Home » Blog » Cosmos Blockchain? Een technische uitleg!

Cosmos Blockchain? Een technische uitleg!

cosmos-technische-uitleg

Cosmos is ondertussen al een ontzettend populair cryptoproject. Dat zien we niet alleen aan de koers van de ATOM-munt, maar ook aan het feit dat steeds meer mensen het over dit project hebben. Cosmos is echter geen project dat makkelijk te begrijpen is. Technisch gezien is het erg moeilijk om te begrijpen hoe Cosmos werkt.

Toch gaan wij vandaag een poging doen om uit te leggen hoe Cosmos technisch gezien werkt. We zullen je eerst wat algemene informatie geven over Cosmos, waarna we dieper duiken in de werking van dit project.

Wat is Cosmos?

Cosmos is een digitale valuta en blockchain netwerk dat zich richt op het oplossen van enkele van de meest uitdagende blockchain en crypto problemen in de industrie. Cosmos is een gedecentraliseerd netwerk dat de interoperabiliteit, schaalbaarheid en onafhankelijkheid op de blockchainmarkt wil vergroten.

Momenteel maken veel grote cryptocurrencies, waaronder Bitcoin (BTC) en Litecoin (LTC), gebruik van Proof of Work (PoW) consensus algoritme.

Deze PoW-blockchains werken met een gedecentraliseerd netwerk van miners die grote hoeveelheden energie nodig hebben om transacties te bevestigen en het netwerk te beveiligen. Zoals de officiële Cosmos-website uitlegt, zijn PoW-protocollen traag, duur en niet te ontcijferen. Bitcoin kan namelijk 7 transacties per seconde verwerken terwijl veel andere consensusalgoritmen veel efficiënter zijn dan PoW.

Om deze problemen op te lossen, gebruikt Cosmos een fouttolerante Byzantijnse consensusmachine, Tendermint BFT genaamd. Met dit Proof of Set consensus algoritme (PoS) wordt beoogd veel schaalbaarder en efficiënter te worden.

Een andere belangrijke kwestie die Cosmos wil aanpakken, zijn Blockchain-toepassingen. Deze toepassingen zijn complex en moeilijk te begrijpen, zelfs voor blockchainontwikkelaars. Daarom heeft Cosmos gewerkt aan een oplossing met de naam Cosmos SDK, een modulair framework waarmee geïnteresseerde ontwikkelaars interoperabele, toepassingsspecifieke blockchains kunnen creëren.

Bovendien zijn blockchain-netwerken op de huidige markt doorgaans niet interoperabel. Om dit probleem op te lossen en de interoperabiliteit in de cryptocurrency-ruimte te vergroten, heeft Cosmos het IBC-protocol ontwikkeld via een berichtenprotocol voor blockchains genaamd IBC (Interblockchain Communication).

Concurrentie van Cosmos

Er zijn verschillende andere blockchain-netwerken op de markt die ook werken aan interoperabiliteit in de cryptocurrency-ruimte. Enkele van deze netwerken zijn Cardano (ADA), AION (AION) of ICON (ICX).

Blockchain-netwerken zijn zeer moeilijk aan elkaar te koppelen. Elk van hen heeft zijn eigen kenmerken die niet door veel andere gebruikers van andere digitale bronnen kunnen worden benut. Cosmos en Cardano zijn slechts twee van de grootste cryptocurrencies en hebben een duidelijk voordeel ten opzichte van de andere hierboven vermelde deelnemers.

Cardano staat bekend als een derde generatie digitale valuta die wordt ontwikkeld door Charles Hoskinson en andere ontwikkelaars. Hoskinson is ook de mede-oprichter van Ethereum, de tweede grootste digitale cryptocurrency ter wereld.

Verwacht wordt dat Cosmos zijn netwerk zal verbeteren, zijn ontwikkelingen zal voortzetten en zich zal onderscheiden van Cardano, ICON en AION met unieke kenmerken en verbeteringen aan zijn blockchain.

