Zeg je blockchain, dan zeg je Bitcoin (BTC). Toch is dat niet het enige waar je aan zou moeten denken wanneer je blockchain hoort. Blockchain is namelijk veel meer dan Bitcoin, en daar komen ook steeds meer bedrijven achter. De blockchaintechnologie biedt ontzettend veel kansen en zorgt ervoor dat lang bestaande problemen opgelost kunnen worden.We zullen je in dit artikel vertellen welke bedrijven gebruik maken van de blockchaintechnologie, en wat dit betekent voor de bedrijfsvoering die ze volgen. En nee, we zullen het in dit artikel niet alleen over Tesla hebben!
Microsoft
In 2015 creëerde Microsoft zijn product Azure Blockchain en bood het aan als een Blockchain as a Service (BaaS). Toch zullen ze hier per 10 september 2021 mee stoppen. Bestaande implementaties zullen tot die datum worden ondersteund, maar sinds 10 mei 2021 werden er geen nieuwe implementaties of nieuwe leden meer ondersteund.
Het begon dus in 2015 in een samenwerking met ConsenSys. Eind januari 2016 had Microsoft een preview van een labomgeving in Azure’s DevTest Labs beschikbaar gesteld, zodat diensten en partners die aan blockchain werken deze technologieën buiten virtuele machines kunnen gebruiken. Microsofts korte termijn doel voor Azure BaaS was om een gecertificeerde blockchain-marktplaats te bieden. In de tussentijd is de nadruk gelegd op het toevoegen van allerlei soorten partners, in plaats van te proberen een beperkt aantal potentiële partners te kiezen.
Microsoft bood uiteindelijk een preview van Azure BaaS aan, maar deed weinig om de dienst te updaten. De Azure BaaS-productpagina van Microsoft vermeldt echter GE, J.P. Morgan, Singapore Airlines, Starbucks en Xbox onder zijn klanten.
In de documentatie van Microsoft wordt gebruikers aangeraden nu te beginnen met de migratie naar een alternatief. De aanbevolen migratie bestemming is ConsenSys Quorum Blockchain Service. Gebruikers kunnen er ook voor kiezen hun blockchains zelf te beheren met behulp van virtual machines (VM).
Microsoft is nog steeds geïnteresseerd in blockchain
Ondanks de stopzetting van de Azure Blockchain, blijft Microsoft grote belangstelling hebben voor blockchaintechnologie. In de afgelopen jaren heeft het Amerikaanse softwarebedrijf namelijk verschillende projecten voorgesteld die gebaseerd zijn op blockchain.
Vorig jaar lanceerde Microsoft een gedecentraliseerde digitale identiteitsdienst (DID) op het Bitcoin mainnet (BTC). Een paar maanden eerder onthulde de Amerikaanse reus ook al een smart contract verificatie tool. Maar daar blijft het niet bij.
Met de hulp van onderzoekers van Alibaba en de Carnegie Mellon University in Pittsburgh heeft de onderzoeksafdeling van Microsoft Argus ontwikkeld, een anti-piraterij tool gebaseerd op de Ethereum blockchain. Het systeem is bedoeld om illegale kopieën van inhoud, zoals software, films of series, tegen te gaan.
Concreet is het Argus-systeem van plan alle gebruikers te belonen die helpen een illegaal gekopieerde kopie van een inhoud te vinden. Gebruikers ontvangen dan automatisch een beloning via de blockchain in ruil voor hun melding.
In de eerste plaats moet alle inhoud van een watermerk worden voorzien. Dit watermerk voorkomt dat piraten de gestolen inhoud gebruiken of bekijken. Het bevat ook informatie waarmee inhoud precies kan worden geïdentificeerd met de blockchain.
“De eigenaar heeft er belang bij een nauwkeurige telling te krijgen van het aantal illegaal gekopieerde exemplaren,” leggen de onderzoekers uit in het Argus-presentatierapport.
Wanneer een internetgebruiker illegaal gekopieerde inhoud tegenkomt, wordt hij verzocht dit te melden met behulp van de onzichtbare code die in het watermerk is ingebed. Zij ontvangen dan een vergoeding. De blockchain zal dan registreren dat de inhoud illegaal is gekopieerd, zodat de internetgebruiker dit niet herhaaldelijk hoeft te melden.
