Cryptocurrency

Wat is Curve Finance? Uitleg CRV koers en verwachting en alles wat je moet weten over CRV

Een populair DeFi gedecentraliseerd financieringsprotocol, Curve Finance (CRV) staat bovenaan de lijst samen met andere projecten zoals Aave, Uniswap, Synthetix, Yearn Finance of Compound Finance. Het is namelijk een project dat steeds populairder wordt onder cryptofanaten.

Curve Finance biedt stablecoin-houders de mogelijkheid om liquiditeit te verschaffen en inkomsten te verdienen, en biedt handelaren de mogelijkheid om tokens uit te wisselen in een veilige en beveiligde omgeving. In dit artikel vertellen we er meer over. We leggen je uit van Curve Finance is en waar je het token kunt kopen!

Wat is Curve Finance (CRV)?

Curve Finance is een relatief nieuw project in de DeFi wereld, in feite werd zijn white paper gepresenteerd op 10 november 2019, van Michael Egorov. Het platform, dat oorspronkelijk StableSwap heette, was ontworpen om deFi diensten aan te bieden voor stablecoins binnen een Autonomous Money Market (AMM) waarvan het belangrijkste kenmerk een minimale prijs slippage zou zijn, evenals een efficiënte “Fiduciary Savings Account” voor liquiditeitsverschaffers, allemaal beheerd door smart contracts binnen Ethereum.

Wat Egorov ertoe bracht om dit systeem te creëren, was om een ruilmiddel aan te bieden dat als brug zou dienen tussen gecentraliseerde stablecoins (zoals USDT) en gedecentraliseerde (zoals DAI), om ervoor te zorgen dat de uitwisseling tussen hen een momentum behoudt dat de markt zal helpen groeien. 

Dit betrof situaties zoals die welke zich voordeden toen MakerDAO zijn stabiliteitsvergoeding verlaagde tot 5,5%, wat ertoe leidde dat veel gebruikers van Compound (die toen een rentevoet van 11% hadden) daar bleven omdat ze op DAI leenden, en omrekenen tussen DAI en USDC is een dure aangelegenheid, wat leidt tot marktstagnatie.

De naam Curve Finance is gelanceerd in januari 2020, en is dus een op blockchain gebaseerd DeFi platform voor het veilig verhandelen van op Ethereum gebaseerde stablecoins. Door zich te richten op stable tokens, kan het handelaren extreem lage slippage bieden en profiteren liquiditeitsverschaffers van minimale tot geen tijdelijke verliezen.

Curve Finance ondersteunt DAI, USDC, USDT, TUSD, BUSD en sUSD paren, evenals BTC-paren. Dit maakt de handel tussen deze paren uiterst snel en efficiënt. Als het om stablecoins of stabiele activa gaat, zijn de prijzen van Curve doorgaans de beste in de sector.

Net als bij andere DeFi protocollen, moet je verbinding maken met een Ethereum crypto wallet zoals MetaMask of Ledger. Dat is vrij normaal bij projecten die op Ethereum gebaseerd zijn.

Het verschil tussen Uniswap en Curve

Je zult waarschijnlijk wel denken dat Curve veel op Uniswap lijkt, al zijn er een paar verschillen die hen onderscheiden.

Curve maakt gebruik van een marktmakingalgoritme dat bekend staat als een geautomatiseerde marktmaker (AMM). Een market maker is software die namens een bepaalde markt effecten koopt en verkoopt en daarbij liquiditeit verschaft. Tegelijkertijd profiteert een market maker gewoonlijk van het verschil tussen bied- en laatkoersen.

Door een beroep te doen op een marketmaker vergemakkelijkt Curve een sneller ordermatchingproces op zijn platform. Hierdoor kunnen alle soorten handelaars (ook handelaars met een hoog volume) gemakkelijk hun crypto’s verhandelen tegen zeer lage kosten en met minimale slippage.

Het gebruik van AMM-protocollen brengt een aantal uitdagingen met zich mee. Een daarvan is wat men vergankelijk verlies (IL) noemt. IL is het verlies dat je kunt lijden wanneer je een cryptovaluta aanhoudt in een AMM in plaats van een wallet.

Op het Curve-platform wordt de kans op tijdelijke of permanente verliezen echter effectief verkleind. Curve is gespecialiseerd in het verhandelen van stablecoins, dus stablecoins zijn minder gevoelig voor de fluctuatie die dergelijke verliezen zou veroorzaken.

De groei en toenemende populariteit van stablecoins is de reden voor de snelle groei van Curve.fi. Gebruikers stromen massaal naar stablecoins vanwege hun stabiliteit in vergelijking met reguliere cryptocurrencies. Stablecoins bieden de veiligheid en anonimiteit van cryptocurrency en tegelijkertijd de stabiliteit van een fiatvaluta zoals de euro of de dollar.

Bovendien worden gecentraliseerde exchanges zoals Binance of Bitvavo gekenmerkt door hoge kosten en een grote kans op slippage. Curve.fi lost deze problemen op door een gedecentraliseerd, peer-to-peer en veilig uitwisselingsplatform met minimale kosten aan te bieden.

