Dogecoin werd gecreëerd op 6 december 2013 als een grap. Het doel was de draak te steken met andere cryptocurrencies, die in die tijd nogal werden afgekeurd. Maar de dingen gingen niet precies zoals gepland, en een maand later had zich een grote gemeenschap rond de munt gevormd waarna de munt een kapitalisatie van $60 miljoen had bereikt.
Wat is Dogecoin (DOGE)?
Dogecoin (DOGE) is een voormalige “big one” die ooit zelfs meer transacties had dan Bitcoin. De hype in die tijd werd veroorzaakt door een grappige reclame met betrekking tot een hond uit Japan. Daar heeft de munt zijn naam aan te danken: Doge-coin. Op de officiële website van de Dogecoin, wordt Doge de “leuke en vriendelijke mascotte” genoemd. Toch is de Shiba Inu een Japans hondenras dat in 2015 grote bekendheid over de hele wereld kreeg als meme. De oprichter ziet de munt zelf als een leuke cryptomunt waarmee echter te allen tijde rekening moet worden gehouden.Â
De gemeenschap achter het project is erg hecht en sterk. Op 19 januari 2014 slaagde de Dogecoin-gemeenschap erin om geld ter waarde van meer dan $30.000 in te zamelen, zodat het Jamaicaanse bobsleeteam kon deelnemen aan de Olympische Spelen. De nadruk lag niet op het financiële doel, maar veeleer op menselijke ondersteuning. Desondanks steeg de waarde van de cryptocurrency op dat moment aanzienlijk. Op een bepaald moment bedroeg de totale waarde van alle transacties die via Dogecoin werden verricht, meer dan $8 miljoen.
Het team en de partners
Er is niet heel veel over de mensen achter Dogecoin te vinden. Het is namelijk ook een munt die als grap is ontstaan. Jackson Palmer en Shibetoshi Nakamoto (een woordspeling op het hondenras en de bedenker van Bitcoin, Satoshi Nakamoto) zijn de oprichters en bedenkers van Dogecoin. Voor de rest is er niks te vinden over het team achter Dogecoin.
Hetzelfde geldt voor de partners van Dogecoin. Normaliter is er bij ieder cryptoproject terug te lezen welke bedrijven partner zijn van het project. Bij Dogecoin is dat helaas niet het geval. Daarom gaan we er nu vanuit dat alle platforms die fooien in vorm van Dogecoin ontvangen, partner zijn van het project. Dit zijn de volgende bedrijven:Â
- Twitch
- Freenode IRC
Hoe werkt Dogecoin?
De Dogecoin is een van de Litecoin afgesplitste cryptocurrency, en werkt dus ook vrijwel hetzelfde als Litecoin. De munt werd uitgebracht op 8 december 2013 en werd, zoals al is gezegd, bedacht als een soort grap om Bitcoin na te doen.
Het consensus algoritme dat door Dogecoin wordt gebruikt is Proof of Work (PoW). Dit is ook tevens het bekendste consensus algoritme ter wereld, omdat het ook door Bitcoin wordt gebruikt. Bij PoW moeten miners munten minen door transacties te valideren en blokken toe te voegen aan de blockchain.
Het duurt minder dan de helft van de tijd van Litecoin om een nieuw blok te maken: 1 minuut in plaats van 2,5 minuut. In tegenstelling tot andere cryptocurrencies, is er geen limiet aan het aantal munten dat kan worden uitgegeven. Eigenlijk was de munt oorspronkelijk ontworpen om 100 miljard munten te hebben, wat meer dan bijvoorbeeld Bitcoin (maximaal 21 miljoen Bitcoin-munten) of Litecoin (maximaal 84 miljoen Litecoin-munten) is.Â
De Dogecoin-oprichter besloot echter op 2 februari 2014 dat er geen limiet mocht zijn voor deze cryptocurrency. Sinds het jaar 2015 worden er jaarlijks ongeveer 5,25 miljard nieuwe munten op de markt gepubliceerd. Dit komt overeen met een inflatie van 5,3%. Er moet echter worden verteld dat het uitgegeven Dogecoin-bedrag constant blijft en dat het inflatiepercentage de komende jaren en decennia dus relatief lager zal zijn. In het jaar 2050 zal het nog steeds iets minder dan 1,9% zijn. Dat valt dus eigenlijk reuze mee als je kijkt naar het aantal nieuwe munten dat jaarlijks wordt geproduceerd.
Beloningen voor de Dogecoin-miners
De beloningen voor miners zijn in de loop der tijd veranderd en zijn nu vastgesteld op 10.000 DOGE per blok. In het verleden zag de beloningen voor de miners er als volgt uit:
- Tussen blokken 1 tot 100.000:
-
-
- Willekeurige beloning tussen 0 en 1 miljoen DOGE.
-
- Tussen blokken 100.001 en 145.000:
-
-
- Willekeurige beloning tussen 0 en 500.000 DOGE.
-
- Tussen blokken 145.001 en blok 200.000:
-
-
- Vaste beloning van 250.000 DOGE.
