “echt” onroerend goed.

Digitale werelden trekken aan: het legendarische merk Atari heeft zich bijzonder op de wereld van Decentraland gestort, door tal van percelen op te kopen om er – onder meer – een casino met cryptocurrencies te lanceren. De reus Binance heeft ook van de gelegenheid gebruik gemaakt en heeft een groot deel van het land van The Sandbox verworven. De hoogst gerangschikte kavels worden het meest bezocht, en leveren dus beloningen op.

Fysieke objecten tokenizen naar de blockchain

Minder ludiek kunnen non-fungible tokens ook worden gebruikt voor traceerbaarheid. Dankzij zijn fraudebestendigheid en hoge veiligheid kan de blockchain de oorsprong en de authenticiteit van een voorwerp of goed certificeren. Daarom wordt het in dergelijke gevallen steeds vaker gebruikt. Al in 2019 was de LVMH-groep begonnen met het experimenteren met non-fungible tokens van het type ERC-721, om luxegoederen te certificeren en namaak tegen te gaan.

De blockchain maakt het ook mogelijk een grotere verscheidenheid aan activa te tokenizen. Een van de meest sprekende voorbeelden is onroerend goed (écht onroerend goed). NFT’s kunnen worden gebruikt om bijzonder illiquide activa (zoals een huis of grond) te digitaliseren. Als deze op de blockchain komen, worden ze veel meer liquide. Dit is een toepassing die momenteel zeer beperkt is, maar die in de komende jaren waarschijnlijk op de voorgrond zal treden.

Contracten op de blockchain plaatsen

Elementen van contracten en formele overeenkomsten kunnen ook gebruik maken van non-fungible tokens. In april 2021 trouwde een koppel op de blockchain, waarbij ringen werden uitgewisseld in de vorm van NFT’s.

NFT’s kunnen ook worden gebruikt voor het digitaliseren van officiële documenten zoals identiteitsbewijzen, certificaten, enz. Momenteel is er een lacune in de wetgeving rond deze praktijken, maar verwacht wordt dat ook zij in de toekomst op grotere schaal zullen worden toegepast.

De bekendste NFT-games

De gamingsector begreep al snel de interesse van deze unieke tokens. Deze tokens kunnen immers gemakkelijk veel voorwerpen voorstellen die nu in bestaande videospelletjes worden verhandeld. En dan gaat het niet per se om in-game aankopen tegen virtuele en waardeloze valuta, maar ook in fiatvaluta’s. Het gebruik van NFT’s voor deze verschillende voorwerpen in het spel zou de spelers er echt eigenaar van maken.

Axie Infinity

Axie Infinity is een universum geïnspireerd door de Pokémon en Tamagotchi games. Axies zijn denkbeeldige wezens die je als speler kan fokken, verbeteren, bevechten en zelfs reproduceren. Ze leven in een virtuele wereld, en het is door hen als vrienden te beschouwen (zoals een Tamagotchi) dat de speler erin kan slagen hen op de beste manier vooruit te helpen. 

Dit ecosysteem, gebaseerd op het Ethereum-netwerk, omvat ook een marktplaats waar spelers wezens, land en zelfs voorwerpen kunnen kopen en verkopen. Al deze activa zijn in het ecosysteem aanwezig in de vorm van NFT’s, waarmee gebruikers echt eigenaar kunnen zijn. Het spel brengt ook een strategisch aspect met zich mee: wetende dat elk lichaamsdeel invloed heeft op de prestaties van een Axie, en dat de spelers verschillende kaarten hebben om uit te spelen, moeten deze zorgvuldig gekozen worden om gevechten te hopen te winnen. 

CryptoKitties

CryptoKitties is het eerste videospel dat gebruik maakt van NFT’s en heeft bijgedragen aan de democratisering van dit unieke tokensysteem. Het was eind 2017 tijdens de algemene hype rond cryptocurrencies dat CryptoKitties een groot succes kreeg van de gemeenschap. Het concept is vrij eenvoudig, aangezien het bestaat uit het inzetten van NFT’s die katten en hun unieke kenmerken voorstellen door middel van een ‘DNA’ dat vervolgens in Solidity wordt gecodeerd. Deze katten kunnen zich met elkaar voortplanten en zo het leven schenken aan nieuwe katten met unieke kenmerken.

