Denk je aan het verhandelen van cryptocurrency’s zoals Bitcoin via een crypto broker? Dan kan je BCM overwegen. Het Nederlandse BCM stond eerder bekend als Bitcoin Meester, maar heeft het roer volledig omgedraaid in 2023.
In deze BCM review bekijken we welke crypto je allemaal via BCM kunt verhandelen en vertellen we je de voor- en nadelen van crypto brokers en in het specifiek BCM. Ook vertellen we alles over de handelskosten en hoe het registratieproces bij BCM verloopt.
Na het doornemen van deze BCM review kom je erachter wat Bitcoin Meester de afgelopen jaren veranderd heeft en waarom dit platform eigenlijk te duur is geworden en klanten weglopen naar de concurrentie.
Zoals gebruikelijk beginnen we ons artikel met een mooie introductievideo, om je alvast even kennis te laten maken met de materie. En wie kan zo’n praatje beter houden dan het platform zelf? Precies, niemand! Daarom laten we BCM eerst zelf even aan het woord, voordat wij onze BCM review en handleiding beginnen. Om in de stemming te komen: hier een video met BCM uitleg!
Samenvatting BCM review
BCM (vroeger bekend als Bitcoin Meester) had een groot marktaandeel in Nederland, voornamelijk door het grote aanbod. Helaas voor BCM worden zij links en rechts ingehaald door de concurrentie. Inmiddels heeft BCM niet meer het grootste aanbod (dat is Bitvavo) en worden klanten niet blij van de hoge, niet-transparante kosten. Eigenlijk hetzelfde wat met Litebit is gebeurd (die inmiddels is gestopt).
De nieuwe website en app moet verbetering brengen, maar de kosten zijn nog steeds niet transparant zichtbaar en worden nergens vermeldt. Dit betekent dat je niet weet wat je betaalt per transactie en dat kan duur te komen staan.
Het is uiteraard wel een betrouwbare partij en ze hebben een registratie bij De Nederlandsche Bank. Je kan er eenvoudig crypto kopen via iDEAL, het kost je alleen veel.
BCMToday alternatief
De hoge kosten zorgen ervoor dat veel mensen opzoek zijn naar een BCM alternatief. Een goed alternatief voor BCM is Bitvavo. Hier betaal je maximaal 0.25% per transactie, krijg je exchange functionaliteiten en heb je keuze uit veel meer crypto’s.
De verschillen tussen een broker en een exchange
Wanneer je aan de slag wilt gaan met het kopen van crypto, dan kun je dit op verschillende manieren doen. De meest gangbare manieren zijn om dit via een crypto broker of via een crypto exchange te doen. Het belangrijkste verschil? Met een crypto exchange zit je zelf vooral aan de knoppen en het is veel goedkoper. Via een crypto broker geef je dit proces uit handen en hier betaal je vervolgens een vergoeding voor.
Je kunt een crypto broker dan ook zien als een hele eenvoudige schil om een veel complexere crypto exchange heen. Waar je op een crypto exchange dus zelf allemaal stappen moet uitvoeren, kun je een crypto broker gewoon opdracht geven om voor jou een bepaalde crypto aan te schaffen en klaar is Kees. Of Rita. Of hoe je ook heet. Daarnaast heeft een crypto broker vaak wat meer en makkelijkere betaalmogelijkheden om mee te kunnen investeren. Zo heb je bijvoorbeeld geen creditcard nodig, maar kun je gewoon lekker met iDeal en je Nederlandse betaalrekening aan de slag. Wel zo simpel!
Wat is een exchange?
Een exchange is een handelsvloer voor verschillende cryptocurrency’s. De betreffende cryptocurrency’s waar men mee handelt staan op de crypto-exchange zelf en de handel gebeurt ook op het platform van de exchange zelf. Bekende exchanges zijn Binance, Kraken en het Nederlandse Bitvavo. BCM is dus zelf geen exchange, maar een broker (en een dure).
Wat is een broker?
