Home » Blog » Wat is Solana? Uitleg SOL koers en verwachting en alles wat je moet weten over SOL

Wat is Solana? Uitleg SOL koers en verwachting en alles wat je moet weten over SOL

De ontwikkeling van cryptocurrencies en blockchain gaat iedere dag verder en zet ontwikkelaars voor nieuwe uitdagingen. Beveiliging en schaalbaarheid zijn daarbij cruciale factoren. De Solana-blockchain wil een beslissende rol spelen in deze ontwikkeling en een oplossing bieden voor bekende problemen waar veel blockchains (zoals Bitcoin) tegenaan lopen. We leggen je in dit artikel uit wat Solana is en hoe je de cryptomunt (SOL) moet kopen.

Wat is Solana (SOL)?

Tot nu toe werd Ethereum beschouwd als het belangrijkste platform voor smart contracts en allerlei andere toepassingen. Naarmate het aantal gebruikers toeneemt, neemt echter ook de behoefte toe om alle transacties op de blockchain te verwerken. Hoewel Ethereum druk bezig is om Ethereum 2.0 te lanceren, waarmee ze een hoop problemen willen oplossen, is het succes en de implementatie van deze versie tot nu toe nog niet gegarandeerd. Het is nog afwachten of 2.0 ook daadwerkelijk zo goed gaat werken als we verwachten.

Daarom hebben talrijke andere projecten zich gespecialiseerd in het oplossen van deze problemen en willen zij als alternatief fungeren. In tegenstelling tot bijvoorbeeld Near Blockchain vertrouwt het project echter niet op het mechanisme van sharding.

Solana kan ook rekenen op een team van ervaren ontwikkelaars en professionals uit verschillende bedrijfstakken. Het bedrijf achter het project heeft zijn hoofdkantoor in San Francisco en heeft verschillende kantoren in San Diego en Boulder. Het doel van de onderneming is een efficiënte oplossing te creëren voor schaalbare toepassingen. Deze moet in staat zijn een zeer groot aantal toepassingen te verwerken, en tevens gebruiksgemak bieden. Zie hieronder de gehele ecosysteem van Solana.

solana-ecosystem

Het team van Solana

solana-team

De Solana Foundation bestaat uit een team met jarenlange ervaring. Het is daarom ook belangrijk om hierbij stil te staan. Hoe meer ervaring een team heeft, hoe groter het vertrouwen dat je in het project kunt hebben. Veel ontwikkelaars van Solana hebben in het verleden al gewerkt aan bekende projecten voor bijvoorbeeld Intel, Apple en Dropbox.

Anatoly Yakovenko. De oprichter van de Solana Foundation is Anatoly Yakovenko. Hij heeft reeds projecten geleid in de ontwikkeling van operationele systemen bij Qualcomm, alsook van distributiesystemen bij Mesosphere. Bij Dropbox werkte hij aan optimalisatie voor het comprimeren van gegevens. Hij bezit ook twee octrooien voor krachtige besturingssysteembesturingsprotocollen en is een van de ontwikkelaars van BREW.

Greg Fitzgerald.Greg Fitzgerald is een lead architect bij Solana en verantwoordelijk voor de ontwikkeling van embedded systemen. Hij was ook betrokken bij het BREW-besturingssysteem en heeft verschillende open source-projecten gepubliceerd, waaronder een analyse-instrument voor licenties.

Raj Gokal.Raj Gokal is verantwoordelijk voor het product en de financiën. Met meer dan tien jaar managementervaring wordt hij beschouwd als een expert op dit gebied. Hij is de oprichter van het medische bedrijf Sano, en tevens de hoofd-productmanager bij Omaha Health.

Eric Williams.Met een PhD in natuurkunde, is Eric Williams een van de leiders bij Solana die zich richt op Data Science en Token Economics. Na zijn afstuderen was hij ook betrokken bij Omaha Health als senior-leider in kankeronderzoek.

Het team van de Solana Stichting telt dus talrijke professionals met ontzettend veel ervaring op diverse gebieden. We kunnen er dus zeker van zijn dat ze weten waar ze over spreken, en een mooi project zullen neerzetten met Solana.

Hoe werkt Solana?

De blockchain van Solana is gebaseerd op acht verschillende innovaties die het project fundamenteel ondersteunen. Het is een open source project dat de programmeercode publiceert en voor anderen toegankelijk maakt. Het werd opgericht in januari 2018 en het mainnet is al online sinds maart 2020.

Het doel van het bedrijf is om de snelste éénlaagse oplossing voor gedecentraliseerde applicaties (dApps) te ontwikkelen. Tot nu toe werd Ethereum beschouwd als de blockchain bij uitstek voor de meeste projecten, maar dit is onder toenemende kritiek komen te staan vanwege een gebrek aan schaalbaarheid. Als gevolg daarvan zijn er al verschillende projecten opgedoken die als serieuze concurrentie voor Ethereum worden beschouwd. De Solana-blockchain kan hier scoren met verschillende technologieën als alternatief.

