Home » Blog » Margin trading bij Binance – Handleiding en volledig uitleg

Margin trading bij Binance – Handleiding en volledig uitleg

binance-margin-trading-uitleg

Margin trading bij Binance, de ultieme handleiding en gids! Na het lezen van dit artikel snap je werkelijk alles wat er maar te leren valt over het concept van Margin trading op één van de meest populaire cryptocurrency exchanges ter wereld: Binance.

Deze ultieme handleiding vertelt je alles wat je moet weten over wat margin trading precies is, hoe je hiermee kunt beginnen en welke kansen en risico’s er allemaal op de loer liggen. Ook leer je van alles over belangrijke begrippen als ‘Margin level’ en ‘Account Equity’, die cruciaal zijn voor een succesvol beheer van je margin trading portfolio.

Dus ben je er klaar voor? Dan duiken we er eens lekker in. En over enkele minuten weet je alles wat er te weten valt over Margin trading bij Binance. Enjoy!

Belangrijk: Dit artikel is uitsluitend bedoelt om je te informeren over de mogelijkheden van Margin trading bij Binance. Het is geheel aan jezelf of en hoe je besluit om in cryptocurrency te handelen. Wij zijn geen financiële adviseurs.

Wat je vandaag zult leren

Wat is Margin Trading precies?

Margin trading is letterlijk het traden met geleend geld. Je kunt je dus feitelijk voorstellen dat je een geldbedrag ergens leent en dan met dat geleende geld gaat investeren, in de hoop dat je met dat geleende geld vervolgens zoveel winst maakt dat je het geleende bedrag terug kunt betalen en dan ook nog eens een leuke winst er zelf aan overhoudt.

Zoals je begrijpt kleven er nogal wat risico’s aan het handelen met geleend geld. Je neemt namelijk bewust een schuld op je. En een schuld moet terugbetaald worden. Maar waarom zou je dan toch dat risico willen lopen?

De belangrijkste reden zit hem voornamelijk in het concept van ‘eigen vermogen’. Wanneer je als voorbeeld beschikt over een eigen vermogen van € 100, dan is het verrekte lastig om van die € 100 zo maar € 1.000 te maken. Een vertienvoudiging is behoorlijk pittig.

Wanneer je € 5.000 leent om daar vervolgens € 1.000 winst mee te maken, is de stap van 20% winst (vergeleken met 1000% winst) een veel makkelijker te realiseren winstmarge. Dat is de reden waarom margin trading wel degelijk steeds populairder wordt binnen de cryptocurrency industrie.

In onderstaand filmpje legt Binance zelf even vlug uit hoe Margin Trading precies op het platform werkt. Kijk je even mee?

Wat kun je allemaal op Binance?

Binance is een cryptocurrency exchange waar je inmiddels voor veel meer zaken terecht kunt dan het ‘simpele handelen’ wat je op de meeste cryptocurrency exchanges kunt doen.

Vandaag de dag ondersteunt Binance vele additionele modules, waaronder natuurlijk ook Margin trading. Maar je kunt ook voor andere soorten financiële dienstverlening en handel terecht bij Binance. We zetten ze even kort voor je op een rij!

Voor nu zijn deze termen niet enorm belangrijk, maar het is goed om te beseffen dat de wereld op Binance nog vele malen groter is dan alleen het onderdeel Margin trading. En daarnaast laat het ook zien dat Binance een grote en betrouwbare speler is op de markt, waar je met een gerust hart je handel kunt bedrijven.

Hoe creëer je een margin trading account bij Binance?

Natuurlijk heb je om te kunnen handelen een account nodig bij Binance. Sterker nog, voor het handelen met margin trading bij Binance heb je zelfs twee accounts nodig. Er wordt namelijk een onderscheid gemaakt tussen een Binance account en een Binance margin account.

Mocht je nog geen algemeen Binance account hebben, klik dan even op de tekst om deze aan te maken, voordat je verder gaat. Wanneer je dit geregeld hebt, of reeds over een algemeen Binance account beschikt, kun je door!

