Crypto termen

Wat is een Security token? Alles wat je moet weten!

Er zijn veel verschillende soorten tokens. Maar wat is een security token? De naam van deze token schept misschien enige duidelijk, maar roept net zo zeer veel vragen op. Daarom leggen we jou in dit artikel uit wat een security token is en de voordelen zijn, hoe het werkt en wat het verschil is met andere tokens.

Tokens en cryptomunten

Vaak worden cryptomunten verward met tokens. Op zich begrijpelijk, maar er zit wel een verschil tussen deze twee termen. Cryptomunten is iets dat een bepaalde waarde vertegenwoordigt en los van de blockchain draait.

Een token vertegenwoordigt ook een waarde, maar draait op de blockchain. De waarde die een token vertegenwoordigt kan van alles zijn. Dat is niet altijd geld. Het kan bijvoorbeeld ook een stemrecht zijn (bij Proof-of-Delegate bijvoorbeeld). Maar het kan ook de waarde van een fysiek voorwerp bevatten.

Wat is een security token?

Zoals gezegd vertegenwoordigt een token dus een bepaalde waarde. In het geval van security tokens vertegenwoordigt de token een bezitting of schuld. Misschien heb je wel eens van tokenizen gehoord. Tokenizen houdt in dat een bezitting of schuld wordt omgezet in een token. En zo’n token noemen we dus een security token.

Zo kun je de waarde van een schilderij tokenizen. Vervolgens verkoop je de tokens, waardoor iedere bezitter van het token ook deels eigenaar is van het schilderij. Mocht het schilderij dan ooit verkocht worden, wordt de opbrengst verdeeld onder de eigenaren van de tokens.

De voordelen van security tokens

Security tokens brengen veel voordelen met zich mee. Laten we daarom eens kijken naar alle voordelen van de security tokens. Ook leggen we uit wat deze voordelen in de praktijk betekenen.

Diefstal is verleden tijd

Security tokens kunnen niet gestolen worden. Dat is een groot voordeel ten opzichte van bijvoorbeeld cryptocoins en fysiek geld. Deze kunnen beide gestolen worden. Zo kan een crimineel crypto uit jouw wallet halen wanneer hij jouw private key in zijn bezit heeft.

De token is namelijk een vertegenwoordiging van de waarde. Wanneer deze gestolen wordt, heeft de crimineel hier helemaal niks aan. Het vertegenwoordig voor hem namelijk geen waarde, omdat hij niet op de whitelist staat.

Makkelijker investeren

Als je geld wilt investeren, is dit soms niet zo makkelijk. Natuurlijk kun je eenvoudig en snel een aandeel kopen. Vaak ook al tegen lage kosten. Maar wanneer je bijvoorbeeld wilt investeren in een huis, zal je hier veel geld voor moeten neerleggen. Dat is dus niet voor iedereen weggelegd.

Security tokens kunnen het echter makkelijker maken om te investeren. Zo kan een huis getokenized worden. Dat houdt in dat het huis bijvoorbeeld wordt omgezet in 1000 tokens. Als het huis 400.000 euro waard is, kost iedere token 400 euro. Zo kun je besluiten om 2 tokens te kopen voor 800 euro. Je bent dan voor 1/500 deel van het huis.

Wanneer het huis vervolgens verhuurd wordt, krijg je iedere maand 1/500 van de opbrengst. Dat is zo’n 3 euro per maand wanneer de huurprijs 1.500 euro bedraagt.

Handel met het buitenland wordt makkelijker

Met security tokens wordt het ook een stuk makkelijker om handel te drijven met het buitenland. Security tokens zijn namelijk universeel en er hangt geen nationale valuta aan. Zo zou je, om verder te gaan op bovenstaande voorbeeld, ook in huizen in bijvoorbeeld China of Amerika kunnen investeren. Normaal gesproken zou je hier veel papierwerk voor moeten regelen en veel geld moeten neerleggen. Security tokens maken dit dus een stuk makkelijker.

Minder kosten

Door security tokens te gebruiken ben je een stuk miner kosten kwijt. Normaal gesproken zou je bijvoorbeeld nog kosten moeten maken aan de tussenpersoon. Dat kan bijvoorbeeld een broker zijn, maar ook een makelaar wanneer het gaat over investeringen in vastgoed.

Wanneer je gebruik maakt van security tokens, heb je geen tussenpersoon meer nodig. Dat zorgt ervoor dat je minder geld kwijt bent aan tussenpersonen. Maar ook kun je een bepaalde transactie veel sneller uitvoeren.

Denk maar eens aan de tijd die je kwijt zou zijn wanneer je investeert in vastgoed. Of wanneer je een van je bezittingen wil verpanden. Je kunt nu gewoon zelf bezittingen tokenizen en vervolgens verkopen of kopen.

Geld ophalen wordt makkelijker

Security tokens zijn ook voor bedrijven erg voordelig. Het is voor bedrijven een stuk makkelijker om investeerders te vinden wanneer ze gebruik maken van security tokens. Er wordt namelijk een heel ander en breder publiek aangetrokken. Een publiek dat eerst niet het geld had om in bedrijven te kunnen investeren, kan dat nu wel. Er is hierdoor veel meer mogelijk voor bedrijven waardoor ze ook veel sneller en beter kunnen groeien.

Ook voor mensen levert het nieuwe kansen op. Zij kunnen hun geld investeren en hier vervolgens geld mee verdienen. Het betreft dus een win-win situatie voor beide partijen.

Het verschil tussen security- en andere tokens

Logisch dat jij jezelf afvraagt wat nu het verschil tussen security tokens en alle andere tokens is. Het belangrijkste verschil is dat security tokens aan meer wet- en regelgeving moeten voldoen dan andere tokens. Dit komt doordat er veel meer waarde aan een security token hangt.

Misschien heb je wel eens van equity tokens en debt tokens. Dit zijn beide security tokens. Equity tokens zijn tokens die waarde van een bezitting vertegenwoordigen, terwijl debt tokens juist de waarde van een schuld vertegenwoordigen. Maar beide zijn het vormen van security tokens.

Conclusie

Kort samengevat zijn security tokens dus tokens die de waarde van bezittingen (equity tokens) of schulden (debt tokens) vertegenwoordigen. Echter is het niet zo dat de token zelf een bepaalde waarde heeft. Het enige dat het token doet, is een waarde vertegenwoordigen.

De grootste voordelen zijn dat het makkelijker wordt om te investeren in bijvoorbeeld vastgoed of bedrijven. Hierdoor kunnen mensen ook veel makkelijker en tegen lagere kosten geld verdienen met hun investeringen. Dat levert voor zowel de consument als voor bedrijven voordelen op. Daarbij is het ook makkelijker om deze investeringen in het buitenland te doen. Iets dat normaal gesproken veel geld en papierwerk vereist.

Leave a Comment

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Garanties
 • Eerlijk Ondernemen
  Eerlijk ondernemen
 • Geverifieerde winkel
  Identiteit geverifieerd
 • Geschilbemiddeling
  Geschilbemiddeling
9,5
Reviews
 • 9,5
  users icon Top!