-
- Tussen blokken 200.001 en 300.000:
-
-
- Vaste beloning van 125.000 DOGE.
-
- Tussen blokken 300.001 en 400.000:
-
-
- Vaste beloning van 62.500 DOGE.
-
- Tussen blokken 400.001 en 500.000:
-
-
- Vaste beloning van 31.250 DOGE.
-
- Tussen blokken 500.001 en 600.000:
-
-
- Vaste beloning van 15.625 DOGE.
-
- Vanaf blok 600.001:
-
- Vaste beloning van 10.000 DOGE.
Is het de moeite waard om Dogecoin te minen?
Het is eigenlijk niet de moeite waarde om Dogecoin te minen. Tenminste niet voor de individuele miner die thuis een high-end PC heeft opgezet en dan probeert geld te verdienen met Dogecoin-mining. In het verleden zag de prijs van Dogecoin er veelbelovend uit. Als je kijkt naar een 3 jaar grafiek van Coinmarketcap dan zie je dat er tijden waren dat je er veel geld mee kon verdienen.Â
Als je op een laag punt had gekocht en vervolgens tegen een piek van de hoge prijs had verkocht, zou je daar zeker van kunnen profiteren en je kapitaal kunnen verdubbelen. Zo zie je dat de prijs in 2015 een aantal keer steil omhoog is gegaan, maar het daarna ook weer dubbel zo hard is gedaald. Hetzelfde is gebeurd in 2017, 2018 en in 2021.
In 2021 is Dogecoin echter tot grote hoogtes gestegen. Het netwerk van Dogecoin had in het verleden een concept om de munt duurzamer en aantrekkelijker te maken voor investeerders. Dat wilde ze doen door iets te bouwen dat redelijk vergelijkbaar is met Ethereum: een blockchain bouwen om smart contracts te implementeren. Dit idee is echter nooit van de grond gekomen, en daarom zien velen ook nog geen toegevoegde waarde in Dogecoin.
Wat is een smart contract?
Een smart contract is een contract dat wordt opgeslagen op de blockchain, en zichzelf kan uitvoeren. Eerst zullen betrokken partijen afspraken maken, welke ze vervolgens in het smart contract coderen. Vervolgens zal het smart contract in de gaten houden of er aan de afgesproken voorwaarden is voldaan. Wanneer dat het geval is, zal het contract zichzelf uitvoeren.
Waar wordt/is Doge voor gebruikt?
Het is al een aantal keer in dit artikel genoemd, maar Dogecoin was oorspronkelijk nooit bedoeld om een gebruikerssituatie te hebben. Echter staan de zaken er nu anders voor. Dat geldt niet alleen voor Dogecoin, maar ook voor cryptocurrencies in het algemeen. Daarom is Dogecoin in het verleden wel degelijk gebruikt voor bepaalde zaken.
Om geld in te zamelen om zo mensen te kunnen helpen
DOGE is vaak gebruikt om mensen te helpen door middel van fondsenwerving. Zo werd er bijvoorbeeld geld ingezameld voor de Olympische Winterspelen in Sochi. Dit werd gedaan om het Jamaicaanse bobsleeteam in staat te stellen deel te nemen aan de Olympische Winterspelen van 2014. Ze konden de vliegtickets naar de wedstrijd namelijk helemaal niet betalen.
Maar ook worden er inzamelingsacties gehouden voor het terugbetalen van mensen die het slachtoffer waren van diefstal door DOGE. 3 weken na de creatie van de Dogecoin, slaagden hackers erin om betalingen om te leiden naar hun wallets. De fout werd snel hersteld en een crowdfunding binnen de Dogecoin gemeenschap vond plaats om DOGE-houders die slachtoffer werden van de zwendel terug te betalen.
Als laatste voorbeeld willen we je vertellen dat DOGE is gebruikt om toegang tot schoon water te verschaffen aan de mensen die in nood zijn. Er is in het verleden namelijk geld ingezameld om een waterput te maken die schoon water brengt naar een afgelegen dorp in Afrika.
Om de makers van inhoud, content of projecten een fooi te geven
Dogecoin wordt ook veel gebruikt om makers van inhoud, content, media of projecten een fooi te geven. Om dit te doen, zijn er verschillende diensten die het makkelijk maken om geld te sturen naar mensen van wie je de creaties leuk vindt. Dit is Doger op IRC en Sodegetip op Reddit.
Je ziet dus dat de Doge-gemeenschap zelf verschillende functies heeft gevonden om DOGE te gebruiken. Omdat deze functies vaak maatschappelijk zijn, wordt de Doge-gemeenschap geprezen om hun manier van werken. Het is volgens velen een voorbeeld van hoe het zou moeten zijn.
De invloed van Elon Musk op Dogecoin
Bitcoin stijgt continu in waarde, mede door de verschillende functies die deze cryptomunt biedt. Een andere reden voor de waardestijging is doordat Elon Musk groot fan is van Bitcoin. Telkens wanneer hij iets over Bitcoin zegt op bijvoorbeeld Twitter, zie je dat de cryptomunt in waarde stijgt.