We nemen je even kort door de eenvoudige aanmeldprocedure van een Binance Margin account, zodat je over het benodigde account beschikt om verder te kunnen. Log eerst even in op je ‘gewone Binance account’.

Stap 1. Klik met je muis op het pictogram van je profiel en bezoek het dashboard van je account.
Stap 2. Onder ‘Balance Details’ vindt je de tekst ‘Margin’. Hier kun je je Binance Margin account aanmaken. Je Binance-account zal overigens voorzien moeten zijn van een Two-Factor Authentication, dus stel dit even in als je dat nog niet eerder hebt gedaan.
Stap 3. Binance toont een herinnering dat het handelen met een margin account niet zonder risico’s is. Lees deze pop-up zorgvuldig door, voordat je verder gaat. Klik op ‘Open margin account’ wanneer je je bewust bent van de risico’s.

Stap 4. Vervolgens worden de Algemene Voorwaarden (Terms of Service) getoond die je moet accorderen. Rond af door op ‘I understand’ te klikken. Je Binance Margin trading account is nu aangemaakt!

Hoe stort je geld in je Binance margin account?

Wanneer je wilt gaan handelen heb je geld nodig. Dat is voor een margin account niet anders dan voor een ‘gewoon’ trading account bij Binance. Om te kunnen handelen, of vanuit een margin-positie geld te kunnen lenen (Borrow), heb je zelf vermogen nodig. Dit vermogen zet je vervolgens in om mee te handelen of kun je gebruiken als onderpand om via Borrow een lening af te sluiten.

Om geld in je Binance margin account te storten, heb je vermogen nodig op je ‘gewone Binance account’. Binance heeft het erg eenvoudig gemaakt om geld cq. tegoeden van je gewone Binance account naar je Binance Margin account (en andersom) over te maken. Klik hiervoor allereerst op het tabblad “Wallet” in je gewone Binance-account.

Stap 1. Klik op Margin (zie de afbeelding hierboven).
Stap 2.Klik rechtsonderin op “Transfer” achter de crypto die je wilt versturen naar je Margin account.
Stap 3. Kies de juiste crypto uit, vul de juiste hoeveelheid in en kies voor ‘Confirm transfer’. In onderstaande afbeelding gaan we als voorbeeld uit van Binance Coin (BNB).

Wat is Borrow in relatie tot je margin-account bij Binance?

De term  ‘Borrow’ ben je inmiddels een aantal keer in dit artikel tegengekomen. Met borrow bedoelen we het lenen van geld (of eigenlijk crypto) op je Binance Margin account, waar je vervolgens mee kunt traden.

Om crypto te kunnen lenen, zal Binance een bepaald onderpand vereisen. Dit onderpand geldt als een soort garantie dat het uitgeleende geld weer terugbetaald zal worden. Het tegoed wat je in het vorige hoofdstuk hebt overgemaakt, kun je vervolgens dus via ‘Borrow’ inzetten om vermogen mee te lenen. En dat werkt als volgt:

Stap 1. Ga naar je Margin trading wallet en klik op ‘Borrow’, achter de coin die je wilt lenen. We gebruiken in het voorbeeld even Bitcoin

Stap 2. Kies de hoeveelheid die je wilt lenen, controleer de dagelijkse rentevoet en klik op ‘Confirm borrow’. Je ziet hier direct hoeveel je maximaal zou kunnen lenen met het onderpand wat je aan vermogen in je wallet hebt staan.

Stap 3. Je ziet nu de geleende Bitcoin terug in je account overview, naast de schuld die je hebt geaccepteerd (inclusief rente).

