Cryptocurrency

Wat is FTX Token? Uitleg FTT koers en verwachting en alles wat je moet weten over FTT

Waar koop jij jouw cryptomunten en tokens vandaag de dag? Er zijn tegenwoordig ontzettend veel verschillende crypto exchanges. Net als bij andere crypto projecten, lijkt het erop dat er iedere dag nieuwe exchanges bijkomen. Hierdoor zie je door de bomen het bos soms niet meer. Een van de wat onbekendere exchanges is bijvoorbeeld FTX.

FTX is allesbehalve net zo bekend als bijvoorbeeld Binance of Coinbase. Daarom leggen we jou in dit artikel graag uit wat FTX is en hoe het verschilt van bijvoorbeeld Binance. We zullen je ook vertellen waar je het token van dit project zou kunnen kopen, en of het verstandig is om hierin te investeren. Je wilt natuurlijk wel geld verdienen met jouw crypto investering!

Wat is FTX?

FTX blijkt een populaire bestemming te zijn voor cryptohandelaars die zich willen bezighouden met een breed scala aan derivaten en leveraged trades. Het is gemakkelijk genoeg om te verkopen wat de call is als je bedenkt dat de exchange Bitcoin-opties en cryptocurrency futures aanbiedt die gekoppeld zijn aan populaire en over het hoofd geziene tokens. Bovendien maakt het platform een hefboom van 101x mogelijk, naast unieke producten zoals MOVE-contracten, oliefutures, crypto-indexen en voorspellingsmarkt-tokens.

Aanvullende kenmerken zoals diepe liquiditeit, fiattransfers, onbeperkte opnames en een OTC-desk zijn geschikt voor zowel high frequency retail- als institutionele handelaren. Tegelijkertijd zullen functies zoals liquidatiefonds, stablecoin-settlements, marge-wallet-conversies en mobiele app geschikt zijn voor dagelijkse retailhandelaren.

Als gevolg daarvan ontpopt de exchange zich snel als de voorkeursbestemming voor ervaren handelaren in crypto en/of derivaten die op zoek zijn naar uitbreiding van hun scala aan handelsmogelijkheden. Ondanks zijn relatieve jeugdigheid groeit FTX aan een indrukwekkend tempo en blijft het regelmatig nieuwe handelsproducten en tokens introduceren, wat het zou moeten helpen om een niche uit te bouwen in een zeer competitieve marktsector.

Dit gezegd zijnde, is de exchange niet voor iedereen en kunnen inwoners van de VS geen gebruik maken van de diensten. Evenzo is de handel in OIL-contracten op FTX niet toegestaan voor ingezetenen van de VS, Canada, de EU, het VK en China, hetgeen enkele van de problemen in verband met een snel evoluerende en innoverende beurs in de juiste context plaatst.

Bovendien zal de overgrote meerderheid van handelaren in cryptocurrencies die vandaag cash verhandelen op de grote beurzen, het wellicht verkieslijk vinden om het bij eenvoudigere marktorders/limieten te houden voor hun favoriete cryptocurrencies in plaats van in de derivatenhandel te stappen.

Zoals bekend kan de handel in derivaten en futures tot grote verliezen leiden en kan hij het best aan ervaren handelaren worden overgelaten. Daarom is FTX een solide optie voor iedereen die al betrokken is bij de handel in opties en futures, en voor iedereen met een goed begrip van hefboomwerking.

Het team achter FTX

FTX werd in 2018 opgericht door de huidige CEO Sam Bankman-Fried, die ooit handelaar was op de internationale ETF-desk bij Jane Street Capital, en de huidige CTO Gary Wang, die een voormalige software-ingenieur is bij Google.

Voordat ze FTX oprichtten, richtte het duo in 2017 Alameda Research Ltd op, een toonaangevende liquiditeitsverschaffer in kwantitatieve handel en cryptocurrencies, en Alameda helpt FTX bij het onderhouden van diepe orderboeken, evenals 24/7 OTC-diensten.

Alameda heeft ook FTX geïncubeerd en ontwikkeld, waarbij de beurs in totaal 8 miljoen dollar heeft opgehaald in drie financieringsrondes. Na de Seed- en Corporate-rondes die in 2019 plaatsvonden, werd op 2 maart 2020 de Serie B-ronde afgerond, die investeringen aantrok van Liquid Value Capital.

Binance trad op als hoofdinvesteerder in de bedrijfsronde, terwijl FBG Capital, Greylock Partners, Kenetic, One Block Capital en Proof of Capital alle investeerders waren in de zaadronde.

De exchange wordt dan ook gesteund door een aantal vooraanstaande durfkapitaalfondsen voor cryptocurrency en kan rekenen op een sterk netwerk. Het kernteam achter FTX is transparant en heeft hun namen en LinkedIn-profielen openbaar gemaakt. FTX Exchange is eigendom van FTX Trading LTD, die is opgericht in Antigua en Barbuda en kantoren heeft in Hong Kong.

