Cryptocurrency

Torum, wat is dat? Uitleg, koers, verwachting en alles wat je moet weten over XTM

We zijn het grootste deel van de dag online en scrollen dan ook onnodig lang op sociale media, vaak zonder enig doel. Maar wat als je crypto zou kunnen verdienen, terwijl jij gewoon verder scrolt op sociale media? Het platform van Torum maakt dit mogelijk dankzij SocialFi. Gebruikers van het decentrale sociale media platform verdienen XTM-tokens voor het posten en delen van informatie. Hierbij ligt de nadruk op crypto liefhebbers die samen kunnen praten over verschillende protocollen en zo meer kennis en ervaring opdoen. Ontdek hier het platform van Torum, de pionier in de ontwikkeling van SocialFi.

Wat is Torum (XTM)?

Torum (XTM) is een revolutionair SocialFi Metaverse ecosysteem dat crypto liefhebbers verbindt dankzij het interactieve sociale media platform. Op heden heeft Torum al meer dan 200.000 gebruikers wereldwijd. Dit gedecentraliseerde community platform is de basis van het hele ecosysteem. Daaropvolgend wordt het verder uitgebreid met alle populaire protocollen gaande van NFT’s tot DeFi tot de Metaverse. Torum heeft als doel om een all-round platform te zijn dat SocialFi verbindt met alle andere facetten die crypto te bieden heeft. Ze noemen zichzelf dan ook de pionier in SocialFi metaverse.

Grote investeerders zoals Kucoin Labs geloven ook dat dit de toekomst is van online community’s. In een data-gedreven maatschappij waarbij centrale organisaties miljarden verdienen dankzij de verkoop van onze data aan derde partijen, wordt het tijd dat we het begrip sociale media gaan migreren naar een decentrale omgeving waarin iedere gebruiker terug zeggenschap en controle heeft over zijn data. Dit allemaal dankzij de blockchaintechnologie!

SocialFi

Sommige beweren dat SocialFi de nieuwe trend wordt in de wereld van blockchain, na DeFi, NFT’s en zelfs GameFi. SocialFi is de trend die afkomstig is van de samenstelling van social en finance. Hiermee refereren ze naar de combinatie tussen een sociaal netwerk met financiële toepassingen, dit op het decentrale netwerk van de blockchain.

Torum ecosysteem

In de ontwikkeling van web 2.0, zijn het vooral de grote en tevens centrale community platformen zoals Facebook en Instagram die de data van alle gebruikers in eigen beheer hebben. Ze gebruiken deze data met als doel om zoveel mogelijk omzet te genereren voor het platform zelf, zonder dat de gebruiker hier enig voordeel in heeft. Denk hierbij aan gericht adverteren of een bepaald algoritme creëren op basis van je gedrag. Dit wil SocialFi veranderen. Ze gaan data verzamelen dankzij het gebruik van de blockchaintechnologie. Op deze manier is alle data van de gebruikers transparant en onveranderbaar en ook niet langer in handen van grote centrale partijen.

Over het algemeen verdienen deze platforms geld door advertenties te verkopen op basis van het aantal gebruikers en het verkeer. Zij ontvangen hiervoor miljarden aan advertentie-inkomsten, terwijl de gebruiker alleen maar gebruik mag maken van het platform zonder hiervoor enige financiële beloning voor te krijgen. SocialFi-projecten streven ernaar om manieren te vinden om gebruikers in staat te stellen om hun eigen sociale kanalen te monetariseren. Dit kunnen ze doen door het gebruik van social tokens. We kennen het gebruik van social tokens al, maar vaak is dit hiervan eerder beperkt. Bij Torum wordt het native token XTM gebruikt om een heel ecosysteem te realiseren gaande van DeFi tot NFT’s tot cross-chain functionaliteiten.

Hoe werkt Torum (XTM)?

We scrollen dagelijks uren doelloos op Facebook en Instagram, dit is verloren tijd die we nooit terugkrijgen. Maar wat als je nu beloond worden om actief te zijn op sociale media? Torum heeft een gebruiksvriendelijke interface, gelijkaardig met die van Facebook, waarop jij allerlei content kan gaan delen. In essentie ligt de focus op crypto, maar iedereen kan zomaar delen wat hij of zij wil.

Dankzij het platform van Forum, kan jij deelnemen aan verschillende uitdagingen om XTM-tokens te verdienen. Zo verdien je XTM-tokens door regelmatig content te delen en in interactie te gaan met andere op het platform. Je verdient tokens door deel te nemen aan dagelijkse en wekelijkse challenges. Dit kan zijn bijvoorbeeld deelnemen aan een livestream, bepaalde content delen of simpelweg reageren op minimaal 5 berichten. Wil je jouw post daarna zelf extra boosten? Door XTM-tokens te betalen, zal jouw post een groter bereik krijgen! Maar Torum is veel meer dan dat. Laten we even bekijken wat het diverse platform nog allemaal te bieden heeft.