Account Equity & Margin level

Misschien wel de twee belangrijkste begrippen uit dit hele artikel, account equity en margin level. Dit zijn twee begrippen die je goed onder de knie zult moeten hebben, voordat je de stap naar margin trading maakt. Ze zeggen samen namelijk alles over de mate waarin je onderpand (je account equity) nog toereikend is voor je lening. Indien dat niet meer het geval is, zullen al je posities worden verkocht (geliquideerd) en ben je je inleg kwijt.

Je Margin level zegt dus of je een laag, gemiddeld of hoog risico loopt op liquidatie van al je posities.

Elk margin level boven de 1.5 is dikke vette prima. Alles daaronder is reden tot een tikkeltje zorg. Het echte ‘gezeik’ begint pas bij een margin level van 1.3. Bij een margin level van 1.3 krijg je van Binance een push-melding (e-mail) met de oproep om je onderpand te verhogen door meer onderpand in je Binance margin account te storten óf door eeen (gedeelte van) de lening terug te betalen.

Komt je margin level onder de 1.1? Dan zal Binance als ultieme laatste redmiddel automatisch al je posities liquideren (verkopen) tegen de op dat moment geldende marktprijs om alle leningen en rentetarieven af te lossen. Dit is over het algemeen niet alleen zonde van je geld, maar ook nog eens bijzonder irritant, want je verliest dan de controle over je eigen posities en feitelijk wordt je door Binance aan de kant gezet.

Zorg er dan ook altijd voor dat je je margin level zoveel mogelijk in de groene zone houdt en controleer dit regelmatig.

Hoe kun je margin traden bij Binance?

Het handelen op Binance doe je primair via vier verschillende orders. Over het algemeen kies je het soort order wat het beste aansluit bij je eigen stijl en behoeften, maar sommige traders variëren graag tussen de verschillende opties. We zetten ze even onder elkaar.

 • Traden met een limit order
 • Traden met een market order
 • Traden met een stop-limit order
 • Traden met een stop-market order

Limit order

Een limit order is een order die je in het orderboek zet, waarmee je simpelweg aangeeft dat je een bepaalde hoeveelheid cryptocurrency wilt aankopen of verkopen tegen een bepaalde prijs. Deze positie wordt ingenomen voor onbepaalde tijd, net zolang totdat er een order in het orderboek verschijnt van iemand die deze order wil voldoen. Met voldoen bedoelen we dan: de cryptocurrency in kwestie wil aankopen of verkopen voor de door jou vastgestelde prijs.

Dit duurt seconden of minuten, maar net zo goed maanden of jaren. Het hangt er natuurlijk vanaf wanneer de condities juist zijn. Is de prijs van Bitcoin bijvoorbeeld € 8.000 en jij plaatst een koop limit order van € 7.995, dan zul je die sneller krijgen dan wanneer je een koop limit order van € 10 plaatst.

Market order

Een market order is eigenlijk het tegenovergestelde van een limit order. De positie wordt namelijk niet ingenomen om te wachten op een bepaalde conditie, maar bij een market order wordt de positie direct uitgevoerd tegen het meest gunstigste tarief van dat moment. Je betaalt wat meer aan handelskosten, omdat de order direct moet worden geboekt, maar anders dan dat heb je wel direct zekerheid over een prijs en aankoop.

Stop-limit order en stop-market order

De stop-limit order en stop-market order lijken heel veel op de genoemde limit orders en market orders. Het grote verschil is de ‘stop’.

De ‘stop’ geeft feitelijk aan dat de order pas in het orderboek wordt opgenomen, wanneer de koers een bepaalde prijs (de stop-prijs) heeft aangetikt. Een stop-limit order bestaat dus uit de ‘stop-component’ en de ‘limit-component’.

Een stop limit order ziet er bijvoorbeeld als volgt uit:

 • Coin: Bitcoin
 • Hoeveelheid: 2 BTC
 • Stop-prijs: € 7.500
 • Limit-prijs: € 7.400

Wanneer de koers op € 9.000 staat en er ontstaat ineens een plotselinge daling, dan geldt de stop-limit order hier als een vangnet. Het voorkomt dat je ’s ochtends wakker wordt en ziet dat je Bitcoin nog maar €5.000 waard is.

