Home » Blog » Wat is DIA? Uitleg, koers en verwachtingen en alles wat je moet weten over DIA

Wat is DIA? Uitleg, koers en verwachtingen en alles wat je moet weten over DIA

dia

DeFi producten zijn afhankelijk van real-world informatie, of zogenaamde off-chain informatie. Er zijn diverse DeFi voorbeelden die zo’n informatie nodig hebben, zoals Compound, Aave, Maker of Akropolis. Deze informatie wordt geleverd door orakels. De orakels zijn belangrijke bouwblokken die ervoor zorgen dat het DeFi netwerk goed functioneert en dat het kan blijven groeien. Ze zijn ook verantwoordelijk dat DeFi doorzichtig en onafhankelijk kan blijven in een markt die volwassen wil worden. Helaas hebben de meeste DeFi protocollen geen eigen oplossing voor de data voorziening. Ze zijn daardoor afhankelijk van minder doorzichtige databronnen. Daarbij komt dat veel DeFi apps en orakels hun bronnen en methodes niet openbaar maken. Dit is de ruggengraat van de smart contracts, en daar zitten echter wel honderden van miljoenen aan kapitaal in. Dat kan twijfel over de doorzichtigheid van DeFi zaaien. Dat is precies waar DIA iets aan wilt gaan veranderen.

Over DIA ga ik het in deze blog hebben, samen met het DIA-token. Ik ga je uitleggen wat DIA precies is en hoe het werkt. We gaan ook een kijkje nemen achter de schermen bij het team van dit project en de DIA-koers bekijken. Ik vertel je ook waar je het DIA-token kunt kopen.

Let op: hou er rekening mee dat de onderstaande tekst over ‘DIA (DIA)’ evenals de toelichting hierop op geen enkele manier als advies opgevat mag worden. De keuze voor óf en op welke manier je (crypto) wilt traden en welke keuzes je maakt qua belegging ligt bij jou en bij jou alleen. Wij zijn geen financieel adviseurs.

Hier kun je eerst een korte video bekijken die laat zien hoe DIA werkt.

Wat is DIA?

DIA (Decentralised Information Asset) is een open bron platform voor financiële informatie. Het is een Zwitserse non-profit organisatie. Ze verzamelen en keuren data goed met de hulp van beloningen in de vorm van crypto. Daardoor kunnen marktdeelnemers financiële en digitale activagegevens verstrekken, delen en gebruiken. Ze zien het als hun missie om financiële data te democratiseren. Je kunt het vergelijken met wat Wikipedia heeft gedaan met informatie over centrale encyclopedieën. Samen met de beloningen en de wijsheid van de gemeenschap kunnen ze betrouwbare financiële gegevens vinden, goedkeuren en leveren.

De databronnen en methodes van DIA zijn doorzichtig en compleet publiekelijk bereikbaar. Iedereen kan ze inzien. Er wordt gebruikgemaakt van crypto beloningen. Deze beloningen zijn voor diegene die betrokken zijn bij het goedkeuren van gegevensbronnen wanneer die toegevoegd worden en tijdens hun gebruik.

DIA is belangrijk voor DeFi and traditionele financiële platformen

DeFi platformen

In het algemeen zijn DeFi platformen gevoelig voor de kwetsbaarheid van orakels. Curve Finance, Ampleforth en diverse andere platformen, worden beschouwd als onafhankelijke financiële protocollen. Ze dienen een verscheidenheid aan financiële behoeften. Denk daarbij aan geld lenen, flash loans, yield farming of margin trading. Het is dus van het grootste belang dat de orakels die ze gebruiken doorzichtig en nauwkeurig zijn. Daarom willen DeFi platformen gebruikmaken van doorzichtige en controleerbare oplossingen van derden. Dit is belangrijk want zo kunnen ze de duurzaamheid van hun kernproduct verzekeren. Er zijn namelijk ook gevallen bekend waar het protocol misleid wordt. Het protocol keert dan onterecht crypto uit. Vooral de flash loans zijn hier een goed voorbeeld van.

Flash loan aanvallen gebeuren steeds vaker tijdens de laatste twee jaar in de DeFi wereld. Er wordt veel geld op deze manier buitgemaakt. Bij een flash loan kun je geld lenen zonder onderpand, maar je moet aan het eind van de transactie je lening ook weer terugbetalen. Kun je de lening niet terugbetalen, valt de hele flash loan in het water, en worden er geen transacties uitgevoerd. Als je tijdens een flash loan een zwak punt in een liquiditeitspool weet te vinden, kun je veel geld of crypto uit die pool halen.

Handelaren en financiële instellingen

Individuen of zakelijke instellingen die bij handelsactiviteiten betrokken zijn, kunnen veel voordeel halen uit open bron en betrouwbare datastromen. Dit is van belang voor iedereen in de financiële of crypto wereld, zoals fondsbeheerders, handelaren en privé-investeerders.