Een broker is een tussenpersoon tussen de handelaar en een crypto-exchange. De broker heeft de betreffende cryptocurrency’s dus niet in zijn eigen bezit, maar fungeert als tussenpartij. Tradingplatforms van exchanges kunnen vaak complex zijn, waar een broker dus een simpele uitkomst in biedt. Daarnaast is een broker vaak laagdrempeliger, kun je er eenvoudig terecht met verschillende betaalopties, maar is het wel aanzienlijk duurder dan alles zelfstandig via een crypto exchange te laten verlopen.
Wat is het verschil tussen een exchange en een broker?
Het verschil tussen een exchange en een broker is dus het zelf aan de knoppen zitten versus eenvoud. De ene optie is niet beter dan de andere. De ene persoon die graag de complexiteit induikt en zelf aan de knoppen wil zitten handelt op een exchange. De andere persoon vindt een stuk gebruiksgemak en eenvoud prettiger en verkiest daardoor een broker als tussenpersoon.
Ben je op zoek naar een goede exchange? Dan heb je aan dit artikel niet zo gek veel. BCM is namelijk een crypto broker pur sang. Op BCM zit je dus zelf niet direct aan de knoppen, maar kun je wel enorm eenvoudig tegen een vergoeding je eigen crypto laten aankopen, zonder dat je hiervoor de ingewikkelde materie van veel platforms hoeft te begrijpen. Hiervoor betaal je verstopte kosten die niet transparant worden getoond.
BCM handleiding
Het is tijd voor een heldere BCM uitleg. Hoe maak je een BCM account aan? Hoe ga je ermee aan de slag? Hoe kun je op BCM Bitcoin kopen? Hoe kun je op BCM Bitcoin verkopen? We nemen je rustig mee langs alle stappen, zodat jij ook via BCM je cryptocurrency’s kunt verhandelen, net als vele anderen! Het is ontzettend eenvoudig, beloofd!
Een BCM account aanmaken
Voordat je daadwerkelijk op BCM aan de slag kunt, is het noodzakelijk dat je een BCM account aanmaakt. Dit BCM-account moet vervolgens gecontroleerd worden, vanuit de wetgeving rondom KYC (Know Your Customer).
Via de website van BCM maak je eenvoudig een account aan. Vul je voor- achternaam en e-mailadres in, kies een wachtwoord en doorloop de stappen.
Let op: Omdat je straks je naam zult moeten verifiëren adviseren wij je om uitsluitend je juiste gegevens door te geven. BCM is net als andere crypto partijen in Nederland verplicht om een verificatie-controle uit te voeren.
Je BCM account valideren
Zodra je je gegevens hebt opgeslagen, ontvang je ter bevestiging nog een e-mail op het door jou doorgegeven e-mailadres. Nadat dit is bevestigd wordt het tijd om je KYC-verificatie door te voeren. In de praktijk is het hiervoor nodig dat je jezelf via het internet legitimeert met een identiteitsbewijs of een ander geldig verificatie-document.
Het lijkt misschien spannend om over internet gegevens zoals je ID-kaart en adresgegevens te verstrekken, maar het is tegenwoordig een must bij alle respectabele crypto exchanges en brokers dat zij moeten kunnen aantonen wie hun klanten zijn. Dit wordt verplicht vanuit de DNB en de Nederlandse wet-en regelgeving.
Uiteraard doen ze dit niet om irritant te zijn, maar om praktijken als witwassen van geld en terrorisme financiering tegen te gaan. Wanneer je dus niet van plan bent om terroristen te financieren via crypto of geld wit te wassen, kun je dus rustig doorgaan met het verificatieproces.
De verificatie bestaat uit een controle van je e-mailadres, je ID-kaart of paspoort, je rekeningnummer (of creditcard) en je telefoonnummer. Je zou zeggen dat dit een flinke controle is, maar BCM heeft het registratie- en verificatieproces ontzettend laagdrempelig en eenvoudig gemaakt.
Nadat de verificatie succesvol is afgerond kun je aan de slag op BCM!
