Home » Blog » Wat is The Sandbox? Uitleg SAND koers en verwachting en alles wat je moet weten over SAND

Wat is The Sandbox? Uitleg SAND koers en verwachting en alles wat je moet weten over SAND

Het internet bracht ons allemaal samen in één groot internationaal en digitaal netwerk waar de mogelijkheden eindeloos zijn. In het verleden was het creëren van een virtuele wereld al een groot succes, laten we denken aan games zoals The Sims of RollerCoaster Tycoon. Met de ontwikkeling van de blockchaintechnologie en de populariteit van non-fungible tokens, zag deze virtuele- en gedecentraliseerde gamewereld het levenslicht.

Game-industrie

De blockchain technologie breidt zich steeds verder uit naar andere facetten van de samenleving. De laatste trend die we zien in 2020 en 2021 zien is de komst van non-fungible tokens en de verdere ontwikkeling van de game-industrie. Als we platformen als CoinGecko raadplegen, kunnen we alle tokens bekijken die gebaseerd zijn op een bepaald marktsegment. Als we de categorie gaming raadplegen, zien we dat de groei van alle game-gerelateerde coins exponentieel is gestegen de afgelopen periode. Met momenteel 25 coins in de lijst, vermoeden we dat deze lijst in de toekomst nog groter gaat worden. 

Wat is The Sandbox?

The Sandbox is een gecentraliseerde virtuele wereld, gemaakt voor en door de gebruikers zelf. Deze virtuele wereld is gebouwd op Ethereum-blockchain (ERC20) waarbij spelers kunnen bouwen, land bezitten en geld verdienen met de SAND-token, de belangrijkste token in het decentrale platform. Dit is een utility-token, deze hebben een functie binnen het platform. Zo gebruiken spelers deze om aankopen te doen in de virtuele wereld.

sandbox-marketplace

Spelers kunnen zelf digitale assets maken, beter bekend als non-fungible tokens. Dit zijn unieke creaties binnen het platform die ze uploaden naar de marketplace om in-game toepassingen te realiseren in en voor het platform. Momenteel heeft The Sandbox meer dan 50 partners waaronder CryptoKitties. Deze cryptokitties waren een echte hype in 2017 wanneer het een all-time-high bereikte met het aantal transacties. Cryptokitties werkt op de blockchain van Ethereum waarbij iedere CryptoKitty een unieke digitale asset is en eigendom van de gebruiker. 

The Sandbox wil inzetten op de verdere ontwikkelingen van gaming, dit op de blockchaintechnologie. Door middel van een decentraal karakter willen ze een parallelle digitale wereld creëren waarbij spelers land kunnen kopen, verkopen en zelfs inkomsten kunnen genereren door middel van deze NFT’s. 

Een extra toepassing op het platform is de Game Makers, gebruikers kunnen deze gebruiken om gratis 3D-games te ontwikkelen en te lanceren. Hierdoor heeft elke gebruiker de mogelijkheid om zelf zijn creaties mogelijk te maken in deze virtuele en decentrale wereld. Andere spelers kunnen deze games aankopen om zelf te gaan gebruiken. Gebruikers van het platform kunnen dus ook hun positie monetariseren. In het verleden zijn er stukken land verkocht voor maar liefst 45 Ethereum, een huidige waarde van ongeveer 90.000 US dollar.

Ontstaan The Sandbox

The Sandbox werd reeds gelanceerd in 2011, zeer vroeg als we kijken naar de wereld van blockchain en technologie. Deze lancering gebeurde via Pixowl, een mobiele game studio. Ze hebben afgelopen jaren hard gewerkt om het platform steeds te innoveren.

Er is een gelimiteerde voorraad van SAND-tokens, namelijk 3.000.000.000 tokens. In maart 2021 zien we dat hiervan ongeveer 23% van het totale aanbod beschikbaar is. Van deze totale voorraad werd ongeveer 25% vastgehouden in een bedrijfsreserve en 31% werd verdeeld tussen de oprichters en de teamleden. 

sandbox

Doelstelling The Sandbox

Games zoals MineCraft zijn ontzettend populair en The Sandbox speelt in op deze populariteit door de game-ervaringen naar een hoger niveau te tillen. Deze games worden nog steeds centraal bestuurd. Dit wil zeggen dat een gebruiker enkel kan realiseren wat mogelijk is gemaakt door de makers van deze games. Hierdoor ben je slechts een gebruiker en geen onderdeel van een in-game platform. The Sandbox wil op een decentrale manier iedereen mee gebruikersrecht geven. Zo kunnen ze door middel van non-fungible tokens (NFT’s) mee het landschap bepalen van The Sandbox en hier ook nog tokens mee verdienen. 

The Sandbox wil vooral alle beperkingen tot op heden overwinnen en de mogelijkheden aantonen van de gamingindustrie op de blockchain technologie. 