Nieuws

Torum heeft een crypto news board waardoor jij op de hoogte blijft van het laatste crypto nieuws. Je kan hier filteren op verschillende categorieën zoals Bitcoin, maar ook de Binance Smart Chain, Polkadot Chain en NFT. Hierdoor zullen gebruikers automatisch meer tijd doorbrengen op het platform om op de hoogte te blijven van de laatste ontwikkelingen. Deze informatie, overigens allemaal afkomstig van Cointelegraph, kan je vervolgens weer delen op je eigen kanaal waarvoor je weer XTM-tokens ontvangt.

XTM dashboard

Airdrop

Wat is er mooier dan gratis crypto verdienen? Airdrops blijven populair omdat je hier misschien wel gratis hidden gems krijgt. Ingebouwd in het platform van Torum kan jij deelnemen aan verschillende airdrops. Hiervoor moet je enkel bepaalde taken voltooien, zoals het volgen van een Twitteraccount of een bepaalde post retweeten. Hier ontvang je dan niet alleen XTM-tokens voor, maar ook gratis crypto dankzij de airdrop.

DeFi

Als SocialFi Metaverse ecosysteem, kan het onderdeel van DeFi uiteraard niet ontbreken. Dankzij de integratie met je Metamask-wallet kan jij jouw verdiende XTM toevoegen aan een liquiditeitspool. Deze pool met het tradingpair XTM/BNB bevindt zich op PancakeSwap, maar als reward ontvang je hier LP-tokens voor. Deze kan jij gaan staken op Torum Finance om jouw rewards te compounden. Het team werkt aan maar liefst drie power-up multipliers die binnenkort gelanceerd worden.

Maar dankzij Torum Finance kan jij ook jouw NFT’s farmen waar jij tussen 5% en 25% APY voor ontvangt. Het platform heeft ook een ingebouwde cross-chain bridge waarbij jouw XTM-tokens kan verhandelen tussen 3 verschillende blockchains:

 • Ethereum
 • HECO-chain
 • Binance Smart Chain (BSC)

NFT’s

Torum heeft een ingebouwde NFT-marketplace waar jij op zoek kan gaan naar unieke NFT’s. Deze unieke tokens zijn kledingstukken voor jouw avatar in de metaverse. Zo heeft het team kledingstukken geïntegreerd van de populaire serie Squid-Game. Er zijn dan ook maar liefst 456 groene jumpsuits te koop, één voor iedere deelnemer van Squid Game. Ben je liever een bewaker? Of de moordlustige pop? Voor elk karakter uit de serie is er een outfit voorzien die jouw avatar kan dragen in de metaverse. Deze NFT’s worden gekocht en verhandeld op basis van het native token $XTM.

$XTM

De native token $XTM is de motor achter het gehele ecosysteem. Het wordt gebruikt als valuta dat al het verkeer mogelijk maakt. Zo worden gebruikers beloond voor hun sociale activiteiten met het token, maar kunnen ze deze ook gebruiken om hun content te boosten of te betalen voor advertentiecampagnes. Alle NFT’s worden daarnaast uitsluitend verhandeld in XTM-tokens én je kan ook nog eens stemmen met je XTM-token wat dit naast een utility-token ook een governance-token maakt.

Hieronder zie je een overzicht hoe het XTM-token het gehele ecosysteem draaiende houdt:

XTM flow

Tokenomics

Door de cross-chain interoperabiliteit kan $XTM zowel een ERC20-tokens zijn als HECO, als een BEP20-token. Het heeft een totale voorraad van 800.000.000 tokens en wordt als volgt verdeeld:

 • Marketing: 12,5%
 • Reserve: 10,33%
 • Ecosysteem: 22,5%
 • Liquidity provider: 10%
 • Adviseurs: 10%
 • Team: 20%

De overige tokens werden gebruikt om deze gradueel vrij te geven tijdens pre-sales en private rounds. Bij de start van het Genesis-block heeft het team een token emission schedule van in totaal 48 maanden, waarbij er elke maand meer tokens vrijkomen. Na deze tijdspanne van 48 maanden zullen alle tokens vrijgegeven zijn.

XTM utility

Roadmap

Het team had tijdens de start in 2020 een zeer ambitieuze roadmap. Hiervan hebben ze heel veel zaken al weten te realiseren. Denk hierbij aan de uitbreiding van het ecosysteem naar de Binance Smart Chain en HECO, alsook de ontwikkeling van het DeFi-platform en de NFT-marktplaats. Op korte tijd hebben ze meer dan 200.000 gebruikers weten te binden aan het nieuwe platform van Torum. Ondanks dat hun officiële roadmap maar gaat tot eind 2021, zijn er nog een aantal ontwikkelingen die zullen plaatsvinden in het eerste kwartaal van 2022.

