Chainlink (LINK): de ultieme uitleg voor starters! In dit artikel praten we je door alle interessante informatie heen die er maar te vinden is over Chainlink en LINK, hun eigen token.
LINK werd in 2019 bekend nadat de token in de eerste drie kwartalen van 2019 maar liefst zeven (!!!) keer over de kop is gegaan in een paar maanden tijd. Om concreet te zijn: Had je op 1 januari 2019 een bedrag van € 1.000,- in LINK gepompt, had je hier € 7.300 aan overgehouden, negen maanden later. Da’s toch een stuk leuker dan de gemiddelde zwangerschap, vind je ook niet?
Vandaag werpen we dus even een blik op het bedrijf wat achter deze succesvolle token zit en wagen we een blik achter de schermen. Zo ontmoeten we het team, vertellen we iets over de whitepaper en de roadmap en bestuderen we de kenmerken van de LINK token.
Dus zet je koffie klaar, en ga er maar eens even flink voor zitten. Vandaag neemt CryptoKopen.nl je door het verhaal van één van de meest populaire altcoins aller tijden. En wie weet raak jij wel net zo verliefd op LINK als dat wij dat zijn geworden. Of misschien nog wel beter: net zo enthousiast als Tyler Winklevoss, een van de meest beroemde crypto miljardairs ter wereld.
Wat je vandaag zult leren
Wat is Chainlink voor bedrijf?
Chainlink als bedrijf heeft als primaire doel om bedrijven te helpen blockchain goed toe te passen. Dat klinkt wellicht erg algemeen, maar ze hebben hier wel een specifieke oplossing voor. Chainlink bouwt oracles waarmee je informatie en data kan inladen in blockchains en smart contracts. Je kunt zo bijvoorbeeld een livefeed aan data van het weer in Nederland koppelen aan andere data via een blockchain. Zo ver zijn ze nog niet, de oracles worden nu vooral gebruikt door bedrijven die decentrale, financiële diensten aanbieden.
Concreet is Chainlink dus een bedrijf wat zich manifesteert als een totaaloplosser op het gebied van blockchainimplementatie binnen grote bedrijven of dataprocessoren. Ze worden inmiddels in toenemende mate ingeschakeld voor DeFi-toepassingen en de potentie van het bedrijf lijkt dan ook enorm.
De bijbehorende token is ontworpen om gebruikers te belonen die nodes onderhouden en het netwerk van stroom voorzien. Er zijn geruchten dat Chainlink bouwt aan een manier om deze coins te kunnen staken. Dat betekent dat je je coins voor een bepaalde tijd vastzet en hier rente over verdient.
Zoals je in de afbeelding hieronder kunt zien, voorziet Chainlink met zijn oracle ervoor dat de data uit talloze bronnen (andere blockchains, back-end systemen, betaalsystemen, marktdata, et cetera) allemaal op zo’n manier bewerkt worden, dat ze in een losstaande blockchain te gebruiken zijn.
Wat is de prioriteit van Chainlink?
Chainlink is een platform die zich richt op smart contract. Dit zijn contracten die geprogrammeerd zijn en worden afgesloten op de blockchain. Dit gebeurt vaak tussen 2 partijen waarvan de smart contract nog zelf naar de data en voorwaarden kijkt waaraan beiden partijen aan verbonden zijn.
Mochten beiden partijen volgens het contract haar plichten hebben voldaan, dan zal het smart contract ook automatisch het contract goedkeuren en uitvoeren. Mocht het contract niet goedgekeurd worden ,zal iedereen gewoon zijn ingelegde middelen weer terug krijgen.
Wat Chainlink zo interessant maakt is de opkomst en het nut van deze smart contract, en we zullen je zo vertellen waarom! 😉
Dus wat doet Chainlink dan precies?
Een smart contract laten uitvoeren is natuurlijk erg interessant, vooral omdat deze automatisch geprogrammeerd zijn op de blockchain op basis van regels die digitaal aan het slimme contract zijn toegevoegd. Hiermee is alles transparant en heb je dus geen vertrouwen nodig vanuit de kant van de tegenpartij. Het vertrouwen is dus geprogrammeerd op de blockchain.
Toch zijn er nadelen aan deze smart contract, want vaak heeft deze “smart contract” nog wel data nodig en moeten deze data vaak opgehaald worden bij bedrijven of via de databases. En voordat zo’n smart contract “afspraken en voorwaardes” kan goedkeuren moeten de data’s aanwezig zijn voordat het kan worden uitgevoerd.
Dit is dan precies waar Chainlink de oplossing in wilt zijn. Chainlink heeft zojuist een Oracle ontwikkeld zodat bedrijven en instanties door middel van een API KEY verbinding kunnen maken met het Oracle van Chainlink waardoor de data alsnog opgehaald kunnen worden.
Daarvoor was het alleen mogelijk om dit soort gegevens op te halen als de organisatie waarvan de gegevens vandaan kwamen pas actie ondernam.
De blockchain was dus nooit echt decentraal geweest. Door de verbinding tussen de decentrale Chainlink Oracle en de tegenpartij kan ieder smart contract dus gecontroleerd worden zonder dat er een centrale partij aan te pas komt.
