Home » Blog » Wat is Akropolis? Uitleg koers en verwachting en alles wat je moet weten over AKRO

Wat is Akropolis? Uitleg koers en verwachting en alles wat je moet weten over AKRO

Akropolis (AKRO)

DeFi is een interessant gebeuren met goede toekomstperspectieven. Toch zijn veel mensen er een beetje huiverig voor, zeker nieuwkomers in de cryptowereld. Het kan intimiderend zijn en je moet vaak meerdere stappen uitvoeren en doorlopen voordat je eindresultaat bereikt is. Stel je nu eens voor dat er een project is dat het onboarding voor DeFi met fiat makkelijk maakt. Bovendien wordt je jaarlijkse intrest (APY) berekend en vergeleken. Je kunt je balans zien op een makkelijk te gebruiken en overzichtelijke user interface (UI) met je gemiddelde APY en verdiende intrest. Dit en nog een paar handige mogelijkheden biedt het Akropolis-project je. En nee, dat is niet die hoop oude stenen in het centrum van Athene, maar een echt DeFi project.

Je hebt het vast al door, in deze blog gaan we het over Akropolis hebben en het AKRO-token. Ik ga je uitleggen wat Akropolis precies is en hoe het werkt. We gaan ook een kijkje nemen achter de schermen bij het team van dit project en de AKRO-koers onder de loep nemen. Ik vertel je ook waar je het AKRO-token kunt kopen.

Let op: hou er rekening mee dat de onderstaande tekst over ‘Akropolis (AKRO)’ evenals de toelichting hierop op geen enkele manier als advies opgevat mag worden. De keuze voor óf en op welke manier je (crypto) wilt traden en welke keuzes je maakt qua belegging ligt bij jou en bij jou alleen. Wij zijn geen financieel adviseurs.

Bekijk eerst deze korte video die laat zien hoe Akroplosis (AKRO) werkt.

Wat is Akropolis?

Akropolis is begonnen met het AkropolisOS systeem, waarmee ontwikkelaars onder andere financiële protocollen, dApps en DAOs kunnen maken. Ze willen op deze manier iedereen de mogelijkheid geven om platforms te bouwen waarop je kunt investeren, lenen, sparen en verdienen door crypto te staken. Dit willen ze bereiken door gebruik te maken van smart contracts. De smart contracts drijven deze decentrale financiële producten aan. Daarmee hebben ze zelfs al een vrij unieke DeFi wending kunnen geven aan leningen met onderpand. Akropolis biedt namelijk een lening aan die niet volledig gedekt is door het onderpand. In DeFi kringen is dit uniek.

Omdat we het over een DeFi product hebben, zal het geen gefronste wenkbrauwen opleveren als ze dit gaan doen via verschillende liquiditeit pools. Het opzetten en controleren van deze pools gebeurd door een DAO (decentralized autonomous organization). Ook weer een typisch DeFi fenomeen. Deze kapitaalpools kunnen dan geconfigureerd worden om goede financiële resultaten op te leveren.

De variatie aan mogelijkheden voor een pool zijn groot. Denk bijvoorbeeld aan verzekering pools, uitleen pools, spaar pools of Pensioen-fonds pools. De mogelijkheden om deze financiële pools op te zetten zijn bijna eindeloos, dus gebruik je fantasie. Als lid van de pool DAO krijg je dan vergoedingen door liquiditeit te verschaffen, door te staken om hiermee leningen te kunnen verstrekken en uiteraard door mee te beheren.

Het team achter dit project wil een banksysteem opzetten dat eerlijker is en alle tussenpersonen uitschakelt. Het traditionele banksysteem en de verschillende verzekeringsproducten willen ze vervangen met een gedecentraliseerde versie dat zich meer op een coöperatief model baseert.

Akropolis heeft ook bestaande, op Ethereum gebouwde  DeFi protocollen ingepast zoals Aave, Compound en Maker. De Akropolis dApps kunnen deze diensten samenvoegen in hun liquiditeit pools en in hun leendiensten.