Ondersteunde fiateenheden en cryptomunten

Hoewel FTX een relatief nieuwe speler is in de sector voor de handel in crypto, ondersteunt het de storting, verhandeling en opname van een indrukwekkend aantal fiat- en digitale valuta’s. Iedereen die fiat wil storten of opnemen, kan dat momenteel doen in de volgende munteenheden:

 • USD
 • EUR
 • GBP
 • AUD
 • CAD
 • CHF
 • HKD
 • SGD
 • ZAR

FTX stelt zijn gebruikers ook in staat om een breed scala aan cryptocurrencies te verhandelen, met perpetuele swaps beschikbaar voor 15 activa, terwijl meer dan 45 tokens kunnen worden verhandeld met een hefboom.

FTX biedt ook unieke altcoin-indices, Bitcoin-opties, MOVE-contracten en spottransacties. Daarom kunnen de volgende cryptocurrencies op FTX worden verhandeld:

FTX ondersteunt momenteel meer dan 20 verschillende eeuwigdurende swaps met termijntransacties beschikbaar voor munten zoals BTC, ETH, LTC, LINK, XTZ, XRP, BNB, EOS, MATIC, HT, OKB, ALGO, LEO, BTMX, PAXG, XAUT, DOGE, TOMO en ADA.

Meer dan 45 leveraged tokens zijn beschikbaar, waaronder BULL/USD (3x long BTC), BEAR/USD (3x short BTC), ETHBULL/USD (3x long ETH), ETHBEAR/USD (3x short ETH), LTCBULL/USD (3x long LTC), LINKBULL/USDT (3x long LINK), BNBBEAR/USDT (3x short BNB), en LEOBULL/USD (3x long LEO).

FTX ondersteunt ook de handel in Bitcoin-opties en BTC MOVE-contracten, en wie op zoek is naar meer directe handel kan dat doen op spotmarkten die BTC, ETH, BNB, LINK, FTT, BCH, USDT, PAXG, XAUT, TRYB en BTMX ondersteunen.

Stortingen/opnames

FTX accepteert stortingen en opnames in USD, EUR, GBP, AUD, CAD, CHF, HKD, SGD en ZAR, en de volgende cryptocurrencies kunnen allemaal op uw FTX-rekening gestort worden:

 • Bitcoin (BTC)
 • Ethereum (ETH)
 • Bitcoin Cash (BCH)
 • Binance munt (BNB)
 • Litecoin (LTC)
 • FTX token (FTT)
 • BitMax token (BTMX)
 • BiLira (TRYB)
 • USD Stablecoins (USDT, USDC, TUSD, PAX, HUSD, en BUSD)

Er zijn geen kosten voor stortingen en opnames van cryptovaluta, aangezien FTX de opnamekosten van de blockchain betaalt. Voor fiatopnames onder $10.000 wordt echter $75 in rekening gebracht, terwijl alle andere transfers gratis zijn.

FTX verwerkt alleen overschrijvingen op weekavonden (behalve voor Silvergate SEN), en het verwerken van overschrijvingen in USD kan tot een weekdag duren, terwijl overschrijvingen in andere valuta langer kunnen duren.

Je kunt een storting of opname in fiatvaluta doen vanuit je FTX-wallet door de fiatvaluta van jouw voorkeur te kiezen. Je kunt ook andere fiat valuta’s omzetten naar USD door de “CONVERT” knop in je FTX-wallet te gebruiken. Je gekozen fiat valuta’s zullen dan omgezet worden naar stablecoins USD.

Alle fiatvalutatransfers worden afgehandeld door een derde partij OTC-desk, en de handel in fiatvaluta is alleen beschikbaar voor gebruikers die KYC-niveau 3 geverifieerd zijn. Het FTX-team moedigt gebruikers aan om contact op te nemen voordat ze voor de eerste keer fiat storten of opnemen, en heeft ook een video gemaakt om het proces uit te leggen.

Het FTT-token

Net als andere exchanges voor cryptocurrency’s onderhoudt FTX zijn eigen token voor het ecosysteem. De FTT-token biedt zijn houders voordelen, waaronder verlaagde FTX-handelsvergoedingen en gesocialiseerde inkomsten uit het verzekeringsfonds. Het team doet wekelijkse aflossingen en verbrandt tokens bij:

 • 33% van alle vergoedingen die in de FTX-markten worden gegenereerd
 • 10% van de netto toevoegingen aan het verzekeringsfonds
 • 5% van de vergoedingen die worden gegenereerd door ander gebruik van het FTX-platform

Het is belangrijk op te merken dat het FTX-token niet beschikbaar is in de VS; iedereen in een rechtsgebied dat het token ondersteunt kan de laatste ontwikkelingen hier echter volgen.

Hoe koop ik FTT?

Je kunt FTT op verschillende crypto exchanges kopen. We raden je aan om dit bij Binance of Bitvavo te doen, gezien de hoge volatiliteit van deze platformen. Je bent er dan zeker van dat je ten alle tijden FTT kunt kopen of verkopen. Dat is iets waar je bij kleine exchanges niet zeker van kunt zijn.