De waarde van een van deze katten hangt af van verschillende factoren, die voornamelijk verband houden met de zeldzaamheid van de kat. De generatie van de kat kan een factor zijn, aangezien er slechts 50.000 generatie 0 katten zijn, en de generatie van een kat afhangt van de generaties van zijn ouders. Maar er zijn ook zeldzamere soorten katten, en kenmerken die meer gewild zijn dan andere. De waarde van een bepaalde kat hangt volledig af van vraag en aanbod. Aankopen worden gedaan in de vorm van veilingen.

Decentraland

Decentraland is een open-source interactief virtual reality platform waar gebruikers een stukje land kunnen kopen, gebruiken en erop bouwen.  Het systeem garandeert zijn gebruikers volledige eigendomsrechten en permanente registratie van eigendom op de Ethereum-blockchain.

Net als Minecraft of Second Life is er geen echt doel in Decentraland. In plaats daarvan lopen gebruikers door een virtuele wereld en kopen zij virtueel land, LAND genaamd. Je kunt er dus inhoud en toepassingen creëren, maar ook ermee experimenteren en ze vervolgens te koop zetten. Het is een interactieve 3D-wereld, die toegankelijk is met een virtual reality-headset of via de klassieke webbrowser.

Er is een beperkt aantal LANDs dat je kunt kopen, elke eenheid is 16 x 16 meter, maar er is geen limiet aan de hoogte van wat je erop kunt bouwen. Je kunt je creativiteit dus helemaal gebruiken wanneer je Decentraland speelt. Veel mensen vergelijken het daarom ook met Minecraft, omdat je hier in feite hetzelfde kunt doen.

Gods Unchained

De laatste jaren heeft zich een soort spel ontwikkeld waarvan weinigen hadden kunnen denken dat het succesvol zou zijn: virtuele ruilkaartspellen. Het principe is eenvoudig, want elke speler bouwt zijn of haar kaartenverzameling op terwijl hij of zij speelt of door aan de kassa te betalen. Vervolgens kan hij zijn kaarten gebruiken door tegen andere spelers te spelen in verschillende spelmodi. Hearthstone, ontwikkeld door een intern Blizzard team, begon deze digitale trend.

Een van de problemen met deze virtuele kaartspellen was dat de spelers geen controle hadden over hun verzamelingen. Toch zijn virtuele kaarten over het algemeen even duur als fysieke kaarten, die kunnen worden verhandeld en een echte secundaire markt hebben. Dit is waar Gods Unchained om de hoek komt kijken, een virtueel kaartspel gebaseerd op NFT’s. Spelers krijgen echt digitaal eigendom van de kaarten die zij hebben gekocht, die zij vrij in het spel kunnen gebruiken.

Merk op dat sommige ondernemers of kunstenaars in de context van fysieke verzameling denken aan co-integraties die echte fysieke verzamelobjecten koppelen aan hun eigendomsrechten, gemodelleerd door dergelijke tokens. Dit is bijvoorbeeld het geval met Pascal Boyart, die sommige van zijn fresco’s tokenized en ze vervolgens in min of meer fractionele vorm veilt.

Sorare

Sorare is een blockchain-gebaseerd voetbalspel waar je kaarten verzamelt, je teams ermee opbouwt, en punten verdient op basis van de werkelijke prestaties van je spelers. Op Sorare heb je echt je eigen kaarten. Iedere kaart is namelijk een NFT, welke op de blockchain van Ethereum draait. Dit betekent dat iedere kaart ofwel uniek of in zeer beperkte hoeveelheden te verkrijgen is, en er kunnen geen extra kopieën worden gemaakt.

Deze tokenkaarten kunnen naar wens van hun eigenaars worden verhandeld of overgedragen aan andere mensen en wallets. Momenteel zijn ongeveer 140 clubs en hun spelers getokenized op Sorare. Je vindt er prestigieuze clubs zoals Juventus, AS Roma, Paris Saint Germain, en nog veel meer clubs. Dit aantal groeit overigens iedere dag.

Naast de clubs heeft Sorare licentieovereenkomsten gesloten met verschillende nationale federaties, waaronder de Franse voetbalbond (FFF) en de Duitse voetbalbond.