De volgende afbeelding laat zien wat Akropolis al voor elkaar gekregen heeft.

Wat Akropolis al volbracht heeft
https://www.akropolis.io/

Waar kan je Akropolis kopen?

Akropolis kopen kan bij Nederlandse exchanges en buitenlandse. De meeste toonaangevende exchanges hebben deze munt ook in de aanbieding, zoals Bitvavo, Bybit, Bitget en KuCoin. Klik hieronder om op Bitvavo te kopen. Er zijn ook een paar liquidity pools op DEX’en zoals Uniswap waar je een AKRO-paartje kunt vinden. Het makkelijkst is echter om op Bitvavo te kopen, en hier kun je dit doen.

Hoe werkt Akropolis?

Akropolis wil elke gebruiker de mogelijkheid geven om nieuwe DeFi protocollen op te zetten en tegelijkertijd hun crypto-activabezit te laten groeien. Dit kan dan gebeuren door het aanbieden van diverse DeFi-apps, die helpen met het beheren. Hiervoor heeft Akropolis ervoor gezorgd dat elke dApp of protocol die gebouwd wordt op AkropolisOS als een Autonomous Finance Organization (AFO) functioneert. Dit schakelt de behoefte aan een derde partij uit. Deze AFOs zijn financiële organisaties gebouwd op een gedistribueerd netwerk, en zijn in het bezit van de leden. Het doel is om als een ‘normale’ firma te functioneren, maar dan zonder het bijbehorende hiërarchische beheer. Het is vooral gericht op mensen die geen techneuten zijn, maar wel enige kennis van Ethereum en crypto hebben.

Het voordeel is dat ze dit in één UI (user interface) gepakt hebben, zodat het lekker overzichtelijk is en eenvoudig te gebruiken en te bedienen is. Ze willen daarbij om alle informatie beknopt en makkelijk te begrijpen houden.

Wat is AkropolisOS?

AkropolisOS is de basis voor het hele project en netwerk. Het is een OpenZeppelin SDK (software development kit) die door het Akropolis team onderhouden wordt om ontwikkelaars te helpen bij het bouwen van dApps. OpenZeppelin is een platform voor het ontwikkelen, uitvoeren en benutten van smart contract projecten op Ethereum. Het werkt ook op elke andere door EVM (Ethereum Virtual Machine) en eWASM (Ethereum WebAssembly) aangedreven blockchain.

Dit is het framewerk waar je de financiële organisaties, die al genoemd werden, gebouwd op een gedistribueerd netwerk, kunt opzetten en beheren. Het is de bedoeling dat iedereen deze gedistribueerde kapitaal pools kan opzetten en ze dan collectief kan laten beheren. Dit kan dan gedaan worden met aanpasbare stimulansen voor gebruikers en met programmatische liquiditeit en fonds beheer. Zo biedt AkropolisOS een lego-achtige schaalbaarheid aan zonder dat er verlies van samenhang of veiligheid plaatsvind.

Het Akropolis team heeft twee apps, in de vorm van kapitaal pools, gebouwd op AkropolisOS, Sparta en Delphi.

Sparta

Sparta is het protocol waar je een lening kunt afsluiten met een lager onderpand dan de waarde van de lening. Er is maar 50% van de lening in onderpand nodig en je moet liquiditeit aan een pool geven tegen een intrest percentage.

Hieronder kun je de webpagina van Sparta zien.

Sparta op AkropolisOS
https://sparta.akropolis.io/

Delphi

Bij Delphi kun je meedoen aan yield farming. Dit is een crypto investeringsstrategie waarbij je meer intrest krijgt dan bij traditionele instituten.

Delphi wordt ook gebruikt voor hun DCA (Dollar Cost Avering) strategie. Met deze strategie investeer je op vaste tijden, wekelijks of maandelijks bijvoorbeeld, in een bepaalde cryptomunt. Op deze manier, verspreid je het probleem dat je niet precies weet wanneer het beste moment is om in te stappen. Omdat je inleg verspreid wordt, maar wel in principe steeds hetzelfde bedrag is, en onafhankelijk is van de koers, marginaliseer je het risico van koersschommelingen. Je hebt minder last van de volatiliteit van een cryptomunt op deze manier.