BCM geld storten
Nu je account definitief klaar is voor gebruik, is het tijd om Bitcoin te kopen op BCM. Of wellicht een andere crypto. Om dit mogelijk te maken, moet je eerst je account voorzien van wat vermogen.
Gelukkig gaat dat allemaal erg vlot en handig en biedt BCM een uitgebreide hoeveelheid aan betaalmogelijkheden aan. Ga via je account naar je “Portefuille” en kies voor storten. Kies de door jou gewenste betaalmethode, voer het aantal euro’s in wat je wilt storten en doorloop de betaalprocedure. Je kunt hierna direct aan de slag!
BCM crypto kopen
Nu je je account hebt voorzien van wat vermogen is het tijd om je vermogen voor je aan het werk te zetten. Precies, je gaat opdracht geven om je eerste stukje Bitcoin (of een andere crypto) te kopen! Ook dat gaat weer erg eenvoudig bij BCM.
Ga via de website naar “Koersen & Coins” en selecteer de coin die je wilt kopen, bijvoorbeeld Bitcoin kopen. Vul de hoeveelheid in en druk op kopen. Simpeler dan dat kan het eigenlijk niet, toch?
BCM crypto verkopen
Via hetzelfde tabblad als waarop je de crypto aankoopt (het tabblad Koersen & Coins) kun je dus ook je crypto weer verkopen. Je selecteert de crypto die je wilt verkopen, je selecteert het aantal en je klikt op ‘Verkopen. Niet zo lastig he?
Het is overigens wel een vereiste dat de crypto die je wilt verkopen ook daadwerkelijk op de wallet van BCM (dus op het platform zelf) staan. Je mag ze dus niet in een andere externe wallet houden wanneer je besluit om ze te verkopen.
Na de verkoop kun je je saldo laten uitbetalen. Dit wordt dan doorgaans binnen 5 werkdagen overgemaakt op de creditcard of het rekeningnummer wat gekoppeld is aan jouw BCM account. Veel makkelijker dan dat wordt het leven niet.
De kosten van BCM
Een belangrijk aspect aan het traden van crypto zijn zaken als ‘gas’ en transactiekosten. Met name de transactiekosten hangen sterk af van op welk platform je besluit actief te zijn. BCM was als Bitcoin Meester een grote naam in Nederland, maar dat betekent helaas niet dat je voor een dubbeltje op de eerste rang zit. Hou er rekening mee dat de kosten bij BCM aanzienlijk zijn.
Ben je dus op zoek naar een iets goedkoper alternatief? Dan is wellicht Bitvavo een interessant platform voor je. Hou je juist van eenvoud? Dan is BCM een ontzettend simpel, prettig en overzichtelijk platform voor je cryptocurrency transacties.
Voor meer info over de kosten van BCM kun je onderstaand model raadplegen.
Over BCM
Bij een BCM review hoort natuurlijk ook een beetje achtergrondinformatie over het bedrijf zelf. Is BCM betrouwbaar? En waarom is het zo praktisch om via BCM crypto te kopen en te verkopen? Lees er alles over in de BCM uitleg hieronder. We beginnen met het BCM team.
BCM klantenservice
Het is erg interessant om te horen van mensen die op BCM ervaringen hebben opgedaan. Allereerst even wat praktische informatie over BCM als exchange.
Het is iets waar veel bedrijven last van lijken te hebben. Hoe groter het bedrijf en hoe meer mensen in dienst, hoe lastiger het lijkt om contact met ze te krijgen. BCM is wat dat betreft voor een crypto broker best behoorlijk bereikbaar.
Je kunt BCM bereiken via hun social media-kanalen, maar (op afspraak) ook via een bezoekadres. BCM spreekt gewoon lekker Nederlands, dus geen gedoe met een lastige taal.
Heb je een vraag die wat meer privé van aard is? Dan kies je er waarschijnlijk liever voor om per e-mail of telefoon contact te hebben. BCM klantenservice is te bereiken via helpdesk@bitcoinmeester.nl of lekker eenvoudig telefonisch via 085 007 6000.