Team achter Cosmos

Cosmos wordt momenteel gesteund door de Interchain Foundation, ook bekend als ICF. Jaw Kwon, Ethan Buchman en Guido Schmitz-Krummacher zitten in het bestuur. Ash Han, Franck Mikulecz, Jim Yang, Thomas Greco en Zaki Manian zijn de adviseurs van het netwerk.

Tendermint bestaat uit:

  • Jae Kwon, CEO en oprichter
  • Ethan Buchman, CTO en mede-oprichter
  • Peng Zhong, hoofd design
  • Adrian Brink, lead developer en community manager
  • Christine Chiang, hoofd communicatie
  • Greg Szabo, vice-president SRE
  • Jessy Irwin, hoofd beveiliging 
  • Vele anderen.

Kwon heeft ook gewerkt aan andere initiatieven, zoals de team productiviteit app genaamd “I did this”. Hij heeft ook gewerkt aan andere projecten zoals Scramble.io, Flywheel networks en ook Yelp.

Ethan Buchman, CTO en mede-oprichter van het netwerk, werkt al 2 jaar als onderzoeker. Hij begon in 2014 op de markt van cryptocurrencies te werken met Eris Industries.

Cosmos gebruikssituatie

Cosmos enthousiastelingen en investeerders willen weten wat de verschillende use cases zijn met betrekking tot blockchain netwerken voordat ze erin investeren. Een van de eerste dingen om te overwegen is dat Cosmos kan worden gebruikt als een netwerk om een gedecentraliseerd crypto exchange te runnen.

Gedecentraliseerde exchanges (DEX) maken momenteel gebruik van atomaire transacties tussen blockchains. Er zijn andere DEX’en die transacties op hun eigen blockchain laten plaatsvinden. Gebruikers kunnen een limietorder aanmaken en de computer uitzetten.

Binance DEX is zo’n gedecentraliseerde exchange. Het stelt gebruikers in staat digitale activa te verhandelen zonder gebruik te hoeven maken van een gecentraliseerd platform. In het algemeen kunnen deze DEX-beurzen niet concurreren met gecentraliseerde beurzen met diepe orderboeken, hoge liquiditeit en verbeterde interfaces.

De Cosmos DEX zou veel voordelen hebben ten opzichte van andere gedecentraliseerde platforms en zou handelaren een veel betere handelservaring bieden, vergelijkbaar met die van gecentraliseerde platforms.

Een andere belangrijke use case is de mogelijkheid om verschillende cryptocurrencies aan elkaar te koppelen. Verschillende platforms kunnen complementaire functies hebben, maar het is niet mogelijk om beide te gebruiken zonder een brug te slaan. Het Cosmos-netwerk creëert een bruggebied dat de verbinding van de netwerken zou vergemakkelijken.

Bovendien kan Cosmos het schalingsprobleem oplossen dat Ethereum momenteel ondervindt. Het Ethereum netwerk probeert over te stappen op een Proof of Take (PoT) consensus algoritme om zijn prestaties te kunnen verbeteren.

Met de implementatie van Tendermint op het Cosmos-platform is het mogelijk om blokken sneller te committen dan het Ethereum-netwerk. Dit betekent dat het Cosmos-netwerk een beter presterende blockchain heeft dan Ethereum.

De drie lagen van Cosmos

De visie van Cosmos is om het voor ontwikkelaars gemakkelijk te maken blockchains te creëren en de barrières tussen blockchains te slechten door ze met elkaar te laten samenwerken. Het uiteindelijke doel is een internet van blockchains te creëren, een netwerk van blockchains die op gedecentraliseerde wijze met elkaar kunnen communiceren. 

Met Cosmos kunnen blockchains soeverein blijven, transacties snel verwerken en communiceren met andere blockchains in het ecosysteem, waardoor het optimaal is voor een breed scala aan use cases.