Het doel van Microsoft is uiteraard internetgebruikers aan te moedigen gevallen van piraterij te melden. Uiteindelijk moet Argus het mogelijk maken een illegaal gekopieerde kopie te traceren tot bij de persoon die deze online heeft gezet. Om dit te doen, vertrouwt Microsoft op watermerken en de voordelen van de blockchain.
Om de transactiekosten (Gas) zo laag mogelijk te houden, hebben onderzoekers van Microsoft verschillende experimenten uitgevoerd. “Omdat Argus op een publieke blockchain werkt, moet het Gas-verbruik van het proces zeer laag zijn. De kosten van meldingen worden teruggebracht tot een prijs die overeenkomt met 14 transacties in Ether,” aldus Microsoft.
Walmart
Om factureringsgeschillen met zijn transportleveranciers op te lossen, heeft de retailer Walmart de DL Freight blockchain-oplossing geïmplementeerd. Het resultaat: een daling met 97% van het aantal betwiste facturen.
Geschillen tussen klanten en leveranciers zijn niet ongewoon wanneer het om facturering gaat. Bij zijn Canadese dochteronderneming schat de detailhandelaar Walmart dat 70% van de facturen het voorwerp uitmaakten van geschillen.
Om dit kostbare administratieve probleem op te lossen, heeft het bedrijf een blockchaintoepassing ingezet. En de bijdragen van deze laatsten komen niet alleen ten goede aan Walmart, maar ook aan haar vervoerders, wier betalingen vroeger konden worden uitgesteld.
Tegenwoordig nog maar 2% betwiste facturen
Zoals Francis Lalonde, vicepresident vervoer van Walmart Canada, tegenover FreightWaves samenvatte, “was het leven een beetje moeilijk wat de verwerking van betalingen betreft”. Je wilt ze op tijd verwerken. Vervoerders willen op tijd betaald worden.”
Dus, in samenwerking met startup DLT Labs, heeft Walmart een blockchain-gebaseerd vracht facturatie- en betalingssysteem aangenomen. De applicatie verwerkt tienduizenden facturen per maand. Van de 150.000 facturen die tegenwoordig maandelijks worden verwerkt, was slechts 2% betwist.
De op blockchain-technologie vastgelegde gegevens vormen zo een “single source of truth” voor verladers en vervoerders. Met gedeelde gegevens kon Walmart de verwerking en betaling van facturen automatiseren.
Dit begon als een proefprogramma en is nu de standaard voor de hele groep in het land. Het platform is echter niet in steen gebeiteld. Verdere ontwikkelingen staan op het programma, om er zo voor te kunnen zorgen dat het platform te allen tijden aan de wensen en eisen van gebruikers voldoet.
Walmart zou met name gegevens in verband met het laden van goederen willen integreren. Opgemerkt moet worden dat de Amerikaanse retailer sinds 2020 ook lid is van het HyperLedger blockchain consortium. Daarom kunnen we in de toekomst nog veel verwachten van Walmart op het gebied van blockchain.
Meerdere voordelen uit deze oplossing
De door DLT Labs ontworpen DL Freight-toepassing kan bijvoorbeeld gegevens verwerken die in real time door het Internet of Things (IoT) worden doorgegeven. Het opnemen van deze aanvullende gegevens moet de bevoorradingsketen transparanter maken.
Het moet ook een beter zicht geven op de spanningspunten tussen vervoerders en hun klanten. Het IoT zou gegevens over de temperatuur van goederen kunnen doorgeven, die vervolgens op de blockchain kunnen worden gedeeld.
Facturering in het fysieke vervoer is niet de enige toepassing van de blockchain. Het transport van gegevens over telecommunicatienetwerken is een ander toepassingsgebied. De blockchain vereenvoudigt het beheer van de roamingkosten voor Telefónica, Deutsche Telekom en Vodafone.
Daimler
Hoewel de energievretende aard van Bitcoin de groene sector aanvankelijk afleidde van cryptocurrencies, worden geleidelijk aan nieuwe bruggen gebouwd. Een recent voorbeeld is Daimler, het moederbedrijf van Mercedes, dat heeft uitgelegd dat het zijn CO2-uitstoot wil bijhouden met behulp van een blockchain-tool.
