Blockchain
Je hebt vast weleens gehoord over de Bitcoin, vaak wordt het in 1 adem genoemd met de blockchain, dus wat maakt de blockchain zo speciaal? En is dit één van reden waarom mensen zo massaal investeren in de Bitcoin?
In dit artikel zal ik je uitleggen dat Bitcoin verder gaat dan alleen slechts “een cryptocurrency”, als je dieper in de technologie kijkt.. dan zal je begrijpen dat het idee achter Bitcoin “de blockchain “is.
Dus wat is het en hoe gaat blockchain dan te werk?
Voor veel mensen die niet weten wat een blockchain is, het is puur een “blok” met data die zit vastgeketend aan een chain. (ketting)
Elke transactie (blok) die je maakt wordt bijgehouden in de register, ( dit wordt ook wel “de ledger” genoemd) In dit blok staan informatie zoals wanneer, naar wie , en hoeveel je hebt verstuurd naar persoon B.
Omdat deze transactie (blok) allemaal gecontroleerd en bevestigd moet worden door de miners is “manipulatie in principe onmogelijk”
In feite moeten alle mining computers in de wereld uit staan om de gehele blockchain network plat te leggen wat eigenlijk niet kan. Tenzij de stroom over de hele wereld uit is mischien? 😉
Een klein voorbeeld waarom manipulatie onmogelijk is:
Stel je voor als persoon A een transactie verstuurt naar Persoon B , deze transactie moet dus eerst bevestigt en goedgekeurd worden door de miners,
Als deze transactie door meerdere miners wordt goedgekeurd , dan pas .. wordt deze toegevoegd in de blockchain.
De blockchain is open source dus je kan letterlijk alle transacties die zijn opgeslagen in de “register” terug vinden. Vergelijkbaar als je (betaal-en-ontvang-geschiedenis) op je ABN Amro of op je ING Bank.
En omdat iedereen een exact copy krijgt van de laatste register maakt de blockchain uniek en maakt het voor iedereen transparanter
en dat je bijvoorbeeld niks te verbergen hebt door bijvoorbeeld te zeggen dat je al hebt gestuurd naar persoon B, want als dit niet het geval is, kan iedereen in de blockchain mee kijken dat dit bijvoorbeeld niet het geval is.
Het zorgt ervoor dat iedereen dezelfde “gegevens”krijgt te zien, zodat we weten dat er niet met transacties geknoeid is.
Zo weet je dat persoon A het geld niet meer kan gebruiken omdat die na de goedkeuring van de miners weet dat de transactie(blok) is geleverd aan Persoon B,zo weet de blockchain dat
het geld bijvoorbeeld nu in de wallet zit van persoon B en kan persoon A dat bedrag niet meer gebruiken.
(Hieronder een uitgebreide video hoe de blockchain werkt)
Blockchain is veilig en gedecentraliseerd en houdt derde partij(tussen persoon) uit zicht
Om je een voorbeeld te geven, als persoon A naar Persoon B 10 euro wilt overmaken via zijn ABN Amro naar ING, dan duurt dat meestal een paar uur voordat je je geld hebt ontvangen. Persoon A heeft nu – 10 euro afgeschreven op zijn ABN en Persoon B heeft 10 euro bijgeschreven.
Met de blockchain technologie zorgt je ervoor dat instanties en banken zoals de ABN Amro buitenspel worden gezet omdat de “derde partij” meestal veel kosten met zich mee brengt.
Met blockchain kan je bijvoorbeeld geld versturen zonder een derde partij. Dat maakt alles juist zo uniek!
Meestal als je Bitcoin of andere Cryptocurrency verstuurt is dit meestal binnen enkele seconden al gerealiseerd, moet je nagaan dat met blockchain alles geautomatiseerd kan worden, en dat instanties/ tussenpersonen niet meer nodig zijn, waardoor dit wereldwijd enorm veel kosten (medewerkers en banen) bespaard kunnen worden maar wat belangrijker.. transparantie. (geen manipulatie). Iedereen krijgt dezelfde copy te zien van het register.
Blockchain wordt nu door grote bedrijven geëxperimenteerd.
Miners zorgen ervoor dat het netwerk soepel en veilig verloopt , dit zijn delvers met super computers of dure apparaten die ervoor zorgt dat er steeds nieuwe bitcoins gecreërd kunnen worden door moeilijke puzzels op te lossen in het blok. Hiervoor krijgen ze een vergoeding, om de ingeleverde energiekosten terug te verdienen , en om de blockchain veilig en functioneel te houden.
Omdat coins gemined moeten worden via dure apparaten is er heel veel energiekracht nodig om Bitcoins te minen, meestal is dit verspreid aan duizenden, ofwel tienduizenden computers waardoor het netwerk wordt beveiligd door alle computers die aanstaan en aan het minen zijn.
Doordat het verbonden is met meerdere computers is de blockchain veilig en is bijna onmogelijk om dit te hacken.