Home » Blog » Wat is een ERC20 Token? Alles wat je moet weten over ERC-20 Token

Wat is een ERC20 Token? Alles wat je moet weten over ERC-20 Token

wat-is-erc20-token

Je hebt waarschijnlijk wel eens gehoord van ERC-20-tokens, maar wat zijn dat precies? ERC-20-tokens kunnen een breed scala aan digitale coins vertegenwoordigen. Net als andere crypto-valuta kunnen ze een waarde hebben en worden verzonden en ontvangen.

Het verschil tussen ERC-20-tokens en cryptocurrencies zoals Bitcoin, Ethereum, Litecoin … is dat ERC-20-tokens geen eigen blockchain hebben, maar op de Ethereum-blockchain draaien.

Op het moment van schrijven bestaan ​​er meer dan 200.000 ERC-20-tokens naast elkaar op de Ethereum-blockchain en omdat ze op deze blockchain draaien, profiteren ze ook van de technologie ervan. Ze worden opgeslagen op Ethereum-adressen en verzonden met behulp van Ethereum-transacties.

Hoe wordt een ERC-20 token gemaakt?

Omdat de meeste tokens op hun eigen mainnet draaien (eigen blockchain), is het aanmaken ervan een veel eenvoudiger proces omdat je de codes van een bepaald protocol niet hoeft te wijzigen of een nieuwe blockchain hoeft te maken.

Om een ​​token op de Ethereum-blockchain te maken, moet je een contract schrijven.

Het contract is eigenlijk een stukje code dat is opgeslagen op de Ethereum-blockchain en dat wordt uitgevoerd wanneer iemand of een ander contract daarom vraagt.

Dit contract is niet alleen verantwoordelijk voor het maken van tokens, maar ook voor het afhandelen van de transacties en het bijhouden van het saldo van de houders van elke token.

Omdat de Ethereum-blockchain openbaar is, is het mogelijk om de code van het contract te bekijken en te begrijpen hoe het allemaal werkt.

Je kunt het contract van Chainlink hier bijvoorbeeld vinden. Houd er rekening mee dat het sterke codeervaardigheden vereist om de functies volledig te begrijpen.

De ERC-20 standaard

De ERC-20-standaard is gewoon een lijst met functies en gebeurtenissen die elk contract moet implementeren om de norm te respecteren.

Met deze functies kan iemand bijvoorbeeld het saldo van een tokenhouder bepalen of het token van het ene adres naar het andere overbrengen.

De naam, de ticker, het aanbod en het gedrag van het contract kunnen compleet van elkaar verschillen, maar zolang ze de basisfuncties van ERC-20 implementeren, voldoen ze allemaal aan ERC-20. Als aan deze vereisten niet wordt voldaan, kan het niet als een ERC-20-token worden beschouwd.

Gelukkig heeft de standaardisatie van ERC-20 ervoor gezorgd dat verschillende tokens die op het Ethereum-netwerk werken, compatibel zijn met een groot aantal opslagoplossingen, waaronder Ledger-hardwareportefeuilles.

Hoe herken je een ERC-20 Token?

Soms gebruiken tokens dezelfde ticker maar een ander smart contractadres.

Dat is bijvoorbeeld het geval met HOT.

HOT-ticker wordt zowel voor HoloToken als voor HydroProtocol-token gebruikt.

Beide tokens gebruiken echter verschillende slimme contractadressen:

HoloToken : 0x6c6ee5e31d828de241282b9606c8e98ea48526e2

HydroProtocol : 0x9af839687f6c94542ac5ece2e317daae355493a1

 

 

Controleer bij twijfel altijd het slimme contractadres van je token. Deze informatie zorgt voor een unieke identificatie van het token.

Hoe ontvang ik ERC-20 Token?

Om een ​​ERC-20-token te ontvangen, hoef je deze alleen maar naar je Ethereum-adres te sturen. Omdat ERC-20-tokens alleen bestaan ​​op de Ethereum-blockchain, kun je veilig elk Ethereum-adres gebruiken dat wordt verstrekt door je Ledger Hardware-portemonnee. Als gevolg hiervan worden ERC20 altijd opgeslagen in een Ethereum-account.

Hoe verstuur ik een ERC-20 Token?

Wanneer je een ERC-20-token verzendt, informeer je in feite het token-contract dat een overdrachtsoperatie vereist is.

Om te worden uitgevoerd, heeft een contract op de Ethereum-blockchain een fractie van Ether nodig, genaamd Gas. Dat is de reden waarom het verzenden van een ERC-20-token ook een klein beetje Ether verbruikt van het account waarin ze zijn opgeslagen. Als gevolg hiervan kun je geen ERC-20 verzenden als je Ethereum-saldo te laag of leeg is.

Kan ik mijn ERC-20 opslaan in mijn Ledger-hardware wallet?

De Ledger Nano S, Nano X en Blue hardware wallets zijn allemaal compatibel met de ERC-20 standaard. Omdat de ERC-20-tokens daadwerkelijk op de Ethereum-blockchain draaien, is er geen specifieke toepassing voor een token. In plaats daarvan kun je eenvoudig de Ethereum-applicatie gebruiken. Ledger-hardwareportefeuilles ondersteunen tegenwoordig meer dan 1250 ERC-20-tokens.

 

 

Over de auteur

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Scroll naar boven