Educatie

Hoe kan je het beste onderzoek doen naar altcoins?

Steeds meer investeerders hebben toegang tot crypto, een nieuwe financiële wereld die zich steeds sneller ontwikkelt. Dagelijkse komen er nieuwe tokens en protocollen bij. Met een globale crypto markt van meer dan 1,51 biljoen dollar, is het steeds moeilijker om een keuze te maken welke altcoins nu echt de moeite waard zijn om in te investeren. Ontdek hier hoe je het beste onderzoek kan doen naar altcoins.

Fundamentals

Wanneer je investeert in een altcoin, wil je natuurlijk een maximaal rendement hebben op lange termijn. De basis van dit onderzoek is om te gaan kijken naar fundamentals van een project. In de eerste maanden van 2021 hebben we gezien dat veel mensen financieel voordeel hebben gehaald door te investeren in zogenaamde hypecoins. Maar door deze onwetendheid, hebben ook veel mensen hun investering al snel terug verloren. Het is daarom ook essentieel om te kijken naar de fundamentals van een protocol. Je wilt tenslotte weten waar je in investeert en wat je kansen zijn in de toekomst.

Met duizenden projecten is het daarom steeds moeilijker om een keuze te maken. De basis van een nieuw protocol is altijd het probleem dat ze willen oplossen. Welk probleem doet zich voor in de huidige situatie en welke oplossingen biedt het nieuwe protocol om deze problemen op te lossen?

Blockchain-trilemma

Doorheen de jaren zijn er verschillende succesvolle projecten gelanceerd die nog steeds hele mooie ontwikkelingen maken, maar vaak voldoen ze niet aan alle fundamentele eisen die van de blockchain een ijzersterke nieuwe technologie maken. Basis hierbij is decentralisatie, schaalbaarheid en veiligheid. Zo is Ethereum de populairste altcoin, maar heeft het moeilijkheden met de schaalbaarheid. Als reactie daarop, zijn er nieuwe projecten gekomen die net deze problematiek van schaalbaarheid willen oplossen en zichzelf hiermee als directe concurrent zien van Ethereum. Het is dan ook deze duidelijke visie die een protocol kan onderscheiden van andere altcoins waarbij ze geen probleem willen oplossen. Als we kijken naar Safemoon, dé hype van het voorjaar van 2021, is dit een protocol dat er eerder is opgericht om een grootse community te creëren zonder hierbij een technologische visie te hebben. Het is dan ook de vraag of je wil investeren in dergelijke protocollen met gebrekkige toekomstvisie.

Marketcap

De marketcap, of marktkapitalisatie van een token is een manier om de effectieve waarde van een token te bepalen. Dit wordt berekend door de verhouding tussen de circulerende voorraad en de waarde per coin, uitgedrukt in een fiatvariant. Het is ook deze verhouding die het potentieel van een protocol weergeeft en niet de prijs. Vaak wordt er geïnsinueerd dat een prijs die laag staat in dollarwaarde, ongetwijfeld een goed project is omdat ze denken of hopen dat de waarde kan stijgen naar een equivalent van Cardano of zelfs Ethereum. Om te kijken naar het potentieel van een protocol, kan je dus kijken naar de totale voorraad en circulation supply ten opzichte van de totale marketkapitalisatie. Een prijs per token is dus niet bepalend voor het potentieel van een protocol.

Website

Elk protocol heeft een website dat je alle informatie geeft die jij nodig hebt over het protocol. Zo delen ze hun fundamentals, maar bieden ze jou ook rechtstreeks toegang tot hun whitepaper. Dit is een officieel document waarin zij hun visie en missie delen, maar zeker ook welk probleem zij willen oplossen. In welke mate jij je aansluit bij deze missie, is afhankelijk van je eigen perceptie op de markt. Is het een protocol dat gericht is op veiligheid, maar geloof je eerder in protocollen met een focus op schaalbaarheid? Dan kan het zomaar zijn dat jij de voorkeur geeft aan het andere project. Hierbij is het belangrijk dat jij steeds je eigen onderzoek doet en investeert in de projecten waarin jij gelooft, zonder dat je je laat beïnvloeden door externe partijen.