Deze visie wordt bereikt door een set van open source tools zoals Mint, de Cosmos SDK en IBC ontworpen om gebruikers in staat te stellen snel op maat gemaakte, veilige, schaalbare en interoperabele blockchain applicaties te creëren. Laten we enkele van de belangrijkste instrumenten in het ecosysteem en de technische architectuur van het Cosmos-netwerk eens nader bekijken. 

Cosmos is een open source gemeenschapsproject dat oorspronkelijk door het Tendermint team is gebouwd. Iedereen wordt uitgenodigd om extra hulpmiddelen te creëren om het grotere ecosysteem van ontwikkelaars te verrijken.

Vanuit architectuuroogpunt kunnen blockchains worden onderverdeeld in drie conceptuele lagen:

  • Application: Verantwoordelijk voor het bijwerken van de status van een reeks transacties, d.w.z. het verwerken van transacties.
  • Consensus: Hiermee kunnen knooppunten het eens worden over de huidige status van het systeem.
  • Networking: Verantwoordelijk voor de verspreiding van transacties en consensusgerelateerde berichten.

Wat is Tendermint BFT en ABCI? Hoe werkt het?

Tot voor kort was het voor het bouwen van een blockchain nodig om alle drie de lagen (netwerken, consensus en toepassing) vanaf nul op te bouwen. Ethereum vereenvoudigde de ontwikkeling van gedecentraliseerde toepassingen door een virtuele machine blockchain te bieden waarop iedereen aangepaste logica kan implementeren in de vorm van smart contracts. 

De ontwikkeling van de blockchains zelf is er echter niet eenvoudiger op geworden. Net als Bitcoin blijft Go-Ethereum een technologie die moeilijk te gebruiken en aan te passen is. Dat is waar Tendermint, gecreëerd door Jae Kwon in 2014, om de hoek komt kijken.

Schema voor Tendermint BFT

Tendermint BFT is een oplossing die de netwerk- en consensuslagen van een blockchain bundelt in een generieke engine, zodat ontwikkelaars zich kunnen richten op de ontwikkeling van applicaties in plaats van het complexe onderliggende protocol. Daardoor bespaart Tendermint honderden uren ontwikkeltijd. 

Merk op dat Tendermint ook de naam is van het Byzantine Fault Tolerant (BFT) consensusalgoritme dat in de Tendermint BFT engine wordt gebruikt.

De Tendermint BFT engine is verbonden met de applicatie door een socket protocol genaamd Application Blockchain Interface (ABCI). Dit protocol kan in om het even welke programmeertaal worden ingepakt, zodat ontwikkelaars een taal kunnen kiezen die aan hun behoeften beantwoordt.

Maar dat is niet alles. Hier zijn de eigenschappen die Tendermint BFT tot een state-of-the-art blockchain engine maken:

Klaar voor publieke of private blockchain

Tendermint BFT zorgt alleen voor netwerken en consensus voor een blockchain, wat betekent dat het nodes helpt transacties te verspreiden en validators het eens te laten worden over een set transacties om toe te voegen aan de blockchain. Het is de rol van de toepassingslaag om te bepalen hoe de validatieset wordt gevormd. 

Ontwikkelaars kunnen dus publieke en private blockchains creëren naast de Tendermint BFT engine. Als de toepassing bepaalt dat de validators worden gekozen op basis van het aantal tokens dat zij in het spel hebben, dan kan de blockchain worden gezien als Proof of Stake (PoS). 

Indien de toepassing echter bepaalt dat slechts een beperkte reeks van vooraf gemachtigde entiteiten als validators kunnen optreden, dan kan de blockchain als gemachtigd of privé worden gezien. Ontwikkelaars hebben de vrijheid om de regels aan te passen die bepalen hoe de validatieset van hun blockchain verandert.

Hoge prestaties

Tendermint BFT kan een blockchain-tijd van ongeveer 1 seconde hebben en tot duizenden transacties per seconde verwerken.

