Home » Blog » Ethereum Name Service, wat is dat? Uitleg, koers, verwachtingen en alles wat je moet weten over ENS

Ethereum Name Service, wat is dat? Uitleg, koers, verwachtingen en alles wat je moet weten over ENS

Ethereum Name Service

Als je nieuw bent in de crypto wereld kan het soms een beetje overweldigend zijn met alle nieuwe technische snufjes en hoogstanden die je tegenkomt. Zelfs voor ervaren crypto en blockchain gebruikers kan een meervoud aan wallet en blockchain adressen verwarrend zijn. Stel je wilt met ETH betalen voor je latte mocha met een extra wolkje melk, dan is er een lange reeks van getallen en cijfertjes nodig. Het zijn er maar liefst 42 en kan er zo uitzien “0xDC43BC3F5C7D856227195C2DBA86125BAF3C987D.” Dat ziet er niet handig uit om makkelijk te onthouden. Daar heeft Ethereum Name Service een oplossing voor gevonden.

In deze blog ga ik het over Ethereum Name Service hebben en het ENS-token. Ik ga je uitleggen wat Ethereum Name Service precies is en hoe het werkt. Ik ga ook een kijkje nemen achter de schermen bij het team van dit project en de ENS-koers onder de loep nemen. Verder vertel ik je ook waar je het ENS-token kunt kopen.

Let op: hou er rekening mee dat de onderstaande tekst over ‘Ethereum Name Service (ENS)’ evenals de toelichting hierop op geen enkele manier als advies opgevat mag worden. De keuze voor óf en op welke manier je (crypto) wilt traden en welke keuzes je maakt qua belegging ligt bij jou en bij jou alleen. Wij zijn geen financieel adviseurs.

Hier kun je eerst een video bekijken die laat zien hoe Ethereum Name Service werkt.

Wat is Ethereum Name Service?

Ethereum Name Service is een gedistribueerd, open en uitbreidbaar systeem dat makkelijk te onthouden namen kan geven aan Ethereum adressen. Dit betekent dat je blockchain adres wordt omgezet in een naam die mensen makkelijk kunnen lezen. Er wordt als het ware een bijnaam aan je blockchain adres gegeven. Dus in plaats van dat je adres er zo uit ziet “0xDC43BC3F5C7D856227195C2DBA86125BAF3C987D” wordt je naam omgezet naar bijvoorbeeld johan.eth. Deze nieuwe naam wordt dan automatisch aan je publieke adres gekoppeld, in dit geval een Ethereum adres.

Het is gebouwd op de Ethereum blockchain, en kan ook namen geven aan andere cryptocurrency adressen, content hashes en metadata. Dit is te vergelijken met de Domain Name Service (DNS) van het internet. Het is echter op een andere manier opgebouwd, door de aard van de Ethereum blockchain.

Net zoals bij DNS werkt ENS op een hiërarchische manier of beter gezegd, met domeinnamen. Deze domeinnamen kunnen dan weer onderverdeeld worden in sub domeinen, net zoals je dat waarschijnlijk gewend bent bij de huidige Web2 domeinnamen. Stel dat je ‘johan.eth’ als naam hebt gekozen, dan kan een sub domein bijvoorbeeld ‘betaal.johan.eth’ zijn. De sub domeinen kunnen dan weer naar eigen wensen geconfigureerd worden.

Je hebt nu dus een Web3 adres en kunt al je wallet, content hashes en metadata Web3 adressen verbinden met één bijnaam. Deze is dus hetzelfde voor al je adressen en nu kun je crypto betalingen en NFT’s met deze naam ontvangen.

De prijzen zijn ook zeer interessant, want elke naam met meer dan 5 karakters kost maar $5 per jaar. Omdat voor 3 en 4 karakters maar een beperkte voorraad opties mogelijk zijn, zijn deze iets duurder. 3 karakters kost $640 per jaar en 4 karakters kost dan $160 per jaar. Je kunt ook emoji’s ???? gebruiken.

