Home » Blog » Wat is Compound? Uitleg (COMP) en koers en verwachtingen en alles wat je moet weten over COMP

Wat is Compound? Uitleg (COMP) en koers en verwachtingen en alles wat je moet weten over COMP

compound-crypto

Op een traditionele spaarrekening zet je geld op de bank en krijg je er rente over. Het probleem is dat de klanten van de bank het geld dat zij hebben gestort en waar ze dus rente over ontvangen, niet kunnen gebruiken zodra het op de bank staat. Je moet dus kiezen voor het één of het ander, en dat is jammer. Want wat als je het geld dat je verdient kunt uitgeven en toch kunt blijven sparen, zodat je er vervolgens rente over ontvangt? Dit is één van de vele problemen dat hopelijk wordt opgelost door Decentralized Finanance (DeFi).

Een van de bedrijven die deze dienst in de DeFi-wereld aanbiedt is Compound (COMP). Hieronder vertellen we hoe dit op Ethereum gebaseerde project mensen probeert te helpen toegang te krijgen tot hun spaargeld, terwijl ze er op hetzelfde moment nog steeds rente op verdienen.

Wat is Compound (COMP)?

Compound is een belangrijke speler in Decentralized Finance (DeFi), en draait in de Ethereum blockchain. Het principe is heel eenvoudig: gebruikers kunnen hun Ethereum tegen rente uitlenen. De eenvoud voor de eindgebruiker, de mogelijkheden en de talrijke integraties maken Compound een van de marktleiders binnen dit gebied.

Tegenwoordig is het ook een interface, maar daarvoor was Compound vooral bekend als een openbaar protocol. Het is dus via verschillende interfaces dat eindgebruikers toegang kunnen krijgen tot de diensten die Compound aanbiedt. Er zijn veel verschillende interfaces, te beginnen met de Compound toepassing zelf natuurlijk. Maar er zijn ook anderen interfaces, zoals Zerion of InstaDapp bijvoorbeeld. Zie hieronder waar Boxmining uitlegt wat Compound nou eigenlijk inhoudt.

Hoe werkt Compound (COMP)?

Compound is geen peer-to-peer leenprotocol. We bedoelen hiermee dat twee gebruikers geen directe interactie met elkaar hebben om een lening af te sluiten. Het werkt via een systeem van bundeling van door gebruikers beschikbaar gestelde middelen. Deze pools hebben verschillende parameters, afhankelijk van het soort token dat erop beschikbaar wordt gesteld. Deze parameters omvatten de verschillende rentevoeten van de leningen van deze fondsen, die algoritmisch worden bepaald. Het klinkt nu nog erg lastig, maar het is beter te begrijpen na het lezen van dit artikel.

De rente wordt berekend door de vraag en aanbod te bestuderen in verhouding tot de beschikbare middelen op het protocol. Deze tarieven zijn uniek voor elk beschikbaar token, en zijn van twee verschillende types. De rente die de lener zal betalen, zal immers niet overeenstemmen met de rente die een gebruiker die zijn fondsen op Compound inzet, zal ontvangen. Daartegenover staat dat de rente die de kredietverstrekkers ontvangen de helft is.

Lenen kan door het stellen van een waarborg. De munten als onderpand moeten groter zijn dan de geleende munten, met een factor die verschilt op basis van de soort token. Deze leencapaciteit verandert op basis van de verschillende factoren van vraag en aanbod op de markt. Daarom moet je eerst geld naar het protocol brengen om ervan te kunnen lenen. Je kunt op elk moment beslissen welke munten al dan niet als onderpand kunnen worden gebruikt. Dit zal dus invloed hebben op jouw vermogen om extra crypto’s te lenen. Zie hieronder een video hoe COMP wordt gebruikt.

Er zitten risico’s aan het gebruik van Compound

Het lenen van cryptomunten is niet niks en er bestaan vele risico’s, met name dat van liquidatie, indien het geleende geld jouw leencapaciteit op het protocol overschrijdt. Maar er kunnen ook andere risico’s bestaan, zoals gebreken in de smart contracts waaruit het protocol is opgebouwd, en in de orakels die informatie naar het protocol brengen.

Liquidatie kan plaatsvinden als de waarde van de geleende middelen hoger is dan de waarde van het onderpand. Als je wordt geliquideerd, kan een externe gebruiker tot 50% van je lening terugkopen met een beloning van 5%. Wees dus gerust: je verliest niet al je fondsen. In feite biedt Compound alleen het aantal tokens te koop aan dat nodig is om het onderpand terug te brengen tegen een tarief dat hoger is dan de vereiste 150%.

Beveiliging van Compound

Als het gaat om smart contracts en technische kwesties, laat Compound zijn code regelmatig controleren. De audit van smart contracts is nu een standaard in de blockchain, en maakt het mogelijk de risico’s van smart contracts te beperken. Alle code en informatie is openbaar, zodat elke gebruiker kan nagaan wat hij of zij gebruikt. Maar alleen bepaalde gebruikers kunnen de code echt bestuderen, aangezien het nodig is de concepten te beheersen en enige programmeerkennis te hebben. Er zijn beloningen beschikbaar voor gebruikers die bugs of andere gebreken in het protocol vinden.