Onmiddellijke eindigheid

Een eigenschap van het Tendermint consensusalgoritme is onmiddellijke eindigheid. Dit betekent dat forks nooit worden aangemaakt totdat meer dan een derde van de validators eerlijk is (Byzantine). Gebruikers kunnen er zeker van zijn dat hun transacties zijn afgerond zodra een blok is aangemaakt (wat niet het geval is bij Proof-of-Work-blockchains zoals Bitcoin).

Veiligheid

De Tendermint consensus is niet alleen beschermd tegen fouten, maar het is ook verantwoordelijk. Als de blockchain vervormt, is er een manier om de aansprakelijkheid te bepalen.

Cosmos SDK en andere toepassingslaag-frameworks

Tendermint BFT verkort de ontwikkelingstijd van een blockchain van jaren tot weken, maar een veilige ABCI-toepassing vanaf nul creëren blijft een moeilijke taak. Dit is waarom de Cosmos SDK bestaat.

De Cosmos SDK is een gegeneraliseerd framework dat het proces vereenvoudigt van het creëren van veilige blockchain applicaties bovenop Tendermint BFT. Het is gebaseerd op twee belangrijke beginselen:

Modulariteit

Het doel van de Cosmos SDK is een ecosysteem van modules te creëren waarmee ontwikkelaars gemakkelijk toepassingsspecifieke blockchains kunnen lanceren zonder dat ze elk stukje functionaliteit in hun toepassing vanaf nul hoeven te coderen. Iedereen kan een module maken voor de Cosmos SDK, en het gebruik van kant-en-klare modules in je blockchain is zo simpel als ze te importeren in je applicatie. 

Het Tendermint team is bijvoorbeeld bezig met het maken van een set kernmodules die nodig zijn voor de Cosmos Hub. Deze modules kunnen door elke ontwikkelaar worden gebruikt bij het maken van een eigen applicatie. Bovendien kunnen ontwikkelaars nieuwe modules creëren om hun toepassing aan te passen. 

Naarmate het Cosmos-netwerk groeit, zal het ecosysteem van SDK-modules zich uitbreiden, waardoor het steeds eenvoudiger wordt om complexe blockchain-toepassingen te ontwikkelen.

Op capaciteiten gebaseerde beveiliging

Capaciteiten beperken de beveiligingsgrenzen tussen modules, waardoor ontwikkelaars beter kunnen redeneren over de samenstelbaarheid van modules en de ruimte voor kwaadaardige of onverwachte interacties kunnen beperken. 

De Cosmos SDK wordt ook geleverd met een set nuttige ontwikkeltools voor het maken van command line interfaces (CLI’s), REST servers en een verscheidenheid van andere veelgebruikte utility libraries.

Wat is Ethermint en hoe werkt het?

Het voordeel van de Cosmos SDK is dat de modulariteit ontwikkelaars in staat stelt om vrijwel elke bestaande blockchain codebase te porten naar Golang. Ethermint is bijvoorbeeld een project dat de Ethereum virtuele machine in een SDK-module heeft geporteerd. 

Ethermint werkt precies zoals Ethereum, maar profiteert ook van alle eigenschappen van Tendermint BFT. Alle bestaande Ethereum tools (Truffle, Metamask, etc.) zijn compatibel met Ethermint en je kunt je smart contracts overzetten zonder extra werk.

Nu zullen ontwikkelaars zich misschien afvragen: waarom zou ik een blockchain maken met de Cosmos SDK als ik eenvoudig mijn gedecentraliseerde applicatie kan implementeren boven op een EVM?

Deze vraag is terecht, aangezien de meeste dApps vandaag worden ontwikkeld bovenop virtual machine-blockchains zoals Ethereum. Allereerst moet worden gezegd dat de reden voor dit fenomeen is dat tot nu toe blockchains veel moeilijker te ontwikkelen waren dan smart contracts. Dit is niet langer het geval, dankzij de Cosmos SDK. 