De kwaliteit van BCM als crypto broker is volgens veel reviews nogal wisselend qua ervaringen. De ene persoon is blijer met BCM als platform dan de andere. Lees de reviews voor de zekerheid door voordat je aan de slag gaat op BCM. Over de klantenservice zijn de meeste klanten wel erg enthousiast.
Welke coins kan ik allemaal kopen op BCM?
De tijden dat je op BCM alleen terecht kon voor de grotere jongens zoals Bitcoin, Ethereum, Bitcoin Cash en Ripple liggen al een tijdje achter ons.
Vandaag de dag kun je voor meer dan 200 cryptocurrency’s terecht op BCM. Dat zijn er natuurlijk flink wat, maar er zijn ook een aantal crypto exchanges te vinden waarop het aanbod nog uitgebreider is.
Tegelijkertijd heeft BCM al deze crypto wel lekker beschikbaar in het doodeenvoudige simplistische systeem, waardoor je nooit lang zit te klooien om een crypto aan te kopen. Wel zo makkelijk dus! BCM is dan ook de Nederlandse crypto broker met het allergrootste aanbod van Nederland. En daar zijn ze trots op!
Ben je op zoek naar een specifieke crypto? Kijk dan in totaaloverzicht van BCM welke crypto zij allemaal aanbieden!
De voor- en nadelen van BCM
Elke partij heeft specifieke onderdelen waarop ze zich onderscheiden van concurrenten. Het maakt ze uniek. Zo heeft ook elke partij voor- en nadelen en hebben we de belangrijkste constateringen en ervaringen op een rijtje gezet in deze BCM handleiding en review.
De voordelen van BCM
- Zeer stabiel platform
- De grootste aanbieder van crypto als broker in Nederland
- Enorm gebruikersvriendelijk
- Praktische interne wallet
De nadelen van BCM
- BCM is als crypto broker absoluut het duurste platform van Nederland qua kosten.
- Er zijn in vergelijking met bijvoorbeeld Binance minder crypto die je kunt kopen, maar wel meer dan andere crypto brokers.
Conclusie BCM review
Voor ons zijn een aantal dingen belangrijk. Betrouwbaarheid, de kosten, de support en het gebruiksgemak. Wat dat betreft heeft BCM betrouwbaarheid enorm hoog in het vaandel staan. Transacties verlopen eenvoudig en snel. Op BCM crypto kopen is een fluitje van een cent. Ook op BCM crypto verkopen is net zo makkelijk – zo niet makkelijker – als het kopen van crypto.
Toch komt deze eenvoud met een stevige prijs. Wil je graag de kosten in eigen hand houden en een beetje prijsbewust zijn? Dan is BCM wellicht niet de meest goedkope keuze. Wel krijg je hier natuurlijk heel veel voor terug. Het zal dus voor iedereen weer verschillend zijn in welke mate een crypto broker als BCM een verstandige keuze is. Het hangt ook af van je eigen niveau in crypto.
In deze BCM review zijn we vooral op zoek gegaan naar BCM ervaringen van klanten en hebben we geprobeerd om een BCM handleiding samen te stellen, waarmee we iedereen die BCM klant is of klant wil worden op weg helpen naar een positieve ervaring. En mocht je toch tegen vragen aanlopen? Dan staat de BCM klantenservice altijd voor je klaar!
BCM Review FAQ
Wat is BCM?
BCM is een crypto broker die het kopen en verkopen van crypto's makkelijk maakt in Nederland.
Is BCM betrouwbaar?
BCM heeft een registratie bij de Nederlandsche Bank, iDEAL integratie en een KvK inschrijving. BCM is dus zeker een betrouwbare partij.
Wat zijn de kosten bij BCM?
De BCM kosten zijn onduidelijk en niet-transparant. Voorheen waren de kosten zo'n 1% per transactie, dit is zeer hoog in vergelijking met de concurrentie.
Is BCM de juiste keuze voor cryptohandel?
Wij vinden van niet, voornamelijk door de hoge kosten. Hierdoor maak je direct na aankoop verlies, en dat wil je niet. Er zijn goedkopere alternatieven.