Maar auditing is meer dan alleen een code review, en vanuit dit oogpunt doet Compound het vrij goed. In het verslag worden ook twee kwesties in verband met gedecentraliseerde financiering aan de orde gesteld. De Compound wordt momenteel beheerd door een kleine groep beheerders, die willekeurig over vele parameters beslissen. Zelfs als de gemeenschap stemt (zoals we in de rest van het artikel zullen zien) kunnen deze voorrechten leiden tot censuur van transacties, of zelfs diefstal van fondsen.

De verschillende beschikbare cryptomunten bij Compound

Nogal wat Ethereum tokens zijn op dit moment beschikbaar op het Compound protocol. Maar de belangrijkste zijn vooral de stable coins. Het zijn deze tokens die het meest interessant lijken in de context van een cryptomuntenlening voor de gebruikers. Zo vinden we op de verschillende platforms de mogelijkheid om naast Ethers, DAI en USDCoin tokens ook te lenen/lenen. Maar er zijn ook andere tokens beschikbaar, ook al zijn de volumes en de beschikbare fondsen veel minder belangrijk dan de drie belangrijkste tokens van het protocol.

De cTokens

Compound heeft een speciaal soort token ontwikkeld voor zijn protocol. Technisch gezien niets revolutionairs, want het zijn gewoon ERC20 tokens, een Ethereum standaard die door iedereen gebruikt kan worden. Het is wanneer men de werking en het gebruik van deze tokens bestudeert, dat men hun bijzonderheden begrijpt. Er bestaat een cToken voor elk token dat kan worden uitgeleend op Compound, en deze tokens worden verdeeld onder gebruikers die geld bijdragen aan het protocol. De hoofdwerking is eenvoudig: je leent bijvoorbeeld DAI aan Compound, je ontvangt cDAI. Als je je DAI terug wilt, kun je je cDAI inruilen voor DAI. Je krijgt een aantal DAI terug, afhankelijk van de huidige rentevoet.

Laten we een eenvoudig voorbeeld nemen, je hebt 2500 DAI die je inzet op het protocol. Je ontvangt in ruil 2500 cDAI gedeeld door de huidige rentevoet. Als de koers 0,02 is, wat de oorspronkelijke koers is, dan ontvang je 2500 / 0,02 wat 125.000 cDAI is. Een paar maanden later wil je jouw DAI terugkrijgen, en de omgekeerde ruil doen. De rentevoet schommelde gedurende deze periode en bedraagt thans 0,025. Je ontvangt dus 125.000 × 0,025 DAI, of 3125 DAI. Je kunt ook een deel van jouw Compound-fondsen opnemen, zoals je oorspronkelijke inzet.

Maar buiten deze eenvoud zijn er enkele zeer interessante mogelijkheden. Deze cTokens zijn ERC20, dus ze kunnen gebruikt worden in de meeste Ethereum applicaties die deze standaard wereldwijd ondersteunen. We zouden dus een nieuwe blockchain kunnen zien verschijnen rond deze tokens, die jouw tokens en munten vertegenwoordigen die in het Compound-protocol zitten. En dat is al het geval op Compound, aangezien het bezit van cTokens je in staat stelt cryptocurrency te lenen op het protocol.

Hoe worden de tokens gemaakt?

Telkens wanneer een gebruiker cryptomunten in het Compound-protocol stort, worden nieuwe cTokens aangemaakt. Als gebruikers een lening willen afsluiten met ETH als onderpand, ontvangen ze automatisch cETHs in ruil voor de gestorte ETH. Als gebruikers de USDC willen gebruiken om rente te verdienen, ontvangen zij de cUSDC wanneer zij de USDC in het systeem storten.

Hoe kom ik aan tokens?

Iedereen kan cTokens creëren met behulp van een Ethereum portfolio zoals MetaMask, Coinbase of Huobi, evenals een van de cryptomunten die het Compound systeem momenteel accepteert. Op de website van Compound kun je zien welke cryptomunten en tokens op dit moment geaccepteerd worden door het protocol.

Protocol v2.2

In oktober 2019 heeft het Compound-team een verbeteringspakket gepresenteerd om de invloed op het protocol te verminderen. Deze omvatten bijvoorbeeld een systeem van termijnen voor wijzigingen door een beheerder van een samengesteld smart contract. Deze vertraging bedraagt minimaal twee dagen en kan oplopen tot 14 dagen voor ingrijpende wijzigingen. In geval van systeemkwetsbaarheid introduceert Compound een nieuwe functie, de ‘Guardian Pause’. Het maakt het mogelijk bepaalde protocolfuncties, zoals uitlening, overdracht of liquidatie, onbruikbaar te maken. Anderzijds kan Pause Guardian gebruikers niet beletten hun posities te sluiten of hun fondsen uit het protocol te verwijderen.