Integratie van yEarn

Yearn Finance is ook een samenwerking aangegaan met Akropolis. Dit is echter meer dan alleen maar een samenwerking. Akropolis wordt de exclusieve aanbieder van de leenprotocollen van Yearn.

Dit heeft tot een nieuwe Akropolis versie geleid, met meer pools die een hoger rendement zouden moeten opleveren.

De veranderingen zijn;

  • Open bron code –  AkropolisOS gaat in de open bron sectie van Yearn
  • Betere toegang – Akropolis krijgt toegang tot Pickle Finance en Cream
  • Front-end handelen – Akropolis wordt de front-end device voor Yearn’s yield producten
  • Nieuwe strategieën voor Yearn – door de kracht van Akropolis te gebruiken, kan Yearn nieuwe protocollen schrijven
  • Zakelijke ontwikkeling – Yearn kan profiteren van de superieure expertise van Akropolis op het gebied van bedrijfsontwikkeling

Wie zitten in het team van Akropolis?

Het team van Akropolis heeft een leuke verrassing. Het zijn  namelijk twee vrouwen die aan het stuur staan. Helaas niet alleen in de cryptowereld een weinig voorkomend gebeuren.

  • Ana Andrianova – zij is medeoprichter en CEO met een sterke achtergrond in de crypto en blockchain wereld. Ze was onder andere adviseur van de Web3 Foundation. Ana is afgestudeerd aan de Universiteit van Oxford.
  • Kate Kurbanova – zij is medeoprichter en Head of Operations met een sterke financiële achtergrond.
  • Alex Maz – hij is CTO en heeft een achtergrond in Mathematics and Computing Sciences. Sinds 2010 is hij al met blockchain bezig.

Er zijn nog een paar andere mensen in het kleine, maar gedreven en ervaren team actief.

Wat is het AKRO-token?

Het AKRO-token is een ERC20 token. Het token wordt gebruikt voor het beheren van het platform en voor liquiditeit stimulans.

Eerst was er in 2018 een privéverkoop via een ICO waar het token voor $0.014 werd verkocht. In 2019 was er openbare verkoop, via een IEO, met een prijs van $0.005 op Huobi Global. Hierbij werd $2.4 miljoen opgehaald.

Er kwamen 4,000,000,000 AKROs op de markt waarvan er 3.24 miljard in omloop zijn.

De volgende afbeelding geeft een goed overzicht van het releaseschema en de token verdeling. Wat opvalt is het relatief kleine percentage dat het team krijgt. Dit is meestal een goed teken, want het betekent dat het team geen reden heeft om de biezen te pakken en er vandoor te gaan met een flinke hoeveelheid van de inleg. Ook wel bekend als een rug pull. Het releaseschema zorgt daar ook nog eens goed voor, als een soort extra controle, want het geld wordt per maand ontgrendeld.

Release schema en verdeling van het AKRO-token
medium.com/akropolis

Wat is de koers van het AKRO-token?

Als je in het AKRO-token wilt investeren, is een goed begin om te weten wat de koers is. Als je al gaat traden, wil je ook het liefst winst maken. Je kunt een technische analyse maken om te zien wat het beste koop of verkoop moment is.

De uitgave van het AKRO-token begon op $0.028 en steeg bijna direct naar $0.043. Binnen twee weken was het feest echter voorbij, en precies een jaar lang stond hij in het rood, met als dieptepunt $0.00069. In september 2020 kroop de munt weer voor een maand in het groen, met als top $0.043. Van september 2020 tot februari 2021 stond hij dan weer in het rood, om dan opeens parabolisch te stijgen. De voorlopige ATH werd bereikt op 9 april 2021 met een koers van $0.079. Dat is een 100 x ROI (return of investment) binnen een jaar! Soms zou je toch wel eens de mogelijkheid willen hebben om in een glazen bol te kunnen kijken. Daarna is de koers echter ook weer gezakt en op het moment van schrijven, september 2021 is de koers $0.02748.