Wanneer de koers van Bitcoin de € 7.500 passeert, wordt je limit order in het orderboek geplaatst met een verkooporder op de prijs van € 7.400. Je houdt bewust wat ruimte tussen de bedragen om te voorkomen dat de prijs zo hard keldert dat tegen de tijd dat je stop wordt aangetikt de koers al zover gekelderd is dat op dat moment niemand voor € 7.500 nog je Bitcoin wil kopen.

Een stop-market order werkt feitelijk hetzelfde, behalve dat er dus geen verkoopprijs wordt opgegeven, omdat het orderboek zelf de meest gunstige prijs van dat moment zal bepalen, tegen meerkosten.

Repay aan Binance

Wanneer je lekker hebt verdiend aan je investering en handel, is het tijd om Binance netjes je lening en de rente weer terug te betalen. Immers, hoe langer je ermee wacht, hoe meer rente je moet betalen en dat is natuurlijk zonde. Om je schuld aan Binance terug te betalen volg je een paar eenvoudige stappen.

Stap 1. Ga naar je account overview.
Stap 2. Kies de crypto waarvan je de lening wilt terugbetalen.
Stap 3. Klik op “Borrow/Repay”.
Stap 4. Selecteer “Repay”.
Stap 5. Vul 100% (of een gedeelte) van je lening in.
Stap 6. Klik op “Confirm repayment”.
Stap 7. Klaar!

Wat zijn de risico’s van margin traden?

Boven op de standaard risico’s van het handelen in crypto – je kunt namelijk winst boeken of tegen verliezen aanlopen – brengt margin trading wat aanvullende risico’s met zich mee. We zetten ze even onder elkaar:

 • Omdat je handelt met geleend geld, handel je eigenlijk met geld wat niet echt van jou is. Dat is nou eenmaal een stuk minder comfortabel dan wanneer het wel van jezelf zou zijn.
 • Omdat je met geleend geld handelt, betaal je dagelijks een rentebedrag over het geleende vermogen. Hierdoor zul je meer winst moeten maken om deze extra verliespost af te dekken, voordat een trade écht winstgevend wordt.
 • Omdat het margin level bepaalt of Binance je posities liquideert of niet, blijf je altijd het risico behouden dat je posities door Binance worden verkocht, zonder dat je hier zelf invloed op kunt uitoefenen.

Conclusie

Het mag duidelijk zijn dat er bepaalde kansen en risico’s liggen binnen het Margin trading bij Binance. Over het algemeen is Margin trading geschikt voor de wat meer ervaren traders, die al wat kennis van marktwerking en koersontwikkeling hebben opgedaan en die daardoor de aanvullende risico’s van het margin trading op waarde kunnen schatten.

Margin trading biedt in ieder geval bepaalde kansen die je zonder margin trading niet zou hebben. Juist omdat je volledige vermogen met een flinke factor kan toenemen omdat het als onderpand kan dienen voor een veel groter vermogen, hanteer je daarmee een soort van hefboomeffect bij je trades. Hierdoor neemt het risico aanzienlijk toe, maar is de keerzijde ook dat je winsten enorm kunnen toenemen.

Of Margin trading iets voor jou is kunnen we natuurlijk niet zeggen. Dit is sterk afhankelijk van je eigen risicoprofiel, je kennis, je ervaringen, je vermogen en je persoonlijke voorkeur. Het enige wat wij (kunnen) doen is je zo goed mogelijk informeren over alle verschillende opties binnen de cryptocurrency industrie.

We hopen dan ook dat je je hebt vermaakt tijdens dit artikel en dat je er weer iets moois van hebt opgestoken! Ben je op zoek naar een Nederlandse partij om je eerste stappen in de crypto trading te zetten? Overweeg dan zeker eens om naar Bitvavo te kijken. Tot de volgende keer!

Over de auteur

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Scroll naar boven