Home » Blog » Crypto Trading Signalen – Koop en verkoop op de beste momenten

Crypto Trading Signalen – Koop en verkoop op de beste momenten

cryptotrading-koop-verkoopsignalen

Iedere beginnende crypto trader droomt over een succesvolle carrière als cryptohandelaar. Het is iets dat iedereen kan bereiken, mits je er volledig voor gaat. Zo zul je moeten leren hoe je een technische analyse kunt uitvoeren, zodat je de beste koop- en verkoopmomenten kunt bepalen.

Dat is voor veel mensen erg lastig. Daarom zullen we je in dit artikel de basis geven voor een technische analyse. We gaan in op de belangrijkste basisaspecten, zodat je uiteindelijk zelf de beste koop- en verkoopmoment voor jouw cryptomunten kunt bepalen.

Wat is een technische analyse?

Technische analyse heeft tot doel de koersbewegingen van een activum te voorspellen of te anticiperen op basis van zijn bewegingen in het verleden. Dit wordt gedaan met wiskundige instrumenten. 

Deze bewegingen hebben echter een gemeenschappelijke noemer: de mens. De mens is, in tegenstelling tot de wiskunde, een bron van toeval bij dit soort studie. De mens is namelijk niet rationeel in al zijn beslissingen. Het is echter de mens die bepaalt of de waarde van het goed (en dus de schommeling ervan) al dan niet afhankelijk is van vele factoren die eigen zijn aan elk individu.

Hoewel de technische analyse dus gebaseerd is op elementen van de exacte wetenschappen, blijft het slechts een feilbaar besluitvormingsinstrument. Het staat dus dichter bij de menswetenschappen, aangezien het in feite gebaseerd is op statistieken over menselijk gedrag. 

We proberen uit te zoeken wat er in de hoofden van kopers en verkopers omgaat. Zoals in andere menswetenschappen lossen wij geen problemen op, beweren wij niet veel, maar proberen wij elementen te vinden die een groot aantal hypothesen kunnen elimineren.

Niet iedereen kan winnen in de cryptowereld

In de handel van crypto is bij elke winst ergens een verlies. Er zijn geen win-win situaties, want als jij geld verdient verliest iemand anders geld. In deze situatie is de beste strategie om te proberen te overleven. Behoor tot degenen die het minst verliezen. 

Wanneer je poker speelt, is het beheren van je bankroll van het grootste belang, op het moment dat je fiches op zijn is het spel voorbij. In de handel is het net zo, de potentiële winnaars zijn in de eerste plaats degenen die in staat zijn tot het einde van het spel te blijven.

Fundamentele analyse

Een fundamentele analyse is waarschijnlijk het eerste dat je zult doen wanneer je net begint met de handel in crypto. Het gaat erom zoveel mogelijk informatie te verzamelen over de markt/het project waarin je wilt investeren. 

Met fundamentele analyse probeer je de intrinsieke waarde van een activum te bepalen. Het staat haaks tegenover de technische analyse, waarbij je puur en alleen kijkt naar de koers van een cryptomunt.

Verschillende soorten grafieken

Bij technische analyse bestuderen we de koersgeschiedenis en proberen we op basis van verschillende criteria te anticiperen op toekomstige bewegingen. Deze criteria zijn grotendeels gebaseerd op de verhouding tussen prijs en volume en de overgrote meerderheid van de indicatoren is rond deze twee elementen opgebouwd. Wij zoeken dus naar patronen die de neiging hebben zich te herhalen door het verleden te observeren.

Grafieken worden gebruikt bij een technische analyse omdat zij de beste manier zijn om historische gegevens te visualiseren. Door naar het verleden te kijken zullen we proberen koop- of verkoopkansen te vinden.

De lijngrafiek

De lijngrafiek is een eenvoudige weergave van de prijs, zijn evolutie wordt voorgesteld door een lijn die de slotkoersen van de sessies verbindt. De lengte van de sessie hangt af van de tijdseenheid (TU) die je bovenaan de grafiek hebt gekozen.