Hoe werkt Curve?

De manier waarop Curve werkt is makkelijk te begrijpen wanneer je het ziet als een normale crypto exchange. Maar achter deze exchange zitten bepaalde concepten, zoals liquiditeitspools, die het mogelijk maken om de liquiditeit te hebben die nodig is voor je stablecoin-uitwisselingen.

Curve Pools

Op dit moment lijken de liquiditeitspools van Curve veel op Uniswap. Curve wordt daarom ook wel de “Uniswap van de stablecoins” genoemd.

Een liquiditeitspool is eenvoudigweg een door een smart contract gecontroleerde ruimte waar grote hoeveelheden activa worden verzameld en geïnvesteerd door liquiditeitsverschaffers (LP’s).

Deze gebruikers investeren deze liquiditeiten om winst te maken op de leningen die met deze activa zullen worden verricht. Elke lening gaat dus gepaard met een kleine commissie of rente, die bij elkaar opgeteld uiteindelijk de winsten van de liquiditeitsverschaffers voedt. Welnu, dit is het concept dat Curve volgt met zijn pools, alleen dat het in plaats van zeer volatiele activa, de voorkeur geeft aan stable coins.

Zo kunnen liquiditeitsverschaffers hun DAI of USDT investeren in speciale Curve Pools, die dit protocol dan zal gebruiken om transacties aan te bieden met een kleine commissie die uiteindelijk de winsten van de liquiditeitsverschaffers zal voeden. Door het gebruik van stablecoins telt zelfs elke decimaal en uiteindelijk is de behaalde winst aanzienlijk in vergelijking met wanneer een bepaald bedrag aan kapitaal binnen de pool wordt opgesloten.

Natuurlijk wordt de ruilverhouding binnen deze pools onafhankelijk beheerd door smart contracts. Dus, bijvoorbeeld, als een pool DAI/USDT uitwisselingen aanbiedt en er is een pair tussen zijn tokens (er zijn 1000 DAI en 1000 USDT), zal de ruilverhouding 1: 1 zijn. Echter, als deze verhouding verandert, bijvoorbeeld 800 DAI en 1200 USDT, zou de ruilverhouding toenemen voor DAI en afnemen voor USDC, allemaal om de pool in staat te stellen zichzelf opnieuw in evenwicht te brengen en nog steeds liquiditeit te hebben voor zijn activiteiten.

Het voorgaande geval is hetzelfde principe dat Uniswap volgt, en dit is de reden waarom dit systeem als een MA kan worden aangemerkt. Zoals gezegd, is de winst van de LP’s echter afkomstig van de vergoedingen die voor elke transactie worden aangerekend. Hoe meer gebruik wordt gemaakt van de pools en hoe dynamischer de pools en de markten zijn, des te hoger is immers de winst die de LP’s behalen.

Maar daarnaast integreert Curve ook met andere platforms, waardoor een andere manier van secundaire uitwisseling ontstaat om hogere winsten te behalen. Dit is de reden waarom we liquiditeitspools kunnen zien in projecten zoals Yearn Finance, Uniswap of Compound, elk van hen gedacht om te profiteren van de liquiditeit in Curve, gebruikmakend van genoemde activa in andere protocollen.

Kortom, Curve en zijn pools zijn niet alleen ontworpen om als beurs te fungeren, maar ook om liquiditeit te verschaffen aan andere protocollen.

Voordelen van Curve

Een van de belangrijkste voordelen van Curve is dat het uitwisselingsmechanisme uiterst eenvoudig is. Zijn smart contract is verre van complex en dit heeft het grote voordeel dat het onderhoud en de beveiliging ervan zeer hoog zijn. In feite heeft het een zeer actief onderzoeksteam voor veiligheidskwesties.

Een ander positief punt is dat het over het algemeen transacties aanbiedt tegen veel lagere commissies dan andere platforms. Tijdens de laatste Ethereum-gasprijsstijging bijvoorbeeld, kon een transactie op Curve gemiddeld $33 kosten, terwijl deze op Uniswap kon variëren van $55 tot $80. Dat is dus een aanzienlijk verschil dat er zeker toe doet onder crypto traders.

Aan de andere kant is het verhandelen van tokens op Curve een vrij laag risico. Bovendien is het risico van niet-permanente verliezen zeldzaam in Curve, allemaal dankzij het feit dat dit protocol stablecoins gebruikt.

Nadelen van Curve

Desondanks de vele voordelen is een van de nadelen van Curve de integratie met andere platforms om je winst te maximaliseren. Integratie met bijvoorbeeld Compound brengt de activa van Curve binnen dat platform in gevaar. Op die manier zou een faillissement van Compound negatieve gevolgen hebben voor Curve en zijn liquiditeitsverschaffers. Hoewel deze integratie-oplossing het probleem van de lage winsten oplost, genereert het een ander probleem dat nog erger kan zijn.

