Home » Blog » Wat is Holochain? Alles over eigen chains en applicaties en alle informatie die je moet weten

Wat is Holochain? Alles over eigen chains en applicaties en alle informatie die je moet weten

wat-is-holochain

Holochain (LINK): de ultieme uitleg voor starters! In dit artikel praten we je door alle interessante informatie heen die er maar te vinden is over Hotchain.

Wat je vandaag zult leren

Wat is Holochain

Holochain is een platform voor gedistribueerde applicaties (hApps). Dit betekent dat het de ruimte biedt voor decentrale applicaties die niet centraal op een server staan opgeslagen, maar verdeelt staan over meerdere deelnemers aan het netwerk (Nodes). De belangrijkste reden voor het ontwikkelen van Holochain is de schaalbaarheid. In dit artikel lees je precies wat Holochain is, maar ook wat HOLO en de HOT coin precies doen op dit netwerk.

Bij blockchain technologie wordt dezelfde database van bestanden door iedere Node opgeslagen. Ze controleren allemaal dezelfde database en pas wanneer ieder Node akkoord is gegaan zal de transactie geaccepteerd worden. Het grote verschil tussen de ‘reguliere’ blockchain en de aanpak van Holochain is nou juist dit onderdeel.

Bij de gedistribueerde applicaties wordt op iedere Node namelijk andere data opgeslagen en met een eigen sleutel kan iedere Node toch met de ‘centrale database’ communiceren. Hierdoor kunnen er in een bepaalde tijd in theorie oneindig veel transacties gedaan worden, in tegenstelling tot de reguliere blockchain die iedere transactie door alle betrokkenen moet laten controleren.

Hoe werkt Holochain

Holochain combineert ‘hashing’, digitale handtekeningen en ‘distributed hash tables’ (DHTs) om een veilig gedistribueerd grootboek (distributed ledger) te maken. Hashing en digitale handtekeningen kennen we al van andere cryptovaluta. Op basis van deze technieken worden de verschillende Holochains opgebouwd. Elke onafhankelijke Holochain kan communiceren met andere chains.

Hashing

Elk stukje data op het netwerk heeft een ‘hash’, dat is een wiskundige vingerafdruk die uniek is voor dat blokje gegevens. Wanneer iemand probeert de gegevens te veranderen wordt gecheckt of de vingerafdruk wel klopt. Wanneer jij gaat klooien in de data en de ‘hash’ klopt niet meer, dan zal het netwerk de transacties en wijzigingen in de database afkeuren.

Digitale handtekeningen

Dual-key cryptography kennen we al van een hele hoop andere coins. Deze techniek zorgt er voor dat er een public key (denk aan een inlognaam) en een private key (zoals een wachtwoord) gebruikt kunnen worden. Deze techniek wordt gebruikt om digital signatures (digitale handtekeningen) te maken. De combinatie van de handtekening en public key kunnen verifiëren van wie een bericht of transactie komt. Zo kun je aan iedereen in het netwerk duidelijk maken wie je bent, als je dat wil. Niemand kan zich als jou voordoen op het netwerk.

DHTs

Distributed hash tables (DHTs) zorgen ervoor dat je niet alleen van centrale servers dingen kunt downloaden, maar ook bij wijze van spreken via je buurman iets naar binnen kunt halen. Voorbeeldje: wanneer jij een game download via Steam, dan staan de bestanden op de server van Steam en via hun server komt het game uiteindelijk bij jou terecht. Met DHTs is het mogelijk te vragen aan iedereen in het netwerk: ‘Wie heeft Fortnite voor mij?” degene met de juiste game kan deze vervolgens met jou delen. Je kunt zelfs verschillende stukken van verschillende mensen downloaden om uiteindelijk het hele bestand tot één geheel te vormen. Torrents werken bijvoorbeeld op een soortgelijke manier. Met DHTs kun je ook de druk op het netwerk verlichten omdat niet alles van één bron hoeft te komen.

Eigen applicatie bouwen op Holochain

Elke applicatie heeft een eigen chain. Gebruikers zijn hosts, dus ook hier geldt: meer gebruikers betekent minder zware taken voor iedereen in het netwerk. Elke agent bezit het unieke ‘DNA’ van de app, in combinatie met jouw eigen identiteit weet iedereen in het netwerk wie je bent en van welke app(s) je gebruik maakt. Peer to peer controle van het DNA en jouw digitale identiteit zorgt er voor dat er niet gemanipuleerd kan worden. Wanneer jij de applicatie aanpast en de nodes gaan niet akkoord, dan ga jij verder op een andere chain met de aangepast applicatie. Het is dan aan jou en andere gebruikers of ze jou volgen of op de ‘oude’ app blijven

Eigen Holochain

Het netwerk van Holochain is gebouwd voor en gericht op het individu/een bedrijf, een ‘agent’. Elke agent heeft zijn eigen hash chain. Die informatie die je op je chain hebt kun je niet veranderen. De publieke data wordt opgeslagen door een DHT node. Iedereen met een chain, draait dus ook een node. Dus ook hier geldt.. hoe meer nodes in het netwerk betekent minder werk voor de overige nodes. Wanneer de chain begint te groeien, wordt het voor andere nodes makkelijker om de gegevens te delen en te verwerken.

eigen-holochain

Wat is Holo fuel (HOT)?