Op onderstaande grafiek bevinden we ons op een dagelijkse tijdseenheid, elk punt op de curve komt overeen met de prijs van Bitcoin ten opzichte van de dollar om 23:59 elke dag. 

Het staafdiagram (OHLC)

In onderstaande grafiek zie je dezelfde gegevens, maar met een andere weergave van de prijs. Dit formaat geeft meer details over prijsveranderingen binnen uw tijdseenheid. Eén balk = één dag, één week, of één uur, afhankelijk van wat je als weergave hebt gekozen.

Wanneer de slotkoers hoger is dan de openingskoers, wordt dit beschouwd als een bullish staaf (in groen of wit). Wanneer het omgekeerde het geval is, wordt het beschouwd als een bearish staaf (in rood of zwart).

Candlestick grafiek

Candlestick grafieken geven dezelfde informatie als de staafdiagrammen, maar in een andere vorm. In onderstaande afbeelding zie je zo’n candlestick grafiek.

De rechthoek vertegenwoordigt het ‘lichaam’ van de kaars. Dit is het verschil tussen de openings- en slotkoers. De verticale lijn (de schaduw) vertegenwoordigt de hoogste en laagste prijs van de sessie.

Candles zijn een hulpmiddel bij het zien en zijn gemakkelijk te interpreteren als je een beginner bent. Daarnaast zullen we de formaties van groepen candles bestuderen, want deze groepen kunnen fungeren als signalen om een cryptocurrency te kopen of te verkopen.

Er zijn nog andere grafische voorstellingen van de prijs, maar deze drie zijn de voornaamste. We zullen voor de rest van de koersen hoofdzakelijk de candlestick grafiek gebruiken, want dit is het meest gebruikte formaat om technische analyse uit te voeren. 

Ik raad je zeker aan om ook gebruik te maken van de candlestick, al kun je natuurlijk zelf ook voor een andere grafiek kiezen. Iedere grafiek heeft namelijk zo zijn voor- en nadelen. De lijngrafiek bijvoorbeeld laat een lezing toe met minder ruis dan de kaarsgrafiek. Het is aan jou om uit te zoeken wat het beste bij je past, afhankelijk van hoe je te werk gaat en de situatie

De steun en weerstand 

Veel mensen stellen steunen en weerstanden (support en resistance) gemakshalve voor als rechte lijnen, maar het is eigenlijk beter om ze te zien als zones.

De weerstand is het prijsgebied waar de markt denkt dat het een goede verkoopprijs is. In dit geval wordt het kopen in dit gebied vermeden, omdat het meestal wordt gecontroleerd door verkopers.

De steun is daarentegen de prijszone waar de markt het als een goede koopprijs beschouwt. Hier hebben de kopers het gebied in handen, dus is het niet verstandig om hier te verkopen.

Hoe herken je steun en weerstand op een grafiek?

De eenvoudigste manier is om de lijngrafiekweergave te gebruiken. Met behulp van een zoneringsgereedschap vul je bij Tradingview een gebied in waar de koers meerdere keren van richting verandert zonder een bepaalde drempel te overschrijden. Het is alsof hij tegen of over de zone stoot zonder er echt door te breken. De bovenste zone komt overeen met de weerstand en de onderste zone met de steun. Hier is een voorbeeld:

image8

We zien vaak dat de koers daalt zodra hij de weerstandszone binnenkomt en de neiging heeft te stijgen als hij de steunzone nadert. Als je in de groene zone koopt en in de rode zone verkoopt, kun je een mooie winst maken.

Steun of weerstand kan worden beschouwd vanaf twee stuiteringen in het gebied en het wordt als echt geldig beschouwd na 3 stuiteringen. Hoe meer de koers stuitert in een zone, hoe zinvoller en relevanter deze zal zijn.