Deze nieuwe functies en wijzigingen zijn gecontroleerd door OpenZeppelin, maar ook door de gemeenschap. Hieruit blijkt dat ondanks het feit dat het bestuur nog steeds sterk rond het team is geconcentreerd, dit laatste de neiging heeft te decentraliseren, of althans transparanter te zijn voor zijn gebruikers. Voor Compound is elke vermindering van de macht die de beheerders over het protocol hebben een stap in de richting van decentralisatie.

Stemmen voor de toekomst van Compound

De gebruikers van Compound kunnen beslissen over de toekomst van het Compound-protocol. Of toch niet helemaal, want het is slechts de keuze van de toekomstige tokens die op het protocol beschikbaar zijn. Zo was er eens een stemming waarbij gebruikers de keuze hadden uit 12 verschillende tokens. Onder deze kandidaten waren tokens zoals Loom, de Tether USD of de Maker. De stemming resulteerden in de Maker en Tether tokens die door de gemeenschap werden gekozen.

Samengestelde gebruikssituaties

Het lenen van cryptocurrencies lijkt tegenwoordig misschien een onaantrekkelijke functie voor gebruikers. De maatschappij is nog niet erg volgroeid en cryptogeld wordt nog relatief weinig gebruikt in het dagelijks leven. De meeste platforms die het gebruik van hefboomeffecten of betting down mogelijk maken, zijn gecentraliseerd. Als je dit soort acties wilt doen, kun je dat heel goed doen met Compound. Laten we eens kijken naar een paar voorbeelden.

Als je op de Ether wilt wedden, kun je dat doen. Je moet twee Ethers lenen en ze onmiddellijk verkopen voor 400 euro. Je wacht waarna de twee Ethers slechts 300 euro waard zijn. Je koopt de twee Ethers en geeft ze vervolgens terug aan het protocol. Uiteindelijk zul je een meerwaarde hebben van 100 euro, min de rente. Dus je hebt net een short gemaakt op een gedecentraliseerde manier. Dit kan ook werken om posities in te nemen met een hefboomeffect. Als je bijvoorbeeld met een hefboom in de BAT wilt investeren, kun je BAT tokens als onderpand gebruiken om andere BAT tokens te lenen. Dit betekent dat je nu een grotere hoeveelheid BAT tokens bezit, en dus meer blootgesteld bent aan veranderingen in de prijs ervan. De kans om grote winsten te maken is dus ineens velen malen groter geworden door gebruik te maken van Compound.

Bedrijven kunnen deze verschillende tokens lenen voor gebruik op hun respectievelijke platforms in plaats van grote hoeveelheden te kopen om zichzelf te beschermen tegen prijsdalingen van deze tokens. Maar vandaag, en dit is het voornaamste belang, wordt Compound veel gebruikt als een gedecentraliseerd financieel marktprotocol. En daarom zal het gebruik in het algemeen eerder financieel zijn.

PoolTogether

PoolTogether is een leuke manier om Compound te gebruiken als je een gamer bent. Inderdaad, deze grote loterij waar niemand verliest stelt de gelukkige winnaars in staat om ongeveer $350 per week te winnen. Het principe is heel eenvoudig. Je zet DAI in op hun systeem en voor elk geblokkeerde token krijg je een ticket voor de trekking. De winnaar krijgt de prijs van de week, die wordt gefinancierd met de rente van de DAI die de pool vormen. Deze DAI’s blijven inderdaad niet inactief en worden door PoolTogether op het protocol gezet. Zou je bereid zijn jouw belangen op te offeren om deel te nemen aan een loterij waar je niet kunt verliezen? Voor sommigen is dit in ieder geval wel het geval, aangezien er ongeveer 360.000 dollar aan DAI momenteel in het PoolTogether-systeem zit.

In de geschiedenis van de munteenheden zijn er altijd systemen geweest die rente in het leven riepen, waardoor geld kon worden overgemaakt van degenen die het bezaten zonder er iets mee te doen, naar degenen die het gebruikten voor hun eigen zaken. Het Compound-protocol brengt dit soort systemen op een gedecentraliseerde manier naar cryptosystemen.

COMP koers en verwachting

 

Is het mogelijk om COMP te kopen?

Als je Compound(COMP) wilt kopen, zijn de beste opties, zoals te verwachten valt, gedecentraliseerde exchanges zoals Uniswap.  De beste gecentraliseerde beursalternatieven zijn Coinbase, OKEx en Poloniex. De liquiditeit van de laatste twee lijkt twijfelachtig, wat betekent dat je nog steeds een premie zou kunnen betalen om daar te kopen als gevolg van de geringe diepte van de orderboeken. Sinds February 2021 kun je nu ook COMP kopen op Bitvavo. Vul hieronder in hoeveel COMP je wilt kopen op Bitvavo.

 

Over de auteur

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Scroll naar boven