Anderzijds heeft het platform door de sterke afhankelijkheid van zeer dynamische en explosieve markten te maken met een grote fluctuatie in het rendement. Pools met een hoog rendement trekken na verloop van tijd liquiditeit aan en veranderen vaak in de loop der tijd in pools met een laag of gemiddeld rendement.

CRV-tokens

Het CRV-token is een ERC-20 governance token dat is ontworpen om liquiditeitsverschaffers op het platform te stimuleren, alsmede om zoveel mogelijk gebruikers te betrekken bij het bestuur van het protocol. CRV heeft momenteel drie belangrijke toepassingen: 

  • De gebruikers kunnen deelnemen aan het beheer van het protocol via een stemprocedure.
  • Het bevorderen van verschillende liquiditeitspools.
  • Als een lock-in mechanisme voor liquiditeitsverschaffers om in de loop van de tijd waarde te winnen.
  • Ze worden gebruikt om transactiekosten te betalen om de inflatie te verminderen.

Al deze drie dingen vereisen stemmen in de DAO Curve. Dus als een gebruiker wil stemmen, moet hij zijn CRV-tokens locken en veCRV tokens halen. veCRV staat voor CRV escrow vote, en het zijn simpelweg CRV-tokens die voor een bepaalde tijd geblokkeerd zijn. Hoe langer je jouw CRV-tokens locked, hoe meer veCRV je zult ontvangen.

Curve heeft een totale voorraad van 3,03 miljard tokens die als volgt zijn verdeeld:

  • 62% naar de liquiditeitsverschaffers
  • 30% voor aandeelhouders (team en investeerders)
  • 3% voor werknemers
  • 5% naar de reserve

Hoe kan ik CRV-tokens kopen?

Het is mogelijk om CRV-tokens te kopen bij de grote en traditionele crypto exchanges. Echter raden we je aan om dit niet bij een willekeurige exchange te doen. We raden je juist aan om te kiezen voor Bitvavo of Binance, omdat deze exchanges veel veiliger zijn dan andere crypto exchanges. Daarbij bieden ze ook altijd een hoge liquiditeit, waardoor je CRV-tokens voor de beste prijs kunt kopen en verkopen.

Natuurlijk is het ook mogelijk om te kiezen voor een gedecentraliseerde crypto exchange, zoals Uniswap, Sushiswap of natuurlijk Curve. Echter kleeft er altijd een groot nadeel aan een DEX. En dat is dat je veel stappen moet doorlopen voordat je jouw tokens ook daadwerkelijk in je bezit hebt. Hierdoor is de kans dat het mis gaat, stukken groter dan bij een centrale crypto exchange. Daarom raden we je ook aan om voor Bitvavo te kiezen.

Hoe kan ik mijn CRV-tokens bewaren?

Curve draait op de blockchain van Ethereum, wat betekent dat de CRV-tokens dus ERC-20 tokens zijn. Deze tokens kun je in vrijwel iedere wallet bewaren, omdat de meeste tokens van het ERC-20 protocol gebruik maken. Je kunt je tokens makkelijk en snel bewaren in de hot wallet van jouw crypto exchange. Echter is dit niet altijd de beste en veiligste keuze. Het is namelijk veel verstandiger om jouw CRV-tokens te bewaren in een cold wallet, ook wel een hardware wallet genoemd.

Een hardware wallet is een USB-stick waar je cryptomunten kunt opslaan. Doordat je een hardware wallet kunt loskoppelen van het internet, is het veel veiliger dan een hot wallet. Wanneer de wallet namelijk niet is aangesloten op een apparaat, is er ook geen internetverbinding mogelijk met de wallet. Hierdoor is het dus voor hackers onmogelijk om toegang te krijgen tot de hardware wallet. Natuurlijk moet je de hardware wallet vervolgens thuis wel goed bewaren. Wanneer je deze kwijt bent, ben je ook alle tokens en munten die je hierop hebt opgeslagen kwijt.

Curve Finance (CRV) Koers

Conclusie

Curve Finance wordt door veel mensen vergeleken met Uniswap. Dat komt door de manier waarop het zorgt voor liquiditeit. En daar is eigenlijk helemaal niks mis mee, omdat deze manier zich al meerdere malen heeft bewezen. Hierdoor zorgt Curve ervoor dat ze hun gebruikers op de beste manier kunnen bedienen. Echter zit er nog steeds veel verschil tussen Uniswap en Curve. En dat verschil zit voornamelijk in de details.

Je weet nu wat Curve Finance is en waar je de gelijknamige tokens zou kunnen kopen. Om erachter te komen of CRV een verstandige investering is, is het slim om goed onderzoek te doen naar dit project. Dat kun je doen met een fundamentele of technische analyse.

Leave a Comment

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Garanties
  • Eerlijk Ondernemen
    Eerlijk ondernemen
  • Geverifieerde winkel
    Identiteit geverifieerd
  • Geschilbemiddeling
    Geschilbemiddeling
9,5
Reviews
  • 9,5
    users icon Top!