SAND-token

Sand-token is de native utility-token van het platform. Deze ERC20-token is essentieel om deel te nemen aan deze real-life gaming ervaring. Het is gebouwd op de blockchain van Ethereum en wordt gebruikt voor alle transacties, gaande van aankopen van land tot verkoop van non-fungible tokens. In een decentraal netwerk wordt het platform gereguleerd door de spelers zelf, zo kunnen ze ervoor kiezen op games te ontwikkelen waarbij je beloond wordt met SAND-tokens indien je bepaalde levels hebt voltooid. Maar de SAND-token wordt ook gebruikt om extra gadgets aan te kopen waarmee je je avatar kan personaliseren.

In eerste instantie is SAND-token hét betaalmiddel om je virtueel stuk land te kopen. Wanneer je het platform binnenkomt, krijg je een virtuele kaart met allemaal verschillende percelen. Deze percelen kan vervolgens gaan verhandelen in het netwerk. 

Staking 

Voor een investeerder is staking interessant omdat het een manier is van passieve inkomsten. Je krijgt meer SAND-tokens door deze beschikbaar te stellen in een liquiditeitspool. 5% van alle transactievolume dat wordt uitgevoerd in SAND-tokens worden met 50% toegewezen aan deze stakingpools als beloning voor de investeerders die hun SAND-tokens staken. De overige 50% gaat naar de ‘foundation’ van het platform.

Foundation

De foundation heeft als doel om het huidige ecosysteem van The Sandbox te ondersteunen. Ze willen The Sandbox ook aanbieden op beurzen om content en game-productie van hoge kwaliteit te stimuleren op het platform. Volgens hun officiële whitepaper hebben ze al meer dan 15 grote game-projecten gefinancierd en al meer dan 100 artiesten toegekend om NFT te produceren op het platform. 

LAND-token

Naast de native token zijn er nog andere tokens opgenomen in The Sandbox. LAND-token staat symbool voor het perceel dat jij bezit, waar jij in hebt geïnvesteerd. Op dit LAND kan een spel van VoxEdit worden gebouwd en ontwikkeld. 

Governance

Het platform beloont spelers die een groter aandeel hebben, heb je meer onroerend goed en meer SAND-tokens? Dan heb je meer mogelijkheden. Zo kan je zelf het spel beïnvloeden. Het fungeert als een governance-token waarbij je zelf kan stemmen over de belangrijkste elementen en ontwikkelingen die plaatsvinden bij The Sandbox. Dit gebeurt door middel van een DAO. Nu ben je niet langer een gebruiker, maar ben je als het ware mee onderdeel van het platform en kan je meewerken aan de toekomst van The Sandbox. 

Decentralized Autonomous Organization (DAO)

DAO staat voor gedecentraliseerde autonome organisatie. Dit is een open-source blockchain protocol dat bepaald is door een reeks vastgestelde regels. Deze zijn gemaakt door een select groepje leden en worden allemaal automatisch uitgevoerd zonder tussenkomst van een tussenpersoon of centrale organisatie. De regels zijn vastgelegd in een open source computercode en worden automatisch geïmplementeerd. 

Deze programmaregels en de daaropvolgende acties worden vastgelegd aan de hand van een blockchain-grootbroek. Dit op een beveiligde en transparante manier, waarbij niemand er geen fraude kan ontstaan dankzij de tijdstempel en distributie van de informatie naar het netwerk. 

Producten

Het grootste voordeel van en decentraal netwerk is dat er geen centrale organisatie regels bepaalt op het platform. Dit geeft gebruikers de vrijheid om zelf te creëren wat zij willen. Met behulp van een aantal producten op het platform kunnen gebruikers van het platform op een eenvoudige en doeltreffende manier te werk gaan met hun creaties.

Game Maker

De Game Maker is een gratis 3D-softwaretool waarbij spelers hun creativiteit de vrije loop kunnen laten en 3D games kunnen bouwen. Er is bewust rekening gehouden met gebruiksvriendelijkheid, zo is er geen programmeerkennis- of ervaring nodig en werkt het systeem met een eenvoudig drag-and-drop systeem. Met deze tool kunnen ze op hun eigen stukje land een virtuele wereld creëren die aansluit bij hun wensen. 

Marketplace

The Sandbox is interessant voor gebruikers omdat het ook een verdienmodel heeft. Je kan niet alleen je eigen non fungible token (NFT) ontwikkelen, maar je kan deze ook te koop aanbieden via het in-game platform Marktplaats. Het kan zomaar zijn dat een speler een NFT ontwerpt waar andere spelers in geïnteresseerd zijn, dan kunnen deze voor vaak zeer interessante bedragen verkocht worden. 

