Home » Blog » Wat is Decred? Uitleg koers en verwachting en alles wat je moet weten over DCR Token

Wat is Decred? Uitleg koers en verwachting en alles wat je moet weten over DCR Token

decred-kopen

Vandaag is het dan zo ver! Cryptokopen.nl heeft namelijk besloten om wekelijks een artikel te schrijven over de vele cryptocurrency coins die er bestaan in de cryptowereld. Vandaag starten we dan gelijk met een goede en een bijzondere coin! Namelijk Decred! Klinkt deze coin je nog niet echt bekend in je oren? Geen zorgen! Wij leggen in dit artikel alles uit wat Decred is en wat de functie van deze coin is. Dus schrijf met ons mee in deze korte maar krachtige samenvatting over Decred.

Wat is Decred?

Decred is een cryptocurrency waarbij de focus enorm sterk op de community rondom het project zit. Het wordt beheerd door een open bestuur en richt zich op een duurzame ontwikkeling en gefundeerde financiëring. Decred heeft als groot voordeel dat het niet wordt beheerd door een kleine groep van grote investeerders. Hierdoor voorkomt men dat een kleine groep een enorme invloed kan uitoefenen op zowel het netwerk als de koers van Decred.

Maar hoe zit dat dan? En wat is de oorsprong van de Decred Coin? Wat doet de Decred koers en misschien nog wel het belangrijkste: Waar en hoe kun je Decred kopen? Je leest alles over de Decred/DCR token in deze uitgebreide uitleg over Decred.

Decred koers

Uitleg Decred

Het Decred netwerk wordt beschermd door een hybride model van een combinatie van Proof of Stake en Proof of Work. Met andere woorden: het netwerk wordt beveiligt door zowel miners als stakers en er kunnen daardoor geen veranderingen aan het project worden doorgevoerd die door een klein groepje mensen worden verzonnen. Tevens wordt het netwerk op deze manier erg goed beveiligd tegen aanvallen en frauduleuze transacties. Wel zo fijn, toch?!

Laten we voordat we verder gaan eens een korte introductievideo van Decred bekijken. Waarom? Omdat niemand zo goed kan uitleggen hoe een project in elkaar zit dan het project zelf. Zit je er klaar voor? Daar gaan we!

Zoals je hebt kunnen zien in de introductie is er dus redelijk veel overeenstemming op de blockchain over de richting van het Decred project. In tegenstelling tot veel andere projecten, waarbij de ene groep investeerders naar het spreekwoordelijke links wil gaan en de andere groep naar rechts, zijn bij Decred alle neuzen redelijk dezelfde kant op gericht. Dit is allemaal ontstaan door het hybride model tussen de Proof of Work en Proof of Stake die ze daarvoor hebben opgezet.

Dat klinkt natuurlijk schitterend, maar hoe werkt dat in de praktijk dan? Laten we zowel de Decred Proof of Work als de Decred Proof of Stake even naast elkaar zetten.

Decred Proof of Work

Er bestaat niet zo gek veel verschil tussen het Decred Proof of Work (PoW) concept als dat van Proof of Work bij een ander project. Miners keuren de transacties goed en in ruil daarvoor ontvangen zij daar een beloning voor in de vorm van een aantal DCR. In het begin ontving een miner nog een blok reward van 31.19582664 Decred, maar dit zal uiteindelijk gereduceerd worden met 1% per 6.144 blocks. Dat klinkt als vrij veel, maar dit komt neer op nog minder dan een maand per 1% reductie.

Hierdoor is het inmiddels eigenlijk niet de moeite waard om zelfstandig met je eigen computer Decred te minen. Je kunt in plaats daarvan beter dedicated apparatuur hiervoor aanschaffen of je aansluiten bij een Decred mining pool om zo effectiever te kunnen minen. Er wordt maximaal 60% van de vergoeding uitgekeerd aan miners. De rest gaat op aan het hybride model.

Decred Proof of Stake

Dan is het tijd voor de tegenhanger van het minen, de Decred Proof of Stake. Inmiddels is staking bijna minstens net zo populair geworden als mining en valt er in het geval van Decred tot maximaal 30% aan vergoeding per block aan te verdienen. Decred zou Decred niet zijn als ook het staken van de token nét even iets anders werkt dan het oorspronkelijke Proof of Stake-concept.