Nu kunnen ontwikkelaars gemakkelijk toepassingsspecifieke blockchains ontwikkelen, die verschillende voordelen hebben. Zij bieden onder meer meer flexibiliteit, veiligheid, prestaties en soevereiniteit. Natuurlijk, als je niet je eigen blockchain wilt maken, kun je altijd je smart contracts compatibel maken met Cosmos door ze te implementeren op Ethermint.

Blockchains met elkaar verbinden – IBC

Nu ontwikkelaars een manier hebben om snel aangepaste blockchains te maken, gaan we eens kijken hoe we deze blockchains met elkaar kunnen verbinden. De verbinding tussen blockchains wordt tot stand gebracht via een protocol dat het Inter Blockchain Communication (IBC) protocol wordt genoemd. 

IBC maakt gebruik van de instant finaliteit eigenschap van de Tendermint consensus (hoewel het kan werken met elke “fast finality” blockchain engine) om heterogene blockchains in staat te stellen waarde (tokens) of gegevens tussen hen over te dragen.

Wat zijn heterogene blockchains?

In wezen komt het neer op twee dingen:

Verschillende lagen

Heterogene blockchains hebben verschillende lagen, wat betekent dat zij kunnen verschillen in de manier waarop zij het netwerk, de consensus en de toepassingsonderdelen implementeren. 

Om compatibel te zijn met IBC, moet een blockchain slechts aan een paar vereisten voldoen, waarvan de belangrijkste is dat de consensuslaag een snel eindpunt moet hebben. Proof of Work blockchains (zoals Bitcoin en Ethereum) vallen niet in deze categorie, omdat zij een probabilistisch doel hebben.

Soevereiniteit

Elke blockchain wordt onderhouden door een groep validators wiens taak het is om overeenstemming te bereiken over het volgende blok dat aan de blockchain wordt gecommit. In PoW-blockchains worden deze validators miners genoemd. 

Een soevereine blockchain is een blockchain met een eigen set validators. In veel gevallen is het belangrijk dat blockchains soeverein zijn, aangezien de validators uiteindelijk verantwoordelijk zijn voor het veranderen van de staat. In Ethereum worden alle applicaties uitgevoerd door een gemeenschappelijke set van validators. Om deze reden heeft elke toepassing slechts een beperkte soevereiniteit.

IBC maakt het mogelijk dat heterogene blockchains onderling tokens en gegevens kunnen overdragen, wat betekent dat blockchains met verschillende toepassingen en validatorsets interoperabel zijn. Zo kunnen publieke en private blockchains bijvoorbeeld tokens naar elkaar overdragen. Momenteel is er geen ander blockchain framework dat dit niveau van interoperabiliteit toestaat.

Hub & Spoke Cosmos Architectuur

IBC is een protocol dat twee heterogene blockchains in staat stelt om tokens naar elkaar over te dragen. Hoe creëer je van daaruit een netwerk van blockchains?

Eén idee is om elke blockchain in het netwerk te verbinden met een andere via directe IBC-verbindingen. Het grootste probleem met deze aanpak is dat het aantal verbindingen in het netwerk groeit met het aantal blockchains. Als er 100 blockchains in het netwerk zijn en elke blockchain moet een IBC-verbinding met elkaar onderhouden, dan zijn dat 4950 verbindingen. Dit loopt snel uit de hand, zoals je jezelf waarschijnlijk wel kunt voorstellen.

Om dit probleem op te lossen, stelt Cosmos een modulaire architectuur voor met twee klassen van blockchain: Hubs en Zones. Zones zijn gewone heterogene blockchains en hubs zijn blockchains die speciaal zijn ontworpen om zones met elkaar te verbinden. Wanneer een zone een IBC-verbinding met een hub tot stand brengt, heeft zij automatisch toegang tot (d.w.z. zenden en ontvangen van) alle andere zones die met haar verbonden zijn. Daarom hoeft elke zone slechts een beperkt aantal verbindingen met een beperkte reeks hubs tot stand te brengen. 