Bij CoinMarketCap staat hij net buiten de top 400 op plek 407. Deze munt heeft een goed vooruitzicht volgens mij, zeker als Bitcoin nog gaat stijgen in 2021. Ik denk dat hij nog wel eens een goede koersontwikkeling kan doormaken, in het kielzog van een eventuele bull run eind 2021. Als je in deze munt wilt investeren is het wel belangrijk om goed je eigen onderzoek te doen.

Wat is de beste manier om het AKRO-token op te slaan?

Je hebt verschillende manieren om dit token op te slaan. De veiligste manier is om ze op een hard wallet op te slaan, ook wel een cold wallet genoemd. Met een hard wallet, zoals de Ledger X of S en de Trezor, ben je beschermd voor internet hacks.

Je kunt natuurlijk je AKRO-token op de beurs laten staan waar je het token gekocht hebt. Nu heb je echter geen toegang tot je private keys. De private keys van een beurs blijven in de handen van de beurs zelf. Het gevaar van een gehackte beurs bestaat altijd en dan heb je een kans dat je je munten kwijt bent. Deze wallets op een beurs worden ook wel hot wallets genoemd.

Als derde optie kun je ook nog een online wallet zoals MetaMask of Trust wallet gebruiken. Hier is ook nog een kans op een internet hack, maar deze is theoretisch kleiner dan een hack op een beurs.

Akropolis hack

Het hacken van DeFi protocollen is een lucratieve bezigheid, en helaas is Akropolis hier ook een slachtoffer van geworden. In November 2020 werd er $2,051,159 in Dai buitgemaakt door een flash loan in de Delphi pool. Elke gebruiker werd echter gecompenseerd voor zijn verlies.

Vreemd genoeg werd deze pool al drie keer aan een auditie onderworpen. Certik, een van de auditie firma’s, had ook al andere projecten aan een auditie onderworpen, die later toch gehackt werden.

Wat is de roadmap van Akropolis?

De roadmap is een ‘work in progress’, en onder de link kun je een live update vinden, die elke tweede week wordt bijgewerkt door het team.

Op dit moment staat bijvoorbeeld in de ‘backlog’ onder andere het volledig decentraliseren van het platform en de gas kosten verbeteren. Onder ’to do’ staat onder andere dat de structuur van het product verbeterd moet worden en een ‘one click entry/exit’.  Ze zijn aan het werk met een ’tokenomics update’ en strategieën voor Polygon.

Ze zijn al klaar met de ADEL-AKRO swap. ADEL was een functionaliteits- token dat niet meer gebruikt wordt. Verder zijn de yEarn v2 Vaults al geïntegreerd.

Als je meer te weten wilt komen over de roadmap, klik op de link.

Conclusie

Akropolis geeft een compleet nieuwe optie om op een makkelijke manier in DeFi te stappen. Ze maken het ook aantrekkelijk om via een DAO de diverse liquiditeit pools te beheren. Tussenpersonen worden buitenspel gezet en de deelnemers aan een pool hebben de macht in handen over elke pool.

Het Sparta protocol met een lager onderpand dan de eigenlijke lening is uniek in de DeFi wereld, en kan daardoor een goede toekomst tegemoetzien, zeker zolang er geen concurrentie op dit gebied is. Dat kan in de DeFi wereld echter ook snel veranderen.

AkropolisOS kan ook best nog met een paar nieuwe toepassingen op de proppen komen. Dit zal het project alleen maar ten goede komen.  Zeker nu het project een open bron code heeft, kunnen er nog interessante plannen en ideeën ontwikkeld worden. Als dit inderdaad ook allemaal gebeurd, dan zal de koers van het AKRO-token niet achterblijven. Als je in dit token wilt investeren, doe dan in elk geval goed je eigen onderzoek.

Heb je nog vragen over Akropolis, laat het ons weten op onze Cryptokopen Facebook groep. Zie je daar!

Over de auteur

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Scroll naar boven