Proof of History

Om een consensus op het netwerk te handhaven, moeten de deelnemers zich afstemmen op een gemeenschappelijke tijd. Proof of History (PoH) creëert een protocol dat kan bewijzen dat een bepaalde gebeurtenis op een bepaald tijdstip heeft plaatsgevonden. Het zijn dus niet de lokale kloktijden van de afzonderlijke nodes die van belang zijn, maar de tijd van de gemeenschappelijke database. Vertragingen in het netwerk hebben geen negatief effect op de snelheid van het netwerk, in tegenstelling tot bijvoorbeeld de Bitcoin-blockchain.

Sealevel

Sealevel staat toe dat smart contracts parallel met elkaar werken. Hierdoor kan de Solana-blockchain veel schaalbaarder zijn. Andere blockchains, zoals EOS WASM, vertrouwen op een enkel smart contact dat de staat wijzigt.

Tower PFT

Tower PFT is een eigen implementatie van PBFT (Practical Byzantine Fault Tolerance) en vermindert de vertraging. Hier dient het Proof of History als een gemeenschappelijke globale tijdbron in het netwerk.

Pipeline

Pipeline stelt de Solana-blockchain in staat om meerdere datastromen van verschillende hardware-apparaten tegelijk te verwerken. Het gaat hier dus om de nodes. Door de individuele stromen slim te rangschikken, worden de middelen geoptimaliseerd.

Turbine

Om een zeer hoge schaalbaarheid te bereiken, steunt Solana op BitTorrent en het UDP (User Datagram Protocol). Dit verhoogt ook de veiligheid. Met 50.000 transacties per seconde is de Solana-blockchain een van de snelste blockchains van dit moment. Tegelijkertijd worden per transactie slechts kosten van 0,0001 US dollar gerekend.

Golfstroom

Net als bij andere cryptocurrencies, slaat de blockchain alle verzoeken eerst op in een mempool. Dit kun je vergelijken met een soort wachtlijst, waar transacties op staan voordat ze in een blok worden opgenomen. Ze blijven daar totdat het verzoek naar het netwerk gaat voor verwerking en de transactie plaatsvindt. Terwijl Bitcoin en Ethereum gemiddeld 20.000 tot 100.000 onbevestigde transacties in de mempool houden, kan Solana ze binnen enkele seconden verwerken dankzij de hoge transactiesnelheid.

Opslag van gegevens

Omdat blockchains enorme hoeveelheden gegevens moeten verwerken en opslaan, lopen veel projecten tegen de grenzen van fysieke opslag aan. Solana vertrouwt op zijn eigen versie van Proof of Replication, die Filecoin in 2017 introduceerde. Dit houdt in dat gegevens worden opgeslagen in gecodeerde hashfuncties, die aanzienlijk minder opslagruimte nodig hebben. Ongeveer 4 petabytes aan gegevens worden jaarlijks gegenereerd door de Solana-blockchain.

Gedecentraliseerde applicaties (dApps) worden steeds populaider

Dankzij de blockchaintechnologie heeft het concept van gedecentraliseerde applicaties (dApps) veel aandacht gekregen. Terwijl bij gecentraliseerde applicaties vaak één enkele functie beslist over het succes van een onderneming, kunnen dApps veel problemen in een keer oplossen.

Het beheer kan bijvoorbeeld worden gedaan door alle deelnemers, die stemrecht krijgen via tokens. Daardoor ontwikkelt een project zich meer in overeenstemming met de belangen van de gebruikers en is het minder vatbaar voor verkeerde beslissingen van één persoon.

Iedereen wil natuurlijk zijn blockchain de beste voorwaarden om een zeer hoog niveau van veiligheid te waarborgen bij de opslag van gegevens. Steeds vaker zijn databases met gevoelige gegevens het doelwit van hackers. Hoewel individuele servers relatief onveilig zijn, maken blockchain en de gedecentraliseerde opslag het mogelijk om hogere veiligheidsnormen te hanteren.

Vooral door Decentralized Finance (DeFi) is een nieuwe sector ontstaan die financiële transacties op de Blockchain mogelijk maakt. Via smart contracts vinden contracten digitaal en zonder tussenpersoon plaats, terwijl de veiligheid toch behouden blijft, of vaak zelfs veel beter is.

In de toekomst moeten steeds meer toepassingen en machines ook autonoom kunnen functioneren. De gedecentraliseerde applicaties zijn hier ontzettend belangrijk voor, omdat ze dit kunnen doen zonder dat er manipulatie mogelijk is. Gebruikers kunnen dan met het volle vertrouwen een dApp gebruiken, zonder tussenpersoon die toe hoeft te zien op de veiligheid.

De cryptomunt van Solana (SOL)

De SOL-coin wordt in het netwerk gebruikt om vergoedingen te betalen. Hoe meer toepassingen er zijn op de Solana-blockchain, hoe hoger de vraag naar het SOL-coin. Daarnaast wordt er een Proof of Stake functie gebruikt, waarmee houders van het token worden beloond wanneer ze de token staken.