Hubs vermijden ook dubbele uitgaven tussen zones. Dit betekent dat wanneer een zone een token van een hub ontvangt, zij alleen de zone hoeft te vertrouwen waarvan het token afkomstig is en de hub.

De eerste hub die in het Cosmos-netwerk is gelanceerd, is de Cosmos Hub. De Cosmos Hub is een publieke Proof-of-Stake blockchain waarvan de native staking token ATOM heet, en waar de transactievergoeding in meerdere tokens zal worden betaald. De lancering van de Hub markeert ook de start van het Cosmos-netwerk.

Schaalbaarheidsresolutie

Nu we gemakkelijk blockchains kunnen creëren en verbinden, is er nog een laatste probleem dat moet worden opgelost: schaalbaarheid. Cosmos maakt gebruik van twee soorten sc

bitpanda-academy-intermediate-15-scaling-infographic

haalbaarheid:

Verticale schaalbaarheid

Dit omvat methoden voor het schalen van de blockchain zelf. Door af te stappen van het bewijs van werk en de componenten ervan te optimaliseren, kan Tendermint BFT duizenden transacties per seconde bereiken.

De knelpuntfactor is de toepassing zelf. Zo zal een toepassing zoals een virtuele machine (bv. de virtuele machine van Ethereum) een veel lagere limiet opleggen aan de doorvoer van transacties dan een toepassing waar de transactietypes en toestandsovergangsfuncties rechtstreeks in geïntegreerd zijn (bv. een standaard Cosmos SDK-toepassing). Dit is een van de redenen waarom toepassingsspecifieke bl

ockchains zinvol zijn.

Horizontale schaalbaarheid

Zelfs als de consensus engine en de toepassing sterk geoptimaliseerd zijn, bereikt de transactiesnelheid van een enkele blockchain op een gegeven moment onvermijdelijk een grens die deze niet kan overschrijden. Dit is de limiet van verticale schaling. Om verder te gaan dan dit, bestaat de oplossing erin over te schakelen op multiketenarchitecturen. 

Het idee is om verschillende parallelle blockchains te hebben die dezelfde toepassing draaien en worden beheerd door een gemeenschappelijke set validators, wat blockchains theoretisch oneindig schaalbaar maakt. De details van horizontale schaalbaarheid zijn vrij complex en vallen buiten het bestek van deze inleiding.

Cosmos zal bij de lancering een zeer goede verticale schaalbaarheid bieden, wat een grote verbetering zal zijn ten opzichte van de huidige blockchain-oplossingen op zich. Later, na de voltooiing van de IBC-module, zullen horizontale schaalbaarheidsoplossingen worden geïmplementeerd.

Hoe kun je Cosmos (ATOM) kopen?

Cosmos Hub is een blockchain-netwerk dat zijn eigen digitale asset heeft, genaamd ATOM. De belangrijkste functie van de virtuele munt ATOM is gebruikers in staat te stellen te stemmen, te valideren of beslissingen te delegeren aan andere validators. ATOM’s kunnen worden gebruikt om transactiekosten te betalen en ook om spam op het netwerk te verminderen. Daarnaast kun je het natuurlijk ook als investering zien.

Je hoort te allen tijde dat je alleen geld moet investeren dat je niet nodig hebt. Dat geldt natuurlijk ook voor Cosmos (ATOM). Wanneer je besluit om ATOM-tokens te kopen, kun je dit via verschillende crypto exchanges zijn. We raden je aan om het via een grote exchange als Binanace, ByBit of Bitvavo te doen. Deze exchanges zijn namelijk te vertrouwen, waardoor het ook niet mis zal gaan.

