Home » Blog » Wat is FLOW ? Uitleg en koers en verwachtingen en alles wat je moet weten over FLOW

Wat is FLOW ? Uitleg en koers en verwachtingen en alles wat je moet weten over FLOW

FLOW logo

Flow Blockchain is een snelle en gedecentraliseerde blockchain die ongekende schaalbaarheid realiseert voor de ontwikkeling van nieuwe generatie games en decentrale applicaties. Deze is gebaseerd op een nieuwe architectuur die de blockchain schaalbaar maakt zonder sharding. De smart contracts worden samengesteld als individuele legoblokken om dApps aan te sturen die op deze manier miljarden mensen kunnen bereiken. Ontdek hier de nieuwe technologie van Flow blockchain.

Ontstaan Flow

In 2017 werd CryptoKitties, een blockchain-game, gelanceerd op de blockchain van Ethereum. Via deze dApp konden liefhebbers hun favoriete virtuele katten kopen, verzamelen en zelfs mee gaan fokken. Dapper Labs, de Canadese ontwikkelaars, wilde hiermee de blockchaintechnologie gebruiken voor in-gametoepassingen en deze technologie gebruiken voor entertainment en recreatie. En met succes.

Deze virtuele katten werden razendpopulair en trok heel veel mensen naar de blockchain van Ethereum. De jacht was geopend. Maar met deze stijgende populariteit, werd al meteen duidelijk welke belemmeringen de blockchain van Ethereum had. De blockchain werd overbelast en kreeg al snel problemen met schaalbaarheid en extreem hoge gasfees waardoor liefhebbers van deze CryptoKitties besloten niet langer te investeren of te handelen met hun virtuele katten. Deze problematiek zien we jaren later nog steeds terugkomen en maakt Ethereum niet de sterkste blockchain voor het verzamelen en handelen van NFT’s.

In 2020 werd de Flow blockchain gelanceerd. Dit tevens door de Dapper Labs, het bedrijf achter CryptoKitties. Flow biedt ontwikkelaars de mogelijkheid om op een schaalbare en efficiënte manier dApps te bouwen op de blockchain om zo het handelen van NFTs op grote schaal mogelijk te maken.

Cryptokitties

Hoe werkt Flow?

Flow blockchain komt met een nieuwe structuur om de schaalbaarheid voor deze dApps te realiseren. We zien dat sharding vaak wordt gebruik om transacties schaalbaar te maken. Dit is een methode waarbij de transacties verdeeld worden over het netwerk. In plaats van alle nodes één transactie te laten controleren en te verifiëren, worden er verschillende transacties verdeeld over een groep nodes. Hierdoor kunnen er meer transacties worden gevalideerd.

Problematiek sharding

Het team van Flow kiest er bewust voor om geen gebruik te maken van sharding omdat dit nadelig zou zijn voor de zogenaamde ACID-transacties. Deze staat voor atomaire, consistente, geïsoleerde en duurzame transacties. Door deze niet meer te garanderen, wordt het bouwen van dApps veel moeilijker.

De interactie tussen de smart contracts zou belemmerd worden en dit zou zelfs zorgen voor een vertraging in de communicatie van het netwerk en zelfs hogere kans op transactiefouten. Deze combinatie beperkt het aantal toepassingen die mogelijk zijn op het netwerk van Flow. Als we dit toepassen bij CryptoKitties zien we dat bij sharding de aankoop van één NFT-element maar liefst 12 transacties nodig heeft die verdeeld worden op 7 verschillende blocks. Bij een ACID-compatibele omgeving zoals Flow, kan verhandeld en geverifieerd worden in slechts één blok. Hierdoor kunnen veel meer transacties plaatsvinden en is schaalbaarheid niet langer een probleem.

Pipelining

Om zowel de decentralisatie te waarborgen alsook te waken op de veiligheid van het netwerk, gebruikt Flow een nieuwe techniek genaamd pipelining. Dit is een methode om de productiviteit op te schalen door de taken van een validatornode te scheiden in vier verschillende rollen. Dit wordt ook wel een multi-role validator node architectuur genoemd.

