Home » Blog » Immutable X, wat is dat? Uitleg, koers, verwachtingen en alles wat je moet weten over IMX

Immutable X, wat is dat? Uitleg, koers, verwachtingen en alles wat je moet weten over IMX

Immutable X

Dat de blockchain gaming industrie een flinke opmars aan het maken is mag intussen wel bekend zijn. Veel van deze games draaien echter op Ethereum en dat lijkt op het eerste gezicht niet logisch. Met gefronste wenkbrauwen komt dan ook de vraag, hoezo of waarom? Het antwoord is simpel, de transactie snelheid is te laag voor de games en de transactiekosten zijn te hoog. In deze blog ga ik je uitleggen wat een oplossing hiervoor is. Dat zijn namelijk layer 2 oplossingen, en deze gebruiken zogenaamde rollups. Ik ga deze twee begrippen, layer 2 en rollups ook uitleggen. Een van die layer 2 oplossingen is Immutable X.

Over Immutable X ga ik het hebben in deze blog en het IMX-token. Ik ga je uitleggen wat Immutable X precies is en hoe het werkt, plus een uitleg over layer 2 en rollups. Ik ga ook een kijkje nemen achter de schermen bij het team van dit project en de IMX-koers onder de loep nemen. Verder vertel ik je ook waar je het IMX-token kunt kopen.

Let op: hou er rekening mee dat de onderstaande tekst over ‘Immutable X (IMX)’ evenals de toelichting hierop op geen enkele manier als advies opgevat mag worden. De keuze voor óf en op welke manier je (crypto) wilt traden en welke keuzes je maakt qua belegging ligt bij jou en bij jou alleen. Wij zijn geen financieel adviseurs.

Hier kun je eerst een video bekijken die een eerste indruk geeft hoe Immutable X werkt.

Wat is Immutable X?

Immutable X is de eerste layer 2 voor NFTs op Ethereum. Er zijn geen gas kosten, transacties worden onmiddellijk afgehandeld, er zijn CO2-neutrale NFT’s voor marktplaatsen, games en apps. Volgens hun website kun je binnen een paar uur je eigen NFT-website bouwen met hun APIs. Er is ook grote schaalbaarheid met 9000 transacties per seconde. Immutable X maakt gebruik van de veiligheid en kracht van de Ethereum blockchain, in plaats er competitie van te maken.

Een hele goede vraag die je nu kunt stellen, is waarom dan op Ethereum bouwen, als er zoveel problemen zijn met die Ethereum blockchain? Het Gods Unchained kaartspel had bijvoorbeeld problemen met de schaalbaarheid en hoge gas kosten van Ethereum. De gebruikers van de game waren daar dan ook niet blij mee, en het team van Gods Unchained heeft toen Immutable X opgezet.

Waarom dan niet op Tron, Flow, EOS of een andere blockchain bouwen? De redenen waarom Immutable X uiteindelijk voor Ethereum kiest zijn ook wel logisch, en zijn onder andere dat Ethereum de grootste smart contract blockchain in de wereld is. Alles is er al en de opkomst van DeFi liet zien dat Ethereum dit ook allemaal aan kan. Al ging de toename van het aantal gebruikers ten koste van langzame transacties en hoge gas kosten. Een andere reden is dat Ethereum het beste de filosofie vertegenwoordigt van trouweloos, gedecentraliseerd eigendom van activa. Hier liggen hun prioriteiten en niet bij korte termijn schaalbaarheid upgrades. Dit verhoogt de veiligheid van de assets.

Andere oplossingen die mogelijk zijn voor schaalbaarheid

Immutable X kiest voor hun Immutable X Volition model en daarbij bieden ze het gebruik aan van Validium ZK-proof of ZK-Rollups. Hierbij wordt dus duidelijk en bewust niet gekozen voor andere oplossingen om het schaalbaarheid probleem op te lossen. Andere oplossingen zijn.

  • Andere blockchains zoals Flow, EOS of Tron. Hierbij komt het blockchain trilemma om de hoek kijken, en gaat de schaalbaarheid ten koste van de veiligheid en/of decentralisatie.
  • Sidechains zoals Matic of Ronin. Dit zijn blockchains die parallel lopen met Ethereum. Ook hier is het probleem dat om grotere schaalbaarheid te bereiken, veiligheid en/of decentralisatie erbij inboet.
  • State channels zoals Efinity of Raiden. Dit is een algemene schaalbaarheid oplossing. Ze werken het best in een gesloten systeem met een vastgesteld aantal deelnemers. Iedere deelnemer moet elke transactie ondertekenen. Dit kan tot grote problemen leiden bij games waar snelheid belangrijk is. Bovendien moeten alle deelnemers steeds aanwezig zijn, om fraude te voorkomen.