Team

Onderdeel van een transparant protocol is de bekendmaking van het team. Het team kan je meer inzichten geven of het project kan slagen. Hebben de teamleden ervaring in computer science of hebben ze eerdere ervaring in de blockchaintechnologie? Dan weet het team wellicht beter waar ze voor staan en welke doelstellingen ze kunnen realiseren. Wanneer de leden bekend zijn, kan je hun professioneel verleden gaan raadplegen via LinkedIn. Hier zie je of ze eerder hun diensten hebben bewezen in de blockchaintechnologie, of ze hier nog maar recentelijk mee zijn gestart. Zo gebeurt het vaker dat teamleden van andere protocollen zich afsplitsen om een eigen project te lanceren. Zo was Vitalik Buterin, oprichter van Ethereum, eerder betrokken bij Bitcoin.

Concurrenten

Inmiddels is er enorm veel concurrentie tussen verschillende protocollen, daarom is het ook belangrijk om een inschatting te maken naar de slaagkansen. Naast het onderzoeken van de fundamentals, zijn de concurrenten ook belangrijk. Het kan gebeuren dat er verschillende protocollen bestaan die dezelfde problematiek willen aanpakken en zo de strijd aangaan met elkaar. Om hierin een keuze te maken, is het steeds goed om te kijken naar de bestaande concurrenten en hoe deze zich positioneren in de markt. Hoe beter het project en hoe minder concurrentie, des te groter het project kans heeft om te slagen. Als een nieuw protocol, met dezelfde doelstellingen, reeds verschillende concurrenten heeft, is de slaagkans procentueel minder groot. Daarnaast mogen we niet vergeten dat een nieuw protocol tijd nodig heeft om te groeien in de markt, terwijl de bestaande concurrenten hier reeds voorsprong in hebben.

Roadmap

Onderdeel van hun website is hun roadmap. Dit is een overzicht van de ontwikkelingen die het team wil realiseren tegen een bepaalde datum. Het is vanzelfsprekend dat een nieuw protocol minder ontwikkelingen heeft doorgemaakt dan een project dat al jaren bestaat. Maar via deze roadmap krijg jij transparantie van het team en kan jij een inschatting maken wat de vooropgestelde doelstellingen kunnen betekenen voor ontwikkeling van de prijs. Het kan zomaar zijn dat wanneer een doelstelling succesvol is behaald, dit zich uit in een positieve ontwikkeling van de prijs. Je wil bij voorkeur dan ook één van de investeerders zijn die tegen een zeer lage prijs de eerste investering heeft gemaakt.

In onderstaand voorbeeld zie je een overzicht van de roadmap van Zilliqa. Hierbij zijn ze ook transparant over de eerder gerealiseerde doelstellingen en zie je ook meteen wat hun volgende doelstelling is en in hoever ze deze reeds voltooid hebben. Deze transparantie is essentieel om te bepalen in welke altcoin jij wilt investeren.

Roadmap Zilliqa

Roadmap Zilliqa

Lange termijn vs. korte termijn

Het is belangrijk om te bepalen op welke termijn je wil investeren. Zoals hierboven vermeld, kan je investeren op korte termijn om gebruik te maken van een veranderde markt. Dit wordt gezien als traden en wordt gedaan door ervaren investeerders die kunnen anticiperen op deze volatiele markt. We zien vaker dat ervaren traders behoorlijke winsten maken van een protocol met weinig toekomstvisie, louter en alleen door te anticiperen op deze markt op korte termijn.