Zoals in een persbericht van de groep wordt uitgelegd, heeft Daimler de handen ineengeslagen met de startup Circulor om een ambitieus doel te bereiken: koolstofneutraliteit voor hun personenauto’s tegen 2039. Ten eerste zal het proefproject zich toespitsen op kobalt, dat onder meer wordt gebruikt voor batterijen voor elektrische auto’s. De blockchain die voor Mercedes en Circulor is gecreëerd, zal de materiaalstromen en de bijbehorende CO2-kosten in kaart brengen. Het idee is om zoveel mogelijk de voorkeur te geven aan recycling en kortere circuits.
Het netwerk kan ook andere gegevens weergeven, zoals de arbeidsomstandigheden en de rechten van de arbeiders die de materialen leveren, en het niveau van milieubescherming van de bedrijven die aan Daimler leveren.
Dit is niet de eerste uitstap in blockchain-gebied voor de Mercedes-fabrikant. Iets minder dan een jaar geleden werd gemeld dat Daimler een blockchain-wallet had gemaakt die voertuigen zou identificeren en automatisch transacties zou uitvoeren. Soortgelijke technologie werd ook al getest door Renault, BMW, Honda, Ford en General Motors.
Mitsubishi
Tokyo University of Technology (Tokyo Tech) en de Japanse Mitsubishi Corporation hebben een partnerschap aangekondigd om een blockchain-technologie te ontwikkelen die het peer-to-peer (P2P) delen van energie optimaliseert.
Verwacht wordt dat deze technologie zal bijdragen tot een efficiënter gebruik van overtollige elektriciteit door middel van een hernieuwbare energiebron. Het zal een bedrijfsklimaat creëren dat het beheer van elektriciteit op permanente basis ondersteunt. Elektronicagiganten en zijn partner zullen de prestaties van het nieuwe blockchain-systeem evalueren en testen alvorens het op de markt te brengen.
Peer-to-peer energiehandelssystemen stellen producenten en consumenten in staat om als verkopers en kopers rechtstreeks zaken te doen. Tokyo Tech en Mitsubishi Electric willen hun blockchain aanpassen om het nieuwe systeem minder afhankelijk te maken van hoog-volume computing en hardware-intensief gebruik.
Dankzij het partnerschap kan de elektronicagigant het P2P-systeem voor energie-uitwisseling en de functies voor de uitvoering van transacties ontwerpen. Tokyo Tech daarentegen is verantwoordelijk voor het ontwerpen van een optimaal verrekening algoritme en het uitvoeren van O&O met betrekking tot de blockchaintechnologie.
Voorspelling van de maximale hoeveelheid overtollige elektriciteit
Het nieuwe gedistribueerde optimaliseringsalgoritme zal de computer van de cliënten in staat stellen handelsdoelen te delen door koop- en verkooporders via elementaire berekeningen op elkaar af te stemmen.
Tokyo Tech en Mitsubishi willen ervoor zorgen dat de maximale hoeveelheid overtollige elektriciteit gemakkelijk beschikbaar zal zijn voor verhandeling op de markt. Wanneer het mogelijk is hiervoor een peer-to-peer oplossing te gebruiken, zullen de detailhandelaars in elektriciteit de markt niet langer gijzelen wanneer zij op marktschommelingen reageren.
Dit is niet het eerste op blockchain gebaseerde digitale energieplatform, waarvan sommige al enige tijd operationeel zijn. Power Ledger, een Australisch bedrijf, biedt bijvoorbeeld een op blockchain gebaseerde energieoplossing, die virtuele energiecentrales en peer-to-peer energiehandel omvat. Het biedt ook de mogelijkheid om hernieuwbare energiecertificaten en koolstofkredieten te verhandelen. Zowel Tokyo Tech als Mitsubishi hebben verklaard dat zij van plan zijn het project te commercialiseren zodra het naar behoren is getest.
Sberbank
Misschien ben je niet bekend met de naam, maar de Sberbank is in Rusland zeer bekend. In feite is het de grootste bank in Rusland en Centraal- en Zuid-Europa. De geschiedenis van de Sberbank sluit zich aan bij die van de banken in Rusland. De Sberbank werd opgericht op 12 november 1841, toen tsaar Nicolaas I een decreet ondertekende dat de oprichting van spaarbanken mogelijk maakte. Tegenwoordig is de Sberbank Group voor het grootste deel in handen van de Russische overheid.
