Uniswap is echt zo’n term die je steeds vaker tegen komt binnen de crypto-industrie. Maar hoe komt dat? En wat is Uniswap eigenlijk? Waarom is DeFi zo in de lift en wat wordt er met DeFi bedoeld?
Hoe zit het met termen als liquidity pools, ERC20 tokens en op welke manier speelt Uniswap hier een rol in? Deze vragen en vooral de antwoorden hierop komen uitgebreid aan bod in dit artikel.
We gaan het onder meerdere hebben over tokens swappen, decentrale platformen, smart contracts en hoe Uniswap het bestaan van decentrale platformen en decentrale exchanges een stuk makkelijker maakt.
Ga er dus eens lekker voor zitten, want vandaag komen we met een complete handleiding en uitleg voor beginners voor Uniswap. Je kunt namelijk een stuk meer met het Uniswap Protocal dan je vermoedelijk voor mogelijk houdt! Zit je er klaar voor? Daar gaan we!
We trappen eerst eens even af met een korte introductievideo van een van de basis-functionaliteiten van Uniswap.
Wat je vandaag gaat leren!
Wat doet Uniswap eigenlijk?
Heb je de video netjes bekeken? Gaaf he? Uniswap kan dus van de ene ERC-20 token moeiteloos en zonder tussenkomst van een tussenpartij de betreffende token omruilen voor een andere ERC20-token. Dat gaat dus een stuk sneller, goedkoper en veiliger dan wanneer je eerst op een crypto trading platform je bestaande ERC20-tokens moet verkopen om vervolgens met de opbrengst weer een andere soort token te moeten aanschaffen.
Maar Uniswap is veel meer dan een tokenswap voor ERC20-tokens. Uniswap is namelijk primair een DEX-protocol op de Ethereum blockchain die daarmee de oplossing is voor liquiditeitsproblemen bij Decentrale platforms of exchanges. Dat klinkt natuurlijk waanzinnig, maar wat betekent dat in de praktijk? Laten we eerst even kijken naar wat Decentrale Exchanges precies inhouden en wat hun uitdagingen zijn. En waarom Uniswap daar dan vervolgens de oplossing voor is.
Wat is een Decentrale Exchange precies?
Een Decentrale Exchange (DEX) is de decentrale variant van een “normale” cryptocurrency exchange. Feitelijk kun je dus op een decentrale exchange ook gewoon crypto aankopen en verkopen, net zoals je dit op een centrale of normale exchange kunt doen. Het grote verschil zit hem erin dat je op een centrale exchange op een platform zit wat centraal beheerd wordt voor een grote partij. Bij een decentrale exchange is het platform eigenlijk van niemand, zijn er geen tussenpartijen en is het beheer dus decentraal geregeld.
Hierbij ontstaat dus de toegevoegde waarde van het DEX-protocol van Uniswap. Het zorgt ervoor dat het leven en voortbestaan van Decentrale Exchanges wordt gewaarborgd dankzij hun protocol en dienstverlening. Maar met welke uitdagingen kampen decentrale exchanges dan?
De uitdagingen van Decentrale Exchanges
Er zijn een aantal uitdagingen waar Decentrale Exchanges tegenaan lopen. Dit zijn niet noodzakelijkerwijs dezelfde uitdagingen als de centraal georganiseerde exchanges. De kans op hacks is bijvoorbeeld kleiner, transactiefees kunnen beter worden gereguleerd en de kans op wanbeheer is nihil aangezien het platform eigenlijk geen overkoepelend beheer kent.
Waar de uitdaging normaliter vooral op ligt is op het liquiditeitsprobleem van een platform. Oftewel voldoende centjes (of in dit geval crypto) wat op het platform verhandeld kan worden. Het is logischerwijs namelijk nogal een probleem als er bij wijze van spreken 100 klanten in Bitcoin willen handelen, maar er maar 0,00001BTC op je platform staat. Op die manier verlies je natuurlijk weer klanten en dus cashflow op je platform.
Liquiditeit, of liquidity in het Engels, is dus een belangrijke term binnen exchanges. Er moet voldoende liquiditeit zijn om het platform voor klanten interessant te maken of te houden, maar dat valt niet altijd mee. Zeker niet wanneer de populariteit van een crypto enorm kan afwisselen en je toch voldoende voorraad in beheer wilt hebben en houden.
En dat is waar Uniswap redding biedt! Uniswap zorgt ervoor dat het liquiditeitsprobleem om zeep wordt geholpen door de exchanges in kwestie in staat te stellen om tokens zonder tussenpersonen om te kunnen wisselen. Zij doen dit via een token swap binnen een liquidity pool. Token swap en liquidity pool klinken allebei heel vet, maar wat is dat nou exact?