Volgens Coinmarketcap bedraagt het maximale circulerende aanbod 492.196.890 tokens, waarvan er in het begin van 2021 al zeker 268.331.978 zijn vrijgegeven. Wanneer je de actuele informatie omtrent de tokencirculatie wilt zien, is het aan te raden om naar Coinmarketcap te gaan.

Meer dan de helft van het totale aantal tokens is dus al uitgegeven. Sommige beleggers verwachten dat de prijs in de toekomst zal stijgen, omdat het aanbod nieuwe tokens op een gegeven moment zal gaan stoppen. Wanneer de vraag dat blijft toenemen, zal dit betekenen dat de prijs stijgt. Je zou hierop dus kunnen baseren dat het kopen van SOL een goede investering is, al zul je hier eerst natuurlijk wel onderzoek naar moeten doen.

Begin 2021 is de coin van Solana in waarde gestegen, en is het gemiddeld 20 Amerikaanse dollar waard. Deze stijging vond plaats op hetzelfde moment dat veel andere altcoins ook in waarde stegen, eveneens als Bitcoin (wat de meest waardevolle cryptomunt is).

Solana(SOL) Koers

SOL kopen

Wil je de cryptomunt van Solana, SOL, kopen? Dat kun je doen op verschillende exchanges. We raden je aan om dit te doen op een grote crypto exchange zoals Binance of Bitvavo. Deze exchanges hebben namelijk een hoge liquiditeit, waardoor je er altijd SOL kunt kopen.

Het is ook mogelijk om SOL te kopen bij gedecentraliseerde exchanges (DEX’s), al is het een stuk lastiger om hier een aankoop te doen. Daarom raden we je aan om te kiezen voor Binance of Bitvavo. Sinds February 2021 kun je nu ook SOL kopen op Bitvavo. Vul hieronder in hoeveel SOL je wilt kopen op Bitvavo.

Hoe kan ik SOL bewaren?

SOL is een bekend en veelgebruikte cryptomunt. Daarom kun je SOL in bijna iedere online wallet bewaren. Denk hierbij aan de wallet van de crypto exchange die je gebruikt. Het is in de meeste gevallen ook mogelijk om SOL op een hardware wallet op te slaan, al zal dit per merk en soort wallet verschillen. Kijk daarom even goed naar de ondersteunde munten van de hardware wallet die je gebruikt (of wilt gaan kopen), zodat je zeker weet dat je SOL kunt bewaren op de cold wallet. 

Wanneer je voor een veilige opslag wilt gaan, is het slim om voor een hardware wallet te kiezen. Deze scheidt de cryptomunten namelijk van het internet, waardoor de kans op een hack vele malen kleiner is dan bij een online wallet.

Is het slim om in Solana te investeren?

De blockchain van Solana en de cryptomunt SOL groeien naarmate het aantal gebruikers toeneemt. Met de groei van de Solana-blockchain komt er een hogere vraag naar de Solana-munt. Dit kan interessant zijn voor beleggers die van een prijsstijging willen profiteren. Maar is het wel slim om te investeren in Solana?

Voordat je in cryptomunten investeert, is het verstandig om een paar dingen in gedachten te houden. Zo moet je eerst weten hoe een project werkt, wat het doel is en wie er in het team zit. Door dit te onderzoeken, ben je bezig met een fundamentele analyse. Je kunt er echter ook voor kiezen om een technische analyse te maken. Bij een technische analyse kijk je naar de koerscijfers van een cryptomunt, om er zo achter te komen of het een goed moment is om SOL te kopen of te verkopen. Zo zorg je ervoor dat je de kans op een verlies zo klein mogelijk maakt.

Conclusie

Aangezien Solana zich richt op zeer grote schaalbaarheid, heeft het project veel kansen. Snelle prestaties zijn een van de belangrijkste criteria voor het succes van een blockchain. Met 50.000 transacties per seconde is Solana een van de beste alternatieven voor Ethereum. Solana lost met hun blockchain dus problemen op waar veel andere blockchains last van hebben, en niet opgelost krijgen.

Bovendien kan Solana ook hun waarde nog eens overtuigen met de bekende partnerschappen die ze hebben. Hiertoe behoren bijvoorbeeld Chainlink, Arweave, Kin, Fortmatic en FTX. Tot de investeerders behoren ook enkele van de bekendste kapitaalverstrekkers op het gebied van cryptocurrencies, waaronder CMCC Global, Foundation Capital en Multicoin Capital. Naast het idee, hangt de ontwikkeling van het project ook in beslissende mate af van de financiële middelen. Aangezien Solana kan rekenen op goede investeerders, is de toekomst van het bedrijf op dit moment niet in gevaar.

Aangezien Solana nog een zeer jong project is, zijn er nog veel mogelijkheden voor ontwikkeling. Er kunnen echter al veel factoren worden aangewezen die wijzen op succes in de toekomst.

Over de auteur

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Scroll naar boven