Waar kun je Ethereum Name Service kopen?

Je kan bij vrijwel alle brokers en exchanges Ethereum Name Service kopen met iDEAL. De meeste toonaangevende crypto exchanges hebben deze munt ook in de aanbieding, zoals Bybit en KuCoin. Er zijn ook veel liquidity pools op DEX’en zoals Uniswap waar je een ENS-paartje kunt vinden. Onderstaande exchanges bieden ENS kopen aan.

Crypto Bedrijf
Kosten
Aanbod
DNB
Bonus
Bitvavo Logo
Maker: 0.25%
Taker: 0.15%
190+
Ja
€ 10 gratis tegoed
€ 10.000 gratis handelen
Bekijk Bonus Bitvavo
Bybit logo
Maker: 0.10%
Taker: 0.10%
300+
Via SATOS
$20 gratis tegoed als je $100 stort
10% extra korting op fees
$30k deposit bonussen
Bekijk Bonus Bitvavo
Coinmerce logo
Maker: 0.20%
Taker: 0.20%
300+
Ja
Geen
Registreer nu bij Coinmerce
Top crypto exchanges in Nederland 2023

Op Bybit zijn bijna alle tokens te vinden en wekelijks worden er nieuwe tokens toegevoegd. Een zeer goed alternatief voor Bitvavo als een token daar niet wordt aangeboden.

Hoe werkt Ethereum Name Service?

Het aanmelden op Ethereum Name Service gaat eigenlijk vrij eenvoudig. Je gaat naar hun app en schrijft er een naam in. Je klikt op ‘search’ en je weet binnen een paar tellen of de naam die je wilt gebruiken beschikbaar is. Dat ziet er dan zo uit.

https://app.ens.domains/

Het registratieproces

Je ziet meteen wat de kosten zijn, en je kunt ook meteen voor meerdere jaren je naam vastleggen. Nu zijn er drie stappen die je moet doorlopen. Trouwens, als de naam die je zoekt niet meer beschikbaar is, kun je er bijvoorbeeld op OpenSea naar zoeken. Zo is de domeinnaam exchange.eth voor maar liefst 6660 ETH van eigenaar verwisseld. Weather.eth leverde ook nog steeds 300 ETH op. Er is dus al een flinke handel in Web3 adressen, vergelijkbaar met toen DNS-adressen net begonnen.

Voordat de eerste stap gezet kan worden zul je een wallet moeten aansluiten, zoals MetaMask, en genoeg ETH in je wallet hebben staan. Het hele proces duurt ongeveer 5 minuten. Stap 1 is gewoon het registreren van de naam die je uitgezocht hebt en ervoor betalen. Na de eerste stap moet je 1 minuut wachten, onder andere om te checken of iemand die naam niet toevallig op hetzelfde moment registreert, en om dus front running te vermijden.

Bij stap 3 gaat de wallet weer open en na de tweede transactie weet je of je naam ook geregistreerd is. Let er wel op dat de 3e stap binnen 7 dagen afgehandeld wordt, anders moet je weer helemaal opnieuw beginnen.

Nu is het ook van belang dat je de geregistreerde naam elk jaar blijft vernieuwen. Dat kost elke keer gas kosten, dus misschien is het wel zo handig om meteen voor meerdere jaren te betalen. De $5 per jaar zijn het probleem niet! Je kunt ook op elk moment vernieuwen, plus je krijgt na het verstrijken van de periode waar je voor betaald hebt, nog eens 90 extra dagen om te vernieuwen. Vernieuw je niet, dan is na deze tijd, je naam weer publiekelijk beschikbaar en kan iedereen hem opnieuw registreren.