Steunen en weerstanden = Psychologische prijs

In de meeste gevallen wijken de steun/weerstand zones uiteindelijk onder druk van kopers of verkopers, wat een uitbraak wordt genoemd. Het is dan mogelijk dat we getuige zijn van een verandering van rol, een weerstand kan een steun worden en vice versa.

De steun- en weerstandszones zijn in werkelijkheid slechts een psychologische prijs die door de meerderheid van kopers en verkopers op een bepaald moment wordt toegekend. Wat gisteren een goede verkoopprijs was, kan morgen een goede aankoopprijs worden en vice versa.

Trends en kanalen

Net heb je gezien dat steunen en weerstanden moeten worden gezien als zones. In de praktijk zullen we eerder lijnen trekken, maar we moeten dit begrip van zone in gedachten houden. De koers zal immers niet noodzakelijk stoppen op een lijn.

Bovendien zullen we nu gebruik maken van candle charts. De regels voor het tekenen van trendlijnen blijven in grote lijnen dezelfde als voor steunen en weerstanden, want de prijs moet ten minste drie keer de zone raken om als geldig te worden beschouwd. 

Voor de kaarsgrafiek zullen puristen zeggen dat de schaduwen van de kaarsen zich rechts van je moeten opstellen. Anderen houden alleen rekening met de boven- of onderkant van het kaarslichaam. Er zijn echter ook veel traders die zeggen dat het van de situaties afhangt. Zo zou je bijvoorbeeld op vrij grote tijdseenheden rekening kunnen houden met de schaduwen van de kaarsen, maar hier hoef je op een tijdseenheid van 1 uur geen rekening mee te houden.

Trend lijnen

Er zijn 3 soorten trends:

  • Bullish (stijgend): De dieptepunten van de kaarsen komen steeds hoger te liggen. Een uptrend lijn wordt getrokken door de lage punten te verbinden
  • Bearish (dalend): De hoge punten van de kaarsen worden steeds lager. Een downtrend lijn wordt getrokken door de hoge punten te verbinden
  • Lateraal (zijwaartse trend) – In het geval van een laterale trend, moeten de lijnen zo parallel mogelijk lopen.

image9

Er moeten minstens 2 punten geraakt worden om een trend te kunnen tekenen, en minstens 3 om hem te kunnen bevestigen. Zoals bij steunen en weerstanden: hoe meer raakpunten er zijn, hoe betrouwbaarder de trend. Hoe steiler een trendlijn wordt, hoe minder betrouwbaar hij is en hoe groter de kans op een trendbreuk.

Kanalen

Er zijn in totaal drie verschillende soorten kanalen in de wereld van crypto:

  • Bullish kanaal (stijgend kanaal): De lage en hoge punten Punten zijn steeds hoger.
  • Downtrend kanaal (dalend kanaal): De lage punten en de hoge punten zijn meer laag.
  • Horizontaal kanaal (ranging): De lage punten en de hoge punten bevinden zich op dezelfde hoogte.

De trendlijnen moeten absoluut parallel lopen wil het kanaal als geldig worden beschouwd. Wanneer de koers de onderste trendlijn raakt is dit vaak een koopsignaal en vice versa, wanneer de koers de bovenste lijn raakt is dit vaak een verkoopsignaal.

Handelen met de steun en weerstand

Wanneer de prijs van een cryptocurrency in contact komt met een weerstands- of steunzone, zijn er over het algemeen 2 mogelijke scenario’s: ofwel kaatst de prijs terug op deze zone of hij doorkruist ze (break-out ).

Van daaruit kunnen we drie benaderingen overwegen:

  • De rebound
  • De agressieve methode
  • De conservatieve methode

De rebound

Vaak zal men zien dat de koers tussen twee intervallen terugkaatst. Het is dan verleidelijk om een kooporder te plaatsen aan het einde van dit interval in de hoop het actief tegen de beste prijs te krijgen en het dan te verkopen bij de hogere opleving.

Helaas liggen de steun- en weerstandsniveaus niet vast en hebben ze de neiging gemakkelijk te breken. Dus, als men met de rebound strategie wil spelen, is het zeer verkieslijk om te wachten tot de rebound optreedt alvorens in de trade te stappen.

