Home » Blog » Orakels, wat zijn het en wie biedt ze aan?

Orakels, wat zijn het en wie biedt ze aan?

Orakels

DeFi of Decentralized Finance heeft alle potentie om de bestaande financiële wereld op zijn kop te zetten. Het schakelt alle middelpersonen, traditionele beurzen en banken uit. DeFi maakt gebruik van smart contracts en is gebouwd op de blockchain. Smart contracts zijn een geweldige uitvinding, want ze voeren precies dat uit, waarvoor ze geprogrammeerd zijn. Ze zijn ook de ruggengraat van DeFi. Zonder smart contracts kan DeFi niet bestaan, zeker niet op dit moment. En hier zit nou net het probleem. Smart contracts kunnen wel met de blockchain communiceren, maar niet met de buitenwereld. Dat is dus inderdaad een nadeel van een smart contract. Om met de buitenwereld te kunnen communiceren, zijn er orakels. Deze voeden de smart contracts op de blockchain met informatie.

Over deze orakels in de DeFi wereld gaan we het hebben. Hoe werken ze precies, welke soorten orakels zijn er en hoe lossen we het orakel probleem op? Zit je al met rooie oortjes aan je scherm gekluisterd? Prima, dan gaan we snel beginnen met het uitleggen van orakels in de wonderbaarlijke wereld van DeFi.

Let op: hou er rekening mee dat de onderstaande tekst over ‘Orakels, wat zijn het en wie biedt ze aan?’ evenals de toelichting hierop op geen enkele manier als advies opgevat mag worden. De keuze voor óf en op welke manier je (crypto) wilt traden en welke keuzes je maakt qua belegging ligt bij jou en bij jou alleen. Wij zijn geen financieel adviseurs.

Hier is een korte en goede video met uitleg over orakels, om je even te laten opwarmen.

Wat zijn blockchain orakels?

Een orakel op de blockchain biedt informatie van de buitenwereld aan voor een smart contract. Je kan het zien als een doorgeefluik of als een brug tussen informatie van de buitenwereld naar de blockchain. Ze verbinden applicaties en diensten aan met de blockchain. Dit is belangrijk omdat een smart contract niet met de buitenwereld kan communiceren, het is een gesloten systeem. Hierbij noemen we de smart contracts ‘on-chain‘ en zijn de data van de orakels ‘off-chain‘.

Voorbeelden van wat een orakel aan informatie kan doorgeven zijn sport- of verkiezingsuitslagen, maar ook weerberichten en de temperatuur. Aan de hand van de verstrekte informatie kan het smart contract dan een beslissing nemen, bijvoorbeeld of geld uitgekeerd dient te worden en aan wie.

Laten we even een voorbeeldje bijpakken. Twee vrienden wedden op de uitslag van een wedstrijd in de halve finale van het Europees Kampioenschap voetbal 2021, Engeland tegen Denemarken. Dirk zegt dat Engeland gaat winnen van Denemarken en Christian zegt dat Denemarken wint. Als Engeland inderdaad wint, zal het smart contract over deze weddenschap via een orakel de uitslag van de wedstrijd bevestigen. Nu kan het smart contract uitgevoerd worden, en krijgt Dirk zijn inzet en winst van de weddenschap. Mocht Denemarken winnen, dan krijgt Christian uiteraard de inzet en winst uitgekeerd.

De meest gebruikte blockchain voor orakels is de Ethereum blockchain, maar er zijn ook ander blockchains waar orakels op werken, zoals de Cosmos blockchain.

Hoe werken orakels
youtradefx.com

Wat is het orakel probleem?

Het orakel probleem is dat informatie van de buitenwereld die aan de blockchain doorgegeven wordt, gemanipuleerd kan worden. Aan een kant heb je een decentrale blockchain met de smart contracts die transparant en zonder kans op manipulatie door middel van consensus tot een conclusie komt. Aan de andere kant heb je orakels die gecentraliseerd zijn en de benodigde informatie verstrekken.  Omdat deze informatie uit één bron komt, kan deze informatie gemanipuleerd worden.

Smart contracts zijn deterministisch, dat betekent dat dezelfde bewerking uitgevoerd wordt over diverse nodes, steeds hetzelfde resultaat oplevert. Nu heb je echter het dilemma dat een blockchain geen ‘single point of failure‘ of storingspunt kan hebben. Met een gecentraliseerd orakel is dat echter wel mogelijk. Je kunt je nu afvragen waarom je een kostbaar smart contract hebt op een gedecentraliseerde blockchain, als een enkel, gecentraliseerd orakel controle heeft over de informatie die van belang is voor het smart contract. Op deze manier is de kans op manipulatie altijd aanwezig. In de afbeelding hier beneden is dat duidelijk te zien.

Het orakel probleem met een gecentraliseerd orakel
blog.chain.link

Sinds de komst van decentrale orakels, zoals Chainlink, zijn er oplossingen voor dit orakel probleem gevonden. Het determinisme van de smart contracts wordt ook in de orakels ingebracht. Dit wordt gedaan door verschillende garanties in de geleverde data in te bouwen. Deze garanties hebben betrekking op de betrouwbaarheid van de geleverde data door het orakel.