Wil je investeren op lange termijn? Dan is je tactiek wellicht anders. Dan is het zeker eens zo belangrijk om te gaan kijken naar de fundamentals van een protocol en welke groeimarge deze nog kan doormaken. Door deze langetermijnvisie maken investeerders zich ook minder zorgen over plotselinge prijsschommelingen, omdat ze overtuigd zijn van het protocol en dat deze op lange termijn het cryptolandschap kan veranderen.

Transactie volume

Anticiperen op de markt is wellicht dé beste methode om inkoopmomenten te bepalen voor je investering. Door verschillende technische analyses uit te voeren, kan je de markt voorspellen en hierop inspelen. Een belangrijk onderdeel hierbij is het transactievolume. Dit geeft weer welke investeringen er gemaakt worden en hoeveel tokens er worden verplaatst op het netwerk. Laten we Bitcoin nemen als voorbeeld: wanneer er een groot volume Bitcoins worden verplaatst naar een ledger of een externe wallet, is dit een bullish signaal dat aantoont dat deze investeerders bereid zijn hun digitale assets te behouden. Dit heeft een positief effect op de prijs, maar werkt ook in de omgekeerde richting. Wanneer ineens veel Bitcoins terug de markt inkomen, gaan investeerders deze gebruiken om te gaan handelen, wat een negatief effect heeft op de huidige koers van Bitcoin. Door deze informatie in acht te nemen, krijg je inzicht in de hoeveelheid investeerders die geloven in het protocol en dit zien als een langetermijnvisie.

Let op dat deze indicatoren een signaal zijn om op korte termijn te handelen in altcoins. Ze geven jou meer informatie over instap- en verkoopmomenten, ongeacht de fundamentals die gebruikt worden om een investering te doen op lange termijn.

Binance Launchpool

Een goede manier om nieuwe valide protocollen te ontdekken is via de Binance Launchpool. Deze launchpool gebruikt Binance om nieuwe projecten te promoten. Door je tokens te gaan staken in deze pool, ontvang jij rendement dat wordt uitgekeerd in de native tokens van het nieuwe protocol. Ongeacht of jouw rendement hier groot is, weet je dat het platform van Binance dit protocol ondersteunt. Dit vertrouwen zegt ook meer over de validiteit van het protocol en het potentieel dat dit project heeft. Door te kijken naar deze projecten, kan jij starten met je verdere onderzoek naar deze coin om te bepalen of jij bereid bent om te investeren in deze projecten.

Sociale media

Door de zeer snelle ontwikkeling, komen er helaas ook meer projecten bij die minder gericht zijn op fundamentele veranderingen, maar op quick wins. We zien dan ook vaker dat een rug pull een terugkomend probleem is tijdens de start van een project. Een rug pull is een malafide praktijk waarbij het team door middel van crowdfunding investeerders aantrekt om hun funds te gebruiken voor de start van het project. In plaats daarvan, gaat het team aan de haal met de investeringen.

Een goede manier om de waarachtigheid van een protocol te onderzoeken, is door te kijken naar hun activiteit op verschillende sociale media. Is het team betrokken bij de community, hoe groot is de community en delen ze hier ook ontwikkelingen van het protocol? Wanneer een nieuw project geen sociale media heeft of geen community, kan het project in vraag gesteld worden. Het gebeurt dan ook vaker dat de activiteit op hun sociale media een factor is om een nieuw protocol te gaan beoordelen.

Reddit

Waar traditionele sociale media eerder beperkt zijn in het voeren van een dialoog, is het platform van Reddit een open communicatiekanaal waarbij iedere betrokken persoon vragen kan stellen. Het wordt dan ook vaak gebruikt in het cryptolandschap om vragen en of bedenkingen te uiten, waarbij de community meer inzichten geeft in het protocol. Je zal in je onderzoek dan waarschijnlijk ook wel terechtkomen op een forum van Reddit.