Torum Lounge

In het verleden zagen we de populaire applicatie van Clubhouse, waar je als gebruiker kon deelnemen in een audiogesprek. Deze Torum Lounge is vergelijkbaar. Het is een audio board room met een interactieve live-streaming waaraan je kan deelnemen. Je kan de sprekers beloningen geven, emoji’s sturen en meer. Dit platform is dan ook perfect om real-time AMA’s van nieuwe projecten te houden, maar ook voor het delen en bespreken van crypto-gerelateerde podcasts, meetups en zelfs het houden van online conferenties. Elk gesproken woord zal automatisch omgezet worden naar geschreven tekst zodat de community zal kan bepalen hoe ze willen deelnemen, via audio of via tekst.

Mobiele App

Momenteel is Torum enkel nog maar werkzaam via de desktop-versie, maar het team heeft aangekondigd dat ze binnenkort hun eigen mobiele applicatie lanceren. Uiteraard heeft deze dezelfde functionaliteiten, maar kunnen gebruikers vanaf dan ook elk moment van de dag hun content delen, hun tokens swappen en meedoen aan airdrops, allemaal via hun mobiel.

Team

Het team bestaat uit meer dan 38 leden van over de hele wereld. Van Maleisië tot Nigeria tot New Zeeland. Ze hebben hier een onderscheid tussen het operationele team en het technische team. Door de grote diversiteit van het platform en de ambitieuze plannen, is het noodzakelijk om voldoende kennis en expertise te hebben om Torum verder te laten groeien.

Go is de CEO en Front-End Developer van Torum. Met een bachelor Finance op zak kwam hij al vrij vroeg in aanraking met crypto. In November 2017 lanceerde hij Cryptopedia en in 2020 werd hij zelfs Head of Communications bij ACCESS Blockchain Association Malaysia, waar hij nog steeds werkzaam is. Go noemt zichzelf een online content creator en crypto influencer. Deze kennis en expertise gebruikt Go nu om Torum te laten groeien als toonaangevend protocol in de verdere ontwikkeling van SocialFi.

Jayson Tan is CMO en Head of Social Media Community. Zijn achtergrond lijkt heel erg op die van founder Go. Ook Jayson stuurde Finance en begon zijn avontuur bij Cryptopedia waar bij co-founder was en content editor. Samen hebben ze de overstap gemaakt naar ACCESS Blockchain Association Malaysia waar Jayson Head of Community is. Ook hij is hier nog steeds actief, naast zijn toewijding voor Torum.

XTM team

Alwin Chang is onder andere User Experience Designer en heeft hierbij een grote verantwoordelijkheid. Naast de implementatie en realisatie van de blockchaintechnologie is gebruiksvriendelijkheid essentieel. Zijn LinkedIn bevat minder informatie, maar toont ons wel dat hij begonnen is bij Torum als Project Manager en zich zo heeft weten te promoveren tot UX-designer.

Torum koers

Conclusie

We kunnen ons geen leven meer voorstellen zonder Facebook of Instagram waarbij we verbonden blijven met de rest van de wereld. Doorgaans zijn we digitaal verbonden aan mensen met dezelfde interesses om op de hoogte te blijven van de laatste nieuwe ontwikkelingen. Maar Facebook is in het verleden al vaker negatief in het nieuws geweest omdat het misbruik zou maken van onze data. Data is dan ook het nieuwe goud in een samenleving waarin iedereen online is.

Torum wil het voordeel van deze online platformen gebruiken om crypto liefhebbers met elkaar te verbinden waarbij ze al hun kennis en vragen kunnen delen met gelijkgestemden. En dat niet alleen, door gebruik te maken van het decentrale platform, verdien jij zomaar XTM-tokens. Deze token zijn de ruggengraat voor het hele ecosysteem en maken alles mogelijk. Zo kan jij deze rewards gebruiken om NFT’s te kopen, of liquiditeit te gaan toevoegen. Of simpelweg om jouw post te boosten in het netwerk.

Dankzij de blockchaintechnologie zien we dat er een zekere bewustwording is van het belang van onze data in de huidige economie en hoe we dit ook anders kunnen doen. Steeds minder mensen zijn actief op sociale media met deze reden. Door een platform als Torum aan te bieden in een decentrale omgeving, worden gebruikers weer baas over hun eigen data. Het zeer diverse platform van Torum verbindt alle mogelijkheden van crypto in één uniek platform. En het is dan ook niet verrassend dat grote investeerders meewerken aan de groei van Torum. Niemand minder dan KuCoin Labs én Huobi Ventures geloven in het SocialFi-protocol van Torum dat ze besloten om te investeren.

Leave a Comment

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Garanties
 • Eerlijk Ondernemen
  Eerlijk ondernemen
 • Geverifieerde winkel
  Identiteit geverifieerd
 • Geschilbemiddeling
  Geschilbemiddeling
9,5
Reviews
 • 9,5
  users icon Top!