Gedecentraliseerde orakels
blog, chain.link

De afbeelding hierboven laat zien hoe deze garanties werken. Er is dus onder meer gebruikgemaakt van diverse orakels, in plaats van maar een enkel orakel. Het ‘vertrouwen’ in de geleverde data is nog steeds niet 100%, en het zal een hele opgave zijn om dat percentage ooit te bereiken, maar het is wel op een aanvaardbaar niveau nu.

Welke soorten orakels zijn er?

Er zijn diverse verschillende orakels, die alle hun eigen functie hebben. We gaan deze verschillende soorten orakels bekijken en ook uitleg geven over wat ze precies doen. Uiteraard geven we ook voorbeelden, want dat maakt het meestal eenvoudiger om te begrijpen.

Inkomende en uitgaande orakels

Een inkomend orakel is als informatie van de buitenwereld, of ‘off-chain‘, naar een smart contract ‘on-chain‘ wordt gestuurd. De meeste informatie wordt van de buitenwereld naar de blockchain gestuurd, maar er zijn natuurlijk ook situaties waar informatie van de blockchain naar de buitenwereld gestuurd wordt.

Een voorbeeld van een inkomende orakel zijn weddenschappen over iets wat in de toekomst gaat gebeuren. Meestal vrij simpele en makkelijk te verifiëren gebeurtenissen waar steeds een winnaar van de weddenschap uit voortkomt. Je kan bijvoorbeeld voorspellen hoeveel dagen Mathieu van der Poel de gele trui zou hebben in de Tour de France in 2021. Met een antwoord van 6 dagen wordt het opgestelde smart contract voor deze weddenschap uitgevoerd en krijg je uitbetaald.

Hoewel uitgaande orakels dus minder voorkomen, zijn ze er wel degelijk. Dit zijn gebeurtenissen die on-chain plaatsvinden en naar de buitenwereld gaan. Een leuk voorbeeld is bijvoorbeeld een huurcontract op een smart contract dat je kunt programmeren. Het leuke is dat je met crypto op een specifiek wallet adres moet betalen. Als je dan een borgsom en de eerste maand huur betaalt, wordt een internet gestuurd slot op je nieuwe toko ontgrendeld en krijg je toegang tot je nieuwe woonruimte.

Hoe werken rypto orakels
chain.link

Software en hardware orakels

Een software orakel haalt zijn informatie van websites, database of servers. Dus informatie uit online bronnen, het internet wordt als het ware je bron van informatie. Deze informatie wordt dan naar de blockchain gestuurd. Hierbij kun je denken aan actuele verkeersinformatie zoals files, de koers op een crypto beurs of vertrektijden van treinen of vliegtuigen, inclusief eventuele vertragingen. Een andere toepassing is real-time informatie van toeleveringsketens. Dit kan de logistiek vereenvoudigen of een houdbaarheidsdatum in de gaten houden.

Een hardware orakel zet real world informatie om naar digitale informatie. Denk aan een streepjescodescanner, een thermometer of een camera met een bewegingssensor. Deze orakels communiceren meestal via een interface met de buitenwereld.
Vooral in de voedselvoorzieningsketen kan dit van belang zijn, denk aan de eerder genoemde houdbaarheidsdatum. Als een bepaald type voedsel zich door de toeleveringsketen beweegt, ontvangt het smart contract informatie hierover. Aan de hand van de ontvangen informatie, kan het smart contract de juiste beslissingen maken.

Menselijk orakel

Als je gespecialiseerde kennis in een bepaald veld hebt, kun je ook als menselijk orakel werken. Via onderzoek kun je de juistheid van informatie verifiëren die van verschillende bronnen kan komen. Daarna kun je deze informatie dan in een smart contract invoeren. De kans op fraude is marginaal, aangezien het menselijke orakel zich via cryptografie kan identificeren.

Welke orakel aanbieders zijn er?

Er zijn intussen diverse projecten die orakels aanbieden, met Chainlink nog steeds als koploper. Zij hebben het voordeel dat ze de eerste waren en ze weten dat voordeel ook goed vast te houden. Hier gaan we dan, met een lijstje van orakel projecten.

Chainlink (LINK)

Chainlink is er pas twee jaar, maar heeft in deze tijd een enorme groei doorgemaakt en is het leidende gedecentraliseerde data-orakelsnetwerk. Zoals al eerder gezegd, ze zijn ook de eerste die op het decentrale crypto-orakel toneel verschenen is en ze hebben hun positie goed geconsolideerd. Chainlink is gebouwd op de Ethereum blockchain en hun eigen token heet LINK en is een ERC20-token.