Wat is LINK?
Link is de token van Chainlink. Het mag duidelijk zijn dat het marketingteam niet enorm lang heeft zitten zwoegen op de naam van de token, maar het is in elk geval een pakkende naam geworden, zullen we maar zeggen.
Tegelijkertijd, LINK heeft geen marketing nodig om op te vallen. Een rendement van maar liefst 730% in de eerste drie kwartalen van 2019 zorgde voor zoveel media-aandacht in de crypto-industrie, daar had de marketing van Coolblue nog een puntje aan kunnen zuigen.
Wanneer je zo succesvol bent als dat LINK is, heeft de wereld het toch wel over je, los van hoeveel tijd en aandacht je aan de marketing van je eigen crypto besteedt. Dat gezegd hebbende, LINK is dus de token van Chainlink.
Waar kan je Chainlink kopen?
Vrijwel alle grote crypto exchanges als Bitvavo, Bybit en Bitget bieden Chainlink aan. Hier kan je eenvoudig Chainlink kopen met iDEAL en Bancontact. Bekijk onderstaande widget om LINK direct te kopen.
Kenmerken van de LINK token
Token | LINK |
Aantal tokens in omloop | 400 Miljoen |
Totaal aantal tokens | 1 miljard |
Prijs tijdens ICO | $0,11 |
Prijs vandaag | $3,86 |
Token soort | ERC-677 |
Verschil t.o.v. ICO | 3509% |
Hardcap & opgehaald bij ICO | $32.000.000 |
Chainlink ICO token verdeling
De verdeling van de tokens van LINK zijn op voorhand vastgelegd. Tijdens de ICO van eind 2017 heeft het Chainlink-team 32 miljoen dollar opgehaald en dit was ook het streefbedrag dat zij vooraf hadden bepaald. De token is uitgegeven als ERC677-token. Dit is een token dat gebaseerd is op de Ethereum-blockchain met de extra mogelijkheid om data te versturen.
In totaal geeft het cryptobedrijf 1 miljard tokens uit waarvoor
- 35% voor de Node Operators is bedoeld
- 35% voor de ICO-investeerders; en
- 30% voor de ontwikkeling van het platform.
Op welke wallet bewaar je je LINK tokens?
Afhankelijk van je persoonlijke eisen aan veiligheid van je tokens, kun je ervoor kiezen om de door jou aangeschafte LINK tokens op een cryptocurrency exchange te laten staan. Toch is het altijd veiliger om ze niet op een exchange te hebben, maar om ze veilig op te bergen in een wallet.
Je hebt vandaag de dag keuze uit een breed scala aan paper wallets, software wallets en hardware wallets . In het kort zijn paper wallets niets anders dan een stukje papier waar je een adres en een code op schrijft Op dit adres kun je je tokens ontvangen, bewaren en versturen.
Hetzelfde geldt ook voor software wallets, met het grote verschil dat software wallets altijd op een device (telefoon, tablet, laptop of computer) worden bewaard. Beveiligingstechnisch is dat misschien wat minder veilig, omdat deze devices vaak in verbinding staan met internet.
Tot slot bestaat er natuurlijk de hardware wallet. De hardware wallet is een apparaatje ter grootte (en vaak in de vorm) van een USB-stick. Er zijn inmiddels verschillende zeer goede hardware wallets op de markt. De Nano Ledger en Trezor T zijn hier bekende voorbeelden van.
Het team achter LINK
Het team achter LINK bestaat uit twee mannen, Sergey Nazarov (CEO) en Steve Ellis (CTO). Naast deze gezichten achter LINK, werken de mannen samen met een zestal enthousiaste en invloedrijke adviseurs. We zetten natuurlijk alle namen even onder elkaar!
Sergey Nazarov (CEO)
Sergey begon zijn carrière met het opbouwen van peer-to-peer-marktplaatsen, waarna hij doorging naar het investeringsteam van FirstMark Capital. Hij sloot zich aan bij de cryptocurrency-revolutie in 2011 en gelooft dat het de mogelijkheid heeft om de manier te veranderen waarop samenlevingen rijkdom verdelen, contracten afdwingen en cruciale informatie delen met hun burgers.
Steve Ellis (CTO)
Steve was eerder Software Engineer en Team Lead bij Pivotal Labs, waar hij werkte aan het beveiligen van gevoelige HIPAA-conforme gegevens en het bouwen van schaalbare software voor betalingsautomatisering. Hij is een grote fan van Ethereum, Bitcoin en de gedecentraliseerde toekomst waar we allemaal naar toe werken.
Ari Juels – Technisch adviseur
Ari is hoogleraar informatica aan het Jacobs Institute in Cornell Tech en co-directeur van IC3 (Initiative for Cryptocurrencies and Contracts). Eerder was hij de Chief Scientist van RSA.
Andrew Miller – Technisch adviseur
Andrew is een bekende leider in gedecentraliseerd consensusonderzoek en veilige blockchain-infrastructuur. Hij is universitair hoofddocent computerwetenschappen aan de Universiteit van Illinois en adviseur van zowel Zcash als Tezos.