De scheiding is verticaal, wat betekent dat deze scheiding zicht bevindt over de verschillende validatiestadia heen bij elke transactie. Als we kijken naar sharding, is deze scheiding horizontaal en dus over verschillende transacties heen. Via deze verticiale scheiding kunnen nodes zich specialiseren en efficiënter te werk gaan voor hun specifieke fase.

  • Consensus: Deze knooppunten bepalen de aanwezigheid en ook de volgorde van de transacties op de blockchain.
  • Uitvoering: Deze voeren de berekeningen uit die bij elke individuele transactie horen.
  • Verificatie: Zij zijn verantwoordelijk voor het controleren van de uitvoeringsnodes.
  • Verzameling: Deze knooppunten verbeteren de connectiviteit van het netwerk alsook de gegevensbeschikbaarheid voor de verschillende toepassingen.

FLOW Proof of stake

Smart contracts Cadence

Waarbij Ethereum gebruikmaakt van Solidity als programmeertaal voor de implementatie van smart contracts, heeft Flow een eigen smart contract programmeertaal genaamd Cadence. In tegenstelling tot andere programmeertalen, is dit de eerste resource-georienteerde programmeertaal. Dit betekent dat ontwikkelaars eenvoudig verschillende bronnen kunnen delen en hierdoor ook complexe smart contract oplossingen kunnen ontwerpen die veilig en schaalbaar zijn. Dit realiseert Cadence allemaal met minimaal risico omdat deze smart contracts via Cadence eenvoudig en goedkoop te controleren zijn.

Voordelen Flow Blockchain

Groot aantal transacties

Flow is ontstaan als nieuwe blockchain om net de schaalbaarheid te realiseren bij het verhandelen van NFT’s en dApps zoals CryptoKitties maar ook andere games. Volgens het team, kan de huidige structuur van Flow maar liefst miljarden transacties ondersteunen en dit uiteraard op een veilige en efficiënte manier.

Lage complexiteit

Sharding is in het verleden toegepast door andere blockchains als mogelijke oplossing voor deze schaalbaarheid. Echter brengen ze vaak onnodige complexe vraagstukken met zich mee omdat synchronisatie tussen de verschillende shards uiteraard essentieel is.

Eenvoudig gebruik ontwikkelaars

Essentieel is de gebruiksvriendelijkheid voor ontwikkelaars. Flow heeft een aantal toepassingen, dankzij Cadence, die het voor ontwikkelaars nog makkelijker maakt om hun dApps te creëren en te implementeren op een eenvoudige en efficiënte manier. Daarnaast zijn er ook nog verschillende open-source tools beschikbaar zoals JavaScript en Visual Studio Code Extension.

Upgraden smart contracts

Smart contracts werden initieel gelanceerd zodat ze niet meer gewijzigd konden worden. Dit om het vertrouwen te wekken dat niemand, zelfs niet de auteur, deze code nog kon wijzigen na lancering. Het probleem echter is, dat software nooit perfect is. Er zijn verschillende voorbeelden waarbij smart contracts geimplementeerd waren, die niet voldoende efficient waren. Dit kan leiden tot verlies in vertrouwen, maar dit is ook een dure aangelegenheid.

Daarom hebben ontwikkelaars meermaals hun stem laten horen dat ze wensen om smart contracts, zelfs na lancering, nog te kunnen wijzigingen om specifieke problemen alsnog te kunnen oplossen of simpelweg te updaten. Door dit te realiseren, geven ze verschillende ontwikkelaars toegang om deze smart contracts te wijzigen, wat zorgt voor een grote complexiteit waarbij we vertrouwen van smart contracts geschaad kan worden.

Door smart contracts te lanceren in een betastatus, kan de broncode stapsgewijs aangepast worden door enkel de oorspronkelijke auteur. Gebruikers worden hierbij gewaarschuwd wanneer een wijziging zal plaatsvinden en dat dit contract zich nog in een betastatus bevindt. Dit geeft gebruikers zelf de vrijheid om al dan niet gebruik te maken van dit smart contract. Hierdoor kunnen ontwikkelaars de broncode gedurende een bepaalde periode nog aanpassen en optimaliseren.

