Home » Blog » Beleggen in een Bitcoin ETF, dit zijn de voordelen en nadelen

Beleggen in een Bitcoin ETF, dit zijn de voordelen en nadelen

De interesse in Bitcoin als asset om in te investeren is door de jaren heen sterk toegenomen. Dat niet alleen onder de zelfverklaarde crypto enthousiastelingen, maar ook onder de meer traditionele investeerders. Indien je graag wil speculeren op een stijging van de BTC-koers dan kan je tegenwoordig vaststellen dat dit op verschillende manieren kan gebeuren. Niet alleen kan je BTC kopen, daarnaast is het ook mogelijk om te investeren in een zogenaamde Bitcoin ETF.

Het gaat hierbij om een zogenaamde tracker die gewoon op de beurs wordt verhandeld. Wil jij hier graag meer over te weten komen en wil je graag de voor- en nadelen ontdekken? Lees dan zeker verder!

In welke vormen bestaat een Bitcoin ETF?

Toen in het najaar van 2021 de eerste Bitcoin ETF werd gelanceerd bestond bij veel mensen het misverstand dat het daarbij ging om een zogenaamde spot ETF. Dat was echter niet het geval. Wanneer we de verschillende soorten Bitcoin ETF’s met elkaar vergelijken kunnen we dan ook vaststellen dat we een onderscheid dienen te maken tussen:

  1. Een Bitcoin futures ETF;
  2. Een Bitcoin spot ETF;

Voor deze eerste geldt dat ze zoals de naam reeds aangeeft is gebaseerd op futures. Met andere woorden, de ETF die je koopt is niet gedekt door fysieke BTC. Dat maakt op zich voor jou als investeerder weinig verschil. In beide gevallen wordt er namelijk gespeculeerd op de stijging van Bitcoin. Dit gezegd hebbende is het zo dat voor Bitcoin als asset er wel degelijk sprake is van een niet onbelangrijk verschil.

Wanneer er sprake is van een spot ETF kan dat namelijk in de praktijk de vraag naar BTC vanuit de traditionele beleggersmarkt aanzienlijk doen toenemen.

Bitcoin spot ETF goedgekeurd in 2024

De eerste Bitcoin spot ETF’s zijn goedgekeurd op 10 januari 2024. De SEC keurde op die datum 11 spot Bitcoin ETF’s goed, die de volgende dag verhandeld konden worden.

De goedkeuring heeft lang op zich moeten wachten doordat de Amerikaanse SEC niet meteen staat te springen voor een dergelijk beleggingsproduct. Zij is namelijk van mening dat er onvoldoende bescherming kan worden geboden aan beleggers die zouden overwegen om in een dergelijk beleggingsproduct te investeren.

Wat zijn de voordelen van beleggen in een Bitcoin ETF?

De mogelijkheid hebben om te beleggen in een Bitcoin ETF brengt in de praktijk toch best een aantal interessante voordelen met zich mee. Voor heel wat traditionele beleggers geldt dat ze binnen hun portefeuille graag willen kunnen genieten van blootstelling aan Bitcoin. Dit willen ze graag doen zonder dat ze daarvoor de technische obstakels moeten overbruggen waar de cryptomarkt zich toch nog steeds een beetje door kenmerkt. Dat kan in principe perfect gebeuren door ervoor te kiezen om te investeren in een Bitcoin ETF. Dit beleggingsproduct wordt gewoon verhandeld op de beurs op dezelfde manier als bijvoorbeeld ook een aandeel wordt verhandeld.

Daarnaast hoef je als gebruiker geen Bitcoin wallet aan te maken en je in te lezen over het beveiligen van je BTC.

Eveneens een niet onbelangrijk voordeel waar je op kan rekenen heeft betrekking tot het feit dat je door te beleggen in een ETF kan rekenen op de tussenkomst van het zogenaamde beleggerscompensatiestelsel. Mocht de broker waarbij je gaat beleggen failliet gaan, dan ben je ingedekt tot 20.000 euro per persoon. Gaat de crypto exchange failliet waarbij je hebt geïnvesteerd in Bitcoin? Dan zal je helaas je geïnvesteerde gelden komen te verliezen. Dit uiteraard tenzij de partij zelf over een speciaal noodfonds beschikt. Van met name de bekende crypto exchange Bybit is bijvoorbeeld bekend dat zij een dergelijk fonds heeft opgericht.

Zijn er ook nadelen verbonden aan beleggen in een Bitcoin ETF?

Beleggen in Bitcoin door het kopen van een Bitcoin ETF brengt niet alleen maar voordelen met zich mee. Er zijn dan ook beslist een aantal niet onbelangrijke nadelen aan verbonden waar je rekening mee zal willen houden. Denk wat dit betreft in eerste instantie aan het feit dat je met een investering in een Bitcoin ETF niet zelf eigenaar wordt van Bitcoin. Voor een dergelijke ETF geldt dat er in de praktijk ook naar wordt verwezen als zijnde een zogenaamde tracker. Met andere woorden, ze trackt de koers van een bepaalde asset (in dit geval dus BTC) zonder dat je daarvan echt de eigenaar wordt. Dit betekent ook dat je je Bitcoin niet kan versturen of kan uitlenen.

Bovenstaande is echter niet alles. Daarnaast is het natuurlijk ook zo dat je er rekening mee dient te houden dat er voor het beheer van een ETF bepaalde kosten in rekening worden gebracht. Hoe hoog deze kosten precies zijn gelegen is altijd afhankelijk van de ETF in kwestie. Ondanks het feit dat deze kosten op zich slechts een beperkt percentage bedragen moet het natuurlijk gezegd dat ze vooral op termijn toch behoorlijk kunnen oplopen. Dit gaat toch een beetje ten koste van het mogelijke rendement. Ook hier zal je dus in de praktijk wel rekening mee willen houden.

Dus in Bitcoin investeren via Bitvavo is vele malen goedkoper, maar ook risicovoller. Waar kies jij voor?

Over de auteur

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Scroll naar boven