Verschillende functies tijdens het registreren

Er wordt van verschillende functies tijdens het registratieproces gebruikgemaakt, dus het is wel zo handig om deze op een rijtje te zetten en uit te leggen. Er worden hierbij twee smart contracts gebruikt. Een smart contract voor het registreren voor alle domeinen en sub domeinen, met de details van de eigenaar, ook wel de registrant genoemd. Dit smart contract linkt ook naar de Resolver, het tweede smart contract.

  • Registrant — Dit is de eigenaar van de geregistreerde naam. Deze persoon kan ook de ‘controller’ aanwijzen en de naam doorverkopen.
  • Controller — De dagelijkse gang van zaken van het domein ligt in de handen van deze persoon.
  • Expiration date — Spreekt voor zich, de dag dat je jaarlijkse vernieuwing zou moeten plaatsvinden. Je kunt op elk moment vernieuwen en het is ook mogelijk om dit voor meerdere jaren te doen.
  • Resolver — Deze functie vertaalt het Ethereum-adres naar je geregistreerde naam, zodat johan.net nu gekoppeld wordt aan het juiste ETH-adres. Als standaard optie staat dit altijd op ‘public resolver’.
  • Records — Hier kun je al je sub domeinen aanmaken of op aansluiten. Bijvoorbeeld dat in je wallet je nieuwe ETH-naam opduikt, of je Web2 website in een browser via een IPFS-inhoudshash. Dit betekent dat je webnaam johan. org linkt naar johan.eth.

Zodra je een geregistreerde naam in het Ethereum zet, is die voortaan overal zo te vinden waar je Ethereum adres gebruikt wordt. Bijvoorbeeld in je MetaMask of vergelijkbare wallets.

Hier zijn de twee smart contracts schematisch weergegeven.

De registry en de resolver bij ENS
https://docs.ens.domains/

Sub domeinen bij Ethereum Name Service

Firma’s kunnen bijvoorbeeld voor iedereen die bij het bedrijf werkt een sub domein opzetten met de naam van elke individuele werknemer. Er is echter ook een optie waarbij andere mensen, tegen een door jou vastgestelde prijs, een sub domeinnaam kunnen kopen en opzetten.

Behalve het domein .eth worden ook andere populaire domeinnamen ondersteund, zoals .io, .com, .app, .org enzovoort. Het is ook wel belangrijk om op te merken dat ENS er niet op uit is om DNS te vervangen. Ze vinden het prima om met DNS samen te werken en naast elkaar te bestaan. Dit in tegenstelling tot bijvoorbeeld projecten als Namecoin of Handshake die wel proberen om het DNS-systeem uit te schakelen.

Wie zit er in het team achter Ethereum Name Service?

Als we naar het 9-koppige team van ENS kijken op hun website, springt er een naam en persoon uit en dat is Nick Johnson. Hij is de oprichter en lead developer van ENS. Zijn studie BSc in computer science heeft hij aan de universiteit van Canterbury afgesloten. Hij heeft diverse functies als ontwikkelaar gehad voordat hij in 2018 met Ethereum Name Service begon.

De rest van het team ziet er gevarieerd uit en bestaat vooral uit ontwikkelaars.

Wat is het ENS-token?

Het ENS-token is een ERC20 token en heeft tot nu toe twee toepassingen. Het token kan gedelegeerd worden naar de DAO en het kan gebruikt worden voor het beheren van ENS.

De maximale voorraad ENS-tokens is 100 miljoen waarvan er nu 20,244,862.09 ENS of 20% in omloop zijn. De market cap is $575,542,375.

Bijna 19% van de ENS-tokens gaat naar het team, wat een beetje aan de hoge kant is. Daarvoor gaat echter 50% naar een gemeenschappelijk fonds en kan de DAO besluiten wat hiermee gedaan wordt.

10% van het totale fonds werd vrijgegeven en de rest wordt over 4 jaar uitgespreid vrijgegeven.

ENS-token distributie
https://coin98insights.com/

Wat is de koers van het ENS-token?