Informatieverstrekkers

Iedereen die van plan is om nauwkeurige informatie te verstrekken over financiële markten of digitaal bezit kan uiterst betrouwbare data op het DIA-platform verzamelen. Denk hierbij aan crypto data platformen, financiële nieuwssites of een marktonderzoek instituut.

Regelgevers en financiële autoriteiten

Belastingautoriteiten en de financiële regelgeving zijn afhankelijk van betrouwbare data om een solide besluitvorming te kunnen uitvoeren.

DIA voorziet op een totaal unieke manier in al deze verschillende behoeften.

Hoe werkt DIA?

DIA werkt op een vrij eenvoudige manier. Ik ga nu in vijf stappen uitleggen hoe DIA werkt.

  • Data verzoek — als tokenhouders een specifieke dataset zoeken die nog niet door DIA is gepubliceerd, kunnen ze een aanvraag ticket indienen. Dit ticket moet dan ook gefinancierd worden. Als de aangevraagde informatie geleverd kan worden, is deze aan een beloning gekoppeld. Deze beloning wordt in DIA uitbetaald door de aanvrager, na goedkeuring van de informatie.
  • Gegevens indienen — naar aanleiding van het gegevensverzoek, wordt door de gegevens provider een ‘scraper’ opgezet. Ze maken dan verbinding met de API’s of on-chain smart contracts, om de gegevens door te kunnen geven.
  • Goedkeuren — data-analisten verifiëren de aangedragen codes door staking. Als een code verkeerd lijkt te zijn, kan iedereen die tokens staked, de aangedragen code uitdagen. Nu komt de DIA-gemeenschap in actie. Iedereen die DIA staked, kan deelnemen aan een stemproces. Zo wordt bepaald wie de juiste oplossing heeft. Je krijgt nu een beloning voor het vinden van de juiste oplossing. Ook kun je beloningen krijgen als je actief meewerkt met het vinden van bugs in het systeem. Je wordt ook beloond als je fouten, beveiligingsfouten of manipulatiepogingen vindt. Als je het platform verder verbeterd, of mee helpt om te bouwen aan de structuur en de veiligheid van het platform, krijg je ook een beloning.
  • Gegevens opslag —  goedgekeurde gegevens worden opgeslagen in een onveranderlijke, open brondata base and worden op het DIA-platform gepubliceerd.
  • Gebruik — je hebt toegang tot gegevens via orakels (off-chain) of API’s (on-chain). Daarbij zijn historische financiële gegevens gratis toegankelijk. Wil je echter toegang tot live prijsinformatie of naar API’s, dan worden er DIA-tokens in rekening gebracht.

Op de afbeelding hieronder kun je zien hoe de architectuur van DIA eruitziet.

De DIA architectuur
https://medium.com/dia-insights/

Wie zit er in het team van DIA?

Het is niet makkelijk om informatie over het team achter DIA te vinden. Op hun website is niets te vinden, en zelfs Google hielp niet al te veel. Dus heb ik mijn toevlucht genomen bij het LinkedIn profiel van DIA. Hier zijn 19 profielen te vinden, waarvan er twee oprichters van het project blijken te zijn. Deze twee stel ik graag aan je voor.

  • Michael Weber — medeoprichter en CEO. Hij heeft een financiële achtergrond. Het is niet vreemd dat hij dan ook een passie heeft voor financiën, data en blockchain,
  • Paul Claudius — medeoprichter en bestuurslid. Zijn interesses liggen op het gebied van Fintech, DeFi, blockchain, tokenisatie, digitale activa en de metaverse. Hij is ook oprichter van diverse andere bedrijven.

De rest van het team is vrij uitgebreid en divers. Ze hebben adviseurs die bij de London Stock Exchange werken, of bij AT&T, Solana of Parity.

Wat is het DIA-token?

Het DIA-token is zowel een ERC20 token als een BEP20 token. Door het laatste kun je het dus ook op de BSC (Binance Smart Chain) versturen en gebruiken. Dit betekent goedkopere gas kosten. Het is een governance of beheer token. 

Door het DIA-token wordt de gemeenschap in staat gesteld om het platform te beheren. Iedereen die dit token bezit, kan voorstellen formuleren en indienen om het platform te verbeteren.

Het token heeft drie belangrijke toepassingen.

  • Beheer —  als je DIA-tokens bezit, kun je meestemmen over de toekomst van het platform.
  • Goedkeuring — door het staking van tokens, kun je beloningen krijgen en gegevens van bestaande orakels goedkeuren en meehelpen om conflicten op te lossen.
  • Betalingen — om toegang te krijgen tot gegevensstromen of bepaalde API’s, moeten ontwikkelaars je met DIA-tokens betalen. Historische gegevens zijn gratis toegankelijk.

Er zijn in totaal 200 miljoen tokens gemint, waarvan er 41,430,434.00 of 21% in omloop zijn. De marketcap op 11 oktober 2021 is $83,469,579.

Hieronder kun je de exacte verdeling van de tokens zien.