Je kunt in de Decred wallet voor langere tijd een aantal DCR coins vastzetten. In ruil hiervoor ontvang je een ticket, in plaats van een vergoeding. Met elk ticket dat je ontvangt kun je een stem uitbrengen. Deze stem gebruik je om de richting die het project volgens jou zou moeten volgen extra kracht bij te zetten. Voor elke stem die je vervolgens uitbrengt, krijg je de ticketprijs met daarbovenop een vergoeding terug. Op die manier ontvang je dus je PoS-vergoeding.

Voordat je je stem in kunt zetten via je ticket, moet je eerst wachten op 256 goedgekeurde blocks. Daarna is het pas mogelijk om te stemmen. Net zoals er mining pools bestaan, kun je bij Decred ook deelnemen aan Staking pools. Hiermee is het mogelijk om samen met andere stakers tickets te bundelen, zodat er minder vaak transacties worden gemist. Het is ook goed om te weten dat je gedurende het staken je zelf altijd eigenaar blijft van je DCR tokens.

Decred Treasury

Voor de snelle rekenaars onder ons is het wellicht al opgevallen dat er met maximaal 60% vergoeding voor miners, maximaal 30% vergoeding voor stakers er ergens nog 10% overblijft. Dat klopt! De resterende 10% van een block-vergoeding verdwijnt in de spaarpot van het project zelf, ook wel de Decred Treasury genaamd. In deze spaarpot wordt geld gestopt, waarmee ticket holders kunnen bepalen hoe dat spaargeld gebruikt mag gaan worden om het project naar een (nog) hoger niveau te tillen.

Decred Voting

Je hebt inmiddels een aardig beeld van hoe Decred in de praktijk werkt. Maar hoe geven de stakers en miners dan precies richting aan het project? Dat doen ze simpelweg door een voting cycle in te zetten. Dit werkt als volgt:

In feite worden er voorstellen gedaan door de ontwikkelaars om bepaalde updates uit te voeren. Dit wordt gedaan in een block dat gemined moet worden. Zodra een miner het eens is met deze update, moet hij zijn mining software aanpassen aan de nieuwe update. Zodra 95% van de laatste 1000 blocks deze nieuwe update ‘geaccepteerd’ hebben is deze door de miners goedgekeurd. Nu alleen de stakers nog. Is dit hetzelfde verhaal met 75% van alle stakers? Dan betekent dit dat zowel de miners als de stakers akkoord zijn gegaan met de nieuwe update en dat deze in werking zal treden.

Je ziet dit proces in onderstaande afbeelding grafisch weergegeven:

decred-voting

Bron: Decred.org [Decred website]

Decred wallet

Je kunt Decred natuurlijk ook voor langere tijd bij je dragen. Dit doe je door gebruik te maken van de Decred wallet waarin je ook kunt staken. Of je kiest voor een externe software of hardware wallet. Een hardware wallet is altijd de veiligste Decred wallet om je decred tokens in op te slaan. Een populaire hardware wallet is de Ledger Nano.

Ga je liever voor een software wallet? Dan is Exodus een goede optie om te onderzoeken. Het grootste voordeel van een software Decred wallet is dat de wallets gratis zijn. Ze zijn daarintegen wel weer minder veilig dan de hardware Decred wallets.

De minst veilige optie is om je Decred tokens op de exchange te laten staan. Zodra je DCR tokens op een exchange staan, loop je het risico dat de exchange gehackt wordt of dat er door een DDOS-aanval over bevriezing vanuit een federaal onderzoek, je tijdelijk of definitief niet meer bij je DCR coins kunt. Mocht je je Decred tokens toch koste wat kost op een betrouwbare exchange willen parkeren? Kies dan voor de cryptocurrency-exchange Binance.

Decred kopen

Wil je Decred kopen? Dan zijn er inmiddels vele platforms en brokers waarmee dat mogelijk is. Decred kopen is ongelofelijk simpel. Het makkelijkste voor Nederlandse klanten is om dit te doen via de Bitvavo exchange. Hier kun je eenvoudig een account aanmaken. Nadat je je bankrekening hebt gekoppeld is het mogelijk om via IDEAL euro’s te storten.

Nadat je je account hebt opgewaarderd met euro’s (of andere cryptocurrency’s) kun je direct je Decred coins kopen. Heb je winst gemaakt en wil je deze winst incasseren? Verkoop dat op Bitvavo je Decred token weer en maak kosteloos de winst weer over op je bankrekening.
Decred kopen? Koop ze direct op Bitvavo!

Over de auteur

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Scroll naar boven