In plaats daarvan zijn rollups aan een opmars bezig. Zelfs Vitalik Buterin, de grote baas bij Ethereum zei over rollups het volgende

the Ethereum ecosystem is likely to be all-in on rollups as a scaling strategy for the near and mid-term future

Immutable X marktplaats en NFTs minten

Immutable X is dus vooral interessant voor games om NFTs te minten, te kopen en te verkopen. Een groot voordeel is dat er geen gaskosten mee zijn verbonden en dat is bij andere NFT-marktplaatsen, zoals OpenSea, wel eens anders. Er is ook een Immutable X beurs, wat eigenlijk niets anders is dan een NFT-marktplaats. Hier kunnen zowel het ERC721 als het ERC1155 NFT-token verhandeld worden. Een ERC721 is bijvoorbeeld één zwaard terwijl een ERC1155 token een hele wapenuitrusting is, dus een bundel. Gods Unchained, Illuvium en SuperFarm maken bijvoorbeeld al gebruik van Immutable X. Er komt ook een samenwerkingsverband met OpenSea en Rarible, twee grote en bekende NFT-marktplaatsen.

In deze korte video van Elliot Wainman kun je zien hoe je een NFT via Immutable X kunt kopen. Elliot is ook bekend van zijn YouTube kanaal Elliot Trades en is de man achter SuperFarm, een soort NFT-marktplaats.

Wat is een layer 2 oplossing?

Een layer 2 oplossing verhoogd de snelheid en efficiëntie van een layer 1 blockchain. Een layer 1 blockchain is bijvoorbeeld Bitcoin of Ethereum. Deze kunnen bijvoorbeeld maar een beperkt aantal transactie per seconde TPS) uitvoeren en dit is nadelig voor zo een blockchain. Bekende voorbeelden van layer 2 chains zijn het Bitcoin Lightning network (state channel) en Ethereum Plasma (sidechain).

Layer 2 oplossingen zijn off-chain en dat heeft als grootste voordeel dat de hoofdblockchain niet structureel verandert of aangepast hoeft te worden. De layer 2 ligt er als het ware als een tweede laag overheen. Op deze manier kan een groot deel van het werk dat een hoofdblockchain doet, overgenomen worden door een layer 2. De hoofdblockchain biedt nu zijn veiligheid en de layer 2 maakt de transacties sneller, tot wel duizenden per seconde.

Sommige games zouden zonder een layer 2 niet bestaan, omdat de blockchain te langzaam is en het kan duur zijn om dApps op de blockchain te gebruiken. Omdat een hogere schaalbaarheid bereikt wordt door de layer 2, gaat dit niet ten koste van de veiligheid of decentralisatie van de blockchain.

Hoe werkt Immutable X?

Immutable X werkt met rollups, en wel met de Validium ZK-proof en ZK-Rollups. Ontwikkelaars die Immutable X willen gebruiken voor hun producten of projecten, meestal games, kunnen uit deze twee oplossingen kiezen.

Wat is een Validium ZK-proof?

Met deze layer 2 oplossing wordt de geldigheid van alle transacties afgedwongen door zero-knowledge proof. Belangrijk hierbij is dat Validium off-chain werkt, daar zijn alle gegevens beschikbaar. Dit in tegenstelling tot een ZK-rollup die gedeeltelijk on-chain werkt. Deze zero-knowledge proof betekent dat een partij aan een andere partij kan bewijzen dat een gegeven bewering juist is, zonder dat details van de transactie worden prijsgegeven. Een Zero Knowledge Protocol of Zero Knowledge Password Proof (ZKP) is een manier hoe iets geauthenticeerd wordt zonder dat er wachtwoorden uitgewisseld worden. Deze kunnen dus dan ook niet gestolen worden. Dit is een hele veilige manier, want niemand weet nu waar de twee partijen het over hebben of welke bestanden met elkaar uitgewisseld worden.

Alles van waarde dat nu in de Validium is opgeslagen is ook veilig opgeslagen, want elke transactie die van een rekening van een gebruiker komt, moet eerst goedgekeurd worden door die gebruiker.

Wat is een ZK-Rollup?

