Home » Blog » Kan je dividend ontvangen uit een investering in crypto?

Kan je dividend ontvangen uit een investering in crypto?

Kan je dividend ontvangen uit een investering in crypto?

Voor menig aantal traditionele investeerders geldt dat ze zweren bij dividend beleggen. Men kiest er in dat geval dan ook voor om aandelen of trackers aan te schaffen die (bijvoorbeeld) elk kwartaal een bepaald dividend uitbetalen. Dat dividend kan men vervolgens op verschillende manieren gaan aanwenden. Men zou er bijvoorbeeld voor kunnen kiezen om ze te benutten als een vorm van passief inkomen, maar velen kiezen er ook voor om deze te gaan herinvesteren. In ieder geval is dividend beleggen door de jaren heen zo populair geworden dat veel (potentiële) investeerders in crypto zich de vraag stellen of dat ook daarbij tot de mogelijkheden behoort. Alles wat je hierover dient te weten laten we je zeer graag ontdekken hier op deze pagina!

Wat is dividend?

Laat ons in eerste instantie even kijken naar wat dividend eigenlijk precies is. Voor het dividend geldt dat het in de praktijk eigenlijk niets meer of minder is dan winstuitkeringen die gebeuren door een bepaalde onderneming. Het is mede omwille van deze reden dat dergelijke dividenden doorgaans uitsluitend gebeuren door grote ondernemingen die al een bepaalde hoeveelheid aan winst weten te realiseren. Traditionele bedrijven die dividend uitbetalen zijn dan ook partijen zoals met name een Apple, een Microsoft, een Coca-Cola en een Johnson & Johnson. Stuk voor stuk zeer gerenommeerde ondernemingen die elk kwartaal opnieuw een bepaald stukje van hun gerealiseerde winsten terug laten vloeien richting de investeerders.

Voor de cryptomarkt geldt natuurlijk dat er niet echt sprake is van bedrijven, maar eerder van projecten. Wanneer een dergelijk project winstgevend is zou ze er in de regel eventueel voor kunnen kiezen om ook een bepaald gedeelte van haar winst uit te betalen aan investeerders. In de praktijk is de werking natuurlijk sterk verschillend. Projecten uit de cryptomarkt maken dan ook vooral de keuze om de winsten die ze weten te realiseren terug te (her)investeren. Op die manier kunnen ze de strijd aangaan met de concurrentie en behouden ze een interessant toekomstperspectief.

Staking opbrengsten als alternatief voor dividenden?

Bovenstaande zal voor veel mensen wellicht een teleurstelling zijn. Dit betekent namelijk dat het in de precieze zin van het woord niet mogelijk is om dividenden te verwerven uit crypto investeringen. Dit gezegd hebbende hoeft dit echter niet meteen een groot probleem te vormen, in tegendeel. Er bestaat namelijk ook zoiets als staking. Het achterliggende principe is eigenlijk min of meer hetzelfde als bij dividenden. Daar waar dividenden worden verworven uit investeringen in dividendaandelen geldt voor staking opbrengsten immers dat ze worden ontvangen door het aanhouden van crypto.

Crypto Bedrijf
Kosten
Aanbod
DNB
Staking
Bonus
Bitvavo Logo
Maker: 0.25%
Taker: 0.15%
190+
Ja
Tot 8% APY
€ 10 gratis tegoed
€ 10.000 gratis handelen
Bekijk Bonus Bitvavo
Bybit logo
Maker: 0.10%
Taker: 0.10%
300+
Via SATOS
Tot 333% APY
$20 gratis tegoed als je $100 stort
10% extra korting op fees
$30k deposit bonussen
Bekijk Bonus Bitvavo
Coinmerce logo
Maker: 0.20%
Taker: 0.20%
300+
Ja
Tot 5% APY
Geen
Registreer nu bij Coinmerce
Top crypto exchanges in Nederland 2023

In het verleden was het zo dat staking opbrengsten slechts op vrij beperkte schaal tot de mogelijkheden behoorden. Dat was het gevolg van het feit dat alleen zogenaamde Proof of Stake munten konden worden gestaked. Tegenwoordig is dat natuurlijk een compleet ander verhaal. Tegenwoordig zijn er namelijk ook heel wat exchanges die dergelijke mogelijkheden aanbieden. Dat heeft ervoor gezorgd dat je ook andere coins waaronder zelfs Bitcoin gewoon kan staken. Op deze manier kan je met nagenoeg elke cryptocurrency passief geld verdienen. Dit aldus op een gelijkaardige manier zoals ook dividenden worden toegekend.

De voordelen van staking opbrengsten ten opzichte van dividenden

In de basis kan er dus worden geconcludeerd dat staking opbrengsten zomaar een prima alternatief kunnen vormen voor dividenden. Volgens menig aantal experten is het zelfs zo dat er enkele interessante extra voordelen verbonden zijn aan staking ten opzichte van het ontvangen van dividenden. Wat deze voordelen betreft kan er dan worden gerekend op:

  1. Het feit dat staking opbrengsten doorgaans een stuk hoger zijn gelegen;
  2. Staking opbrengsten kunnen veel sneller (soms zelfs dagelijks) worden uitbetaald;

Bovenstaande voordelen zorgen er dan ook in de praktijk voor dat het ontbreken van dividenduitbetalingen in principe helemaal niet als een gemis moet worden bestempeld in crypto. De staking opbrengsten en de andere (passieve) rendementen waar je op kan rekenen bij met name CeFi-partijen compenseren het ontbreken van dividenden doorgaans ruimschoots.

Zijn er ook nadelen om rekening mee te houden?

De hierboven aangehaalde informatie heeft duidelijk gemaakt dat er zeker een aantal interessante voordelen verbonden zijn aan staking opbrengsten die verworven kunnen worden uit cryptocurrencies. Dit gezegd hebbende stellen veel mensen zich met recht en rede ook de vraag of men geen rekening dient te houden met enkele mogelijke nadelen. Ook van dergelijke nadelen is er zeker sprake. Je moet er immers rekening mee houden dat:

  • Het verwerven van staking opbrengsten niet zonder risico is;
  • De hoogte van je opbrengsten samenhangt met het risico dat je loopt;

Wil je kunnen rekenen op de hoogste staking opbrengsten? In dat geval zal je er genoegen mee moeten nemen dat je, je holdings voor een lange(re) periode zal moeten vastzetten. Hoe langer deze termijn bedraagt, des te hoger de opbrengsten zullen komen te liggen. Let wel, wanneer je bij fixed staking je holdings tussentijds wenst te verkopen behoort dat helaas niet tot de mogelijkheden. Het spreekt dan ook voor zich dat het zeer belangrijk is om daar rekening mee te houden.

Over de auteur

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Scroll naar boven