Daarnaast betaal je hier ook de beste prijs voor PHA-tokens, omdat deze exchanges een hoge liquiditeit bieden. Dat betekent dat er veel vraag en aanbod is naar deze tokens op deze platformen, waardoor de beste prijs die mogelijk is tot stand kan komen.

Natuurlijk kun je ook gebruik maken van een gedecentraliseerd exchange (DEX) zoals Uniswap of Sushsiswap. Echter is het een stuk lastiger om cryptomunten op een DEX te kopen. Daarom raden we ook aan om gebruik te maken van een gecentraliseerde crypto exchange.

Waar kan ik ATOM-tokens opslaan?

We mogen van geluk spreken dat ATOM een populair token is. Hierdoor kun je ATOM in vrijwel iedere wallet opslaan; zowel software als hardware wallets. Veel mensen zullen ervoor kiezen om hun ATOM-tokens op te slaan in een software wallet die is gekoppeld aan de crypto exchange waarop ze Cosmos hebben gekocht.

Wanneer je veel ATOM in bezit hebt, is het aangeraden om deze in een hardware wallet op te slaan. Zo zorg je ervoor dat hackers hier niet bij kunnen komen wanneer de wallet niet is gekoppeld aan een apparaat met internet. Je kunt de ATOM ook in een software wallet opslaan, zolang je deze goed beveiligd.

De koers van Cosmos (ATOM)

De waarde van ATOM ligt op het moment van schrijven (oktober 2021) op een waarde van $36. Echter fluctueert de koers continu, waardoor het slim is om de koers nauwlettend in de gaten te houden. Dat kun je het beste doen op de website van CoinMarketcap:

Het bestuur van Cosmos 

Veel blockchain-netwerken op de markt hebben een breed scala aan governancesystemen waarmee het netwerk zich in de ene of de andere richting kan gedragen. In dit geval zijn de validators verantwoordelijk voor het gehele ecosysteem van Cosmos.

Om deze valideringen te laten werken, zullen zij ATOM-tokens of een combinatie van andere digitale middelen moeten inzetten. De validators worden ook aangemoedigd aan de markt deel te nemen door tijdig voor de verschillende voorstellen te stemmen. Doen zij dat niet, dan worden zij gestraft, wat betekent dat zij gedurende een bepaalde periode niet kunnen functioneren.

Het netwerk heeft vijf verschillende stemmingen ontwikkeld, waaronder “Ja”, “Ja-met-Kracht”, “Nee”, “Nee-met-Kracht” en “Onthouding”.

Een specifiek voorstel wordt aangenomen bij meerderheid van stemmen (een combinatie van “ja” en “ja-met-kracht”). Als “Nee” of “Nee-met-kracht” de meerderheid haalt, wordt het voorstel verworpen. Tegelijkertijd kunnen meer dan één kiezers hun veto uitspreken over een “sterke” meerderheidsbeslissing. Wie zijn veto uitsprak, wordt gestraft met één dag min de stake. Degenen die hun veto hebben uitgesproken over het meerderheidsbesluit, verliezen 0,1% van hun ATOM.

Conclusie

Cosmos (ATOM) is een blockchain-netwerk dat veel van de problemen wil oplossen waarmee de cryptocurrency-markt momenteel te kampen heeft. Schaalbaarheid is er daar één van. Met zoveel netwerken die op zoek zijn naar oplossingen voor snelle transacties, heeft Cosmos al een voorsprong op de markt.

In de afgelopen tijd heeft dit project zich kunnen vestigen tussen andere grote cryptoprojecten. Er zijn daarom ook steeds meer mensen die ervoor kiezen om ATOM-tokens te kopen, omdat ze geloven dat dit een goede investering is.

Met een groep ontwikkelaars die werkt aan echte interoperabiliteit met andere blockchains en een schaalbare oplossing met een duidelijk bestuurssysteem, zouden Cosmos en ATOM in de komende jaren een van de grootste crypto’s ter wereld kunnen worden.

Over de auteur

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Scroll naar boven