Uniswap en liquidity pools
Goed, weer even terug naar Uniswap. Uniswap is dus een gedecentraliseerd ERC20-token protocol waarbij je elk willekeurig ERC20-token voor elk willekeurig ander ERC20-token kunt inwisselen. Uniswap maakt hiervoor gebruik van liquidity pools.
Zo’n liquidity pool bevat een bepaalde hoeveelheid Ethereum en een bepaalde hoeveelheid van een andere ERC20-token. Deze pools komen tot stand omdat mensen zelf kunnen deelnemen aan een liquidity pool en daar vervolgens aan kunnen verdienen, maar dat is even voor latere zorg.
Met behulp van deze pools kunnen gebruikers dus hun tokens omwisselen (of een token swap toepassen) tegen zeer geringe kosten, namelijk 0,3%. Op deze manier kan iedereen zeer snel en goedkoop zijn tokens inwisselen voor andere tokens, zonder hier andere partijen voor nodig te hebben.
De werking van een liquidity pool
Een liquidity pool zorgt er dus voor dat een platform altijd voldoende liquiditeit heeft en dat het eenvoudig via het protocol betaalde tokens kan omwisselen in tijden van schaarste. Om ervoor te zorgen dat de prijs altijd wordt bepaald op basis van de werkelijkheid, hanteert Uniswap een vaste vergelijking:
x * y = k.
Nou, dat heeft verder geen uitleg meer nodig, he?! 😉 Misschien toch een beetje. X in deze formule staat voor de hoeveelheid Ethereum tokens, waar y staat voor de andere ERC20-tokens in deze liquidity pool. K is dan de constante waarde. Deze constante vergelijking bekijkt dus altijd wat de hoeveelheid van de ene token ten aanzien van de andere token is, om op die manier zijn prijs te bepalen.
Uniswap brengt dus de waarde van tokens en de prijsfluctuaties ervan in een evenwicht. Hierdoor wijzigt de prijs van tokens op Uniswap puur wanneer er transacties op het Uniswap platform worden uitgevoerd.
Laten we eens een blik werpen op hoe een token swap precies aan de kant van de gebruiker eraan toe gaat en wat de gemiddelde gebruiker nog meer kan doen met Uniswap.
Uniswap – Wat kun je ermee?
Nu je helemaal bijgepraat bent over DEX protocollen, liquidity pools en constante vergelijkingen, is het even tijd voor wat minder theorie en iets meer praktijkkennis waar je daadwerkelijk iets mee kunt.
Er zijn kort door de bocht een drietal functionaliteiten waar gebruikers van Uniswap gebruik van kunnen maken. Er zijn nog wat andere opties, zoals het lanceren van een eigen ERC20-token op Uniswap, maar aangezien dat voor de meesten niet heel erg relevant is laten we dit even buiten beschouwing.
Je kunt de volgende dingen met Uniswap:
- Je eigen Ethereum of andere ERC20-tokens swappen (inwisselen)
- Naar een ERC20-wallet je Ethereum of ERC20-tokens versturen om te bewaren of te versturen naar een klant of kennis.
- Zelf deelnemen aan een liquidity pool en hier een vergoeding voor ontvangen.
We zetten uiteraard de drie opties even keurig voor je op een rijtje!
Je eigen Ethereum of andere ERC20-tokens swappen (inwisselen)
De eerste optie is ook direct de meestgebruikte optie op Uniswap, het omwisselen van tokens. Niet zo vreemd ook natuurlijk, omdat de naam niet voor niets UniSWAP heet. Zit je dus in de situatie dat je een heleboel MKR tokens hebt en dat je die graag wilt inwisselen voor Ethereum? Dan is Uniswap waar je moet zijn.
Uniswap heeft speciaal hiervoor een Uniswap token swap pagina opgericht, waar gebruikers eenvoudig kunnen selecteren welke token ze willen inwisselen voor een andere.
Naar een ERC20-wallet je Ethereum of ERC20-tokens versturen
Naast het swappen van tokens kun je op Uniswap ook terecht voor het versturen van je tokens naar een bepaalde wallet of adres. Uniswap maakt het mogelijk om verschillende wallets te koppelen aan Uniswap om zo de gebruikservaring makkelijker te maken, maar je kunt ook handmatig een wallet adres invoeren.
Niet de meest spectaculaire optie dus. Het spreekt redelijk voor zichzelf, is simpel in gebruik en niet bijzonder genoeg om heel veel tijd aan te spenderen. Snel door naar nummer 3, die is namelijk veel stoerder!
Zelf deelnemen aan een liquidity pool en hier een vergoeding voor ontvangen
De leukste functionaliteit van Uniswap is waarschijnlijk de mogelijkheid om zelf deel te nemen aan een liquidity pool en om daar vervolgens een vergoeding voor te ontvangen. Waarom dit zo leuk is? Omdat wij allemaal dol zijn op het ontvangen van vergoedingen. Vooral als je er zelf bijzonder weinig voor hoeft te doen. We noemen dit ook wel passieve inkomsten.