ZK staat dus voor zero-knowledge. Dit is ook een layer 2 oplossing die bevestigingen op de blockchain ratificeert op een snelle en goedkope manier. Een ZK-rollup werkt net als een layer 1 blockchain, on-chain, maar heeft ook off-chain functies. Een van de redenen waarom een layer 2 dit sneller kan doen dan een layer 1 is door de Merkle Tree. 

De ZK-rollups zijn databundels die zijn afgedekt door een smart contract op de layer 1 terwijl ze off-chain be- en verwerkt worden. De smart contracts kunnen dan elke transactie apart goedkeuren. De ZK-rollups verminderen het opslagvolume en de rekencapaciteit die nodig is om blokken te verifiëren. De reden hiervoor is eenvoudig, namelijk dat er geen kennis nodig is van de uitgebreide transactiegegevens om de transactie te bevestigen.

Om nu terug te komen op de Merkle Trees, dit zijn belangrijke wiskundige structuren die ervoor zorgen dat niemand gegevens kan vervalsen van de informatie die de ZK-rollups on-chain hebben.  Elke ZK-rollup heeft twee van zulke Merkle Trees, opgeslagen in een smart contract, dus on-chain. Een Tree zorgt ervoor dat accounts opgeslagen worden en de andere slaat de saldi op. De Merkle Trees hebben alleen maar de hoogstnodige informatie opgeslagen die van belang zijn voor een smart contract. Daarom worden ze minder vaak gevraagd om informatie te delen dan een layer 1. Hierdoor heeft een blockchain een stuk minder rekenkracht nodig en spaart daardoor tijd. Omdat een blockchain nu minder vermogen gebruikt voor validatie, gaan de gas kosten omlaag. Immutable X heeft zelfs geen gas kosten. 

Hier kun je een ietwat langere video zijn, net 17 minuten, die een duidelijke uitleg over rollups geeft.

Wie zit in het team achter Immutable X?

Volgens hun LinkedIn firma profiel werken er meer dan 100 mensen aan Immutable X. Daar zitten dan echter ook mensen van andere bij, die voor hun projecten Immutable gebruiken. Denk bijvoorbeeld aan Gods Unchained en Illuvium.
Ik hou het kort bij de keuze aan mensen die bij Immutable X werken, en licht alleen de top van het bedrijf uit.

  • Robbie Ferguson — medeoprichter en president. Is gestopt met de computerwetenschap studie aan de universiteit van Sydney. Er is dus zeker hoop als je niet een studie afmaakt! Heeft ruime blockchain ervaring in andere projecten opgedaan.
  • James Ferguson — CEO met een ruime ervaring in de gaming industrie.
  • Alex Connolly — CTO en ingenieur.

Ze hebben wel al indrukwekkende lijst met partners die hun layer 2 al gebruiken. De volgende afbeelding laat dit duidelijk zien.

Partners van Immutable X
https://www.immutable.com/token

Wat is het IMX-token?

Het IMX-token is een ERC21 utility token en dit betekent dat het gebruikt wordt door het hele ecosysteem van Immutable X. Dit in tegenstelling tot bijvoorbeeld het GODS-token van Gods Unchained dat alleen dienstdoet als in-game betalingsmiddel. Het IMX-token kan gebruikt worden om kosten mee te betalen, te staken of voor het beheren van Immutable X.

Er zijn ook drie manieren hoe je IMX kunt verdienen. Dit kan onder andere door NFTs te verhandelen of punten te verzamelen voor acties die beloond worden. Op het eind van elke dag wordt dan proportioneel IMX toegewezen uit een beloningspool, aan hand van de punten van elke gebruiker.

Er zullen 2 miljard IMX-tokens zijn en daar zijn al 188 miljoen van in de omloop, dus een ruime 9%. De marketcap op eind november 2021 is $1,533,274,213.

Voor een interactief model van Immutable X’s tokenomics, klik op de link.

De verdeling van het token ziet er als volgt uit op deze afbeelding.

Verdeling IMX token
Whitepaper PDF

Hierbij valt op dat 25% naar het team gaat, maar dat wordt ontgrendeld over meerdere jaren. Dat kun je op de afbeelding hieronder zien.

UItgave IMX-token
Whitepaper PDF

Wat is de koers van het IMX-token?

Als je in het IMX-token wilt investeren, is een goed begin om te weten wat de koers is. Als je al gaat traden, wil je ook het liefst winst maken. Je kunt een technische analyse maken om te zien wat het beste koop of verkoop moment is.

