Home » Blog » Coinmarketcap? Wat is het? En wat gebeurt er achter de schermen?

Coinmarketcap? Wat is het? En wat gebeurt er achter de schermen?

coinmarketcap

Op de website van Coinmarketcap kun je meer dan 2000 coins en tokens volgen. Echter is Coinmarketcap niet de enigste site waar je live tokens kunt volgen. Er zijn vergelijkbare websites zoals Coingecko en Coincompare waar je nog meerdere tokens kunt vinden. Op Coinmarketcap kun je informatie vinden zoals de volume, prijs , market cap en de laatste percentages veranderingen van de laatste 24 uur tot jaren terug, maar dit is slechts een fractie van de informatie die je kan vinden op de website van Coinmarketcap.

Wat is Coinmarketcap?

Iedereen die een beetje handelt in cryptocurrencies of weet wat de bitcoin of blockchain is weet wel wat Coinmarketcap is, het is langzamerhand gegroeit tot 1 van de grootste en meest bezochte websites in de wereld. Op het moment van schrijven staat coinmarketcap op plek 350 in de alexa rank. Dit laat zien hoeveel bereik deze website heeft.

Volume

Er zijn verschillende mogelijkheden om jouw eigen token op Coinmarketcap te krijgen, ten eerste moet jouw coin of token een handelsvolume hebben van 100.000 usd, voorheen was dat 50.000 usd. Dit zou dus betekenen dat er binnen 24 uur voor een ton aan deze coins gekocht of verkocht moeten worden. Echter is deze eis pas geleden weggenomen om te zorgen dat er meer transparantie komt, dit komt onder andere doordat gebruikers klagen over de manipulatie van simpele bots die er voor zorgen dat de volumes op exchanges opgeblazen worden.

Volume no fee

Mischien heb je ooit hiervan gehoord, Volume Excluded – No Trading Fees, maar wat betekent dit en wat houdt dit precies in? Er zijn bijvoorbeeld verschillende exchanges waarbij je bij het traden de zogenaamde “transactiekosten” moet betalen, een voorbeeld bij Binance betaal je 0,1% transactiekosten. Dit percentage kan verminderd worden door bijvoorbeeld meer BNB in je account te hebben. Bij Cobinhood is dit bijvoorbeeld niet nodig, je kunt dus bij deze exchange oneindig traden zonder geld te verliezen. Dat is nog eens ideaal! Maar waarom worden dan toch exchanges als Cobinhood uit de volume gehouden? Dat is eigenlijk wel logisch en simpel. Doordat de transactiekosten niks kost, kunnen bots een enorme volume creëren zonder dat het hun geld kost. Hiermee krijg je alsnog een groot probleem en kunnen grote spelers ten aanzien van een cryptomunt gemakkelijk de prijs manipuleren.

Transaction mining

We zijn nu langzamerhand aan het einde van dit artikel gekomen, en in deze onderwerp gaan we het hebben over de zogenaamde “transaction mining”. Deze manier van transaction mining is vooral populair bij crypto exchanges zoals Binance met hun BNB. Kucoin met hun Kucoin shares , en Huobi met hun eigen Huobi token en ga zo maar door. In de dagelijkse volume staan deze tokens hoog in de volume ranks.

De transacties die worden gedaan op de exchanges waar zij onderdeel van zijn worden gedeeltelijk (als meebetaling) met deze coins verwerkt, waarna een deel van deze tokens direct weer worden terugbetaald. In dit systeem berekenen ze dus transactiekosten, maar geven deze terug door hun eigen tokens aan investeerders te geven. Dit levert ook een soort van fake (en ook onzichtbaar) volume op dat binnen de eigen cryptobeurs optreed.

Over de auteur

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Scroll naar boven