Dogecoin heeft ook veel prominente geldschieters, wat de opmars van deze meme-coin heeft versneld. In 2020 zag je dat Dogecoin nog ongeveer één cent kostte. Plotseling schoot de prijs omhoog. Dit was vergelijkbaar met de Gamestop-zaak waar particuliere investeerders de koop hebben gestimuleerd via fora als Reddit.
In februari 2021 postte miljardair en Tesla CEO Elon Musk een foto van een maanraket met daaronder enkel het woord “Doge”. Kort daarna vulde hij het geheel aan met de woorden “Dogecoin is de cryptocurrency van het volk”. De waarde van de cryptocurrency ging door het dak en steeg met ongeveer 50 procent in één dag.
Het laat zien hoe beïnvloedbaar Dogecoin is. Voor bepaalde investeerders is dit een reden om Dogecoin compleet te vermijden, omdat lastig te bepalen is waar de waarde op is gebaseerd. Voor andere investeerders is het juist genoeg reden om meer Dogecoin te kopen. Er kan namelijk veel geld verdiend worden met deze munt, gezien de waarde ontzettend snel kan stijgen (en natuurlijk net zo hard weer kan dalen).
Voordelen
Er zijn maar weinig voordelen van Dogecoin te bedenken. Dit komt doordat de munt vrijwel geen enkele functie heeft, en het vooral dient als grap. Daarom komen we maar uit op twee voordelen van Dogecoin:
- In het verleden is de waarde van de munt fors gestegen, waardoor er ook veel mensen zijn die veel geld hebben verdiend met Dogecoin. Mocht je geluk hebben, zou dit in de toekomst nog eens kunnen gebeuren.
- Dogecoin is een bekende munt onder crypto-investeerders. Zijn bekendheid zou ervoor kunnen zorgen dat de waarde van Dogecoin in de toekomst gaat toenemen. Dit is natuurlijk echter alleen maar speculatie, en biedt geen garantie.
Nadelen
Ieder cryptoproject heeft nadelen, en zo ook Dogecoin. Echter kun je jezelf afvragen of de nadelen van Dogecoin niet zwaarder wegen dan de voordelen. Natuurlijk is het belangrijk om hier zelf een kant in te kiezen. Dit zijn de nadelen van Dogecoin:
- De cryptomunt wordt vooral gezien als een enorme grap, ondanks zijn aanzienlijke kapitalisatie. Er zijn dus bijna geen praktische toekomst in deze munt.
- Er zijn geen plannen voor de toekomst en er is geen echt gebruik van de munt.
Hoe kun je Dogecoin (DOGE) kopen?
Je hoort te allen tijde dat je alleen geld moet investeren dat je niet nodig hebt. Dat geldt volgens veel cryptofanaten dubbel en dwars voor Dogecoin. Wanneer je besluit om Dogecoin te kopen, kun je dit via verschillende crypto exchanges zijn. We raden je aan om het via een grote exchange als Binanace, ByBit of Bitvavo te doen. Deze exchanges zijn namelijk te vertrouwen, waardoor het ook niet mis zal gaan.
Natuurlijk kun je ook gebruik maken van een gedecentraliseerd exchange (DEX) zoals Uniswap of Sushsiswap. Echter is het een stuk lastiger om cryptomunten op een DEX te kopen. Daarom raden we ook aan om gebruik te maken van een gecentraliseerde crypto exchange. Sinds Augustus 2021 kun je nu ook DOGE kopen op Bitvavo. Vul hieronder in hoeveel DOGE je wilt kopen op Bitvavo.
Waar kan ik Dogecoin opslaan?
Dogecoin is een munt die al sinds 2013 op de markt is, en daarom kun je Dogecoin in vrijwel iedere wallet op slaan. Denk hierbij aan zowel hot wallets als cold wallets. Heb je veel Dogecoin in je bezit? Dan wordt het aangeraden om de munten in een hardware wallet op te slaan. De bekendste hardware wallets zijn van Ledger. Door cryptomunten op een hardware wallet op te slaan, is de kans op diefstal ontzettend klein. Deze wallets zijn namelijk USB-sticks die je kunt loskoppelen van het internet.
Inhoudsopgave
- 1 Wat is Dogecoin (DOGE)?
- 2 Het team en de partners
- 3 Hoe werkt Dogecoin?
- 4 Beloningen voor de Dogecoin-miners
- 5 Is het de moeite waard om Dogecoin te minen?
- 6 Wat is een smart contract?
- 7 Waar wordt/is Doge voor gebruikt?
- 8 Om geld in te zamelen om zo mensen te kunnen helpen
- 9 Om de makers van inhoud, content of projecten een fooi te geven
- 10 De invloed van Elon Musk op Dogecoin
- 11 Voordelen
- 12 Nadelen
- 13 Hoe kun je Dogecoin (DOGE) kopen?
- 14 Waar kan ik Dogecoin opslaan?