Wat is de toekomst voor NFT’s?

Hoewel het concept van NFT’s niet echt nieuw meer is, is de markt voor NFT’s inderdaad nog erg jong. Maar het ecosysteem is voortdurend in ontwikkeling. We kunnen daarom in de komende maanden veel ontwikkelingen verwachten. In de eerste plaats technisch, want als de ERC-721 standaard veel gebruikt wordt en Ethereum de belangrijkste hub is voor NFT’s, willen andere spelers dit ecosysteem dragen.

Het zou kunnen gaan om verschillende en innovatieve standaarden: nieuwe formaliseringen (zoals ERC-1155, ERC-994 of ERC-998) zouden bijvoorbeeld nieuwe manieren van interactie tussen fungible en non-fungible tokens mogelijk kunnen maken, of zelfs NFT’s kunnen vormen die andere NFT’s inkapselen. 

Conclusie

Tot zover dit artikel over NFT, waarin we hebben besproken wat NFT is, hoe het werk en welke verschillende toepassingen het kan hebben. Zoals vaak het geval is op dit gebied, moeten innovaties nog komen en vertegenwoordigen de huidige functionaliteiten niet de mogelijkheden die door deze non-fungible tokens worden geboden. 

Afgezien van de krantenkoppen hebben NFT’s wel degelijk toepassingen die verder gaan dan memes of ruilkaarten. Hun integratie in bredere sectoren, waaronder Decentralized Finance (DeFi), lijkt dan ook op schema te liggen. Net als andere aspecten van blockchain-technologie maken non-fungible tokens hoge veiligheid, minder tussenpersonen en gedecentraliseerde processen mogelijk. Daarom moeten zij voor diverse gebruiksdoeleinden de voorkeur blijven genieten.

We weten daarom ook zeker dat er nog veel gaat gebeuren op het gebied van NFT, alleen weten we nog niet hoe dat er precies uit gaat zien. Daarvoor kunnen we alleen wachten, en misschien alvast een aantal NFT’s kopen, zodat we hier later veel aan kunnen verdienen!

Wat is fungibiliteit?

Fungibiliteit verwijst naar de eigenschap van een goed of activum om uitwisselbaar te zijn met andere individuele goederen of activa van dezelfde soort. Bijvoorbeeld, één euro is altijd uitwisselbaar met een andere euro.

Wat maakt een activum gedeeltelijk fungibel?

Bij gedeeltelijk fungibele activa, zoals Bitcoin, is de volledige transactiegeschiedenis zichtbaar. Dit kan leiden tot een voorkeur voor 'schone' munten boven munten die eerder zijn gebruikt voor dubieuze transacties.

Wat is een non-fungible token (NFT)?

Een NFT is een uniek digitaal activum dat eigendom en authenticiteit van een item op de blockchain vertegenwoordigt. Dit kan een kunstwerk, een muziekstuk, of een item in een videogame zijn. NFT's zijn uniek en niet uitwisselbaar met andere tokens.

Zijn NFT's een nieuw concept?

Nee, het concept van NFT's bestaat al sinds 2015, maar ze werden pas echt populair met projecten zoals CryptoKitties in 2017.

Hoe worden NFT's gebruikt in gaming?

In gaming vertegenwoordigen NFT's unieke items zoals personages, uitrusting of land. Spelers kunnen deze NFT's kopen, verkopen of verhandelen, waardoor ze echte eigendomsrechten en waarde krijgen binnen het spel.

Wat zijn enkele bekende NFT-games?

Bekende NFT-games zijn onder andere Axie Infinity, CryptoKitties, Decentraland, Gods Unchained en Sorare. Deze games gebruiken NFT's om unieke spelitems en ervaringen te creëren.

Wat zijn de risico's van investeren in NFT's?

Investeringen in NFT's kunnen risicovol zijn vanwege marktvolatiliteit, technologische risico's, en de kans op fraude. Het is belangrijk om grondig onderzoek te doen voordat je investeert.

Zijn NFT's legaal?

Ja, NFT's zijn legaal, maar de regelgeving kan variëren afhankelijk van het land en de specifieke toepassing van NFT's. Het is belangrijk om op de hoogte te zijn van lokale wetten en regelgeving.

Over de auteur

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Scroll naar boven