In Rusland bestaat de Sberbank uit een elftal regionale banken en heeft zij 14.200 kantoren in 83 regio’s. Wereldwijd is de Sberbank sterk vertegenwoordigd in meer dan 18 landen. In totaal heeft de Sberbank meer dan 281.000 mensen in dienst, waarmee zij de op vier na grootste werkgever in Rusland is.
Op maandag 30 november 2020 had Herman Gref, CEO van de Sberbank, een aantal opzienbarende aankondigingen gedaan. Hij gaf een gedetailleerde beschrijving van zijn plannen voor 2021, wanneer de regulering van crypto-activa in Rusland van kracht wordt.
Sberbank lanceert eigen blockchain-platform
Ten eerste betreft de eerste aankondiging de lancering van een nieuw blockchain-platform. Voorlopig zijn er nog maar weinig details uitgelekt. Het is echter bekend dat dit platform zal worden gebruikt om transacties met digitale activa te ondersteunen.
De meest verrassende aankondiging was die over Sbercoin. Vorig jaar kondigde persbureau Reuters aan dat de Sberbank haar eigen cryptocurrency zou creëren, Sbercoin genaamd.
Daartoe heeft de Sberbank-groep de handen ineengeslagen met een andere bekende speler: JP Morgan. De creatie van de Sbercoin wordt beschouwd als een test op ware grootte. Nogmaals, er zijn weinig details gegeven over deze nieuwe crypto. Hoogstens is aangekondigd dat de komst van de Sbercoin in de loop van 2021 wordt verwacht. Deze aankondiging komt in een bijzondere context waarin de Bank van Rusland werkt aan de ontwikkeling van een centrale bank voor digitale valuta’s (CBDC).
Blijkbaar zou het voor de Sberbank de bedoeling zijn om de verschijningsdatum van deze nieuwe crypto te laten samenvallen met die van de digitale roebel, die door de Russische centrale bank wordt voorbereid. Onlangs had Sberbank enige afwijking laten zien over de voorwaarden van de digitale roebel. Zo pleitte de Sberbank ervoor dat elke elektronische roebel een identificatienummer zou krijgen en dat transacties uitsluitend via smart contracts zouden worden beheerd. Ongeacht of de creatie ervan al dan niet verband houdt met deze verschillen, is de Sbercoin bedoeld als alternatief voor de digitale roebel.
Samsung
Na de lancering met de Galaxy S10 in 2019 is de Samsung Blockchain-wallet uitgebreid met ondersteuning voor een breed scala aan cryptocurrencies, waaronder Bitcoin (BTC), Ether (ETH), ERC-20-tokens, evenals Tron (TRX) en TRC-20-tokens.
De digitale wallet die werd aangekondigd bij Galaxy-smartphones, zal de apparaten van Ledger ondersteunen, die speciaal zijn ontworpen voor het beveiligen van cryptocurrencies door middel van ‘cold storage’,
“We zullen beginnen met het bieden van integratie voor Ledger-producten, waaronder Nano S en Nano X. Daarna zijn we van plan onze ondersteuning uit te breiden naar meer cold wallets,” zei Woong Ah Yoon, vicepresident bij Samsung. In de toekomst zullen er ook partnerschappen met andere wallet providers, zoals Trezor, aankomen.
Terwijl Samsung in 2019 2,6 miljoen euro investeerde in het Franse bedrijf Ledger, versterkt de integratie van deze technologie in zijn mobiele apparaten de banden tussen de twee bedrijven nog meer.
In 2020 volgde Gemini, waarmee Samsung met name in de VS en Canada kon uitbreiden door gebruikers een breed scala aan crypto-activa aan te bieden. Aangezien beveiliging een van de belangrijkste obstakels is voor de invoering van blockchain op het mobiele medium, kan Samsung er nu prat op gaan dat het op dit gebied op kop ligt.
JP Morgan
Na de aankondiging dat JP Morgan Bitcoin (BTC) aan zijn klanten zou aanbieden, heeft JP Morgan nog iets anders gedaan. De Amerikaanse bank gaat de deur openzetten voor haar klanten om te beleggen in cryptocurrencies, aldus een rapport van Business Insider vandaag.
Sterker nog, volgens een bron met directe kennis heeft JP Morgan naar verluidt groen licht gegeven aan zijn financiële adviseurs om al hun vermogensbeheerklanten aan te bieden om te beleggen in cryptocurrency fondsen.