Dit is nog beter uit te leggen met een praktisch voorbeeld. Stel je voor dat een mes valt. Zou je proberen het te vangen in het midden van een val? Nee, natuurlijk niet. Maar dit is dus precies hetzelfde als wat er met deze grafiek gebeurd. Het is gemakkelijker een trend te volgen dan hem te voorspellen, dus beperken we het risico dat we nemen door te kopen wanneer onze theorie uitkomt in plaats van te kopen in de hoop dat hij uitkomt.

We gaan nu over naar de volgende twee methodes. Ze beginnen te werken als wij denken dat er een uitbraak gaat komen (als wij dus denken dat de huidige steun of weerstand het zal begeven).

De agressieve methode 

Dit is de gemakkelijkste manier om van een break-out te genieten. Hier gaan we in de handel wanneer de prijs de weerstand breekt. In zekere zin betekent dit dat de verkopers dit gebied kwijt zijn en niets de kopers tegenhoudt om de prijs omhoog te duwen, behalve de volgende weerstand (deze logica geldt ook voor steun).

Hier is een voorbeeld van een goed uitgevoerde trade met de agressieve methode:

Deze methode vereist ook kopen op het weerstandsniveau, dus het is beter om te wachten tot de weerstand wegvalt alvorens te positioneren. Als je jezelf positioneert voordat de weerstand wegvalt en de koers weer opveert, zou dit zeer vervelend zijn voor je trade.

De conservatieve methode

Met deze methode nemen we minder risico’s dan met de agressieve methode. We weten dat oude weerstandsniveaus nieuwe steunen kunnen worden. Wanneer de prijs zeer snel stijgt, heeft hij de neiging vrij snel terug te vallen en van de oude weerstand af te komen en te stuiteren. In dit geval spreken we van een pullback. We handelen dan op dezelfde manier als bij een rebound.

Hier is een voorbeeld:

Op die manier maken we minder winst maar winnen we aan veiligheid in vergelijking met de agressieve methode. Als je was ingestapt bij de eerste uitbraak, had je meteen daarna in een verliezende positie kunnen komen omdat de koers terugviel naar de weerstand. Het nadeel van deze techniek is dat de pullback niet automatisch is en het kan gebeuren dat de koers verder stijgt en jou achterlaat! Je zou dus een kans kunnen missen, maar het is nog altijd beter dan geld verliezen

Risicobeheer

We kunnen dit artikel niet afsluiten door het niet even over risicobeheer te hebben gehad. Risico- en kapitaalbeheer is waarschijnlijk het belangrijkste en meest genegeerde element voor nieuwkomers op de markt. Dit leidt in de meeste gevallen tot verliezen die voorkomen hadden kunnen worden.

Stel dat je een verlies van 50% maakt. Dan moet je 100% vooruitgang boeken om terug te komen op je oorspronkelijke inzet. Een oplossing voor dit probleem is risicobeheer. 

De stop-loss

De enige keer dat het interessant is om je posities niet af te bakenen, is wanneer je een lange termijn strategie volgt. Deze strategie bestaat erin om je belegging gedurende een lange periode niet aan te raken, zodat je niet wordt beïnvloed door prijsschommelingen. Echter, we hebben het in dit artikel over de korte termijn strategie.

Om je verliezen te beperken, is je beste vriend de stop-loss strategie. We raden je ten zeerste aan altijd te handelen op een exchange waar stop-losses kunnen worden ingesteld. 

Zou jij bijvoorbeeld op een motor rijden op de snelweg zonder helm? Waarschijnlijk niet, dus waarom zou je proberen te handelen zonder veiligheidsmaatregelen?

Het bepalen van je inzet

Het tweede onderdeel is de hoeveelheid die je inzet. Te veel beginners stoppen een groot deel van hun kapitaal in een trade. Als ze winnen, verhogen zij hun inzet aanzienlijk, maar daarvoor nemen ze grote risico’s en eindigen zij vaak met veel verdriet als ze verschillende verliezende trades achter elkaar doen.