Evan Cheng – Technisch adviseur
Evan is een van de makers van LLVM, dat de machine-code op laag niveau genereert waarop elk Apple-apparaat draait, evenals veel van Google, Nvidia en Intel. Hij is momenteel Director of Engineering bij Facebook.
Hudson Jameson – Technisch adviseur
Hudson is de Ethereum Community Manager, een bekende autoriteit op het gebied van slimme contracten en de Ethereum-roadmap voor ontwikkeling. Hij heeft geschreven waarom hij ons werk met het ChainLink-netwerk hier ondersteunt.
Jake Brukhman – Adviseur
Jake was eerder de CTO bij Triton Research en lanceerde CoinFund, een van de toonaangevende op tokens gerichte fondsen. Hij is nu een adviseur voor het leiden van tokenverkopen zoals Kik’s Kin Token en het ChainLink-netwerk.
Brian Lio – Adviseur
Brian is de CEO van Smith + Crown, een algemeen aanvaarde leider in blockchain-onderzoek. Biedt een diepgaande analyse van zowel de lopende tokenverkopen als de grotere evolutie van gedecentraliseerde technologie in de afgelopen 2 jaar.
Roadmap
In tegenstelling tot de meeste bedrijven en tokens die een ICO opstarten, heeft Chainlink er bewust voor gekozen om geen roadmap te publiceren. Dat betekent niet dat ze helemaal stuurloos zijn, integendeel. De keuze om geen roadmap te publiceren heeft er alles mee te maken dat ze zichzelf geen onnodige druk op willen leggen vanuit vooraf vastgestelde deadlines. Deze zouden namelijk mogelijk ten koste van kwaliteit kunnen gaan en dat is voor de mannen van Chainlink niet acceptabel.
Wel kun je natuurlijk op de website van Chainlink de vorderingen van het bedrijf bijhouden, mocht je dit willen.
Social Media kanalen
Wil je meer te weten komen over Chainlink of over de vorderingen die ze maken? Of ben je voornamelijk benieuwd naar ervaringen met Chainlink of LINK? Wellicht vindt je het antwoord op al je vragen wel op de social media communities van Chainlink. We zetten ze even voor je op een rijtje, inclusief het aantal volgers voor zover nu bekend:
- Twitter – 56.100 volgers
- Reddit – 15.500 community members
- Telegram – 6.474 members
- Facebook – 5.074 leden
Waar de meeste bedrijven voor een ICO een whitepaper publiceren met een paar plaatjes en een stukje tekst in de hoop daarmee mensen te verschalken om in hun ICO te investeren, pakten de mannen van Chainlink dat in 2017 heel anders aan. In de Chainlink whitepaper staat namelijk niet minder dan maar liefst 38 pagina’s vol met technische en wetenschappelijke informatie. En met vol bedoelen we dan echt RAMVOL.
Geen leuke gekleurde plaatjes, geen grafiekjes of modelletjes. Maar keiharde, rauwe, taaie kost voor de lezer. Laten we als inspiratievol voorbeeld eens even pagina 36 van hun whitepaper erbij pakken:
Wanneer iemand ons uit kan leggen wat hier nu precies staat, maakt hij kans op een Mars of een Snicker. Maar alle gekheid op een stokje, de whitepaper van Chainlink is – samen met de LINK token zelf – daadwerkelijk viral gegaan na de ICO.
Een ander interessant aspect van Chainlink is dat er over de hele wereld events worden georganiseerd. Vandaag de dag zijn dit met name virtuele events, maar in de toekomst zullen deze ook weer in persoon worden gehouden. Voor de Nederlandse events kun je hier terecht.
Conclusie
Chainlink is het klassieke voorbeeld van een ICO die ontzettend mooi heeft uitgepakt. Voor zowel het bedrijf Chainlink als de LINK token en natuurlijk ook voor alle investeerders die de initiële miljoenen samen op tafel hebben gelegd. Had je in 2017 voor 100 euro meegedaan? Dan had je vandaag de dag daar even € 3.700 op gepakt. Niet verkeerd toch? Koers van Chainlink ging van 0,09 cent naar 5-8 usd+.
En ook al bieden in het verleden behaalde resultaten geen garantie voor de toekomst, de potentie voor Chainlink (en daarmee ook LINK) is nog grenzeloos. Naarmate meer en meer bedrijven investeren in blockchain en op zoek zijn naar oplossingen om hun datasets te integreren met datasets van andere bedrijven, zal de oracle-oplossing van Chainlink een ontzettend inventieve oplossing blijken.
En naarmate de technologie van Chainlink meer in trek raakt, zijn er meer node operators nodig. Hoe meer node operators er nodig zijn, hoe meer deze bij elkaar betaald krijgen. En hoe meer ze bij elkaar betaald krijgen, hoe meer vraag er zal zijn naar LINK. En dat is meer dan waanzinnig goed nieuws voor iedereen die LINK een warm hart toedraagt of heeft geïnvesteerd in deze prominente altcoin. Ga je ervoor? Of vind je het toch een beetje link? 😉
Inhoudsopgave