Meer bepaald zullen de vermogensbeheerders van JP Morgan koop- en verkooporders van hun klanten op vijf cryptocurrency-producten kunnen aannemen. Het gaat om de Bitcoin Trust, Bitcoin Cash Trust (BCH), Ethereum Trust (ETH) en Ethereum Classic Trust (ETC) van Grayscale Investments en de Bitcoin Trust van Osprey Funds.
De adviseurs van JP Morgan zullen deze producten kunnen kopen of verkopen op formeel verzoek van een cliënt. Zij mogen deze echter niet aanbevelen of ongevraagde transacties uitvoeren.
JP Morgen staat achter crypto en blockchain
Dit volgt op recente beweringen van Mary Callahan Erdoes, hoofd vermogens- en vermogensbeheer van JP Morgan. In een interview met Bloomberg zei ze dat veel van de klanten van de bank cryptocurrency als “een activaklasse op zich” beschouwen en erin zouden willen investeren.
Hoewel dit standpunt nog niet volledig en officieel wordt gedeeld door JP Morgan, is de senior manager van de bank van mening dat het belangrijk is om in te spelen op de vraag van beleggers.
Toch staat JP Morgan al lang bekend om zijn ietwat lauwe houding tegenover cryptocurrencies. In 2017 noemde zijn CEO Jamie Dimon Bitcoin een fraude en dreigde hij zijn werknemers die het goed in handen hadden te ontslaan.
Sindsdien is het tij gekeerd en heeft het bedrijf zijn standpunt bijgesteld. Strategen van JP Morgan hebben hun cliënten zelfs geadviseerd om 1% van hun portefeuille in digitale activa te beleggen.
Concluderend kan worden gesteld dat deze aankondiging door de grootste Amerikaanse bank van een voorstel aan haar cliënten om in cryptocurrencyfondsen te beleggen, een nieuwe belangrijke stap is in de richting van de invoering en democratisering ervan.
Wells Fargo
Wells Fargo is een Amerikaans bedrijf dat veel interesse heeft in de blockchaintechnologie. Zo investeert het in onder andere Elliptic. Dit is een bedrijf dat monitoringoplossingen ontwikkelt voor blockchains zoals Bitcoin en Ethereum, en heeft een extra 5 miljoen dollar opgehaald.
In een uitbreiding van zijn Serie B-financieringsronde heeft Elliptic 5 miljoen dollar opgehaald bij de Amerikaanse financiële groep Wells Fargo, wat het totaal opgehaalde geld van de startup op 40 miljoen dollar brengt. Wells Fargo voegt zich bij andere financiële reuzen zoals de Japanse SBI Group en het Britse Santander InnoVentures, die Elliptic al sinds vorig jaar steunen.
De technologie van Elliptic helpt cryptocurrency-bedrijven, waaronder crypto exchanges zoals Binance, om verdachte activiteiten in verband met het witwassen van geld, de financiering van terrorisme, fraude en andere vormen van financiële criminaliteit te spotten en te neutraliseren.
Met zijn nieuwste product Elliptic Discovery kunnen financiële instellingen inkomende en uitgaande stromen van cryptocurrencies analyseren en zo risico’s beter inschatten.
Meer en meer banken beseffen dat zelfs als ze niet aan crypto raken, ze indirect worden blootgesteld en een verantwoordelijkheid hebben om te begrijpen wat het risico is en hoe het te beheren,” vertelde Elliptic CEO en medeoprichter James Smith aan CNBC.
In een persbericht verklaarde Smith dat de partnerschappen met investeerders zijn bedrijf beter in staat zullen stellen “samen te werken met banken over de hele wereld”.
In plaats van financiële instellingen in het ongewisse te laten over digitale activa, is het ons doel om elke activiteit te analyseren en hen in staat te stellen de risico’s te beheren,” voegde hij eraan toe. Ook kondigde Elliptic aan dat zijn analytische oplossing nu transacties op Ripple’s XRP blockchain ondersteunt.
Volkswagen
De Volkswagen-groep heeft in een persbericht van 18 april 2019 het aanstaande gebruik van IBM’s blockchain door zijn diensten aangekondigd. De met Hyperledger Fabric ontwikkelde technologie zal een betere traceerbaarheid van mineralen en metalen mogelijk maken. Het richt zich in de eerste plaats op kobalt, dat nog steeds op grote schaal wordt gebruikt voor de productie van lithiumbatterijen. Het initiatief zal de Duitse fabrikant ook in staat stellen zijn logistieke prestaties te verbeteren en de kosten te verlagen.