Natuurlijk is het ook mogelijk om FTT te kopen bij gedecentraliseerde exchanges (DEX’s) zoals Uniswap, Sushiswap en Pancakeswap. Houdt er echter wel rekening mee dat het een stuk lastiger is om FTT bij deze platformen te kopen. Het is veel simpeler om het via bijvoorbeeld Binance of Bitvavo aan te schaffen.

Als laatste is het goed om te vermelden dat je FTT-tokens natuurlijk ook kunt kopen op de FTX-exchange. Echter ziet hier wel een nadeel aan. De exchange van FTX is namelijk nog niet veelgebruikt. Hierdoor is de kans groot dat je zelf nog geen account hebt bij deze exchange, en je daarom een nieuwe account aan zult moeten maken. Daarom kiezen veel crypto traders ervoor om FTT-tokens te kopen op Binance of Bitvavo. Sinds Augustus 2021 kun je nu ook FTT kopen op Bitvavo. Vul hieronder in hoeveel FTT je wilt kopen op Bitvavo!

Hoe kan ik FTT opslaan?

De FTT-munt kan worden opgeslagen in de FTX-wallet die rechtstreeks door het project zelf wordt aangeboden. Je kunt je cryptomunten ook opslaan in andere wallets, zoals de Lumi Wallet of de Ledger Nano S of X.

Wanneer je veel CFTTEL in je bezit hebt, is het verstandig om deze in een hardware wallet op te slaan. Een cold wallet is namelijk veel veiliger dan een wallet die continu is aangesloten op het internet, zoals een MetaMask wallet of de wallet van een crypto exchange.

Voordat je een wallet koopt, is het verstandig om even te kijken of FTT wordt ondersteunt. Het kan namelijk voorkomen dat je een wallet hebt die nog geen FTT-tokens ondersteunt. Je kunt de tokens in dat geval niet opslaan op de wallet die je gebruikt. Controleer dit daarom altijd even van tevoren, zodat je niet voor verassingen komt te staan.

FTX Koers

Is FTX een veilig platform?

Dankzij het feit dat de exchange pas sinds 2019 in gebruik is, is het gelukt om grote hacks en kwaadaardige aanvallen te vermijden. Het team geeft echter niet veel informatie over zijn beveiligingsprotocollen en we moeten aannemen dat het alle gevestigde beste beveiligingspraktijken gebruikt.

We weten wel dat het FTX-team volledige SSL-encryptie gebruikt op zijn website en twee-factor authenticatie (2FA) integreert om gebruikers te helpen hun accounts te beveiligen met Authy, Google Authenticator of SMS-verificatie.

Het team introduceert ook zijn unieke liquidatie-engine en back-up cash delivery systeem, een drie-stappen oplossing die ontworpen is om margin calls te beheren en clawbacks te beperken. FTX’s liquidatiemotor gebruikt intelligente en efficiënte waarden om liquidaties te beheren en posities te sluiten voordat ze negatief worden.

Bovendien krijgen handelaren waarschuwingen om alle open posities die onder een holdingmarge van 4,5% komen, te controleren en te sluiten. Dit helpt de negatieve effecten van riskante transacties te minimaliseren en terugvorderingen te voorkomen. FTX toont ook een geschatte liquidatieprijs in het informatievak aan de rechterkant van elke marktpagina en helpt handelaren op de hoogte te blijven.

Het FTX-verzekeringsfonds is ook opgericht om verliezen van cliënten te helpen voorkomen in geval van plotselinge ongunstige marktbewegingen, die tot de snelle liquidatie van verscheidene open posities op de beurs kunnen leiden.

Iedereen die een hefboom van 50x tot 100x gebruikt, betaalt een hogere vergoeding die aan het verzekeringsfonds wordt toegewezen, en als de liquidatiemotor er niet in slaagt een ernstige marktbeweging op te vangen, zal het verzekeringsfonds worden gebruikt om iedereen met een open positie die ten onrechte met verlies is beëindigd, terug te betalen. Het FTX-team heeft ook 5% van de FTT-tokens die niet in handen zijn van FTX opzij gezet om te worden gebruikt om cliënten terug te betalen als het verzekeringsfonds het proces niet kan voltooien.

FTX blijkt dus een veilig platform te zijn, aangezien het team over een waarschuwingssysteem beschikt. FTX lijkt ook een veilig platform te zijn aangezien het team verfijnde verzekeringsmechanismen heeft ingebouwd en ook wordt geleid door de oprichters van Alameda Research, die als market makers hebben gefungeerd voor BitMEX en OKEx, en uitgebreide ervaring hebben in de industrie.

De exchange heeft ook een strategisch partnerschap met Binance, naast partnerschappen met Circle, Paxos, FBG Capital en Proof of Capital. Interessant is dat het FTX-team ook stelt dat alle stortingen en opnames worden gecontroleerd door blockchain analytics bedrijf Chainalysis, wat al dan niet geschikt kan zijn voor privacy-minded individuen.

 

Leave a Comment

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Garanties
 • Eerlijk Ondernemen
  Eerlijk ondernemen
 • Geverifieerde winkel
  Identiteit geverifieerd
 • Geschilbemiddeling
  Geschilbemiddeling
9,5
Reviews
 • 9,5
  users icon Top!