Home » Blog » Wat is Ampleforth? Uitleg AMPL en koers en verwachtingen en alles wat je moet weten over AMPL

Wat is Ampleforth? Uitleg AMPL en koers en verwachtingen en alles wat je moet weten over AMPL

Ampleforth-crypto

Ampleforth is een cryptocurrency die probeert om het geld opnieuw uit te vinden. Het eigen token van het protocol, AMPL, is ontworpen om te worden gebruikt als onderpand voor gedecentraliseerde banksystemen en als een alternatieve basisvaluta voor de crypto-economie. AMPL functioneert als een ERC-20 token boven op de Ethereum blockchain.

Het Ampleforth-protocol onderscheidt zich van andere DeFi-protocollen door de invoering van een ‘contracyclisch’ economisch beleid. Simpel gezegd betekent dit dat als de vraag naar AMPL toeneemt, het aanbod van tokens ook toeneemt om de prijsveranderingen te compenseren. Deze anticyclische basis is erg voordelig vanuit een beleggingsperspectief, omdat het AMPL een lage correlatie geeft met producten zoals BTC en ETH.

Een dergelijk systeem is erg goed om tot een stabiele prijs te komen voor de lang termijn. Het doel van Ampleforth is om geld uit grondstoffen in te brengen zonder de strikte beperkingen die worden opgelegd door grondstoffen met aanbod- en uitgifteplafonds, zoals BTC en goud. Op deze manier is er dus een grotere schaalbaarheid.

Het unieke AMPL-token

Wat AMPL uniek maakt van andere crypto is de vraag en aanbod van het token. Een zogenoemde ‘primitive’ is een basis voor het bouwen van een complex systeem. Primitives zijn bekende cryptografische algoritmen op laag niveau, welke worden gebruikt om protocollen te bouwen voor computerbeveiligingssystemen.

Bitcoin is de primitive voor een censuurbestendig betaalspoor; Ethereum heeft deze primitive een stap verder gebracht door ondersteuning van smart contracts aan het netwerk toe te voegen.

In de economie wordt evenwicht gedefinieerd als een toestand waarin vraag en aanbod op een markt perfect met elkaar in evenwicht zijn. Ampleforth definieert evenwicht als een toestand waarin een verandering in de vraag resulteert in een één-op-één-verandering in het aanbod.

Als er bijvoorbeeld 100.000 AMPL’s zijn en de prijs stijgt van $1 naar $2 als gevolg van de toename van de vraag op de markt, zal het netwerk zijn richtprijs op $1 stellen en het aanbod met 100.000 AMPL’s verhogen. Het aanbod zou toenemen van 100.000 AMPL’s tot 200.000 AMPL’s in een proces dat ‘rebasing’ wordt genoemd.

Rebases verwateren bestaande tokenhouders niet. Zie het als het bezitten van een vast percentage van het netwerk in plaats van een vast bedrag aan tokens. Bovendien wordt het uitgevoerd op een gedecentraliseerde manier met gebruikmaking van de unieke mogelijkheden van ERC-20 tokens.

Dus, zonder dat Ampleforth het marktaandeel steelt van tokenhouders, zullen die 300.000 AMPL’s die net door het protocol zijn gecreëerd, eerlijk worden verdeeld onder de adressen van bestaande AMPL-tokenhouders. Dit evenwicht wordt bereikt wanneer een tweevoudige toename van het aanbod wordt gecompenseerd door een tweevoudige daling van de prijs, waardoor de marktkapitalisatie stabiel blijft op $200.000.

Voorbeeld

We kunnen het stukken duidelijker maken door een voorbeeld te geven. Ampleforth zet een financiële stimulans op voor gebruikers om het netwerk te helpen een evenwicht te bereiken. Het netwerk is afhankelijk van gebruikers met winstoogmerk om het evenwicht aan de vraagzijde te herstellen zodra de verandering in het aanbod voorbij is. Als een activum waarvan de prijs door de open markt wordt bepaald, kunnen gebruikers hun pas gekochte AMPL’s voor $2 verkopen, waardoor druk op de markt ontstaat en de evenwichtsprijs van de AMPL daalt tot $1.

Maar het koersdoel van AMPL (evenwicht in de markt brengen) moet niet worden verward met het concept van een stable coin. Terwijl stable coins vaste prijzen hebben en volatiliteit willen uitschakelen, mikt AMPL gewoon op een lagere volatiliteit dan BTC en ETH met behulp van vastgestelde regels.