Discord

Discord is een relatief nieuw communicatiekanaal dat vaker gebruikt wordt bij nieuwe protocollen. We zien tijdens een Airdrop zelfs dat het aansluiten bij een Discord kanaal verplicht is, in ruil voor gratis tokens. Het voordeel van Discord is dat er verschillende kanalen aangemaakt kunnen worden waarbij alle informatie verdeeld is. Hierdoor heb je als nieuwe bezoeker een overzicht en kan je meteen de informatie raadplegen die jij wil. Daarnaast kan je hier terecht met al je vragen of bedenkingen.

Telegram

Telegram is een variant op Whatsapp die zeer grote groepen kan hosten. We zien hier ook enorme groepen ontstaan ter ondersteuning van een nieuw protocol. Het verschil hierbij is dat alles een doorlopende conversatie is waar soms wel paar duizend leden actief zijn op hetzelfde moment. Hierdoor is het een ongecontroleerde informatiestroom waarbij je vaak geen nieuwe inzichten krijgt van het protocol.

Trends

Wanneer een protocol zich positief ontwikkelt, krijgt het doorgaans ook meer aanzien van het grote publiek. Een manier om deze trends te volgen is door gebruik te maken van verschillende websites waaronder Google Trends. Hierbij kan je zoeken op de naam van een token, waarbij je informatie krijgt over het zoekvolume en of deze is toegenomen of gedaald.

In bovenstaand voorbeeld hebben we gezocht op ‘Cardano’ en zien we een hoop gerelateerde onderwerpen. We zien bijvoorbeeld een toename van 550% in zoekopdrachten die meer informatie willen over Litecoin. Dit zou een indicatie kunnen zijn dat Litecoin bezig is met verdere ontwikkelingen in hun protocol. Belangrijk is dat dit uiteraard geen alleenstaande factor is om al dan niet te investeren in een protocol. Dit kan overigens wel een indicatie zijn om verder onderzoek te doen naar Litecoin.

Een andere optie is het gebruik van SemRush. Dit is een online tool waarbij je meer informatie krijgt over verschillende zoekwoorden. Wanneer we hierbij ook zoeken op Cardano, krijgen we gedetailleerde informatie die we kunnen filteren per locatie. We zien hier een globaal volume van 107 600 zoekopdrachten per maand, waar we uit kunnen concluderen dat het een interessant onderwerp is waar veel investeerders in zijn geïnteresseerd. Wanneer we deze zoekterm aanpassen naar Litecoin, zoals in bovenstaand voorbeeld, zien we een globaal zoekvolume van 468 900. Dit impliceert dat er op het moment van schrijven, meer interesse is in Litecoin, dan in Cardano.

SemRush

SemRush

Conclusie

Wanneer je investeert in een altcoin, zijn we allemaal op zoek naar die ene coin die ongekend gaat stijgen om ons rendement te maximaliseren. Alvorens dat dit mogelijk is, is het noodzakelijk om grondig onderzoek te doen. Als beginnend investeerder kan dit vaak overweldigend zijn omdat er inmiddels zoveel projecten bestaan en je geen idee hebt waar te beginnen. Er zijn tenslotte verschillende manieren om jezelf te informeren over een nieuw of bestaan protocol.

Om op lange termijn te investeren in altcoins, is het daarom essentieel om te gaan kijken naar de fundamentals van het protocol alsook de roadmap. Welk probleem lost het op en wat is hun bijdrage in de verdere ontwikkeling van het crypto landschap? Het verdict is daarom niet afhankelijk van één van bovenstaande factoren, maar is vaak een combinatie. Het één sluit uiteraard het ander niet uit, maar daarom is het wel belangrijk om zo grondig mogelijk onderzoek te doen en verschillende informatiebronnen te raadplegen.

Leave a Comment

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Garanties
 • Eerlijk Ondernemen
  Eerlijk ondernemen
 • Geverifieerde winkel
  Identiteit geverifieerd
 • Geschilbemiddeling
  Geschilbemiddeling
9,5
Reviews
 • 9,5
  users icon Top!