Volkswagen richt zich eerst op kobalt, omdat de winning ervan ernstige gevolgen kan hebben. Twee derde van de productie is afkomstig uit de Democratische Republiek Congo, met naar schatting 2 miljoen mijnwerkers. Deze mijnwerkers zijn het slachtoffer van schendingen van de mensenrechten, en velen van hen zijn kinderen. Daarom is het van belang ervoor te zorgen dat dit op grote schaal gebruikte bestanddeel niet uit deze illegale mijnen afkomstig is.
Het gebruik van blockchain is de perfecte manier om dit te doen, aldus het persbericht. De technologie van IBM zal “normen voor verantwoord inkopen ondersteunen die zijn ontwikkeld door de Organisatie voor Economische Samenwerking en Ontwikkeling (OESO), waardoor continue traceerbaarheid mogelijk wordt om de naleving van de vereisten te volgen”. Het nieuwe platform dat op deze blockchain wordt gebruikt, wordt gebouwd door Hyperledger Fabric, een Linux-bedrijf dat industrieën en bedrijven voorziet van blockchain-oplossingen op maat.
Blockchain zorgt voor optimale traceerbaarheid
Volkswagen voegt zich bij een groeiende lijst van grote bedrijven die op deze technologie vertrouwen. Ford Motor Company, Huayou Cobalt en LG Chem waren al begonnen het programma te gebruiken voor hun aankopen. Maar het initiatief van IBM houdt niet op bij mineralen. In Frankrijk en de rest van de wereld is de voedingsindustrie bijzonder geïnteresseerd in dit soort oplossingen. Zo hebben ook Carrefour en Nestlé onlangs de handen ineengeslagen om een traceerbaarheidstest voor verwerkte voedingsproducten te lanceren. De Amerikaanse multinational is daarom van plan zich te positioneren waar de behoeften in de toekomst het dringendst zullen zijn.
Traceerbaarheid van producten is een van de toepassingen van blockchain die grote multinationals lijken aan te spreken. Door zijn onveranderlijkheid en transparantie is het een instrument bij uitstek voor producenten en consumenten. En het helpt fraude en gezondheid-schandalen doeltreffender dan ooit te bestrijden. En het beste van alles is dat het de reputatie van cryptocurrencies verbetert doordat grote bedrijven de mogelijkheid krijgen om blockchain toe te passen. IBM begrijpt dit en laat het er niet bij zitten. In de toekomst zal de onderneming aanbieden haar technologie uit te breiden tot de lucht- en ruimtevaart, de mijnbouw en de consumentenelektronica.
Dit is een positief geluid na het Volkswagen-schandaal van jaren geleden. Hier wilde Volkswagen juist bepaalde details over hun auto’s verbergen voor de buitenwereld. Dat heeft ze ontzettend veel problemen opgeleverd. Nu lijken ze hiervan te hebben geleerd, omdat ze hiermee juist transparant willen zijn. Het is een mooi voorbeeld van een bedrijf dat na een fout de goede kant op is gedraaid.
Conclusie
Voordat je dit artikel had gelezen, had je misschien niet verwacht dat er zo veel bedrijven bezig zijn met blockchain. En laten we eerlijk wezen: het zijn niet de minste bedrijven. Het zijn namelijk grote bedrijven die veel macht hebben, en lijken hiermee vooraan te lopen bij een revolutie die we allemaal zullen gaan merken. Blockchain zal namelijk een grote rol in ons dagelijks leven gaan spelen.
Bedrijven die ervoor kiezen hun ogen te sluiten, lopen de kans dat ze later achter de feiten aan lopen. Hetzelfde gebeurt op dit moment bij bedrijven die jaren geleden niet zijn overgegaan op een webshop. Dit zijn namelijk de bedrijven die tegenwoordig failliet gaan. Het is daarom belangrijk dat een bedrijf mee gaat met de technische ontwikkelingen. Doet het dat niet, dan zal de kans op overleving erg klein zijn.
Daarnaast kan het bedrijven ook nog eens daadwerkelijk vooruithelpen. Blockchain biedt namelijk verschillende kansen en oplossingen voor problemen van huidige ICT-systemen. Denk bijvoorbeeld aan het veilig opslaan van gegevens, wat altijd al een probleem is geweest is onze wereld.