Het ecosysteem van Holo valt of staat bij ‘hosts’ die deelnemen aan het netwerk. Deze hosts bieden computerkracht en opslagruimte voor de applicaties die gebouwd worden op het netwerk. Host krijgen een beloning in de vorm van Holo fuel (HOT). De waarde van HOT wordt ‘gebacked’ door computerkracht. Het team achter Holochain noemt Holo fuel ‘crypto-credits’. HOT is gemaakt om veel en snel micro-transacties te doen. In de Green Paper wordt er dieper ingegaan op Holo fuel.

Holo-Ecosysteem

HOLO en het HOT-token

De mensen achter Holochain, hebben inmiddels ook een hosting platform gemaakt op de infrastructuur van Holochain. Dit heeft de naam HOLO en is ontworpen om schaalbaar, veilig en stabiel te zijn. Om zo voorbereid te zijn op een nieuwe crypto economie. Er is dus een cloud gemaakt die gerund wordt door de community, die niet afhankelijk is van grote hosting partijen.

HOLO users die bijdragen met hun computer capaciteit krijgen als beloning: HOLO Fuel. En HOLO fuel kan worden ingewisseld voor hosting, in-app aankopen en dollars.

HOLO is eigenlijk een Holochain-app. Er zijn zogenaamde Holoports beschikbaar, om bij te dragen aan de hosting van HOLO.
Op dit moment zijn er nog geen tokens beschikbaar in het Holo platform. De HOT-tokens die bij de ICO zijn verkocht, kunnen straks worden ingewisseld voor Holo fuel.

Team achter Holochain

Het Team van Holo, is hetzelfde als het team achter Holochain. Het team is geen ‘standaard’ crypto team met een aantal ‘star advisors’ of aanbevelingen van bekenden in de crypto wereld. Toch ziet het team er betrouwbaar en redelijk diep uit. Ze hebben per afdeling hun mensen klaar staan, zo lijkt het.

Vooral iemand als Arthur Brock (co-founder) of Eric Harris-Braun profileren zich op internet als mensen die weten waar ze het over hebben. Tevens zijn er stukken te vinden van verschillende mensen in het team, hoe een betere wereld te maken. Vooral op het gebied van energieverbruik etc.
Verder spreken voor mij twee zaken duidelijk in het voordeel van het gehele team: ze hebben reeds een werkend product namelijk Holochain en het is een team die al sinds 2008 bezig is met het ontwikkelen van deze producten.

holochain-team

Holochain bewaren in een Wallet

Doordat de HOT coin een ERC20 token is kun je je private keys bewaren op een hardware wallet. Dit is dan ook zeer verstandig om te doen, want met alle verhalen van gestolen coins van exchanges wil je dit risico niet lopen. Je vindt hier een geschikte Nederlandse partij om je een hardware wallet te kopen. Je hebt de keuze uit bijvoorbeeld een Ledger Nano S, Ledger Nano X of een Trezor T.

Kenmerken van de Holochain token

Token
HOT
Aantal tokens in omloop
177,6 miljard
Totaal aantal tokens
165,2 miljard
Prijs tijdens ICO
$0,0001
Huidige prijs
$0.000540
Token soort
ERC-20
Prijs t.o.v. ICO
541%
Hardcap & opgehaald bij ICO
€25 miljoen en $19,3 miljoen opgehaald

ICO verdeling Holochain

De Holochain ICO was een groot succes. De ICO was gaande tussen 29 maart en 28 april 2018 en heeft gedurende die periode ruim 20 miljoen dollar opgehaald.

De ICO was niet alleen een groot succes voor het project zelf. Ook de investeerders zijn er flink op vooruit gegaan. Zo is op het moment van schrijven van dit artikel het rendement behaalt op ruim 36x, het rendement met Bitcoin ruim 16x en heeft het een rendement van bijna 14x behaalt met de dollar.

holochain-ico

Holochain koers en verwachting

Social media van Holochain

Holochain is nog verrassend onbekend bij het grote publiek (augustus 2018), terwijl het een van de weinige cryptocurrency’s is die tijdens een bear markt toch 500% is gestegen. Dit duidt erop dat de gemeenschap die er wel vanaf weet niet snel bereid is om haar coins te verkopen.
Populariteit Holochain (augustus 2018)

Twitter 10,5k volgers
Telegram 9k volgers
Facebook 2,5k volgers
Reddit 2,3k lezers

Roadmap Holochain

Projecten in de cryptowereld en roadmaps, het blijft een raar fenomeen. Het voordeel hierboven genoemd is, dat holochain al een werkend product is. Dit is door developers zo te installeren. Op Github staat hier een handleiding voor beschreven.

holochain-roadmap

Conclusie

Wij zijn erg onder de indruk van Holochain. De founders beschikken over een schat aan ervaring en weten zeer goed waar ze mee bezig zijn. Het is duidelijk dat blockchain niet zo gemakkelijk van het grote probleem van schaalbaarheid af gaat komen, dus het is een welkome verrassing dat er nu iets als Holochain bestaat. Als de massa erachter komt wat dit inhoudt en er wordt momentum gecreëerd, dan zou dit zomaar flinke prijsstijgingen kunnen betekenen. Wij houden daarom de cryptocurrency Holo goed in de gaten.

Over de auteur

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Scroll naar boven