DIA token distributie
https://medium.com/dia-insights/dias-governance-token-4664db4490e7

De uitgave van het token is ook over enkele jaren uitgesmeerd. Samen met het relatief kleine aandeel van tokens dat het team krijgt, zijn dit goede tekens. Het laat zien dat het team er niet voor de korte termijn is, en er snel met een zogenaamde ‘rug pull’ met de inleg vandoor wil gaan. Dit geeft eerder aan dat het team aan een langdurige ontwikkeling van het project geïnteresseerd is.

Uitgave schema van het DIA token
https://medium.com/dia-insights/transparency-report-1f61493ed9e5

Wat is de koers van het DIA-token?

Als je in het DIA-token wilt investeren, is een goed begin om te weten wat de koers is. Als je al gaat traden, wil je ook het liefst winst maken. Je kunt een technische analyse maken om te zien wat het beste koop of verkoop moment is.

Op 7 augustus 2020 kwam dit token op CoinMarketCap voor het eerst op de lijst te staan. Het DIA-token had toen een koers van $0.89. Begin september zagen we een voorlopige hoge koers van $4.32. Daarna zakte het een beetje in en het duurde tot maart 2021 voordat de koers weer omhoog ging. De voorlopige ATH werd bereikt op 5 mei 2021 met een koers van $5.0746. Daarna is de koers heel snel en heel sterk gedaald. In september 2021 was er weer een opleving tot $2.33. Op het moment van schrijven, midden oktober 2021 is de koers $1.86.

Bij CoinMarketCap staat hij tussen plek 400 en 500 op plek 458. Deze munt heeft wel een goed vooruitzicht op de lange termijn volgens mij. Zeker als Bitcoin nog gaat stijgen in 2021. Maar niet alleen dit, ook het feit dat orakels nodig zijn in de decentrale financiële wereld telt mee. Veel DeFi projecten zijn afhankelijk van orakels. Daarom lijkt het erop dat er nog een rol is weggelegd voor het Dia project.  Ik denk dat het token dan nog wel eens een goede koersontwikkeling kan doormaken. Als je in deze munt wilt investeren is het wel belangrijk om goed je eigen onderzoek te doen.

Waar kun je het DIA-token kopen?

Het DIA-token is op Bitvavo te koop. Bitvavo heeft deze munt begin september 2021 in zijn aanbod opgenomen. De meeste toonaangevende CEX’en hebben deze munt ook in de aanbieding, zoals Binance, Gate.io en KuCoin. Er zijn ook veel liquidity pools op DEX’en zoals Uniswap waar je een DIA-paartje kunt vinden. Voor iedereen die in Nederland of België woont, is Bitvavo waarschijnlijk de handigste en eenvoudigste oplossing. Klik op de widget hieronder om meteen in DIA te kunnen handelen op Bitvavo.

Hoe kun je het DIA-token het beste bewaren?

Je kunt het DIA-token op verschillende manieren bewaren. De eerste optie is om de wallet op de beurs waar je het token koopt te bewaren. Denk er dan echter aan dat er altijd een risico is dat een beurs gehackt kan worden.

Als tweede optie is het dan beter om een online wallet zoals MetaMask of een vergelijkbare wallet te hebben. Nu ben jij in het bezit van de private keys. Het wordt nu al een stuk moeilijker voor een hacker om bij je munten te komen. Als je het echter voor elkaar krijgt om je private keys kwijt te raken, heb je geen toegang meer tot je eigen munten. Je kunt dan namelijk niet meer bij je wallet komen. Bijvoorbeeld als je computer vastloopt. Deze private keys zijn dus belangrijk en die moet je goed bewaren, het beste op verschillende, veilige plekken.

Als derde optie heb je ook een hardware wallet zoals Ledger de X of S versie of van Trezor. Nu staan je munten veilig offline en kan niemand aan je munten komen. Hier geldt echter hetzelfde verhaal voor je private keys. Zorg dat je die veilig en op een paar verschillende plekken bewaard.

Conclusie

Orakels zullen een belangrijke rol spelen in de toekomst van decentrale financiën. De smart contracts kunnen zelf geen informatie vanuit de real world bemachtigen. Dus de rol van orakels zal alleen maar groter worden. DeFi is ook de snelst groeiende crypto sector binnen het crypto-ecosysteem. Dit betekent dat een project als DIA het vroeg of laat goed gaat doen. In dit geval lijkt het later, maar met hun opzet en ideeën, zou je haast denken dat ze hun rol zullen gaan opeisen. Er is nooit een garantie hiervoor, maar de toekomst lijkt goed uit te zien.

Het idee waarbij informatie goedgekeurd moet worden, en daardoor betrouwbaarder wordt dan bij de concurrenten, zit goed in elkaar. De koers van het DIA-token staat er op dit moment niet zo goed voor, maar het zal me niets verbazen als dit in de toekomst een stuk beter gaat uitzien. Als je in het DIA-token wilt gaan investeren, doe wel eerst goed je eigen onderzoek.

Heb je nog vragen over DIA (DIA), laat het ons weten op onze Cryptokopen Facebookgroep. Zie je daar!

Over de auteur

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Scroll naar boven