In feite zorgt het protocol voor de juiste stimulansen om ervoor te zorgen dat gebruikers zich aan de regels houden en een evenwicht tot stand brengen. Door de vraag in handen van de markt te leggen, zorgt AMPL ervoor dat de prijsvorming door de vrije markt wordt vormgegeven, maar het brengt ook het evenwicht in gevaar totdat de marktkapitalisatie toeneemt.

Wanneer de marktkapitalisatie toeneemt en AMPL dus meer liquide wordt, neemt de handelsactiviteit toe en vechten crypto traders om orders uit te voeren. Het algoritme van AMPL zorgt ervoor dat in dat geval de prijs niet te snel op en neer gaat. Dit brengt verschillende voordelen met zich mee, waar we het later in dit artikel over zullen hebben.

Waar wordt AMPL voor gebruikt?

AMPL wordt voornamelijk gebruikt als ruil- en betaalmiddel. Ampleforth kan het aanbod verhogen om aan de vraag van miljarden gebruikers te voldoen, maar het kan ook het aanbod uitbesteden als het slechts 1.000 gebruikers bedient.

Door de flexibele aanbodbewegingen is AMPL ideaal om een digitale economie omheen te bouwen. Daarom kan het de perfecte vorm van onderpand worden voor DeFi. Het is voor veel crypto traders ook nog eens erg voordelig om in de wallet te hebben staan, gezien er veel potentie in dit project zet.

Maar het project heeft een andere, bredere doelstelling: een onafhankelijk alternatief bieden voor het geld van centrale banken. Dit is een doelstelling op lange termijn, aangezien Ampleforth eerst het vertrouwen van de gemeenschap moet winnen en zijn nut als betrouwbaar ruilmiddel en opslagplaats van waarde moet bewijzen.

EconomicsAmple

Wat is het doel van Ampleforth?

In 1944 veranderde het aanzien van geld voorgoed. Op een conferentie in Bretton Woods, New Hampshire, besloten de landen die samen de Verenigde Naties vormen de goudstandaard af te schaffen, hetgeen leidde tot de invoering van het wisselkoersstelsel dat vandaag de dag bestaat.

De Amerikaanse dollar werd gekozen om de reservevaluta van de wereld te worden. In dit systeem werd de dollar gekoppeld aan een bepaalde hoeveelheid goud, en werden andere valuta’s aan de dollar gekoppeld. Dit werd gedaan met het oog op economische stabiliteit.

De uitvoering van de afspraken van de conferentie markeerde het begin van een 25 jaar durend proces van ontmanteling van de rol van goud in de wereldeconomie. In 1971 was goud gewoon een handelsartikel.

Het feit dat het goud uit het beeld was verdwenen, was de voornaamste reden waarom de groei in een snel tempo doorging. Het aanbod van goud was beperkt en kon de uitgifte van goud niet afstemmen op het tempo van de groei. Alleen al om die reden was het een slechte wereldreservemunt.

De scheiding van goud en geld gaf regeringen echter de macht om de geldhoeveelheid naar eigen goeddunken op te blazen, in plaats van deze te verhogen en te verlagen op basis van de marktvraag.

AMPL elimineert de controle over het aanbod

Dit is waar Ampleforth in beeld komt. AMPL neemt het flexibele aanbodconcept van fiatvaluta’s over en elimineert de totalitaire controle over dat aanbod.

Het is goud dat het aanbod verhoogt en verlaagt op basis van de markt en hoe de markt dicteert. Het kernpunt van Ampleforth is dat de markt, en niet de oprichters of een regering, bepaalt welke vorm het aanbod moet aannemen.

Stel je voor dat de wereld nooit van de goudstandaard was gehaald. De beperkte uitgifte van goud per jaar zou een beperkte groei hebben omdat de prijs ervan niet kan schommelen. Stel je goud nu voor als een digitaal goed waarvan het aanbod toeneemt in perioden van grote vraag en afneemt in perioden van geringe vraag. En dat alles op basis van gegevens en sentimenten in plaats van de mening van de deskundigen die een ‘raad van bestuur’ vormen. Dat is in een notendop waar Ampleforth over gaat.

Waar kan ik AMPL kopen?

AMPL-munten zijn erg populair, en te koop bij verschillende cryptocurrency exchanges. Denk bijvoorbeeld aan Bittrex, Coinmerce en Binance. Wij raden je aan om AMPL te kopen bij Binance of Bitvavo, omdat dit veilige exchanges zijn met een hoge liquiditeit. Daarbij betaal je ook nog eens lage transactiekosten bij deze crypto exchanges.

Wanneer je van Bitvavo of Binance gebruik maakt, heb je AMPL binnen enkele klikken gekocht met iDeal of creditcard. Dit is een veel snellere, veiligere en betrouwbaardere manier dan het gebruik van een gedecentraliseerde exchanges zoals Uniswap. De kans dat een transactie op een DEX fout gaat, is aanzienlijk groot.