Daarom is het belangrijk dat je goed nadenkt over de hoeveelheid geld dat je inzet in een trade. Zorg er ten alle tijden voor dat je niet met geld dat je eigenlijk niet kunt missen. Wanneer je dat wel doet, kun je in vervelende problemen terechtkomen, waar je niet gemakkelijk uit komt.

Bepaal daarom, voordat je gaan beginnen met crypto trading, hoeveel geld je maximaal kwijt kunt zijn. Vervolgens zet je dit op de crypto exchange naar keuze, waarna je ook geen extra geld meer bijstort. Op deze manier speel je alleen met geld dat je écht kunt missen.

Neem je verlies, maar leer ervan

Je kunt niet altijd winnen. Zelfs de beste crypto traders ter wereld maken wel eens verlies op een trade. Echter, de manier hoe je hiermee omgaat zal bepalen hoe succesvol je wordt als crypto trader. 

Stel jezelf erop in dat je ook geld gaat verliezen, maar zorg er wel voor dat je leert van je verliezen. Dat kun je doen door je trade naderhand te analyseren en vervolgens ergens bij te houden wat je verkeerd hebt gedaan waardoor je verlies hebt gemaakt.

Op deze manier word je iedere dag een betere trader. Houdt er rekening mee dat het maanden, en soms jaren, kan duren voordat je een succesvolle crypto trader bent. De crypto traders die leren van hun verliezen zijn degene die sneller een succesvolle handelaar worden.

Neem een crypto trading cursus

Ben je na het lezen van dit artikel helemaal om? Dan kunnen we je aanraden om hier zeker verder mee te gaan. Je hoeft het overigens niet alleen te doen. Op het internet is namelijk ontzettend veel informatie te vinden over het uitvoeren van een technische analyse bij crypto trading.

Wat je in dit artikel hebt geleerd is slechts de basis voor wat nog komen gaat. Toch begrijpen we dat de informatie op het internet nogal overweldigend over kan komen. Je bent namelijk eigenlijk nooit uitgeleerd. Daarom raden we je aan om het op een goede manier aan te pakken. Dat kun je doen door te beginnen met een crypto cursus. En dan met name die van DoopieCash.

In de crypto cursus van DoopCash leer je alles wat je moet weten om een succesvolle crypto trader te worden. Denk aan de basis, zoals de werking van de blockchain, maar ook aan het uitvoeren van een fundamentele en technische analyse. Je zult dus veel meer gaan leren over het lezen en analyseren van grafieken.

Zo’n crypto cursus is vaak een flinke investering. Echter, het is niet zomaar een cursus. Deze cursus zal je namelijk leren om nog meer geld te verdienen. En het is belangrijk om zulke kennis in huis te hebben. Zie het daarom niet als een kostenpost, maar als een investering in jezelf voor de toekomst.

Conclusie

Wanneer je een crypto trader wilt zijn, zul je dus moeten weten hoe je een technische analyse kunt uitvoeren. We hebben in dit artikel de basis met je besproken. Zo hebben we verteld welke soort grafieken er zijn, wat de steun en weerstand is en hoe je hiermee kunt handelen.

Natuurlijk is het niet onbelangrijk om aan risicobeheer te doen. Je wilt immers niet zomaar al je geld kwijtraken zonder er iets van te leren. Zorg er dan voor dat je gebruik maakt van de stop-loss, maar ook voor jezelf bepaalt hoeveel geld je kunt missen.

Als je onze tips toepast, kan het succes je bijna niet ontgaan. Dat kan het helemaal niet wanneer je gebruik maakt van de DoopieCash cursus. Hoe dan ook, veel succes in de toekomst met jouw crypto trading carriere! Klik hieronder om je aan te melden voor DoopieCash

 

Over de auteur

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Scroll naar boven