Als je in het ENS-token wilt investeren, is een goed begin om te weten wat de koers is. Als je al gaat traden, wil je ook het liefst winst maken. Je kunt een technische analyse maken om te zien wat het beste koop of verkoop moment is.

Het ENS-token werd bij CoinMarketCap genoteerd op 9 november 2021 met een koers van $26.30. Daarna heeft dit token al snel zijn voorlopige ATH bereikt op 11 november 2021 met een koers van $83.05. Hierna is er een correctie geweest, maar eind november kwam de koers weer dicht in de buurt van de ATH. Daarna is het alleen nog maar bergaf gegaan, ondanks de populariteit van de website en het aanvragen van domeinnamen. Op het moment van schrijven, begin januari 2022 is de koers $28.43.

Bij CoinMarketCap staat hij net buiten de top 200 op plek 220. Deze munt heeft nog wel een goed vooruitzicht volgens mij. Ik denk dat hij nog wel eens een goede koersontwikkeling kan doormaken. Als Ethereum de 2.0 versie later in 2022 op de rails heeft staan, kan dat ook goed uitpakken voor dit project. Op 4 mei zijn de airdrops voorbij en dan begint er schaarste op te treden, dit is een andere reden dat de koers nog omhoog kan gaan. Ik ben geen financieel adviseur, dus als je in deze munt wilt investeren is het wel belangrijk om goed je eigen onderzoek te doen.

Hoe kun je het ENS-token het beste bewaren?

Je hebt verschillende opties om dit token te bewaren. De veiligste manier is om ze op een hard wallet op te slaan, ook wel een cold wallet genoemd. Met een hard wallet, zoals de Ledger X of S en de Trezor, ben je beschermd voor internet hacks.

Je kunt natuurlijk je ENS-token op de beurs laten staan waar je het token gekocht hebt. Nu heb je echter geen toegang tot je private keys. De private keys van een beurs blijven in de handen van de beurs zelf. Het gevaar van een gehackte beurs bestaat altijd en dan heb je een kans dat je je crypto kwijt bent. Deze wallets op een beurs worden ook wel hot wallets genoemd.

Als derde optie kun je ook nog een online wallet zoals MetaMask of Trust wallet gebruiken. Hier is ook nog een kans op een internet hack, maar deze is theoretisch kleiner dan een hack op een beurs.

Conclusie

Ethereum Name Service heeft ertoe bijgedragen dat blockchain adressen toegankelijker zijn geworden. Blockchain betalingen kunnen nu gemaakt worden zonder dat er ellenlange blockchain adressen aan te pas moeten komen. In plaats daarvan is er nu een makkelijk te onthouden domeinnaam die je kunt gebruiken. Het is ook mogelijk om traditionele Web2 domeinnamen te koppelen aan ENS-domeinnamen en dat is ook wel fijn.

Het proces om een eth-domeinnaam aan te vragen is vrij simpel en voor $5 per jaar, ook niet echt duur. Helaas gebeurt het op de Ethereum blockchain, dus zul je wel hoge gaskosten kunnen verwachten, die makkelijk $100 kunnen bereiken. Als alternatief kun je wachten tot Ethereum 2.0 er is, en erop inzetten dat de gas kosten dan lager zullen zijn.

De koers van het ENS-token kan nog wel eens een goede ontwikkeling gaan doormaken. Zeker als het al genoemde Ethereum 2.0 volledige werkzaam is, later in 2022. Op 4 mei zijn de airdrops van het ENS-token voorbij, dus dan kan de prijs van het token ook een positieve impuls krijgen. Omdat ik geen financieel adviseur ben, is het wel aan te raden om goed je eigen onderzoek te doen naar het ENS-token, als je erin wilt investeren.

Heb je nog vragen over Ethereum Name Service, laat het ons weten op onze Cryptokopen Facebookgroep. Je kunt ons ook op Twitter volgen. Zie je daar!

Over de auteur

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Scroll naar boven