Hoe kan ik AMPL bewaren?

Omdat AMPL een ERC-20 token is, kun je deze gelukkig in bijna iedere wallet bewaren. Het maakt niet uit of dit een online wallet of hardware wallet is. De meeste wallets ondersteunen namelijk ERC-20 tokens, omdat dit het meest gebruikte protocol voor tokens is (de meeste cryptoprojecten draaien immers op de blockchain van Ethereum).

Echter, wanneer je veel AMPL in je bezit hebt, raden we je aan om deze in een hardware wallet op te slaan. Dat is over het algemeen namelijk een stuk veiliger dan een online wallet, omdat een cold wallet niet continu met het internet is verbonden. Dat zorgt ervoor dat hackers niet bij de wallet kunnen komen zodra deze niet is verbonden met een apparaat. Je moet de cold wallet vervolgens natuurlijk wel op een veilige manier bewaren.

Voordat je een hardware wallet koopt, is het verstandig om altijd even te kijken of deze AMPL-tokens ondersteund. Zo kom je in ieder geval niet voor verassingen te staan.

Is AMPL een verstandige investering?

De belangrijkste vraag die je jezelf waarschijnlijk stelt is of AMPL een verstandige investering is. Door onderzoek te doen naar het token kun je bepalen of het een goed moment is om AMPL te kopen. Je wilt dit immers voor de beste prijs doen. Koop daarom geen AMPL op het moment dat de koers in een piek zit. Je kunt AMPL het beste kopen wanneer de prijs is gedaald.

Omdat het team van AMPL uit experts bestaat en een doordacht plan heeft, is de kans groot dat AMPL in de toekomst in waarde zal stijgen. Verwacht echter geen sterke pieken en dalen in een korte periode; het project heeft immers een techniek die dit voorkomt. AMPL kan dus voor de lange termijn een verstandige investering zijn. Echter is het nogmaals belangrijk om te vermelden dat je altijd zelf goed onderzoek moet doen naar de tokens waar je in wilt investeren.

Het voordeel van AMPL

Bitcoin is ooit gemaakt om als betaalmiddel te dienen. Echter gebeurt dat op dit moment niet. En wel om de volgende reden: de koers fluctueert te sterk. Wanneer je vandaag iets met 1 Bitcoin betaald, kan de waarde van die Bitcoin de volgende dag al met $5.000 zijn gestegen. Hierdoor heb je dus in principe verlies gemaakt op je aankoop.

Ook voor de ontvanger is het niet handig. Wanneer ze Bitcoin ontvangen, kan de waarde van deze Bitcoin de volgende week alweer zijn gedaald met $10.000, waardoor ze verlies hebben gemaakt op de verkoop.

Dit is precies de reden dat het op nog zo weinig plaatsen mogelijk is om met Bitcoin te betalen. AMPL zorgt er met hun techniek voor dat de koers van het token stabiel blijft. Hierdoor wordt AMPL ineens erg aantrekkelijk voor het uitvoeren van betalingen, gezien de betaler en ontvanger er zeker van kan zijn dat de waarde in de dagen na de transactie niet snel zal stijgen of dalen. Het neemt de risico’s weg waar Bitcoin last van heeft als het om het uitvoeren van betalingen gaat.

Ampleforth (AMPL) Koers

Ampleforth kopen?

Conclusie

AMPL is dus een cryptomunt waarvan de waarde ingaat tegen de traditionele cycli van vraag en aanbod. Op deze manier probeert AMPL ervoor te zorgen dat het niet onderworpen wordt aan hevige volatiliteit. Dat is voor veel crypto traders een voordeel wanneer zij crypto willen gebruik als betaalmiddel.

Het is echter wel belangrijk om op te merken dat AMPL nog steeds een experiment is. Het is een nieuw idee dat nog steeds getest dient te worden op grote schaal. Zolang het dat nog niet heeft gedaan, is het lastig om te bepalen of dit project ook daadwerkelijk zal gaan slagen. De toekomst zal laten zien wat er gebeurt met AMPL wanneer het meer gebruikers aantrekt.

Echter is het idee van AMPL wel erg sterk. Veel mensen stappen niet in Bitcoin of Ethereum omdat de prijs te sterk stijgt en daalt in korte periode. Hierdoor is het eigenlijk niet bruikbaar als betaalmiddel, terwijl het daar in eerste instantie wel voor is bedoeld. AMPL pakt dit probleem bij de wortels aan door een techniek toe te passen die de sterke koersbewegingen tegengaat. 

Over de auteur

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Scroll naar boven