$FLOW

FLOW Tokenomics

Flow is de native token van het ecosysteem en de blockchain. Het wordt onder andere gebruikt als transactiekost, waarbij deze kosten minimaal zijn vergeleken met de gasfees die je betaalt in het netwerk van Ethereum. Daarnaast wordt het gebruikt in alle dApps die binnen het ecosysteem van Flow zijn gemaakt. Investeerders die FLOW-tokens bezitten, hebben ook governance en kunnen zo meestemmen over de toekomst van het protocol. FLOW-tokens worden met name gebruikt voor volgende zaken:

Verschillende use-case

FLOW is dus de native valuta voor deze dApps, games en smart contracts die gebouwd zijn op de blockchain van Flow. Dit impliceert dus dat ontwikkelaars deze tokens gaan gebruiken om transacties mee te doen op het netwerk. Zo bouwen ze deze native token in het protocol, dat ontwikkelaars en gebruikers allemaal betalen met FLOW-tokens.

Distributie

Het team heeft gekozen voor een veilige en duurzame distributiestrategie om zo de FLOW-tokens in handen te krijgen van de juiste mensen. Dit is cruciaal voor de decentralisatie en het succes op lange termijn. Wanneer ze deze distributie gaan centraliseren of reguleren, bestaat de kans dat ontwikkelaars minder snel de weg vinden om zo smart contracts te implementeren en te bouwen op het netwerk.

Het doel is dat Flow zal fungeren als een katalysator van het netwerk en zo alle gemeenschappen die op het netwerk gevestigd zijn, samenbrengen om waarde te creëren en te delen.

Er zijn in totaal 1,36 miljard token beschikbaar. De tokendistributie vindt plaats in verschillende fases waarbij in fase 2 een aantal tokens gelocked blijven voor een periode van één jaar. Dit om de distributie te reguleren. Tijdens de lancering van het genesisblok, is er een bewuste keuze gemaakt voor onderstaande verdeling:

Flow proof of stake

Proof of Stake

De blockchain van Flow gebruikt het Proof of Stake consensusalgoritme om het netwerk te beveiligen en transacties te voltooien. Gebruikers worden hiervoor beloond aan de hand van FLOW-tokens. Hoeveel deze beloning bedraagt, is afhankelijk van de rol en het type knooppunt in deze pipelining architectuur.

Het is natuurlijk essentieel dat alle rollen voldoende aandacht krijgen en dat de verhouding van deze validatorsnodes in evenwicht is. Daarom past het protocol deze beloningen automatisch aan, om op deze manier de uitbetaling te verhogen. Dit is een stimulans voor gebruikers om hun FLOW-tokens in te zetten voor bepaalde knooppunten die minder activiteit heeft dan anderen. Is er weer balans? Dan wordt de vergoeding weer aangepast. Op deze manier blijft het ecosysteem in balans en behoudt het zijn efficiëntie.

Welke NFT-projecten gebruiken Flow Blockchain?

CryptoKitties

CryptoKitties is nog steeds populair, maar door het gebruik van de Ethereum blockchain gaan deze aankopen gepaard met hoge transactiekosten. Sinds de lancering van Flow, hebben gebruikers nog steeds toegang tot hun CryptoKitties via het netwerk van Ethereum, maar kunnen ze deze ook overzetten naar de Flow-blockchain voor lagere transactiekosten.

NBA Top Shot

In september 2020 ging de betaversie van het mainnet live met NBA Top Shot als eerste partner. Dit is een enorm NFT-platform voor NBA-fans. Fans kunnen investeren in ‘Moments’. Dit zijn korte videofragmenten van enkele van de beste NBA-momenten. Deze fragmenten zijn dus NFTs en hebben slechts één eigenaar, wat de belangstelling alleen maar doet toenemen door superfans.

NBA legende James LaBron wist met een eigen dunk-moments een bedrag op te halen van maar liefst 47.500 dollar. Na dit hoogtepunt werd een ander Moment verkocht voor meer dan 71.000 dollar. Eerder in 2021 had het NBA Top Shot-platform een omzet van meer dan 370 miljoen dollar, wat de populariteit van het platform aantoont dat volledig operationeel is op de blockchain van Flow.