Het IMX-token werd bij CoinMarketCap genoteerd op 5 november 2021 met een koers van $0 en later op dezelfde dag was de koers al $5.65. Zijn voorlopige ATH werd op 26 november 2021 bereikt met een koers van $9.49. Daarna is de koers ook weer iets gezakt en op het moment van schrijven, 29 november 2021 is de koers $8.11.

Bij CoinMarketCap staat hij net binnen de top 100 op plek 82. Deze munt heeft een goed vooruitzicht volgens mij, hoofdzakelijk door het feit dat layer 2 oplossingen gebruikt worden door de blockchain gaming industrie. Deze industrie heeft alles in zich om heel groot te worden. Ik denk daarom dat hij nog wel eens een goede koersontwikkeling kan doormaken. Ik geef echter geen financieel advies, maar als je in deze munt wilt investeren is het wel belangrijk om goed je eigen onderzoek te doen.

Waar kun je het IMX-token kopen?

Het IMX-token is helaas nog niet op Bitvavo en Binance te koop. Een paar andere toonaangevende CEX’en hebben deze munt wel in de aanbieding, zoals FTX, Gate.io en Huobi. Er zijn ook veel liquidity pools op DEX’en zoals Uniswap waar je een IMX-paartje kunt vinden.

Hoe kun je het IMX-token het beste bewaren?

Je hebt verschillende opties om dit token te bewaren. Wanneer je voor de veiligste opslagmogelijkheid wilt gaan, kies je het beste voor een hardware wallet. Dit is, zoals de naam al zegt, een wallet in de vorm van een USB-stick. Deze wallet kun je dus compleet loskoppelen van het internet. Op het moment dat je de wallet niet aan een computer hebt gekoppeld, is het onmogelijk voor hackers om in de wallet te komen. Je moet de wallet dan natuurlijk nog wel op een veilige manier bewaren. De populairste hardware wallets zijn van Ledger, de X of S versie of van Trezor.

Je kunt natuurlijk je IMX-token op de beurs laten staan waar je het token gekocht hebt. Nu heb je echter geen toegang tot je private keys. De private keys van een beurs blijven in de handen van de beurs zelf. Het gevaar van een gehackte beurs bestaat altijd en dan heb je een kans dat je je munten kwijt bent. Deze wallets op een beurs worden ook wel hot wallets genoemd.

Als derde optie kun je ook nog een online wallet zoals MetaMask of Trust wallet gebruiken. Hier is ook nog een kans op een internet hack, maar deze is theoretisch kleiner dan een hack op een beurs.

Conclusie

Immutable X is een van de layer 2 projecten die wel eens heel groot kunnen worden. Ze zijn de eerste layer 2 oplossing die op Ethereum werkt. Layer 2 oplossingen zijn nodig voor de blockchain gaming industrie, vanwege de snelle en goedkope transacties. Omdat de gaming industrie wel eens echt groot kan gaan worden, zullen deze layer 2 projecten hard gaan groeien.

Verder is het natuurlijk ook goed om de ontwikkeling te zien dat het minten van en handelen in NFTs goedkoop en snel is geworden door layer 2 oplossingen. Zeker het play-to-earn model gaat hier een grote rol in spelen. Er wordt wel vaker geopperd dat blockchain gaming de massa adoptie van crypto en blockchain in de hand zal werken. Ik kan me daar volledig in vinden, maar dat is natuurlijk geen garantie dat het ook gebeurd.

Er is ook een goede gemeenschap rondom het project met regelmatige updates. Iets wat ook niet uit het oog verloren mag worden, is dat alle NFTs die op Immutable X gemint worden, CO2 vrij zijn! 

Het is ook fijn om te zien dat Immutable X de Ethereum blockchain niet als competitie ziet, maar ze maken gebruik van de kracht en veiligheid die Ethereum biedt. Als dit project inderdaad hard gaat groeien, zal dat zonder meer een positief effect hebben op het IMX-token. Als je in dit token wilt investeren, doe dan wel eerst goed je eigen onderzoek, want ik ben geen financieel adviseur.

Het was soms best wel een beetje technisch, maar ik hoop dat ik het goed uitgelegd heb. Als je nog vragen hebt over Immutable X, laat het ons weten op onze Cryptokopen Facebookgroep. Je kunt ons ook op Twitter volgen. Zie je daar!

Over de auteur

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Scroll naar boven