Elke swap via Uniswap kost de gebruiker een ‘swap fee’ van 0,3%. Omdat Uniswap een DeFi oplossing is en dus decentraal wordt gecoordineerd gaat die 0,3% volledig naar de investeerders van de liquidity pools. Deze swap vindt dus plaats binnen de liquidity pool van de betreffende combinatie en iedereen die een bijdrage levert aan deze liquidity pools ontvangt vervolgens een vergoeding naar rato.
Stel dus dat we even de swap van MKR naar Ethereum pakken, zoals eerder als voorbeeld gegeven. Dan vindt de swap plaats binnen de MKR/ETH liquidity pool. Wanneer je in totaal bijvoorbeeld 0,5% van deze totale liquidity pool hebt ingelegd, ontvang jij dus 0,5% van 0,3% voor elke swap die er gemaakt wordt.
Hoe groter het aandeel in de liquidity pools is, hoe groter percentage jij vervolgens van de swap fee van 0,3% bijgeschreven krijgt. Wat de transactie zelf betreft gaat er dus een gedeelte van ene token af en krijg je diezelfde hoeveelheid (of eigenlijk waarde) van die andere token erbij.
In de praktijk kan het dus wel zijn dat wanneer je voor 100 euro aan ETH en 100 euro aan MKR in een liquidity pool inlegt, je na een tijdje nog maar 80 euro aan ETH en 120 euro aan MKR in je portefeuille hebt zitten. Dat kan in theorie een probleem vormen wanneer de prijs van MKR enorm naar beneden knalt en je daardoor ondanks je gratis inkomsten op de totaalprijs verlies maakt. Hou dit dus altijd goed in de gaten, net als met Staken.
De voor- en nadelen van het gebruik van Uniswap
Zoals met alles ter wereld bestaan er voor- en nadelen wanneer je iets gebruikt. Sommige mensen vinden het fantastisch, anderen vinden het weer onzin. We zetten de belangrijkste voordelen en nadelen van Uniswap even onder elkaar, zodat je zelf een afweging kunt maken of Uniswap ook voor jou interessant is!
De voordelen van Uniswap
- Het is goedkoop: De kosten zijn transparant (altijd 0,3%) en laag, waardoor het zeer aantrekkelijk is om via Uniswap tokens te wisselen.
- Ontzettend eenvoudig: Twee klikjes, op SWAP klikken en klaar is Kees. Of Tanja. Of hoe je ook heet.
- Zo snel als het licht: Je hebt binnen een paar seconden je token swap gerealiseerd, in plaats van dat je op een exchange allemaal kansloze inkoop- en verkoopposities hoeft in te nemen.
De nadelen van Uniswap
- Uniswap is volledig open source. Da’s natuurlijk fijn, want iedereen kan op zijn of haar manier een positieve bijdrage leveren. Maar het protocol kan ook gekopieerd en veranderd worden waardoor er een soortgelijk platform ontstaat wat toch anders werkt dan je zou denken.
- De balans tussen je tokens wisselt wanneer je deze inlegt in een liquidity pool. Dat kan natuurlijk gunstig uitpakken, maar ook minder gunstig. Hou dit dus altijd even in de gaten voor jezelf en stuur bij waar nodig.
- Omdat het platform decentraal is, vind er geen controle plaats op de verschillende tokens die worden aangeboden. Hierdoor kan het zijn dat oplichters een nep-token in omloop brengen in de hoop dat mensen daar instappen en die tokens swappen.
Conclusie Uniswap
Uniswap is op zijn minst een behoorlijk handig protocol wat het leven van iedereen die een aanhanger is van ERC20-tokens en de hele Ethereum-beweging een stuk makkelijker maakt. Een token swap is binnen de kortste keren gedaan, tegen zeer aantrekkelijke tarieven, doodeenvoudig via Uniswap.
Naast de functionaliteit van de token swap is Uniswap voornamelijk geliefd rondom de mogelijkheid om deel te nemen in de diverse liquidity pools. Dit levert voor de investeerders in de pool zelf een leuke bron van passieve inkomsten op, terwijl met name decentrale cryptocurrency exchanges erg dankbaar zijn voor het feit dat ze het protocol kunnen inzetten om op die manier hun liquiditeitsuitdaging de kop in te drukken.
Ben je dus op zoek naar een manier om laagdrempelig wat extra centen te verdienen aan je crypto? Dan is het instappen in een liquidity pool misschien wel iets voor jou! Wil je simpelweg alleen graag op een goedkope, snelle en veilige manier je ERC20-tokens of Ethereum omwisselen? Dan kun je natuurlijk niet om Uniswap heen. Sinds February 2021 kun je nu ook Uniswap kopen op Bitvavo. Klik hieronder op de banner om Uniswap op Bitvavo te kopen!