NBA Top Shot

Team

FLOW is opgericht door Dapper Labs, hetzelfde team dat CryptoKitties heeft gelanceerd. Momenteel wordt Dapper Labs geleid door founder Dieter Shirley die tevens ook CTO ook. Hij wordt bijgestaan door co-founder en CEO Roham Gharegozlou.

Roham heeft een bachelor in economie en behaalde daarnaast nog een master in biologische wetenschappen aan de universiteit van Stanford. Voor zijn avontuur bij Dapper Labs was Rohan oprichter en CEO van Axion Zen. Dit is een innovatiestudio die helpt om startups te lanceren. Zo hebben ze ook Dapper Labs gecreëerd en gelanceerd.

Dieter Shirley was co-founder van CryptoKitties en één van de auteurs van de ERC-721 tokens op de blockchain van Ethereum. Dit is een overkoepelende benaming voor NFTs zoals CryptoKitties. Voor zijn avontuur bij FLOW en CryptoKitties, was Dieter ook actief bij Axiom Zen, als Chief Architect.

Team FLOW blockchain

Wat is de koers van het FLOW token?

Als je in het FLOW-token wilt investeren, is een goed begin om te weten wat de koers is. Als je al gaat traden, wil je ook het liefst winst maken. Je kunt een technische analyse maken om te zien wat het beste koop of verkoop moment is.

Het FLOW-token werd op 27 January 2021 bij CMC opgenomen met een koers van $8.30.  Binnen een half jaar heeft dit token zijn voorlopige ATH al bereikt op 5 april 2021met een koers van $46.16. Daarna is de koers ook weer vrij snel gezakt en tussen Mei 2021 en Juni 2021 was de koers laag met vooral rode cijfers. Met de laagst genoteerde koers op $1.5125. Toen kreeg de koers weer een positievere impuls en steeg in September 2021 tot $25.64. Op het moment van schrijven, begin oktober 2021 is de koers $18.97.

Bij CoinMarketCap staat hij net nog binnen de top 100 op plek 85. Deze munt heeft een goed vooruitzicht volgens mij, zeker als Bitcoin nog gaat stijgen in 2021. Ik denk dat hij dan nog wel eens een goede koersontwikkeling kan doormaken. Als je in deze munt wilt investeren is het wel belangrijk om goed je eigen onderzoek te doen.

Waar kun je het FLOW-token kopen?

Het FLOW-token is op Bitvavo te koop. Bitvavo heeft deze munt begin september 2021 in zijn aanbod opgenomen. De meeste toonaangevende CEX’en hebben deze munt ook in de aanbieding, zoals Binance of Gate.io. Er zijn ook veel liquidity pools op DEX’en zoals Uniswap waar je een FLOW-paartje kunt vinden. Woon je in Nederland of België, dan is Bitvavo een zeer handige optie. Je kunt op de widget hieronder klikken, dan kun je meteen het FLOW-token kopen.

Conclusie

In het blockchain trilemma blijkt schaalbaarheid alsnog lastig te zijn en zijn er veel blockchainprojecten bezig om dit te realiseren. Een veelgebruikte oplossing hiervoor was sharding, maar dat is volgens FLOW onvoldoende om ongekende schaalbaarheid te garanderen. Dankzij hun unieke pipeline architectuur realiseert het ecosysteem van Flow deze schaalbaarheid. Hierdoor kunnen ontwikkelaars op een snelle en efficiënte manier decentrale applicaties (dApps) bouwen waarbij FLOW de motor is voor het ecosysteem.

Door het gebruik van upgradable smart contracts zullen deze smart contracts ook tijdig een update krijgen waardoor ze optimaal zullen werken in het ecosysteem. Deze worden pas onveranderderlijk wanneer ze geïmplementeerd worden op de alphaversie van het netwerk.

Alle transacties van applicaties worden gedaan via het native token van FLOW. Hierdoor zal deze munt frequenter verhandeld worden en geeft het je daarnaast ook nog eens governance. Met je native tokens bepaal jij dus mee de verdere ontwikkelingen van het Flow ecosysteem.

Over de auteur

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Scroll naar boven