VoxEdit

Waarbij de Game Makers de focus legt op een hele game-ontwikkeling, kan je bij VoxEdit gebruik maken van een softwareprogramma waarbij je 3D-objecten kan maken en animeren. Denk bijvoorbeeld aan gereedschap en gebouwen of zelfs geanimeerde dieren, de mogelijkheden zijn eindeloos. 

voxedit

Je hebt natuurlijk verschillende softwaretools waarmee je je eigen kunst kan modelleren. Maar wat VoxEdit uniek maakt is dat het op artiesten is gericht. Dit is mogelijk gemaakt door de gebruiksvriendelijke interface en de krachtige en eenvoudige tools waarbij makers kunnen creëren wat ze willen. Naast het proces van creatie, staan ze ook steeds in contact met het platform, waarbij ze feedback kunnen krijgen. Hierdoor worden ze gestimuleerd om andere zaken te creëren wat het leven in dit gameplatform voor andere gebruikers gemakkelijker zou kunnen maken.

sandbox-beweeg

Voor de animatie maakt het systeem van VoxEdit gebruik van een bepaald hiërarchiesysteem. De artiest kan dus alles manipuleren op verschillende niveaus. Het is volgens The Sandbox het enige Voxel-softwaremodel waarbij je de digitale assets kan modelleren én animeren. Zodra de gehele constructie gemaakt is door de gebruiker, kan hij op zoek gaan naar geschikte animatie door zijn creatie op te delen in een tijdlijn. Deze werkt zoals een videobewerkingssoftware waarbij je het geheel gaat opsplitsen in verschillende delen, zodat je elke laag individueel kan aanpassen en bewerken. 

Circulaire economie 

Een belangrijk onderdeel van The Sandbox-protocol is het creëren van een circulaire economie voor alle deelnemers. Dit betreft zowel spelers, makers, curatoren maar ook LAND-eigenaren. Door iedereen in interactie met elkaar te laten treden op verschillende niveaus en ook handel te laten uitvoeren tussen iedereen, houdt the Sandbox de circulaire economie in stand. Alle tokens in het platform zijn allemaal gebaseerd op het ERC20-protocol, de blockchain van Ethereum.

Concurrentie

Hoewel de game-industrie op de blockchain enorm groeit, is The Sandbox niet het enige platform wat de brug wil slaan tussen de game-industrie en de blockchain technologie. Doorheen de jaren zijn er verschillende projecten ontstaan met een gelijkaardige missie:

Decentraland

Decentraland (MANA) was de eerste virtuele wereld gebaseerd op de blockchain van Ethereum waar gebruikers zelf de inhoud kon bepalen en applicaties konden creëren, experimenteren met NFT’s en er ook effectief geld mee verdienen. Net als bij The Sandbox is Decentraland, zoals de naam het al zegt, decentraal. Via een marktplaats, kan je ook bij Decentraland je eigen non fungible tokens creëren en verhandelen. De creatie gebeurt hier ook via een gemakkelijke ontwerptool om zoveel mogelijk gebruikers te stimuleren om gebruik te maken van het platform.

In tegenstelling tot andere platforms, is Decentraland niet ontwikkelend om op meerdere platforms te draaien.

Enjin

We hebben ook nog Enjin, een ander platform dat zich richt op blockchain-games. Het ecosysteem van Enjin maakt het mogelijk om gemakkelijk verschillende games te ontwikkelen op blockchain-platforms. Enjin focust zich vooral op de ontwikkeling, het beheer en de integratie van de blockchaintechnologie in games. 

De voornaamste doelstelling van Enjin is het verkrijgen van de acceptatie van de blockchaintechnologie door gebruik te maken van een eenvoudig ecosysteem voor makers en ontwikkelaars. Door net te focussen op een eenvoudige interface en gemakkelijke toegang, hoopt Enjin op deze manier de blockchaintechnologie van de game-industrie te introduceren bij het grote publiek.

Het team van Enjin is zelf volledig decentraal georganiseerd. De medewerkers zijn afkomstig van uit verschillende landen en hebben tot nu toe meer dan 52 miljoen blockchain-activa ontworpen.

Sandbox koers

Sandbox kopen?

Wil je de cryptomunt van Sandbox, SAND, kopen? Dat kun je doen op verschillende exchanges. We raden je aan om dit te doen op een grote crypto exchange zoals Binance of Bitvavo. Deze exchanges hebben namelijk een hoge liquiditeit, waardoor je er altijd SAND kunt kopen.

Het is ook mogelijk om SAND te kopen bij gedecentraliseerde exchanges (DEX’s), al is het een stuk lastiger om hier een aankoop te doen. Uiteindelijk raden we je aan om te kiezen voor Bitvavo.

Conclusie

Net zoals het hele technologische landschap, ontwikkelt de game-industrie zich snel. Van populaire games zoals FIFA tot Minecraft, gamers zijn allemaal op zoek naar een unieke ervaring. Door The Sandbox in een decentraal ecosysteem te laten opereren, hebben gebruikers de mogelijkheid om zelf mee te bouwen aan de toekomst van het platform. In plaats van een bestaand platform en een bestaand game, kunnen ze bij The Sandbox zelf mee gaan ontwerpen en ontwikkelen. 

The Sandbox heeft zijn concurrentie, maar het huidige ecosysteem legt de focus op tal van mogelijkheden. Denk aan de hoge mate van creativiteit die elke gebruiker heeft om te ontwerpen wat hij wil binnen het platform, maar ook de interactie. Gamers kunnen met vrienden op verschillende platformen gamen. Via de Marketplace kunnen de unieke digitale assets ook nog verkocht worden waarbij de gebruiker een aardig centje mee kan verdienen.

Over de auteur

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Scroll naar boven