Chain.link

Ze leggen de contacten tussen de on-chain smart contracts en de off-chain databestanden. Informatie die van applicaties komt die niet op de blockchain gebouwd zijn, zoals API’s (Application Programming Interface, software die twee programma’s met elkaar laat praten), systemen voor betalingsverwerking en databestanden. Zo vormen ze bijvoorbeeld de interface tussen conventionele betalingsinstellingen zoals PayPal, SWIFT, VISA en Mastercard.

Het merendeel van alle DeFi protocollen maakt gebruik van Chainlink. Denk aan Aave, Synthetix, Celsius, Ampleforth, Yearn.finance, Kyber Network etc.

Ze werken hard om met hun neus vooraan te blijven in de harde concurrentiestrijd tussen de verschillende orakel projecten. Deze video geeft uitleg over hun Chainlink 2.0 project.

Tellor (TRB)

Tellor heeft grote ambities. Ze willen

the default source of high-quality data for decentralized applications

worden op het gebied van orakels. Ze leveren vooral data van off-chain prijzen aan de on-chain smart contracts. Het is gebouwd op Ethereum en als eigen token hebben ze het Tributes-token (TRB).

Ze werken met een hybride Proof of Work (PoW)/Proof of Stake (PoS) consensus mechanisme, dat het gemiddelde van de eerste vijf waardes neemt die het ontvangt. Door de PoS moeten de miners TRB staken, om te mogen minen. Hun stake kan aangevochten worden door TRB-houders (tegen een vergoeding) en als de ‘waarde’ inderdaad niet goed is, kunnen ze een deel van hun stake verliezen. Als de ‘waarde’ wel goed wordt bevonden, krijgen ze de vergoeding van de TRB-houder die aan de waarde twijfelde. De PoW laag werkt min of meer hetzelfde als bij Bitcoin. De miners krijgen TRB in ruil voor data van de miners. De afbeelding hieronder maakt dit een beetje duidelijker.

Tellor orakel
docs.tellor.io

Binance Finance Labs, Maker DAO en Consensus, grote namen in de blockchain, hebben al financiële steun gegeven aan het project. Interessant detail is dat in oktober 2020 het Tellor team de beheerders sleutel vernietigd heeft. Een sterk staaltje van gedecentraliseerd beheer!

medium.com/tellor

Band protocol (BAND)

Het Band Protocol werkt in het Cosmos ecosysteem. Het Cosmos ecosysteem probeert het ‘internet of blockchains’ te creëren. In tegenstelling to Chainlink, werkt het Band protocol op hun eigen blockchain, Bandchain. Chainlink is geen blockchain, het zijn nodes die in een netwerk op Ethereum werken en gebouwd zijn.

Het Band protocol is een flexibel ontwerp dat het mogelijk maakt degelijke en fraudebestendige informatie te leveren op alle mogelijke gebieden. Het weer, sportuitslagen, verkeersinformatie en noem maar op.

Band protocol logo
bandprotocol.com

Augur (REP)

Op Augur kun je voorspellingen van allerlei soorten maken. Het werkt een beetje als een beurs, maar in plaats van te handelen in crypto, wordt er gewed op de uitslag van gebeurtenissen. Dat kunnen sportevenementen zijn of verkiezingsuitslagen. Met de software van het protocol kun je letterlijk op alles wat los of vastzit, weddenschappen aangaan. Het moet wel nog in de toekomst gebeuren. Gaat het zeven dagen aan een stuk regenen in Amsterdam? Wie wint de Tour de France in 2021? Als je het bij het rechte eind hebt, wordt je uitbetaald. Heb je het verkeerd, verlies je je inzet.

Deze video geeft een goed idee hoe Augur werkt.

Andere crypto projecten die met orakels werken zijn Compound (COMP), Decentralized Information Asset (DIA), RIF Gateways (RIF), Maker (MKR) en API3 (API3).

Conclusie

Het is belangrijk dat de smart contracts contact kunnen maken met de buitenwereld. In deze blog hebben we je laten zien hoe orakels hiertoe in staat zijn. Zij kunnen deze off-chain informatie doorgeven aan de on-chain smart contracts. Op hun beurt kunnen de smart contracts nu de taak uitvoeren waarvoor ze geprogrammeerd zijn, omdat ze nu de juiste en betrouwbare informatie via een orakel hebben gekregen.

We hebben de verschillende soorten orakels onder de loep genomen. We hebben inkomende en uitgaande orakels besproken en software en hardware orakels. Er is zelfs een menselijk orakel aan de beurt gekomen.

Tot slot hebben we ook gekeken welke projecten orakels aanbieden. Chainlink voert hier nog steeds het peloton aan, maar is voldoende en sterke concurrentie in dat peloton aanwezig. Zeker in de DeFi wereld kunnen posities snel wisselen.

We hopen dat het de tekst en uitleg goed te begrijpen zijn, maar mocht je toch nog vragen over orakels hebben, ben je meer dan welkom in onze Cryptokopen.nl Facebookgroep. Hier vind je antwoord op je vragen en je kunt aan de discussies deelnemen. Tot gauw!

Cover foto https://themoneymongers.com/

Over de auteur

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Scroll naar boven